Dansk smørrebrød med leverpostei

Dansk smørrebrød er rugbrød eller annet grovt brød som er smurt med smør og dekket med pålegg. Smørrebrød kalles gjerne Danmarks nasjonalrett og ble til for å dekke behovet for å spise utenfor hjemmet. Danske smørrebrød er rause og smaksrike. Dette smørrebrødet er rugbrød med hjemmelaget leverpostei, bacon, aromasopp, reddikspirer, syltet rødløk og granateple.

Dansk smørrebrød passer godt som en lunsjrett. Halv porsjon passer også godt som forrett, men da er det godt å lune brødet med leverpostei, sopp og bacon i ovnen, før du legger på resten.

Du kan bruke grov, dansk leverpostei fra butikken, eller om du vil lage selv, finner oppskrift på leverposteien min HER.

Syltet rødløk finner du oppskrift på HER.

Til 1 porsjon trenger du:

1 skive rugbrød, f.eks. pumpernikkel, delt i to

2 rause skiver leverpostei

2 skiver bacon, sprøstekt

4 skiver aromasopp, brunet i smør

2 klyper reddikspirer

2 gaffelfangster rødløk

1 ss granateplekjerner

Legg leverposteien på skiva og dander resten oppa etter eget ønske.

Dansk smørrebrød med leverpostei
Dansk smørrebrød med leverpostei

 

Du finner flere deilige matoppskrifter fra Danmark HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Meksikansk kebab med svin, storfe og kylling

Meksikansk kebab med svin, storfe og kylling er morsomt å lage og gøy å servere. Du kan bruke det samme tilbehøret, som du bruker til taco, i tillegg til grønnsakene fra stekingen.

900 g kjøtt, f.eks. 1/3 av hver av skinn og benfrie kyllinglår, biff, f.eks. mørbrad og svin ytrefilet

1 ss spisskummen

1/2 ss salt

1/2 ss svart pepper

1 ss paprikapulver

1 ss chilipulver

2 fedd finhakket hvitløk

1/2 dl limesaft

2 lime til servering

2 store rødløk delt i to (4 halve)

1 rødløk i skiver

2 røde paprika i skiver, eller bland flere farger

2 ss olivenolje

Maistortillas

Guacamole

Rømme

Pico de gallo

3 grillspyd i tre

Skjær kjøttet i omtrent 3 cm tykke skiver. Legg bitene i hver sin bolle (en for hvert kjøttslag).

Bland godt sammen salt, pepper, paprikapulver, chilipulver, spisskmmen, hvitløk og limejuice. Fordel blandingen i de 3 bollene med kylling, biff og svinekjøtt og bland godt.

La kjøttet marinere i minimum 1 time, gjerne natten over.

Smør med olje eller legg bakepapir i langpanna. Legg 3 rødløkløkhalvdeler med kuttsiden ned, midt i panna i en trekant, stikk deretter et spyd midt i hver løk, så de står opp, slakt mot hverandre. Tre på et stykke kylling på et spyd, deretter et stykke biff på det andre, og et stykke svinekjøtt på det tredje. Gjenta med resten av kjøttet. Fest den siste løkhalvdelen på toppen av spydene, så den holder tårnene sammen.

Bake langt ned i ovnen på 150 grader i ca. 1½ time, til kjøttet er litt brunt på kantene.

Øk ovnstemperaturen til 230 grader. Legg resten av grønnsakene rundt kjøttet og risle over litt salt, pepper og olje. La alt bake i ca. 15 minutter til, så alt får fin farge.

Servering:

Varm tortillaene som beskrevet på pakken.

Skjær kjøttet i strimler og legg det i tortillaen, legg på grønnsaker og topp med guacamole, rømme, lime og ev. pico de gallo.

Du finner oppskrift på guacamole og annet godt tilbehør HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ossobuco med potetmos

Ossobuco er en deilig italiensk tradisjonsrett med kalveskank. Det er smart å lage litt ekstra, for den smaker enda bedre oppvarmet, neste dag. Jeg serverer den med potetmos.

2 løk

4 gulrøtter

2 ss smør

2 ss olivenolje

Salt og pepper

2 finhakkede hvitløksfedd

1 ss revet sitronskall

6 ss olivenolje

8 kalveskankstykker

Litt hvetemel

5 dl tørr hvitvin

2,5 dl kalvekraft (ev. litt fond og vann)

1 flaske hakkede tomater (fra Mutti)

3 kvaster timian

4 laurbærblader

4 ss finhakket persille

Godt med pepper og litt salt

Gremolata:

4 ts revet sitronskall

5 fedd finhakket hvitløk

2 ss finhakket persille

Fres løk og gulrøtter i smør og olivenolje i en jerngryte på middels varme. Tilsett salt, pepper, hvitløk og sitronskall og fres videre i 3 minutter. Ta gryten vekk fra kokeplaten.

Hell olivenolje i en stor stekepanne og varm opp. Bind hyssing rundt kalveskankene, så ikke beina faller ut under tilberedingen og vend dem i hvetemel. Brun dem godt i stekepannen, et par om gangen, på begge sider. Legg skankene over i gryten med grønnsakene. Når alle skankene er brunet, kokes stekepannen ut med hvitvin. Tilsett  kalvekraft og kok opp. Hell kraften over skankene og grønnsakene. Tilsett hakkede tomater, timian, laurbærblader, persille, godt med pepper og litt salt. Væsken i gryten bør stå nesten helt opp på skankene. Tilsett litt vann hvis nødvendig.

Sett gryten på kokeplaten og kok opp, ha på lokk, og sett gryten i stekeovnen på 170 C.

Stek i minimum 2 timer (til kjøttet er helt mørt) og sausen har fått en kremaktig konsistens. Du må snu skankene hver halvtime og dytte dem litt ned i sausen. Hvis det blir for lite væske i gryten, kan du tilsette bitte litt vann.

Et par minutter før servering, tilsettes gremolata, som lages av sitronskall, hvitløk og finhakket persille.

Potetene:

Potetene er kokt og moset med smør og fløte, tilsatt litt finhakket gressløk og smakt til med salt og pepper.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nudelsuppe med biff

Nudelsuppe med biff er varmende og godt på kalde høst- og vinterkvelder. Red chilisaus finnes i flere varianter i asiatiske butikker. Jeg har brukt høyrygg, men om du vil lage denne retten på rekordtid, kan du bruke biffkjøtt, som ikke trenger å koke i timevis.

1 kg høyrygg av okse i strimler (ev. biffkjøtt)

1 løk, finhakket

6 fedd hvitløk, finhakket

2 ss red chilisaus eller chinese red oil (f.eks. Sichuan Doubanjiang Chili Sauce)

1 ss korianderfrø

1 stjerneanis

2 laurbærblad

2 ss soyasaus

1 ss sesamolje

1,5 liter oksekraft, ev. fond og vann eller terning og vann

Rapsolje

Salt og pepper

1 gul paprika

Tilbehør:

4 vårløk

Nudler til 4 pers.

Brun litt og litt av kjøttet godt på alle kanter i oljen i en gryte og legg det over på en tallerken. Tilsett litt mer olje og stek løken gyllen. Tilsett chili, hvitløk og krydder og fres i et par minutter til.
Legg kjøttet tilbake i gryta og hell over kraft, soyasaus og sesamolje. La det småkoke i min. 3 timer, sjekk at kjøttet er mørt og om det ikke er det, kok litt til. Tilsett strimlet paprika og server med nudler kokt etter anvisning på pakken og strimlet vårløk.

Fordel nudler i hver tallerken, hell på suppe og dryss over litt vårløk.

Nudelsuppe med biff
Nudelsuppe med biff

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tarte flambée

Tarte flambée er en spesialitet fra Alsace, i Frankrike, men den spises mye i flere av nabolandene også. Den er god alene, men passer godt til et tapasmåltid, eller som tilbehør til suppe.

1 pizzabunn

1/2 beger crème fraiche

1 eggeplomme

1 ts salt

1/2 ts hvit pepper

2 dl reven guryere (ev annen smaksrik ost

2 løk i strimler

300 g strimlet bacon

Lag pizzadeig på vanlig måte. Du finner oppskrift her.

Kjevle ut degen, la den heve litt og forstek den i 5 minutter på høy temperatur.  Smør på en blanding av crème fraiche, eggeplomme, salt, pepper og guryere. 

På toppen legger du løk og bacon. Stek tarte flambée på høy temperatur i ovnen til bunnen er gjennomstekt og den er gyllen og fin.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Maiskolbedagen

I dag kan du feire maiskolbedagen. Mais ble introdusert i Europa allerede i 1534. Mais er rik på vitaminer, fiber og antioksidanter, så den fortjener sin egen dag. I tillegg kan den brukes til mye,  og det lages til og med mel av den. Mais finnes for øvrig i hvit, rosa, rød, blå og svart i tillegg til gul.

Du finner oppskrifter med mais her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Maiskolbedagen

I dag kan du feire maiskolbedagen. Mais ble introdusert i Europa allerede i 1534. Mais er rik på vitaminer, fiber og antioksidanter, så den fortjener sin egen dag. I tillegg kan den brukes til mye,  og det lages til og med mel av den. Mais finnes for øvrig i hvit, rosa, rød, blå og svart i tillegg til gul.

Du finner oppskrifter med mais her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Maiskolbedagen

I dag kan du feire maiskolbedagen. Mais ble introdusert i Europa allerede i 1534. Mais er rik på vitaminer, fiber og antioksidanter, så den fortjener sin egen dag. I tillegg kan den brukes til mye,  og det lages til og med mel av den. Mais finnes for øvrig i hvit, rosa, rød, blå og svart i tillegg til gul.

Du finner oppskrifter med mais her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spagetti vongole

Spagetti vongole er noe av det beste jeg vet og jeg spiser den alltid når vi er i Italia. Meny har ofte vongoleskjell, men det går fint å bruke hjerteskjell også.

Oppskriften er til 4 personer.

1 kg vongoleskjell, ev. hjerteskjell

1 løk

2 hvitløksfedd

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

3 dl hvitvin

Salt og pepper

500 g spagetti

1 bunt finhakket bladpersille

Parmesan

Skyll skjellene i kaldt vann og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg.

Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin og skjellene. Legg på lokk og la det dampe til skjellene åpner seg. Åpne lokket en gang underveis og rør før du setter på lokket igjen. Smak til kraften med salt og pepper.

Kok spagetti etter anvisningen på pakken. Hell av kokevannet og rør spagettien inn i hjerteskjellblandingen. Dryss over finhakket bladpersille og høvlet parmesan og server.

Skjell som ikke har åpnet seg skal ikke spises.

Den kule høvelen har vi kjøpt i Italia. Den er egentlig til riving av trøffel, men fungerer like godt til riving av parmesan.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spagetti vongole
Spagetti vongole

Kremet fiskesuppe

Kremet fiskesuppe smaker godt og passer både som lunsj, forrett, hovedrett og kveldskos. Denne er laget med laks, men du kan gjerne bruke andre slag fisk og gjere en kombinasjon av flere slag. Du kan også gjøre som finnene og tilsette litt potet i terninger samtidig som gulrøttene, for å gjøre den enda mer mettende.

1 løk i terninger

2 fedd hvitløk, finhakket

Litt smør

2 dl hvitvin ev. eplemost

2 dl fiskekraft (ev. litt fiskefond og vann)

1/2 ltr melk

1/2 ltr fløte

2 gulrøtter i skiver (gjerne både oransje og gul)

1/2 finhakket fennikel

10 cherrytomater, delt i to

200 g laks eller annen fisk i terninger

1 neve finhakkede urter, jeg har brukt persille og det grønne fra fennikelen

Salt og pepper

Ev. litt sitron eller lime

Løk og hvitløk blankes i  litt smør. Tilsett hvitvin og la det koke litt inn, før du tilsetter fiskekraft, melk, fløte og litt nykvernet pepper.

Tilsett i gulrot og fennikel og la det koke i ca 10 minutter, før du tilsetter cherrytomater, delt i to og laks eller annen fisk i terninger. La suppen trekke i noen få minutter, til fisken er klar. Tilsett urter. Smak til om det trenger salt og mer pepper. Om suppen trenger mer syre enn fra hvitvinen, kan du tilsette litt sitron eller lime.

Jeg serverer med hjemmelagde baguetter. Du finner oppskrift her

Kremet fiskesuppe.
Kremet fiskesuppe.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.