Potetlomper – potetkaker

Tuvas lomper smaker nesten som min oldemors potetkaker. Et av de store barndomsminnene for meg, var når min oldemor, Karen Fernanda lagde potetkaker, som ble stekt rett på plata på ovnen. Jeg fikk dem servert med sirup og et glass kefir. Jeg hadde ikke smakt det siden og ble ekstra glad da Tuva lagde det. De smakte akkurat så godt som jeg husket, så tusen takk Tuva ❤️

Denne oppskriften gir 12 lomper.

1 kg potet

1 ts salt

1,5 dl hvetemel

1 dl siktet rugmel

Ekstra hvetemel til å bruke når du baker ut

Kok potetene, skrell dem og mos dem godt, med salt. Bland inn melet. Deigen deles i 12 deler, som kjevles ut til ca 20 cm. i diameter. Om du vil ha dem veldig perfekte, kan du skjære dem runde ved å legge på et kjelelokk og skjære rundt. Stekes på takke eller i tørr stekepanne, til de får lekre lompeflekker. Stable lompene i en haug, med klede over, så de holder seg myke.

Tuvas lomper kan selvfølgelig serveres med pølser, men gjerne med f.eks. smør og brunost, eller min favoritt – sirup og et glass kefir.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Aioli

Aioli er enkelt og morsomt å lage selv. Det viktige er at alle ingrediensene har romtemperatur og du trenger en stavmikser.

1 egg

2 cm hvitløk fra tube

1/2 sitron, kun saften

1/2 dl extra virgin oliven olje

1,5 dl rapsolje

1 klype salt

Legg alle aioliingrediensene i et litermål. Kjør med stavmikser, start helt i bunnen og jobb deg oppover, etter hvert som blandingen blir til aioli.

Her kan du se hvor enkelt det kan gjøres 😊

Aioli
Aioli

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Elgkarbonader med deilig tilbehør

Elgkarbonader smaker nydelig. Siden elgkjøtt er så magert, kan de fort bli litt tørre, men denne oppskriften gir saftige, smakfulle kaker.

Elgkarbonader:

1 kg malt elgkjøtt

2 ss potetmel

1 ss salt

2 ts pepper

1,5 dl fløte

1 ts muskat

2 ts timian

0,5 dl Farris

Elt alle ingrediensene til elgkarbonader godt sammen. Formes og stekes som vanlige karbonader, men pass på at de ikke steker for lenge, så de blir tørre.

Elgkarbonader
Elgkarbonader

Nepestuing:

Neper, skrelt og delt i terninger

Gulrøtter, skrelt og delt i terninger

2 ss smør

1 klype muskat

2 ss hvetemel

5 dl melk

Salt og pepper

1 finstrimlet purre

Litt finhakket persille

Kok neper og gulrøtter i terninger i vann, til de er nesten møre. Hell av kokevannet. Smelt smør med muskat i en kjele og rør ut hvetemel, spe med melk og rør godt for å unngå klumper. La småkoke i 5 minutter og smak til med salt og pepper. Tilsett purre, neper og gulrøtter. Rett før servering tilsettes også finhakket persille.

Om du vil lage en mer luksuriøs selskapsvariant, kan du koke opp fløte og jevne med maizenajevner i stedet for å lage hvit saus.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Baileysfudgekake

Baileysfudgekake passer både til dessert og som en godbit til kaffen.
Baileys er en irsk likør med smak av lagret irsk whisky, frisk irsk kremfløte, kakaobønner og vaniljestenger. Dette gir en nydelig smak til kaken, som også passer godt til dessert, med litt iskrem til.

170 gram smeltet smør

200 gram sukker

1 ts vaniljesukker

3 ss Baileys

2 egg

100 gram hvetemel

40 gram kakao

0,5 ts bakepulver

1/4 ts salt

Pisk sammen smør, sukker og vaniljesukker. Pisk inn egg og Baileys. Rør inn hvetemel, kakao, bakepulver og salt. Ha røren i en smurt rund form, størrelse 24 cm dia. Stek kaken på 170 grader i ca. 25 min midt i ovnen. La kaken avkjøles i formen.

Baileysfudge:

1,2 dl kondensert søt melk

300 gram grovhakket melkesjokolade

5 ss Baileys

1 ts vaniljesukker

En klype salt

Varm den søte melken på svak varme i en kjele. Tilsett sjokoladen, Baileys, vaniljesukker og salt. Rør godt sammen. Avkjøl litt før du heller fudgen over kaken.

Sett kaken i kjøleskapet og la den stå der i minimum 2 timer før du tar av kakeringen og serverer.

Server gjerne baileysfudgekake med en kopp kaffe og et glass dessertvin til.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Loffepizza – ostesmørbrød med kjøttsaus

Loffepizza – ostesmørbrød eller toast med kjøttsaus er perfekt om du har litt loff og noen rester. Den er også super og lettvin mat, om du skal servere mange, f.eks. i barnebursdag. Her har jeg rester av kjøttsaus, som jeg tidligere har brukt sammen med pasta.

Du trenger ca. 2-3 skiver loff per person. Legg kjøttsausen oppa og strø ost på toppen. Stek loffepizza i ovnen på 225 grader til osten er gyllen og kjøttsausen varm.

Server loffepizza alene eller med en god salat. Her har jeg brukt salat fra egen hage, sammen med spiselige blomster.

Loffepizza
Loffepizza

Du finner oppskrift på en deilig kjøttsaus her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

Havregrøt

Havregrøt er sunn mat, som smaker godt til frokost, men den kan spises til alle måltider. Jeg vokste opp med brunost på havregrøten og synes det er det aller beste du kan ha på. Jeg anbefaler deg å prøve litt i en krok av tallerkenen om du ikke har smakt det før. Andre toppinger kan være syltetøy, korn, hakkede nøtter og sukker.

Mange andre land spiser også grøt, f.eks. Storbritannia, Irland, Australia, New Zealand, Nord-Amerika, alle de nordiske landene og en del land i Øst-Europa. Grøt kalles mye forskjellig i de ulike landene, f.eks. grød, porridge, puuro og kasha.

Denne oppskriften er passe til 1-2 personer.

Havregrøt
Havregrøt under koking

1,5 dl havregryn

4 dl melk ev. vann

1 klype salt

Kok opp under omrøring og la det småkoke til ønsket konsistens, før du rører inn salt.

Det smaker godt å røre inn finhakkede nøtter, gresskarkjerner etc.

 

Havregrøt med brunost
Havregrøt med brunost

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Julepølser

Julepølser får du kjøpt i flere varianter, men ingen av dem er så gode, som hjemmelagde. Jeg lager julepølser i god tid før jul og fryser ned, så det ikke skal bli så stressende rett før jul. Du får kjøpt tarm i flere størrelser i ferskvaren på Meny, hos slaktere og sikkert i flere velassorterte matbutikker.

2,5 kg medisterdeig

3 ss salt

4 ts pepper, malt

1 finhakket løk

1 ts ingefær, malt

2 ts allehånde, malt

1 ts muskat, malt

1 ts nellik, malt

2 egg

4 dl melk

2 dl fløte

6 ss potetmel

4 laurbærblader

Elt alt, utenom laurbærblader, godt sammen i en kjøkkenmaskin. Stek en prøvebit i litt smør i en liten stekepanne og sjekk om det behøves mer krydder.

Skyll tarmen godt i rennende vann og tre den på pølsehornet, stapp pølser og bind opp med hyssing.

Trekk pølsene i vann tilsatt laurbær i ca. 20 minutter. Lagg pølsene kaldt, gjerne i fryseren, om de ikke skal brukes med en gang. Stek pølsene når de skal brukes.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pinnekjøttsaus

Pinnekjøttsausen, med sin sødme, smaker perfekt til pinnekjøtt. Den er også enkel å lage og gjør suksess hver gang, når vi har middagsgjester.

Kok opp 1 boks fløte og tilsett pinnekjøttkraft, til den er passe salt. Tilsett sukker, til det smaker passe søtt. Smak om den er passe salt igjen og tilsett i tilfelle litt mer kraft. Smak til med litt pepper og tilsett lys maisennajevner, til pinnekjøttsausen er passe tykk.

Du finner oppskrift på julemat her.

Pinnekjøttsaus
Pinnekjøtt med pinnekjøttsaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks i den grønne gørra med båtpoteter, edamamebønner og kjørvelsaus

Laks i den grønne gørra med båtpoteter, edamamebønner og kjørvelsaus er deilig selskapsmat, som både ser bra ut og smaker fantastisk. Oppskriften er passe til 4 pers.

Potetene:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når båtpotetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Edamamebønner:

1 pose edamamebønner, renset

1 purre, finstrimlet

2 ss smør

Smelt smøret i en gryte, legg i grønnsakene og la de kose seg til de er møre, mens du rører av og til. Det tar 3-4 min.

Laks i den grønne gørra:

600-800 g laksefilet

1/2 loff

1/2 bunt bladpersille

3 fedd hvitløk

50 g revet parmesan

4 dl olivenolje

Kjør innmaten av loffen, bladpersille, hvitløk, parmesan og olivenolje til en jevn masse med stavmikseren. Konsistensen skal være som tykk grøt.

Legg laksen tett i tett i smurt, ildfast form, fordel den grønne gørra over og sett i ovnen på 200 grader til den grønne gørra har fått fin gyllen skorpe.

Saus:

100 g smør

1/2 løk, finhakket

1/2 glass hvitvin

1 ss kyllingfond

1 sitron, kun saften

2 dl fløte

1 neve kjørvel

1 neve bladpersille, finhakket

2 ss kapers

Pepper

Fres løken i smør til den blir blank. Tilsett hvitvin og kok i 5 min, før du tilsetter fløte, fond og sitron og la det småkoke til ønsket konsistens. Tilsett resten av ingrediensene, varm opp og server.

Jeg har pyntet med litt reddikspirer på toppen.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fajitanachos med kylling

Fajitanachos er en skikkelig koserett og denne varianten med kylling, er en av spesialitetene til sønnen min.

3 kyllingbryst i terninger

2 ts salt

2 ts chilipulver

1 ts pepper

2 ts hvitløkspulver

2 ts spisskummen

3 ss olje

1 løk i strimler

4 fedd finhakket hvitløk

3 strimlede paprika

Saften av 1 lime

1 pose tortillachips

1 pakke strimelt pepper Jack ost

2 dl reven vellagret cheddarost

Legg kyllingbryst i en bolle og tilsett salt, pepper, chilipulver, hvitløkspulver og spisskummen.

Stek kyllingen i 2 ss olje, til den ikke er rosa lenger. Legg den over i en bolle og stek løken i noen minutter i 1 ss olje i samme gryte. Tilsett hvitløk og paprika og la det steke med i et par minutter, før du blander det sammen med kyllingen og tilsetter limesaft.

Legg halvparten av tortillachipsene i en ildfast form. Legg på halvparten av kyllingblandingen og topp det med pepper Jack- og cheddarost. Gjenta med resten av ingrediensene.

Fajitanachos stekes på 180 grader, til osten har smeltet. Det tar ca. 15 minutter. Server med rømme, salsa og guacamole.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.