Andebryst – perfekt stekt

Andebryst er ikke så vanskelig å få perfekt og om du følger denne oppskriften, får du dem medium stekte med sprøtt skinn.

Andebrystene rutes med en skarp kniv, men ikke skjær så dypt at du snitter kjøttet. Gni inn skinnet med salt og pepper, før du legger dem med skinnsiden ned i en kald panne uten fett. Sett kokeplaten til nest høyeste varme og stek andebrystene til skinnet er gyllenbrunt,  før du snur dem og steker dem 1 minutt med kjøttsiden ned.

Legg andebrystene over i en ildfast form og stek dem på 200 grader i 10 minutter. La dem hvile minst 15 minutter, så kjøttsaftene skal få satt seg, før du deler dem opp.

Andebryst - perfekt stekt
Andebryst – perfekt stekt

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Peanøttkaker

Peanøttkaker smaker godt og er supre å lage sammen med barn, siden de er enkle å lage og det ikke er noen steking. Jeg lager dem ofte til jul også og de er veldig populære hos oss.

1 boks lys sirup

1 glass peanøttsmør

1 ts vaniljesukker

1 pk finknust Ritzkjeks.

Varm sirup og peanøttsmør. Bland alt sammen. Bre røren utover bakepapir i en liten langpanne. Strø over knust M&M og sett det kaldt.

Når peanøttkakene har stivnet, deles de i terninger med et pizzahjul.

Peanøttkaker
Peanøttkaker

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kinesisk kyllingwok med nudler

Kinesisk kyllingwok med nudler smaker nydelig av kinesisk 5-krydder. Du får kjøpt det i asiatiske butikker, eller du kan lage selv. Om du foretrekker ris, fremfor nudler, kan du selvfølgelig bruke det i stedet.

Sausen:

5 finhakkede hvitløksfedd

1 cm finhakket fersk ingefær

1,75 dl sherry wine

2,5 dl hoisin sauce

1,75 dl soyasaus

1,75 dl sukker

1⁄2 ts chinese fivespicekrydder

Bland alle ingrediensene in en bolle til sukkeret er oppløst. Sett kaldt til den skal brukes.

Kinesisk kyllingwok med nudler: 

1 løk i tynne båter

1 rødløk i tynne båter

600 g kyllingfilet i strimler

1 rød paprika i strimler

1/2 pk bønnespirer

1 liten potte koriander

1 pakke aromasopp i skiver

Fres kyllingen i en wok eller en gryte. Tilsett løken og soppen og fres videre, mens du rører hele tiden. Det skal være høy varme. Når kyllingen er gjennomkokt, men fortsatt saftig, tilsettes sausen og grønnsakene. La de kose seg et par minutter, mens du rører hele tiden. Tilsett korianderblader og server med nudler eller eventuelt ris.

 

Kinesisk kyllingwok med nudler
Kinesisk kyllingwok med nudler

 

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Advent – litt inspirasjon

Advent er en fin tid, synes jeg. Jeg starter med matforberedelser tidlig og legger surkål, rødkål, medisterkaker, julepølser og kaker i fryseren. Julegavene er jeg også ferdig med tidlig hvert år, så jeg kan nyte førjulen og ikke stresse rundt. Jeg koser meg når jeg pynter til advent. Det er mye hyggelig man kan gjøre, både inne og ute. Jeg er en av dem som fortsatt bruker lilla.

Nypyntet bord
Nypyntet bord

Her har jeg dekket et adventsbord og bordets midtpunkt, er selvfølgelig den vakre blomsten fra Interflora.

Advent- nypyntet bord
Advent- nypyntet bord

På den ene kjøkkenbenken har jeg satt et sølvfat med en flaske av en av yndlingsvinene mine med litt pynt rundt.

Advent på kjøkkenet
Advent på kjøkkenet

Under trappa har en koselig lykt og en krans fått plass.

Advent på kjøkkenet
Advent på kjøkkenet

Adventspynten ute er så nøytral at den også passer hele jula bare ved å bytte til røde duker og lys.

Advent på trappa
Advent på trappa
Julepyntet urne på trappa
Julepyntet urne på trappa

Det lille juletreet har jeg fått av faren min og samboeren hans.

Jul på trappa
Jul på trappa

Drageren i loungen ved boblebadet er pynta med avklippede furukvister, utelys og uknuselig juletrepynt.

Advent i loungen
Advent i loungen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pad thai med kylling

Pad thai med kylling er en rask og lettvint rett, som serveres som fastfood i Thailand. Jeg bruker vel ca. 20 minutter på å lage den. Du kan bruke bønnespirer fra boks, men de friske smaker veldig mye bedre.

Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Du starter med sausen, som består av:

4 ss tamarindpaste

12 ss vann

8 ss fishsaus

8 ss brunt sukker

4 ss soyasaus

Alt røres sammen og settes til side.

 

Det neste du må gjøre er å koke opp en kjele vann til 1 pakke glassnudler (til 4 pers.). La dem trekke i vannet i 5 minutter, før du skyller dem i kaldt vann og sette dem til side.

4 finstrimlede kyllingfileter

5 ss rapsolje

4 fedd finhakket hvitløk

2 egg

100 g bønnespirer

6 finstrimlede vårløk

100 g peanøtter eller cashewnøtter

2 ts chiliflak

Varm rapsoljen i en wok på middels varme. Tilsett kyllingfilet og hvitløk og la det surre i oljen til kyllingfileten er nesten gjennomstekt, før du tilsetter egg og rører til det begynner å ligne eggerøre.

Tilsett bønnespirer, nudler, saus, vårløk, peanøtter/cashewnøtter og chiliflak. La det koke i 5 minutter, mens du rører hele tiden.

Pad thai med kylling
Pad thai med kylling

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Rødkål i ovnen

Rødkål i ovnen smaker litt annerledes enn den vi pleier å bruke til julemiddagen og kålen har fortsatt litt tyggemotstand. Jeg synes den smaker ekstra godt til and, kalkun og vilt.

1 vaniljestang

1 finsnittet rødkål

3 epler i terninger

150 g bringebærsyltetøy

100 g fikensyltetøy

2 dl rødvin

1 dl god balsamicoeddik

1/2 ts salt

Rødkål i ovnen
Rødkål i ovnen

Del vaniljestangen, skrap ut frøene og bland alle ingrediensene i en ildfast bolle. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den i stekeovn på 180 grader i ca. 1,5 time. Smak til om det behøves mer salt eller ev. litt sukker.

Du finner flere oppskrifter på julemat her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lam pilav (pilaff, pilau, plov)

Lam pilav (pilaff, pilau) er laget med langkornet ris, safran, rosiner, svisker og lam. Om du ikke får tak i lammedeig, kan du bruke vanlig kjøttdeig.  Oppskriften er passe til 6 personer.

1 ss sitronsaft

50 g rosiner

100 g svisker

1 god klatt smør

1 stor løk (finhakket)

450 g benfritt lam i terninger på ca 1×1 cm eller lammeskav

225 g lammedeig

2 hvitløksfedd (finhakket)

6 dl lammekraft/grønnsakskraft eller fond og vann

350 g langkornet ris

1 stor klype safran

Salt og pepper

Bladpersille

Legg rosiner og svisker i en liten bolle og hell over vann så det dekker. Tilsett sitronsaft og la det trekke i minst 1 time. Hell av vannet, la det tørke og hakk sviskene grovt.

Varm smøret i en stor langpanne, tilsett løken og la den koke i 5 minutter. Tilsett lam og hvitløk og la det brunes, mens du rører av og til.

Hell over kraften, kok opp, sett på lokk og la det småkoke i 1 time, eller mer, til lammet er mørt.

Tilsett ris og safran. Rør så alt blir blandet, sett på lokk og la det småkoke til risen er mør ( se på rispakken ca. hvor lang tid det vil ta). Om retten blir for tørr før risen er klar, tilsettes mer kraft eller litt vann og fond.

Tilsett rosiner og svisker og smak til med salt og pepper. La alt trekke i noen minutter før det serveres. Pynt lam pilav (pilaff) med litt finhakket persille.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Butter chicken

Butter chicken, også kalt Murgh Makhani, er en nydelig rett, som serveres i India og Pakistan. Den er ikke vanskelig å lage heller. Opprinnelig  brukes ghee, som er klarnet smør, men det går helt fint å bruke vanlig smør også.

700 g kyllingfilet

2 ss tandoori masala

2 ss nøytral olje (f.eks raps)

1 finhakket løk

Ghee eller smør til steking

2 dl ghee i en kjele

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

2 fedd finhakket hvitløk

7 dl kremfløte

2 ts salt

1 ts kajennepepper

1 ss garam masala

Del kyllingfileten i terninger og legg den i en marinade av tandoori masala og olje. La det marinere i minimum 2 timer, men gjerne over natten.

Stek løken i ghee eller smør på middels varme til den er karamellisert. Samtidig smeltes 2 dl ghee i en kjele, sammen med hakkede tomater, hvitløk, kremfløte, salt, kajennepepper, og garam masala. La det koke på lav varme i 30 minutter under lokk. Rør av og til, så det ikke legger seg ved. Tilsett den karamelliserte løken.

Mens sausen koker, legges kyllingbrystterningene ut over en bakeplate og stekes på 200 grader, midt i ovnen, i ca. 15 minutter. Legg kyllingen i sausen og la det småkoke i 5 minutter før servering.

Jeg serverer butter chicken med ris, nanbrød og raita.

Du kan selvfølgelig kjøpe halvstekte nanbrød i butikken, men hjemmelaget smaker bedre og du finner flere spennende oppskrifter på nanbrød her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale gulrotdagen

Den internasjonale gulrotdagen ble etablert i 2003 og har spredt seg over hele verden til alle stedene gulrot er kjent. Det er 22 gulrotarter, de finnes i alle verdensdeler, men du finner flesteparten rundt Middelhavet og sørvest-Asia. Gulrot har vært dyrket i over 2000 år og i Norge fra ca. 1660. Gulrot er næringsrik og har vært brukt som medisin.

Hvorfor ikke feire den internasjonale gulrotdagen med en deilig gulrotsuppe? Du finner oppskrift her. Om du har lyst på noe annet, finner du masse masse oppskrifter med gulrot her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale gulrotdagen

Den internasjonale gulrotdagen ble etablert i 2003 og har spredt seg over hele verden til alle stedene gulrot er kjent. Det er 22 gulrotarter, de finnes i alle verdensdeler, men du finner flesteparten rundt Middelhavet og sørvest-Asia. Gulrot har vært dyrket i over 2000 år og i Norge fra ca. 1660. Gulrot er næringsrik og har vært brukt som medisin.

Hvorfor ikke feire den internasjonale gulrotdagen med en deilig gulrotsuppe? Du finner oppskrift her. Om du har lyst på noe annet, finner du masse masse oppskrifter med gulrot her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.