Sarah Bernard

Moren min lager alltid Sarah Bernard i langpanne til jul. Den smaker nydelig og den kan oppbevares i biter i fryseren, så den er veldig holdbar. Her er mammas oppskrift:

Mandelbunn:

400 g mandler, grovmalte

350 g sukker

3 ts bakepulver

6 eggehviter

Stivpisk eggehvitene. Bland mandler, sukker og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggehvitene. Kle en langpanne (ca. 30 x 40 cm) med bakepapir og fordel kakerøren utover. Stek på 175 grader, midt i ovnen i 30 minutter. Sett formen på en rist og avkjøl kaken helt i formen, før du legger på kremen.

Krem:

250 g smør, romtemperert

200 g melis

6 eggeplommer

2 ts ekte vaniljesukker

Kjør smør og melis hvitt og luftig i en kjøkkenmaskin. Rør inn resten av ingrediensene og fordel utover den avkjølte kakebunnen. Sett kaken kaldt i et par timer, før du tar på kremen.

Sjokoladetrekk:

200 g mørk kokesjokolade, f.eks. dronningsjokolade, grovhakket

2 ss smør

Smelt sjokolade og smør i en bolle, over vannbad. Avkjøl sjokoladeblandingen litt, før den fordeles over kaken. Sett Sara Bernard kaldt i noen timer. Del i passe kakestykker, men ikke for store, for Sarah Bernard er mektig.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sitronkylling

Sitronkylling er lett å lage, og både kylling og poteter får deilig smak av sitron, hvitløk og oregano.

Retten er passe til 4 personer.

1 kg kylling overlår med bein og skinn

8 poteter i båter

1 løk i strimler

1 hvitløk delt i fedd og skrelt

20 oliven i skiver

1 neve finhakket oregano

5 tomater i skiver

1 ss honning

2 sitroner, en i skiver, saften fra den andre

5 ss olivenolje, extra virgin

1 ss kyllingfond

Salt og nykvernet pepper

Sitronkylling før steking
Sitronkylling før steking

Legg kylling, poteter, løk, hvitløk, oregano, oliven og sitron i en langpanne eller annen ildfast form.

Rør sammen olje, fond, honning, sitronsaft, tomater, salt og pepper og hell over kyllingen. Bland godt, slik alt blir dekket av olje.

Stek sitronkylling på 180 grader i ca. 1 time, til kyllingen får brun skorpe og er gjennomstekt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Marsipanbrød med cocktailbær

Marsipanbrød med cocktailbær er koselig å sette frem i julen. Det er hyggelig å lage det selv og barna kan jo lage sine egne marsipankunstverk samtidig. Tragant får du kjøpt på apoteket og den gjør at marsipanen blir seigere og lettere å jobbe med.  

Marsipan:

Denne oppskriften gir ca. 1/2 kg marsipan

250 g skåldede, malte mandler (ev. mandelmel)

250 g melis

1/2 ts tragant

1 ss eggehvite

Ev. konditorfarge

Kna marsipan, melis, tragant og eggehvite godt sammen. Den skal være lett å jobbe med, så om den er tørr, blander du inn litt mer eggehvite. Om den er for bløt, knar du inn litt mer melis. Pakk marsipanen i plastfolie og la den hvile en time eller to på kjøkkenbenken.

Om du ønsker farge på marsipanen, er det lurt å starte med noen dråper farge av gangen.

Marsipanbrød med cocktailbær

Marsipan, helst hjemmelaget

Cocktailbær

Sjokolade etter eget ønske, jeg bruker melkesjokolade

Legg bakepapir på benken og lag pølser av marsipanen. Kjevle pølsene så de blir brede nok til å dekke en rad med cocktailbær. Legg 1 rad cocktailbær tett i tett på marsipanen og legg marsipanen over. Klem sammen endene, så cocktailbærene blir helt dekket. Legg pølsa på en rist med et fat som kan ta imot overskuddssjokolade under.

Smelt sjokoladen i vannbad. Om du bruker termometer gjelder følgende:

Mørk sjokolade varmes til 50 grader og kjøles ned til 28
Melkesjokolade varmes til 45 grader og kjøles ned til 27
Hvit sjokolade varmes til 40 grader og kjøles ned til  26

Hell sjokoladen over pølsene og sett dem kaldt. Jeg deler dem i passe munnfuller når de skal settes på bordet.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Mammas brune pinner

Mammas brune pinner er en velsmakende og helt nødvendig del av vår juletradisjon. De passer godt på kakefatet, men også som noe sprøtt til desserter, som f.eks. iskrem og multekrem. De er enkle og kjappe å lage også, så de kan virkelig anbefales.

200 g smør

200 g sukker

300 g hvetemel

2 ts natron

1 ts vaniljesukker

5 ss lys sirup

Rør smør og sukker hvitt. Bland alt sammen og del i 6 emner. Form emnene til pølser og trykk dem flate.

Legg emnene på stekebrett kledd med bakepapir og stek dem på 180 grader i 10-15 minutter, midt i ovnen. Avkjøl litt og skjær i fingertykke pinner.

Mammas brune pinner
Mammas brune pinner

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Reinsdyrfilet med madeirasaus og rosenkål, bacon og kantareller

Reinsdyrfilet er kanskje mitt favorittkjøtt, når det gjelder vilt. Det er mørt og saftig, når det blir behandlet riktig. Du finner det i frysedisken på Meny hele året.

Sausen:

6 sjalottløk, finhakket

2 ss smør

1 fedd finhakket hvitløk

3 ss sjalottløkfond (eller oksefond)

1 laurbærblad

3 dl søt madeira

3 dl fløte

Fres sjalottløken i smør. Tilsett hvitløk, laurbærblad, fond og madeira. Kok til det halve og tilsett 3 dl fløte.

Reinsdyrfilet med madeirasaus og rosenkål, bacon og kantareller

 

Reinsdyrfileten:

Legg reinsdyrfiletene i en ildfast form. Stek på 125 grader i ca. 20 minutter. Bruk steketermometer. Når kjernetemperatur er 60 grader, er kjøttet perfekt. La kjøttet hvile i 5 minutter før du deler det opp.

Rosenkålen finner du oppskrift på HER. Bland med stekte kantareller før servering.

Reinsdyrfilet med madeirasaus og rosenkål, bacon og kantareller
Reinsdyrfilet med madeirasaus og rosenkål, bacon og kantareller

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pad thai – thailandsk gatemat

Pad thai er en rask og lettvint rett, som serveres som fastfood i Thailand. Jeg bruker vel ca 20 minutter på å lage den. Du kan bruke bønnespirer fra boks, men de friske smaker veldig mye bedre.

4 ss tamarindpaste

12 ss vann

8 ss fishsaus

8 ss brunt sukker

4 ss soyasaus

1 pakke glassnudler

5 ss rapsolje

4 fedd finhakket hvitløk

2 egg

1 pk tofu i terninger

200 g bønnespirer

6 finstrimlede vårløk

150 g peanøtter

2 ts chiliflak

200 g reker

Du starter med sausen, som består av tamarindpaste, vann, fishsaus, brunt sukker og soyasaus, som røres sammen og settes til side.

Det neste du må gjøre er å koke opp en kjele vann til glassnudlene. La dem trekke i vannet i 5 minutter, før du skyller dem i kaldt vann og setter dem til side.

Varm rapsolje i en wok på middels varme. Tilsett hvitløk og la det surre litt i oljen, før du tilsetter egg og rører til det begynner å ligne eggerøre. Rør inn tofu og rør i 2 min.

Tilsett bønnespirer, nudlene, sausen, vårløk, peanøtter, chiliflak og reker. La det koke i 5 minutter, mens du rører hele tiden.

 

Du finner masse spennende og velsmakene matretter fra Thailand HER

Pad thai - thailandsk gatemat
Pad thai – thailandsk gatemat

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss

Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss smaker ekstra godt for alle sjokoladeelskere. Du kan bruke så mørk sjokolade du vil. Jeg liker å blande hvit og mørk sjokolade. Denne oppskriften er passe til 8 personer.

100 g hvit kokesjokolade

100 g mørk kokesjokolade

2 vaniljestenger

1 ts vaniljesukker

4 ss brunt sukker

5 dl fløte

4 plater gelatin

Del opp vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Legg vaniljestenger, frø, vaniljesukker, sukker, melk og halvparten av fløten i en kjele. Kok langsomt opp.

Legg gelatinplatene i litt kaldt vann. Finhakk sjokoladen og legg den i en bolle. Når melkeblandingen koker, tilsettes gelatinplatene (klem dem tomme for vann først). Kok opp på nytt og sil blandingen over sjokoladen og rør til den har smeltet. Rør til slutt inn resten av fløten.

Fordel blandingen i åtte skåler og la pannacottaen stå kaldt til den stivner, gjerne over natta.

Karamelliserte nøtter:

2 dl sukker

4 dl grovhakka nøtter, f.eks. eb blanding av valnøtter, mandler, pistasjnøtter og hasselnøtter

1 klype finknust flaksalt

Smelt sukkeret til de karamelliserte nøttene til gyllen karamell i en stekepanne. Trekk pannen vekk fra varmen, rør inn nøttene og bland godt. Hell blandingen utover et stekebrett med bakepapir og strø over litt knust flaksalt. Spre nøttene utover med to gafler. Når de er helt avkjølt knekkes de opp i biter.

Server sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss.

Du finner oppskriften på urtesukkkeret HER og pikekyss finner du oppskrift på HER.

Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss
Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Adventsselskap i svart, gull og lilla

Adventsselskap er er koselig avbrekk i juleforberedelsene. Det virker som om det er færre og færre som pynter med lilla i adventstiden. Jeg vil gjerne «reklamere» litt for adventsfargen, som jeg har blandet med svart og gull for anledningen.

Bord i svart og gull
Bord i svart og gull

Siden jeg har invitert til adventsselskap med 5-retters middag, blir det mange glass og mye bestikk til hver.

Kjøkkenet pyntet til advent
Kjøkkenet pyntet til advent

 

Adventsselskap
Adventsselskap

Når bordet er dekket, gjenstår en del av middagsforberedelsene, en dusj og et glass vin til vertskapet, før gjestene kommer.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Gresk, bakt potet

Gresk, bakt potet smaker aller best med lammekjøttdeig, men du kan også bruke vanlig kjøttdeig eller karbonade, om du ikke får tak i lammedeig.

4 bakepoteter

1 ss olivenolje

150 g fetaost

400 g kjøttdeig

1 finhakket løk

2 ss olje til steking

2 dl rømme

3 ss tzatzikikrydder

1 ts salt

1⁄2 ts kvernet pepper

1 pk. reven ost etter ønske

Pakk potetene i aluminiumsfolie og bak dem i ovnen på 200 grader i ca 2 timer. Del dem i to og legg dem tilbake på bakebrettet med snittflaten opp.

Brun kjøttdeig og løk i olje. Rør inn rømme. Krydre med tzatzikikrydder, salt og pepper.

Legg kjøttdeigblandingen på potetene, legg på fetaostterninger og dryss over reven ost.

Stek potetene litt langt ned i ovnen på 200 grader til osten får fin gyllen farge.

Server gresk, bakt potet alene, eller med litt gresk salat og tzatziki.

Gresk, bakt potet
Gresk, bakt potet

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Medisterkaker

Medisterkaker hører julen til, sammen med ribbe, medisterpølser og sossiser. Jeg lager alltid medisterkakene til søndagsmiddag i god tid før jul og fryser resten, så det ikke blir så hektisk i innspurten av juleforberedelsene.  Denne oppskriften er passe til 8 personer:

1 kg medisterdeig

3 ts salt

5 ss potetmel

1/2 ts nellik

1,5 ts pepper

1 ts malt muskat

1 ts malt ingefær

2 egg

5 dl melk

4 ss smør til steking

Elt sammen alle ingrediensene til medisterkakene, unntatt smøret. Jeg steker alltid en prøvekake, for å være sikker på at jeg er fornøyd med smaken.

Form til boller og stek dem på begge sider i smør. Jeg steker dem ikke så kjempe mørke, for jeg legger dem sammen med ribba mot slutten av steketiden og da får de mer farge.

Medisterkaker i stekepanna
Medisterkaker i stekepanna

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.