Julegløggsild er kjempeenkel å lage og smaker veldig godt til julefrokosten. Husk å beregne tid til at smakene skal få satt seg.
2 glass kryddersild
1 dl julegløgg
2 ss julegløggkrydder
1 dl rosiner
1 dl hasselnøtter
Hell kryddersild inkl. laken i en bolle og bland med julegløgg, julegløggkrydder, rosiner og hasselnøtter. Hell blandingen over i glass eller krukker og sett på lokk. La julegløggsild trekke i 2 døgn i kjøleskapet før den spises.
Sverdfisk er ikke det enkleste å få tak i, i Norge, men jeg har bestilt fersk, vakuumpakket hos Meny. Jeg har spist sverdfisk noen ganger i flere av landene rundt Middelhavet og synes det smaker fantastisk når den er riktig stekt.
Gremolata med granateple:
1 potte persille
1 granateple, kun kjernene
2 fedd finhakket hvitløk
1 lite glass kapers
2 finstrimlede vårløk
2 dl mangoeddik
1 dl sitronolje
1 dl olivenolje
Røre alt godt sammen og la det stå og hvile i romtemperatur mens du tilbereder resten.
Italienske bønner:
2 ss smør 10 delikatesseløk, skrelt 1 ts finhakket hvitløk 1 ts italiensk krydderblanding 1/2 kopp brødsmuler, ev. panko 1 dl parmesan, revet 1 pose ferske, grønne bønner Salt og pepper
Brun løken i smør, på middels varme i en sautépanne. Det tar litt tid, så vær tålmodig. Tilsett hvitløk, italiensk krydder, brødsmuler og parmesan. Rør godt og stek på middels varme, til brødsmulene begynner å bli brune, ca. 3-4 minutter. Kok opp bønnene i en kjele vann, hell av vannet og rør dem inn i blandingen i panna. Smak til med salt og pepper og server italienske bønner varme.
Sverdfisk:
Skjær sverdfisk i bifftykke stykker. Smør dem med olivenolje og krydre med salt og pepper. Brun dem på begge sider på grillen eller i stekepanna. 2 min. på hver side pleier å være passe, men det avhenger av tykkelsen.
Server sverdfisk med italienske bønner, gremolata, ovnsbakte tomater og valgfrie poteter, f.eks. ovnsbakte perlepoteter, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fransk pizza med kjøttboller lages med ratatouille som pizzasaus og den blir best om du deler grønnsakene i små, jevne terninger.
Pizzabunn:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ss honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Franske kjøttboller:
500 g kjøttdeig
1 liten løk, finhakket
2 egg
1/2 dl fløte
2 ss strøkavring
1 ts oregano
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ts muskatnøtt
1 ts pepper
2 ts salt
Elt alt godt sammen, form små kjøttboller og stek den i olje.
Ratatouille:
Olivenolje til steking
1 rød paprika i terninger
1 gul paprika i terninger
2 fedd hvitløk, finhakket
1 løk i terninger
1 squash i terninger
4 tomater i terninger
4 kvaster frisk timian
1 potte frisk basilikum, finhakket
1/2 dl parmesan, revet
Litt balsamico
Grønnsaksfond
Nykvernet pepper
Fres løk, paprika og hvitløk i olje i en gryte, til løken er gyllen og myk. Legg det på en tallerken mens du steker squash i samme panne. Hell løk- og paprikablandingen tilbake i gryta, sammen med tomater, timian og fond, og la det småkoke i 10 minutter.
Tilsett basilikum, balsamico og parmesanservering og smak til med salt og pepper.
Fransk pizza med kjøttboller og ratatouille:
Ratatouille
Kjøttboller
300 g reven ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
1 rødløk i strimler
1 lite glass sorte oliven i skiver
Dryss på litt ost og bre ratatouille utover pizzabunnen. Legg på kjøttboller, oliven og resten av osten. Stek i ovnen på 220 grader til osten er gyllen og bunnen er gjennomstekt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Svigermors smultringer er verdens beste og det er selvfølgelig hennes oppskrift som brukes her i huset. Jeg oppbevarer dem i fryseren og tar opp etter hvert som de skal brukes.
3 egg
270 g sukker
1,5 dl fløte
1,5 dl rømme
2 ts hornsalt
1 ts kardemomme
25 g smeltet smør
Ca. 500 g hvetemel
Pisk egg og sukker til eggedosis. Visp fløten til krem og rør inn rømme. Bland det tørre inn i eggedosisen, vekselvis med rømme/fløte og smør. La deigen hvile på et kaldt sted i min. 4 timer, før du kjevler den ut til en leiv, som er 1 cm tykk.
Stikk ut svigermors smultringer med en utstikker og stek dem gylne på begge sider i 1-1,5 kg smult (Flott matfett). Legg dem på rist over en langpanne til avrenning.
Et lite tips er å gjøre som mormoren min, nemlig å lage smultboller av deigen midt i alle smultringene. Etter steking rulles de i en blanding av sukker, kanel og kardemomme. Smultbollene er mer populære i vår familie enn smultringene.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Julepynting er noe av det hyggeligste jeg vet. Jeg har vanvittig mye julepynt, men når jeg har fått spredd det over hele huset, ser det ikke overpyntet ut. Jeg har tenkt helhet i mange år og ikke kastet meg på alle mulige trender, men heller vært opptatt av at det jeg kjøper skal passe til det jeg allerede har.
Dette koselige fatet med juletre, reinsdyr og barn som leker, pynter opp i det ene kjøkkenvinduet.
Jeg håper dette ga litt inspirasjon til egen julepynting. Uansett ønsker vi alle leserne til AperitivoMat en fin førjulstid.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Møljebrød er et eget flatbrød, som er spesielt beregnet til mølje, men det smaker godt til masse annet også. Bruk gjerne møljebrød til spekemat, eller til lapskausen.
500 g hvetemel
250 g sammalt fin hvete
250 g sammalt fin rug
1 ss salt
6 dl skummet melk
Elt alt godt sammen, pakk det inn en brødpose, klem ut lufta og legg kaldt over natta.
Kjevle ut tynne leiver, stek dem på takke og legg dem på rist til avkjøling. Oppbevar møljebrød tørt og kjølig til det skal brukes.
Rødkål smaker godt til julemat, men er også utmerket tilbehør til f.eks. Kjøttkaker, and, kalkun eller gås. Denne spesielle varianten, med deilig krydder, er min favoritt. Dersom du ikke har tilgang på ribbefett, kan du bruke andefett eller smør.
1 rødkål, finstrimlet
3 røde epler, skrelt og skåret i terninger
5 dl rødvin
2 dl rødvinseddik
4 dl appelsinjuice
1 dl solbærsaft
2 dl rosiner
2 dl tørkede fiken i små terninger
1 stjerneanis
1 ts allehånde
4 nellik
1 stk kanelstang
1 løk
100 g ribbefett
5 dl møljekraft eller vann og kyllingfond
Salt
1 dl demerasukker
Pepper
Legg rødkål, eple, rosiner, fiken, vin, eddik, juice og krydder i en bolle til marinering. La det ligge i minimum en time, men helst over natten.
Fres finhakket løk i ribbefett, tilsett rødkålblandingen og kraften. La det småkoke til kålen er ferdig kokt, ca 2 timer. Smak til med salt, pepper og sukker. Rødkål kan gjerne fryses i porsjoner og tas opp etter behov.
Rødkål
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Potetomelett eller tortilla kan spises som selvstendig rett, til f.eks. lunsj, eller du kan servere den til tapas.
2 løk
2-3 rå poteter
4 egg
4 ss fløte
2 fedd hvitløk, finhakket
Salt og pepper
100 g reven ost
10 minitomater, delt i to
Start med å skjære løk og rå poteter i skiver. Stek det på svak varme i olivenolje, til potetene er gjennomstekte. Snu på blandingen av og til, så den ikke brenner seg.
Visp sammen egg, fløte (du kan bruke melk eller vann), hvitløk, salt og pepper og heller den over potetblandingen.
Sett på lokk og la det stå noen minutter for å stivne litt, før du strør over reven ost og tomater.
Sett på lokket igjen og lar det stå på svak varme til tortillaen er stivnet og osten smeltet.
Server potetomelett med godt brød, for eksempel landbrød eller olivenbrød, som du finner oppskrift på HER.
Potetomelett eller tortilla
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Surkål passer godt til mange norske tradisjonsretter, som f.eks. kjøttkaker, koteletter og den er en viktig del av julemiddagen, om du spiser ribbe. Surkål er, som det meste annet, best når du lager den selv og det er enkelt å få til. Jeg lager alltid en stor porsjon og fryser ned i poser, så har jeg til senere. Denne oppskriften er passe til 10 personer.
1 stort kålhode (ca 1,2 kg), finstrimlet
4 grønne epler i små terninger
2 ss salt
4 ss karve
4 dl kraft eller vann og grønnsaksfond
2 dl eplesidereddik
80 g sukker
2 ts pepper
Ribbefett, om du har
Bland alt, bortsett fra ribbefett i en kjele og la det koke under lokk til det har fått riktig konsistens. Det tar en time eller to. Om det blir for lite fuktighet underveis, fyll på med litt vann.
Surkål smakes til med salt, pepper, sukker og ev. ribbefett.
Surkål
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Måkeskitt eller vepsebol er fine å lage hvis du har eggehviter til overs. Måkeskitt smaker godt til kaffen, men er også god som tilbehør til dessert, f.eks. iskrem.
3 eggehviter
200 g sukker
2 ts vaniljesukker
200 g kokesjokolade
200 g mandler
Pisk eggehvitene stive. Tilsett vaniljesukker og sukker litt og litt under kraftig pisking. Pisk videre til du får en tykk og glatt marengs. Hakk mandler og kokesjokolade grovt. Vend inn mandlene og sjokoladen forsiktig inn i marengsen.
Bruk to teskjeer og sett små topper med måkeskitt på en bakepapirkledd stekeplate. Stek kakene midt i ovnen ved 180 grader i ca. 10 min. La kakene avkjøles helt på platen før de forsiktig flyttes over på rist med en stekespade.
Oppbevar måkeskitt i kakeboks med matpapir mellom lagene.
Måkeskitt eller vepsebol
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.