Tacoform

Tacoform er en fin avveksling fra den vanlige fredagstacoen. Den inneholder ris, så du trenger ikke lefser eller tacoskjell, men det er godt med en salat og litt tacochips til. Oppskriften er passe til 4 personer.

4 dl ris

1 løk, finhakket

2 ss smør til steking

300 g bønner, gjerne med chili

1 liten boks mais

3 ss koriander, finhakket

1 ss tacokrydder

1/2 ts pepper

600 g kjøttdeig

125 g Crème Fraîche

4 dl tacosaus

1 pk revet ost, gjerne vellagret

Kok ris etter anvisning på pakken.

Tacoform - meksikansk form
Tacoform

Brun kjøttdeig og løk i en kjele. Rør inn tacokrydder og koriander og fordel blandingen utover en ildfast form. Fordel bønner over, deretter mais og ris. Dryss over 1/3 av osten.

Bland sammen crème fraîche og tacosaus og fordel utover risen.

Strø resten av osten over og stek på midterste rille på 200 grader i ca. 20 minutter, til osten er gyllen.

Server gjerne tacoform med en frisk salat og tacochips.

Tacoform - meksikansk form
Tacoform 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Enkel lakserett i ovnen

Enkel lakserett i ovnen er praktisk i en hektisk hverdag. Det kjekke med denne retten, er at den i tillegg til å smake godt, så tilberedes alt i en form. Denne oppskriften er passe til 4 personer:

600 g poteter i terninger

4 gulrøtter i terninger

4 fedd hvitløk, finhakket

2 strimlede løk

1 neve finhakket persille

7,5 dl fløte

4 ss fiskefond

200 g reven ost

800 g laks, eller annen ønsket fisk

Legg poteter, gulrøtter, løk og persille i en ildfast form. Bland fløte, fond, hvitløk, salt og pepper og hell blandingen over grønnsakene. Sett midt i ovnen på 200 grader til potetene er møre. Gi laksen et dryss med salt og pepper og legg dem på toppen av de møre grønnsakene. Dryss ost over hele formen og stek videre til osten er gyllen. Da er også laksen ferdig. Pynt med litt persille og server.

Enkel lakserett i ovnen
Enkel lakserett i ovnen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ceviche av laks

Ceviche er en rett fra Sør- og Mellom-Amerika, der fisken blir «kokt» i syren fra lime. Den smaker deilig som en forrett, som en del av et tapasmåltid eller en liten lunsj. Det er viktig at fisken er veldig fersk. Jeg bruker alltid Salma, som er vakumpakket. Denne oppskriften er passe til 4 personer, som forrett.

400 g laks

Saften av 1 lime

1 avokado i terninger

1 rød chili, finhakket

1/2 mango i terninger

1 finstrimlet vårløk

1 finhakket potte koriander

Skjær laksen i tynne skiver og legg dem utover et fat. risle over godt med limesaft. Dryss over resten av ingrediensene og la ceviche stå kaldt i minimum 1 time. Om du foretrekker laksen helt «gjennomkokt», kan den stå over natten.

Ceviche
Ceviche

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizza

Pizza var noe de bare spiste i Italia, da jeg var liten. Jeg var i den eneste familien jeg visste om, som hadde pizzalagende foreldre og den eneste pizzaen jeg visste om, var den med tomat, ansjos og oliven. Moren min startet å lage den allerede i 1968, hele to år før Peppes åpnet sin aller første resaurant i Norge. Hun brukte til og med den til da, ukjente ingrediensen hvitløk. Jeg syntes denne pizzaen var helt nydelig og det synes jeg fremdeles.

Etter å ha snakket med familien min om denne fantastiske pizzaen i flere år, tok jeg til slutt utfordringen fra sønnene mine og lagde den til dem. Det var absolutt ingen suksess og jeg måtte spise den alene, etter at de andre hadde truet ned biten de hadde forsynt seg med. Jeg har vel etterhvert forstått at jeg hadde særdeles utviklede og voksne smaksløker som liten.

Jeg oppdaget etterhvert at pizza kan varieres i det uendelige. Den kan være alt fra avanserte varianter, med masse forberedelser, til den enkleste enkle, med rester du finner i kjøleskapet og innbakte varianter. Jeg har noen favoritter, blandt annet thaipizza, pizza med fire oster og italiensk pizza på grillen med spekeskinke og ruccola.

Pizzabunn:

Pizzabunn er så kjapt og enkelt å lage, at det ikke er noen grunn til å bruke noe annet en hjemmelaget. Du finner oppskrift på pizzabunn HER.

Det er forskjell på utkjevlingen av den italienske pizzaen og den amerikanske. Den amerikanske er tykk og luftig, mens den italienske er veldig tynn og sprø. Jeg anbefaler at du steker den italienske på en spesiell måte. Den smaker fantastisk med pizzastein på grillen, eller se etter dette merket på stekovnen din. Det er varmluft med kun undervarme og gir en fantastisk sprø bunn, som ligner på behandlingen den får i italienske pizzaovner.

Om dette merket mangler på ovnen, er vanlig varmluft neste alternativ.

Her er noen pizzaalternativer. Alle er testet og godkjent hjemme hos oss:

Pizzaovnen:

Pizzaboller:

Salamipizza:

 

Røykelakspizza:

 

Gresk pizza:

Pizza med kylling, tomat, kantarell, løk, mais og estragon

Biffpizza med løk, sjampinjong, kjøttboller og ananas:

Pizza med kjøttboller, bacon, sjampinjong, tomat, løk og paprika.

Thaipizza:

 

Pizza med biff og bearnaise:

 

Calzone:

 

Tacopizza:

 

Tarte flambée, er en fransk variant fra Alsace. Jeg synes den også er god å bruke som brød til suppe.

Pizza quatro formaggi (med fire oster), er en italiensk klassiker og en av mine pizzafavoriter:

Du finner oppskriftene på disse pizzaene og mange til HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Thaisalat med mango og kylling

Thaisalat med mango og kylling er en lett og god lunsj- eller middagsrett. Salaten passer også godt til andre typer kjøtt og til stekt eller grillet fisk.

Salaten:

1 mango i små terninger

1/2 agurk i små terninger

2 finhakkede vårløk

1 finhakket, rød paprika

2 finhakkede chili

2 lime, saften

1 potte finhakket koriander

Alt blandes.

Kyllingen:

Krydre kyllingfileter med salt og pepper. Stek eller grill dem på begge sider. Skjær dem i skiver og legg dem på tallerkener med salaten over. Risle over ketjap manis (søt soyasaus), limesaft eller en annen saus du liker. Pynt med en limeskive.

Thaisalat med mango og kylling
Thaisalat med mango og kylling

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fløtegratinerte rotgrønnsaker

Fløtegratinerte rotgrønnsaker smaker godt til det meste av kjøtt- og fiskeretter. Det kan minne om fløtegratinerte poteter, men det kjekke er at du egentlig har poteter, grønnsaker og en slags saus i ett, så det blir ganske lettvint å servere.

400 g poteter

200 g sellerirot

300 g gulrot

2 persillerøtter

5 dl fløte

2 hvitløksfedd, finhakket

2 stilker frisk timian

1 ts salt

1 ts pepper

Revet ost

Skrell og skjær alle grønnsakene i jevne tynne skiver og legg dem i en ildfast form. Bland fløte, hvitløk, timian, salt og pepper og hell blandingen over potetene. Gratiner grønnsakene ved 180 grader i ca. 30 minutter, før du drysser over reven ost, gjerne vellagret og gratinerer videre til de fløtegratinerte rotgrønnsakene er møre. Tiden vil variere noe etter størrelsen på grønnsaksskivene.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Chimichurri

Chimichurri brukes som saus og dip til mange slags retter i Mellom- og Sør-Amerika. Den passer til både fiske- og kjøttretter.

3 ss rødvinseddik

2 dl god olivenolje

2 fedd hvitløk

2 sjalottløk

1 fersk rød chili

2 pk fersk bladpersille

1 potte fersk koriander

1 ss tørket oregano

Salt og pepper

Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurri hvile i romtemperatur til den skal brukes.

Chimichurri
Chimichurri

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Italienske bønner med delikatesseløk

Italienske bønner med delikatesseløk er perfekt tilbehør til mange slags kjøtt og fiskeretter. I tillegg til løken, får du en diskret smak av hvitløk og sprøheten fra brødbiter eller panko.

2 ss smør
10 delikatesseløk, skrelt
1 ts finhakket hvitløk
1 ts italiensk krydderblanding
1/2 kopp brødsmuler, ev. panko
1 dl parmesan, revet
1 pose ferske, grønne bønner
Salt og pepper

Brun løken i smør, på middels varme i en sautépanne. Det tar litt tid, så vær tålmodig. Tilsett hvitløk, italiensk krydder, brødsmuler og parmesan. Rør godt og stek på middels varme, til brødsmulene begynner å bli brune, ca. 3-4 minutter.
Kok opp bønnene i en kjele vann, hell av vannet og rør dem inn i blandingen i panna. Smak til med salt og pepper og server italienske bønner varme.

Italienske bønner med delikatesseløk
Italienske bønner med delikatesseløk

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kozanikylling

Kozanikylling er en nydelig rett kommer fra Hellas, nærmere bestemt Thessaloniki. Denne oppskriften er passe til ca. 4 personer, avhengig av størrelsen på kyllinglårene.

8 kyllinglår med bein, uten skinn

1 klype safran

1 ltr. vann

4 ss olivenolje

3 røde løk i tynne skiver

1,5 ss paprikapulver

20 svisker

Salt og pepper

Kozanikylling
Kozanikylling

Legg kyllinglårene i en stor gryte med vann og safranen. Kok opp, reduser deretter varmen og la dem ligge rett under kokepunktet i 10 – 15 minutter. Ta ut lårene, tørk av dem og spar på vannet.

Varm oljen i en stor gryte og brun løken forsiktig til den blir myk, ca. 10 minutter.

Tilsett paprika og brun videre i 2 minutter. Tilsett kyllinglårene, ca. 7 dl av kokevannet og sviskene. Krydre med salt og pepper og la det surre i ca. 20 minutter, til de er gjennomkokte.

Hvis sausen er veldig flytende, fjern kylling, svisker og løk og hold det varmt mens du reduserer sausen, slik at du har igjen en liten mengde til hver porsjon.

Pilafris:

1 løk, finhakket

1 ss smør

350 g langkornet ris

6dl kyllingkraft

1 klype safran

1 ts salt

50 g pinjekjerner, ristet

100 g rosiner

Fres løken i smøret, tilsett resten av ingrediensene og la det koke til risen er mør (30 – 45 min).

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blomkålsuppe med kylling og sprøstekt bacon

Blomkålsuppe kan kjøpes i poser, men det er like enkelt å lage selv. Det smaker dessuten mye bedre. Denne oppskriften med kylling er god og mettende og er passe til 4 personer.

2 kyllingfileter i strimler

1 blomkål

1⁄2 finhakket løk

8 dl melk

2 hønsebuljongterning

2 dl fløte

1⁄2 ts salt

1⁄4 ts pepper

Litt frisk, finhakket persille

 

Blomkålsuppe med kylling og sprøstekt bacon
Blomkålsuppe med kylling og sprøstekt bacon

Fres kyllingstrimlene i litt smør i en stekepanne og la det småsteke til det er gjennomstekt.

Rens blomkål og del den i buketter. Ha blomkålbuketter, løk, vann og buljong i en kjele. Kok opp og la det koke til grønnsakene er møre.

Ta ut noen blomkålbuketter fra suppen og kjør resten av suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper. Legg i kylling, blomkål og persille.

Blomkåksuppe serveres med godt brød og kanskje litt sprøstekt bacon på toppen.

Du finner oppskrift på deilige baguetter her

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.