Laksemousse

Laksemousse både ser lekkert ut og smaker godt. Jeg synes den passer fint som festmat og gjøres klar i forveien, så det ikke blir så mye å gjøre når middagen skal serveres.

500 g kokt laks i terninger

1 løk, grovhakket

1 ts salt

1/2 ts papper

1 ss frisk dill, finhakket

1 plater gelatin

1,5 dl fløte

Kjør laksen og løken helt glatt i foodprosessor og bland inn salt, pepper og urter. Legg gelatinen noen minutter i kaldt vann, før du rører den ut i bittelitt kokende vann og avkjøler den i noen få minutter, men ikke så lenge at den stivner. Pisk fløten halvveis til krem og bland både den og gelatinen inn i fiskefarsen. Fordel laksemoussen i porsjonsformer, dekk med plast og sett kaldt til de skal pyntes og serveres.

Pynt laksemousse etter eget ønske, f.eks. med ferske reker, litt rogn og en kvast dill.

Laksemousse med reker, rogn og dill
Laksemousse med reker, rogn og dill

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Første juledag – julefrokost fra kl. 12 og til vi legger oss

Første juledag er en fin dag. Alle juleforberedelsene er over og det er tid for å kose seg. Vi har tradisjon for å spise lang, lang julefrokost med øl og dram, første juledag. Denne avslappende og fredelige tradisjonen gjør at første juledag er favoritt dagen min i jula.

Ribbe, medisterkaker og julepølser er alltid en del av julefrokosten på første juledag
Ribbe, medisterkaker og julepølser

Disse bildene er fra mammas julefrokost og vi har noen hyggelige timer sammen på morgenen, når vi dekker bordet og legger maten på fat.

Sild i det grønne og multesyltetøy på første juledag
Sild i det grønne og multesyltetøy
Saltet fårelår med kålrot er alltid en del av julefrokosten
Saltet fårelår med kålrot er alltid en del av julefrokosten

På bordet denne gangen, står kald ribbe og medister, saltet fårelår, flere slag sild, flere slag ost, syltetøy, egg, rakfisk, sylta laks, spekehjort, spekepølse, rull og pepperlaks. Vi serverer sild med pumpernikkel og resten av maten med flere slag brød og lefse.

Første juledag og ferdig dekket bord
Første juledag og ferdig dekket bord

 

Når bordet er klart og familie og venner samlet, er det bare å nyte resten av første juledag.

Du finner juleoppskriftene min HER.

Camembert og blå Stilton hører med første juledag
Camembert og blå Stilton

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

God jul til alle lesere av Aperitivomat

God jul til alle lesere av Aperitivomat. Nå begynner julefølelsen virkelig å sige innover oss. Vi starter, som mange andre med å se tradisjonsfilmer på TV. Jeg for min del, må se tre nøtter til Askepott og oppdaget litt brått for noen år siden at jeg begynte å bli godt voksen, da prinsen var blitt et barn og at kongen var blitt den kjekke.

Klokken 12.00 spiser vi mølje. I løpet av årene jeg har levd, tror jeg at jeg kun har vært to ganger uten mølje. Den første gangen var jeg baby og livnærte meg på melk. Den andre gangen husker jeg godt. Jeg ble kjempeskuffa da vi ble servert risgrøt. Ikke at det er noe galt med grøt, men det blir helt feil på julaften, når du allerede har en fin tradisjon og mandelen hjalp heller ikke.

Hos oss starter julepyntinga ute. Jeg synes det er så koselig å møte dette synet når jeg kommer hjem. Det er ikke så store trappa, men vi har plass til to stoler og et lite bord. Jeg har pyntet med noen koselige nisseputer og en juleduk.

De søte snømennene kjøpte jeg for mange år siden og de har fast plass ute, for å ønske god jul til alle som kommer på besøk.

Det søte, lille juletreet har jeg fått av stemoren min og brikken er hjemmeheklet.

I gangen står et par nissetøfler og en kurv med julete hodeplagg. Alle som kommer på romjulsbesøk til oss, kan få låne, så de kommer i julestemning.

I gangen står også maten til julebukkene klar. Den fine godtebollen har jeg arvet etter mormoren min og hun brukte den til nøtter. Jeg er like lykkelig hver gang det kommer noen julebukker på besøk.

Den gamle, vedfyrte komfyren må selvfølgelig også julepyntes.

På den ene kjøkkenbenken har jeg lagt noen kokebøker med juleoppskrifter og vinflaskene har fått juleantrekk.

Borddekking:

Jeg har valgt å bruke grønne duker i dag. De passer perfekt til de vakre blomstene som Kari i den lokale Interflorabutikken min har satt opp.  Jeg gleder meg til å dekke bordet senere i dag.

Jeg gikk litt amok i skattholdet i går, så pyntingen to litt overhånd. Vi pleier å sette velkomstdrinken her.

 

Stua i første er stort sett pyntet med grått, hvitt, sølv og litt gull. Jeg synes det skaper en deilig ro.

      

Denne julekrybba har jeg hatt i mange år. Jeg synes den er så sjarmerende, med de lubne figurene. Jeg fikk den billig, siden den tilhørende engelen var forsvunnet.

Julelykten og de koselige nissene har fast plass i trappa opp til andre etasje.

Julematen:

 

Lyst på litt inspirasjon til julematen? Du finner mange spennende og tradisjonsrike juleretter, både til selve julemiddagen, julefrokosten, kaker og måltider de andre dagene i jula HER.

Med dette vil jeg ønske en god jul til alle AperitivoMats lesere!

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oldebestas sild i det grønne

Oldebestas sild i det grønne er en gammel familieoppskrift og min absolutte yndlingssild.

8 spekesildfileter

2 dl majones

2 dl rømme

4 ss agurkmiks

1 lite glass kapers

4 ss finhakket persille

4 ss finhakket dill

Fisken vannes ut, som det står på pakken. Når den smaker passe salt, deles den i passe biter og blandes med majones, rømme, kapers, agurkmiks, finhakket persille og finhakket dill.

La oldebestas sild i det grønne stå i kjøleskapet i 2 døgn før du spiser av den.

Du finner flere sildeoppskrifter her.

Oldebestas sild i det grønne

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Indrefilet med båtpoteter, rosettkål og sherrysaus

Indrefilet med båtpoteter, rosettkål og sherrysaus kan gjerne brukes som selskapsmat. Sausen kan lages klar i forveien og bare varmes når den skal brukes. Om du ikke får tak i rosettkål, kan du bruke andre grønnsaker, f.eks. blomkål eller brokkoli.

Beregn 200 – 250 g indrefilet per person.

Indrefilet:

Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Sherrysaus:

6 sjalottløk, finhakket

2 ss smør

1 fedd finhakket hvitløk

3 ss sjalottløkfond (eller oksefond)

1 laurbærblad

3 dl søt sherry

3 dl fløte

Fres løken i smør. Tilsett hvitløk, laurbærblad, fond og sherry. Kok til det halve, tilsett 3 dl fløte og la det koke til det tykner litt.

Båtpoteter: 

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potenene i båter, legge dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur du ned til 200 grader og lar dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Rosettkål:

Rosettkålen smørdampes i 2-3 minutter i 2 dl vann, tilsatt 4 ss smør og 1 ts salt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjemmelagde karbonader med ertestuing

Hjemmelagde karbonader er så godt og så enkelt at det ikke finnes en eneste god grunn til å kjøpe ferdig.

Jeg starter med løken og strimler 1 løk per person, som jeg steker i panne med 1 ss smør per person på middels varme. Løken blir nesten bedre jo lenger den får steke. Jeg rører med jevne mellomrom, til den har blitt søtlig og passe brun.

Mens løken koser seg, lager jeg karbonadedeigen. Til 4 personer, bruker jeg 600 g karbonadedeig. Om du bruker kjøttdeig, må du ha mer, for den krymper på mystisk vis.

600 g karbonadedeig

1 egg

1 dl vann

2 ts salt

1 ts pepper

Du kan også bruke andre krydder, for en mer spennende smak, men her har jeg laget de tradisjonelle karbonadene. Jeg elter det sammen i kjøkkenmaskinen til det blir en seig, formbar masse. Du kan selvfølgelig elte det sammen for hånd, det tar bare litt lenger tid. Jeg prøvesteker alltid en liten klump, for å sjekke om det er passe krydret og tilsetter evt. mer.

Når jeg er fornøyd med smaken, legger jeg kakene i pannen med en skje og lager rutemønster med en kniv. Jeg steker dem pent brune på begge sider, før jeg legger dem på toppen av løken og lar dem ligge der, til de er gjennomstekte.

Jeg har servert dem med båtpoteter og ertestuing.

Båtpoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Ertestuing:

1 boks hermetiske erter

1 ss smør

1,5 ss hvetemel

Salt og pepper

Hell alt i en kjele. Rør det sammen mens du koker opp og la det koke litt. Om nødvendig, kan du bruke stavmikseren litt, men min erfaring er at de fleste slag bokseerter koker litt i stykker av seg selv (det skal være stuing, ikke puré).

Hjemmelagde karbonader med ertestuing kan også serveres på brødskiva, som trønderne gjør det. 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Møljebord

Møljebordet dekkes julaften hvert år hos oss, for mølje er en juletradisjon, som vi setter veldig stor pris på. Vi spiser alltid mølje klokken 12.00 på julaften og den serveres med øl og akevitt for de som liker det.

Møljebordet, ferdig dekket
Møljebordet, ferdig dekket

Her har jeg dekket klar møljebordet, med julebrikker, røde lys og en vakker blomst fra den lokale Interflorabutikken min. Et tips når du bestiller blomster, er å ta med serviettpakka til butikken, så de kan tilpasse blomstene til dem, med matchende fargetoner. Når bordet er dekket, er det bare å sette møljekrafta på oppvarming og vente på gjestene.

Om du vil vite hvordan jeg lager mølje, finner du oppskrift her.

Du finner flere bilder av borddekking her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pepperrotsild

Pepperrotsild smaker friskt og godt og faller i smak hos de fleste. Om du aldri har lagd sild før, er denne fin å starte med.

8 spekesildfileter

5 dl rømme

2 ss revet pepperrot

4 syrlige epler i terninger

1 bunt finhakket gressløk

Vann ut spekesild i vann i 2 døgn. Tørk av den og del den i gaffelbiter. Bland alle ingrediensene til pepperrotsild og la det stå kaldt i minst 2 døgn før den spises.

Du finner flere spennende sildevarianter HER.

Pepperrotsild
Pepperrotsild

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Juledessert med sirupssnipper

Juledessert med sirupssnipper smaker godt og er en fin måte å bli kvitt litt av julekakene på. Jeg har brukt sirupssnipper, men du kan også bruke pepperkaker. Jeg har Noras eplekompott, men om du heller vil bruke en annen kompott, finnes det flere i matbutikken.

150 g sirupssnipper

50 g smør

3 dl kremfløte

200 g kremost naturell

5 ss melis

1 pose eplekompott

1 ts malt kanel

Knus kakene fint med kjøkkenmaskin, stavmikser eller ha dem i en pose, og rull over en kjevle. Smelt smør, og bland det sammen med kakesmulene. Fordel blandingen i bunnen av små porsjonsglass.

Sett glassene kaldt i en halvtime. Pisk fløte til lett krem. Pisk kremost sammen med melis i en annen bolle. Vend fløtekremen i ostekremen. Legg på eplekompotten. Fordel kremen i glassene og dryss på litt kanel.

Juledessert med sirupssnipper
Juledessert med sirupssnipper

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Portvinssild

Portvinssild er et velsmakende innslag til julefrokoster og er morsomt å lage. Jeg lager minst ett nytt slag sild hvert år, men portvinssild er en gjenganger. Husk å beregne tid til både utvanning og til at silden og løken skal få stå og trekke til seg de gode smakene.

6 kryddersildfileter

2 rødløk

1 ts tørket salvie

1,75 dl hvitvinseddik

0,25 dl balsamicoeddik

1,5 dl sukker

3 ss rapsolje

1 dl portvin

Vann ut sildefiletene etter anvisning på pakka.

Bland resten av ingrediensene og smak til. Skyll, tørk og del sildefiletene i passe gaffelbiter og bland dem inn i portvinslaken. La portvinssild stå kald ett par dager før du serverer den.

Portvinssild
Portvinssild

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.