Den internasjonale gulrotdagen

Den internasjonale gulrotdagen ble etablert i 2003 og har spredt seg over hele verden til alle stedene gulrot er kjent. Det er 22 gulrotarter, de finnes i alle verdensdeler, men du finner flesteparten rundt Middelhavet og sørvest-Asia. Gulrot har vært dyrket i over 2000 år og i Norge fra ca. 1660. Gulrot er næringsrik og har vært brukt som medisin.

Hvorfor ikke feire den internasjonale gulrotdagen med en deilig gulrotsuppe? Du finner oppskrift her. Om du har lyst på noe annet, finner du masse masse oppskrifter med gulrot her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Franske kjøttboller med ratatouille og perlepoteter

Franske kjøttboller med ratatouille og perlepoteter er en velsmakende rett fra Provence. Jeg har tatt perlepotetene i airfryer, men du kan ta dem i vanlig stekeovn også.

Franske kjøttboller:

500 g kjøttdeig

1 liten løk, finhakket

2 egg

1/2 dl fløte

2 ss strøkavring

1 ts oregano

2 fedd hvitløk, finhakket

2 ts muskatnøtt

1 ts pepper

2 ts salt

Elt alt godt sammen og form små kjøttboller som du steker i olje.

Ratatouille:

Ratatouille er klassisk og fargerikt grønnsakstilbehør som opprinnelig kommer fra Provence i Frankrike. Kjempegodt som tilbehør til både kjøtt, fisk og pasta, eller som en egen rett.

Olivenolje til steking

1 rød paprika i terninger

1 gul paprika i terninger

2 fedd hvitløk, finhakket

1 løk i terninger

1 squash i terninger

4 tomater i terninger

4 kvaster frisk timian

1 potte frisk basilikum, finhakket

1/2 dl parmesan, revet

Litt balsamico

Grønnsaksfond

Nykvernet pepper

Fres løk, paprika og hvitløk i olje i en gryte, til løken er gyllen og myk. Legg det på en tallerken mens du steker squash i samme panne. Hell løk- og paprikablandingen tilbake i gryta, sammen med tomater, timian og fond, og la det småkoke i 10 minutter.

Tilsett basilikum, balsamico og parmesan rett før servering. Smak til med salt og pepper.

Perlepoteter i airfryer:

Velg “Forvarme” på Cosori airfryer, juster temperaturen til 195 grader, og trykk “Start/Pause”. Bland perlepotetene med olivenolje og salt. Legg potetene i matkurven til airfryeren. Velg “Pommes frites”, juster tiden til 30 minutter, og trykk “Start/Pause”. Rist kurven halvveis i tilberedningen (Shake Reminder-funksjonen vil gi deg beskjed om når).

Perlepoteter i ovnen:

Risle litt olje i langpanna og legg i perlepotetene. De kan krydres med det du ønsker av både krydder og urter. Her har jeg brukt kun salt. Rull potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og stek dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.

Franske kjøttboller med ratatouille og perlepoteter trenger ingen saus, men server gjerne med et dryss parmesan.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hasselbackkylling

Hasselbackkylling Er lagd på manne måte hasselbackpoteter. Du kan bruke ferdig pesto til denne retten, men om du vil lage din egen, finner du oppskrift HER.

2 dl pesto

1 pose reven ost, gjerne vellagret

1 dl reven parmesan

Saften av 1/2 lime

2 finstrimlede vårløk

1/2 ts pepper

4 kyllingfileter

1 dl panko eller strøkavring

Bland alt unntatt kylling og panko. Skjær snitt i kyllingen med ca. 1 cm mellomrom, men bare halvveis ned. Fyll lommene med urte- og osteblandingen. Pensle med litt olivenolje og strø over panko.

Legg kyllingbrystene i en grillform, og grill under lokk i 15-20 minutter. Legg kyllingfiletene over på grillen et par minutter for å gi dem litt grillmerker. Ikke snu filetene, da vil fyllet renne ut.

Har du ikke grill kan du legge kyllingfiletene i en ildfast form og steke i stekeovnen ved 180 grader i 15-20 minutter. Bruk gjerne grillelementet de siste par minuttene for å få en fin stekeskorpe.

Hasselbackkylling kan serveres med stekt sopp, båtpoteter og en god salat.

Båtpoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppskrift på en spennende salat, finner du HER.

Ostens dag

Ostens dag er siste fredag i oktober. Det finner over 5000 forskjellige slag i verden og du kan få både milde, krydrete, faste, myke, søte, salte og mugne. Det eksisterer over 5000 forskjellige sorter, så det burde være noe for enhver smak.

En kuriositet er at det finnes en ost på Sardinia, som heter Casu Marzu. Det er en saueost, full av levende fluelarver, og ja, de er tilsatt osten med vilje.

Ost har eksistert i over 4000 år, så den en viktig del av verdens kosthold og matlaging.

Hva med å feire dagen med en osteanretning eller en annen deilig rett? Du finner tips her.

     

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostens dag

Ostens dag er siste fredag i oktober. Det finner over 5000 forskjellige slag i verden og du kan få både milde, krydrete, faste, myke, søte, salte og mugne. Det eksisterer over 5000 forskjellige sorter, så det burde være noe for enhver smak.

En kuriositet er at det finnes en ost på Sardinia, som heter Casu Marzu. Det er en saueost, full av levende fluelarver, og ja, de er tilsatt osten med vilje.

Ost har eksistert i over 4000 år, så den en viktig del av verdens kosthold og matlaging.

Hva med å feire dagen med en osteanretning eller en annen deilig rett? Du finner tips her.

     

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling gong bao

Kylling gong bao er en nydelig kinesisk rett med en smaksrik saus og peanøtter. Kylling gong bao  er rask å lage, alle ingrediensene til sausen blandes i et litermål og helles over kyllingen rett før servering.

Sausen:

2 dl kyllingkraft
4 ts mørk brunt sukker
2 ss risvineddik
4 ss mørk soyasaus
2 ss maisenna

Bland kraft, sukker, risvineddik, soyasaus og maisenna i et litermål og rør det godt sammen. Sett sausen til side, til den skal brukes.

Kylling gong bao

2 ss rapsolje
4 kyllingbryst, kuttet i 2,5 cm biter
4 vårløk, i skrå skiver
10 cm fersk ingefær, revet
4 fedd hvitløk, finhakket
2 tørket rød chili, smuldret, pluss ekstra til servering
100 g ristede peanøtter

Varm oljen i en stor wok, på høy varme. Tilsett kyllingbitene og stek i 2-3 minutter, til de er gylne. Tilsett ingefær, hvitløk, chili og 2/3 av vårløken, og rør mens det brunes i 2 min. til. Rør inn peanøttene og fortsett bruningen i 2 minutter.
Hell sausen over og la det koke i 3-4 minutter mens du rører. Sausen skal bli blank og tykk og kyllingen gjennomstekt. Strø over resten av vårløken og server.

Kylling gong bao serveres med ris eller nudler, som kokes etter anvisning på pakken.

Kylling gong bao

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tabbouleh

Tabbouleh kan erstatte ris i mange retter. Den smaker også godt som en del av en meze (østlige og sørlige Middelhavets svar på tapas).

Du får kjøpt tabbouleh som halavfabrikata i velassorterte matbutikker, men den smaker aller best når den er hjemmelaget.

0,6 dl bulgur
2,8 dl finhakket persille
½ kg faste, røde tomater (finhakkede)
0,6 dl finhakket løk
1,2 dl sitronsaft
1 ts salt (etter ønske)
1,2 dl olivenolje, ekstra virgin
en klype allehånde (etter ønske)

Skyll mynten og persillen og la det renne godt av seg og finhakk dem. Kok bulguren i vann i 20 minutter. Bland sammen bulgur, persille, tomater, mynte og løk i en bolle. Hell olivenolje og sitronsaft over, og bland godt.

 

Tabbouleh
Tabbouleh

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Norge: Dårlig tid? Sushi fra – Maitree

Noen ganger har vi ikke tid til å lage middag og da er sushi fra Maitree i Hokksund et godt alternativ. Vi forsøker å variere bestillingene våre og sjekker alltid om de har noen nyheter. Personalet på Maitree er veldig hjelpsomme og sushien er nydelig, så jeg har lyst til å anbefale dette stedet.

Norge: Dårlig tid sushi fra - Maitree
Norge: Dårlig tid? Sushi fra – Maitree

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potetklubb med duppe

Potetklubb var noe av det beste jeg visste som barn. Jeg har vokst opp med mormors nydelige potetklubb. Etter jeg ble voksen, var jeg så heldig å få ei venninne fra Nord-Trøndelag, som introduserte meg for duppe, som er en saus med brunost, som passer perfekt til klubben og det salte flesket. Denne oppskriften er laget etter ca.mål, for melmengden må tilpasses potetene. Det må være mulig å forme baller, som ikke skal gå i stykker i kokingen, men samtidig vil vi ikke ha “sprettballer” heller. Du får 14 – 16 klubb av denne oppskriften.

20 store poteter

3 dl hvetemel

3 dl byggmel

4 ts salt

Mal potetene i kjøttkverna. Press ut overflødig vann og rør inn salt og mel.

Kok opp en stor kjele med vann. Form potetmassen til boller med handa og ei skje og legg dem forsiktig i kjelen. La dem småkoke i ca 1 time.

Serveres med stekt flesk og stekefettet, dersom du er fra mine hjemtrakter, eller med duppe til.

Duppe: 

4 ss brunost

3 ss sukker

2 ss hvetemel

3 dl melk

salt

Alt blandes og kokes opp.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Elgfilet med persillerotpuré og en nydelig fløte- og konjakksaus

Elgfilet med persillerotpuré og en nydelig fløte- og konjakksaus er fantastisk mat og med denne sausen til, blir jeg et litt lykkeligere menneske.

Kjøttet:

Kjøttet vakuumeres med timian, olje, pepper og laurbærblader og legges i sous viden i 2 timer på 56 grader. Deretter får det noen minutter på grillen, slik at det får en fin stekeskorpe og perfekt kjernetemperatur.

Om du ikke har sous vide, kan du brune kjøttet i varm stekepanne med olje for å lukke porene i. Legg det over i et ildfast form og stek kjøttet i varm stekeovn på 180 grader i 15 min. Ta ut og hvil i minimum 15 min. Sett kjøttet inn i stekeovnen igjen på 90 grader og stek til kjøttet har en kjernetemperatur på 61 grader.

Sausen:

2 dl elgkraft

5 dl fløte

Karamellsaus fra flaske

Cognac

Salt og pepper

Kok elgkraft og fløte i 3 timer, så det blir litt karamellisert. Smak til med karamellsaus, Cognac, salt og pepper.

De små perlepotetene bakes i ovnen på 200 grader i 1 time.

Persillerotpuré:

Start med å skrelle og dele persillerøtter i terninger. Jeg beregner 1 liten rot per person. Terningene legges i en kjele, med litt finhakket hvitløk. Fyll på fløte til det nesten dekker. Kok opp på middels temperatur, så ikke fløten legger seg ved. Kokes til terningene er møre og kjøres til fin mos med stavmikser eller i en blender. Persillerotpuré smakes til med salt og pepper og serveres varm.

Jeg serverer elgfilet med persillerotpuré og en nydelig fløte- og cognacsaus og bønner, som kun får et kjapt oppkok i lettsaltet vann.

 

Elgfilet med persillerotpuré og en nydelig fløte- og cognacsaus
Elgfilet med persillerotpuré og en nydelig fløte- og konjakksaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.