Mammas brune pinner

Mammas brune pinner er en velsmakende og helt nødvendig del av vår juletradisjon. De passer godt på kakefatet, men også som noe sprøtt til desserter, som f.eks. iskrem og multekrem. De er enkle og kjappe å lage også, så de kan virkelig anbefales.

200 g smør

200 g sukker

300 g hvetemel

2 ts natron

1 ts vaniljesukker

5 ss lys sirup

Rør smør og sukker hvitt. Bland alt sammen og del i 6 emner. Form emnene til pølser og trykk dem flate.

Legg emnene på stekebrett kledd med bakepapir og stek dem på 180 grader i 10-15 minutter, midt i ovnen. Avkjøl litt og skjær i fingertykke pinner.

Mammas brune pinner
Mammas brune pinner

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Reinsdyrfilet med madeirasaus og rosenkål, bacon og kantareller

Reinsdyrfilet er kanskje mitt favorittkjøtt, når det gjelder vilt. Det er mørt og saftig, når det blir behandlet riktig. Du finner det i frysedisken på Meny hele året.

Sausen:

6 sjalottløk, finhakket

2 ss smør

1 fedd finhakket hvitløk

3 ss sjalottløkfond (eller oksefond)

1 laurbærblad

3 dl søt madeira

3 dl fløte

Fres sjalottløken i smør. Tilsett hvitløk, laurbærblad, fond og madeira. Kok til det halve og tilsett 3 dl fløte.

Reinsdyrfilet med madeirasaus og rosenkål, bacon og kantareller

 

Reinsdyrfileten:

Legg reinsdyrfiletene i en ildfast form. Stek på 125 grader i ca. 20 minutter. Bruk steketermometer. Når kjernetemperatur er 60 grader, er kjøttet perfekt. La kjøttet hvile i 5 minutter før du deler det opp.

Rosenkålen finner du oppskrift på HER. Bland med stekte kantareller før servering.

Reinsdyrfilet med madeirasaus og rosenkål, bacon og kantareller
Reinsdyrfilet med madeirasaus og rosenkål, bacon og kantareller

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pad thai – thailandsk gatemat

Pad thai er en rask og lettvint rett, som serveres som fastfood i Thailand. Jeg bruker vel ca 20 minutter på å lage den. Du kan bruke bønnespirer fra boks, men de friske smaker veldig mye bedre.

4 ss tamarindpaste

12 ss vann

8 ss fishsaus

8 ss brunt sukker

4 ss soyasaus

1 pakke glassnudler

5 ss rapsolje

4 fedd finhakket hvitløk

2 egg

1 pk tofu i terninger

200 g bønnespirer

6 finstrimlede vårløk

150 g peanøtter

2 ts chiliflak

200 g reker

Du starter med sausen, som består av tamarindpaste, vann, fishsaus, brunt sukker og soyasaus, som røres sammen og settes til side.

Det neste du må gjøre er å koke opp en kjele vann til glassnudlene. La dem trekke i vannet i 5 minutter, før du skyller dem i kaldt vann og setter dem til side.

Varm rapsolje i en wok på middels varme. Tilsett hvitløk og la det surre litt i oljen, før du tilsetter egg og rører til det begynner å ligne eggerøre. Rør inn tofu og rør i 2 min.

Tilsett bønnespirer, nudlene, sausen, vårløk, peanøtter, chiliflak og reker. La det koke i 5 minutter, mens du rører hele tiden.

 

Du finner masse spennende og velsmakene matretter fra Thailand HER

Pad thai - thailandsk gatemat
Pad thai – thailandsk gatemat

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss

Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss smaker ekstra godt for alle sjokoladeelskere. Du kan bruke så mørk sjokolade du vil. Jeg liker å blande hvit og mørk sjokolade. Denne oppskriften er passe til 8 personer.

100 g hvit kokesjokolade

100 g mørk kokesjokolade

2 vaniljestenger

1 ts vaniljesukker

4 ss brunt sukker

5 dl fløte

4 plater gelatin

Del opp vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Legg vaniljestenger, frø, vaniljesukker, sukker, melk og halvparten av fløten i en kjele. Kok langsomt opp.

Legg gelatinplatene i litt kaldt vann. Finhakk sjokoladen og legg den i en bolle. Når melkeblandingen koker, tilsettes gelatinplatene (klem dem tomme for vann først). Kok opp på nytt og sil blandingen over sjokoladen og rør til den har smeltet. Rør til slutt inn resten av fløten.

Fordel blandingen i åtte skåler og la pannacottaen stå kaldt til den stivner, gjerne over natta.

Karamelliserte nøtter:

2 dl sukker

4 dl grovhakka nøtter, f.eks. eb blanding av valnøtter, mandler, pistasjnøtter og hasselnøtter

1 klype finknust flaksalt

Smelt sukkeret til de karamelliserte nøttene til gyllen karamell i en stekepanne. Trekk pannen vekk fra varmen, rør inn nøttene og bland godt. Hell blandingen utover et stekebrett med bakepapir og strø over litt knust flaksalt. Spre nøttene utover med to gafler. Når de er helt avkjølt knekkes de opp i biter.

Server sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss.

Du finner oppskriften på urtesukkkeret HER og pikekyss finner du oppskrift på HER.

Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss
Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Adventsselskap i svart, gull og lilla

Adventsselskap er er koselig avbrekk i juleforberedelsene. Det virker som om det er færre og færre som pynter med lilla i adventstiden. Jeg vil gjerne “reklamere” litt for adventsfargen, som jeg har blandet med svart og gull for anledningen.

Bord i svart og gull
Bord i svart og gull

Siden jeg har invitert til adventsselskap med 5-retters middag, blir det mange glass og mye bestikk til hver.

Kjøkkenet pyntet til advent
Kjøkkenet pyntet til advent

 

Adventsselskap
Adventsselskap

Når bordet er dekket, gjenstår en del av middagsforberedelsene, en dusj og et glass vin til vertskapet, før gjestene kommer.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Gresk, bakt potet

Gresk, bakt potet smaker aller best med lammekjøttdeig, men du kan også bruke vanlig kjøttdeig eller karbonade, om du ikke får tak i lammedeig.

4 bakepoteter

1 ss olivenolje

150 g fetaost

400 g kjøttdeig

1 finhakket løk

2 ss olje til steking

2 dl rømme

3 ss tzatzikikrydder

1 ts salt

1⁄2 ts kvernet pepper

1 pk. reven ost etter ønske

Pakk potetene i aluminiumsfolie og bak dem i ovnen på 200 grader i ca 2 timer. Del dem i to og legg dem tilbake på bakebrettet med snittflaten opp.

Brun kjøttdeig og løk i olje. Rør inn rømme. Krydre med tzatzikikrydder, salt og pepper.

Legg kjøttdeigblandingen på potetene, legg på fetaostterninger og dryss over reven ost.

Stek potetene litt langt ned i ovnen på 200 grader til osten får fin gyllen farge.

Server gresk, bakt potet alene, eller med litt gresk salat og tzatziki.

Gresk, bakt potet
Gresk, bakt potet

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Medisterkaker

Medisterkaker hører julen til, sammen med ribbe, medisterpølser og sossiser. Jeg lager alltid medisterkakene til søndagsmiddag i god tid før jul og fryser resten, så det ikke blir så hektisk i innspurten av juleforberedelsene.  Denne oppskriften er passe til 8 personer:

1 kg medisterdeig

3 ts salt

5 ss potetmel

1/2 ts nellik

1,5 ts pepper

1 ts malt muskat

1 ts malt ingefær

2 egg

5 dl melk

4 ss smør til steking

Elt sammen alle ingrediensene til medisterkakene, unntatt smøret. Jeg steker alltid en prøvekake, for å være sikker på at jeg er fornøyd med smaken.

Form til boller og stek dem på begge sider i smør. Jeg steker dem ikke så kjempe mørke, for jeg legger dem sammen med ribba mot slutten av steketiden og da får de mer farge.

Medisterkaker i stekepanna
Medisterkaker i stekepanna

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjortebab

Hjortebab er en kebab med norske smaker og det smaker nydelig.  Denne er med hjortekjøtt, men du kan bruke annet vilt, storfe, eller lam også. Som tilbehør har jeg brukt salat og som dressing har jeg brukt tyttebærrømme. Om du ikke vil lage pitabrød selv, får du kjøpt halvstekte.

Per person trenger du:

150 – 200 g hjortekjøtt (ytrefilet, flatbiff elller annet mørt kjøtt)

1/2 løk i strimler

1 neve sopp

1 ts jegermixkrydder

1-2 salatblader

1-2 pitabrød

Tyttebærrømme, som du finner oppskrift på HER.

Stek hjort, løk og sopp i litt olje. Tilsett jegermix. Varm pitabrødene i ovnen, eller lag dem selv. Du finner oppskrift HER.

Fyll pitabrødene med salat og kjøttblandingen. Topp hjortebaben med den deilige dressingen og kos deg.

Hjortebab
Hjortebab

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med laks og spinat

Pasta med laks og spinat er lettvint og godt etter en dag på jobben og er passe til 4 personer.

1 fedd finhakket hvitløk

10 minitomater, delt i 4

1 pose babyspinat

600 g laks i terninger

4 vårløk

3 dl fløte

1 ss fiske- eller grønnsaksfond (ev. buljongterning)

Salt og pepper

Reven parmesan

Pasta etter eget ønske

Varm fløten og tilsett hvitløk. La det koke til sausen tykner litt. Tilsett laks og spinat. La alt koke opp, tilsett vårløk og tomat. Smak til med salt og pepper.

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Legg pastaen nederst på tallerknen, laksen med saus oppa. Kjapt og greit!

Pasta med laks og spinat Serveres med reven parmesan til.

Du finner flere lettvinte og/eller billige matretter her.

Pasta med laks og spinat
Pasta med laks og spinat

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Thaifiskeburger

Thaifiskeburger er både sunt og velsmakende. Du kan gjøre den så sterk eller mild du vil, ved å justere chilimengden. Du kan kjøpe ferdige burgerbrød, eller lage selv.

Thaifiskeburgerdeig
Thaifiskeburgerdeig

Thaifiskeburgere:

500 g laksefilet

300 g torskefilet

2 finhakkede chili

4 finhakkede sjalottløk

1 neve finhakket koriander

2 finstrimlede vårløk

2 sammenpiskede egg

1 dl fløte

Salt og pepper

Finhakk fisken med en god, skarp kniv. Bland inn chili, sjalottløk, koriander, vårløk, egg, fløte, salt og pepper. Elt deigen til thaifiskeburgere godt sammen, så den blir seig.

Steking av thaifiskeburgere
Steking av thaifiskeburgere

Del deigen i fire like store deler og form fire fine thaifiskeburgere, som stekes i varm stekepanne med litt olje i ca. 2 minutter på hver side.

Legg burgerne i varme hamburgerbrød sammen med råkost, finstrimlet agurk, salat, rødløk eller annet tilbehør du er glad i. Risle over sweet chili dipping mix og/eller hoisinsaus, eller en annen dressing du ønsker.

Thaifiskeburger
Thaifiskeburger

Oppskrift på nydelige burgerbrød finner du HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.