Verdens vanndag

Verdens vanndag markeres den 22. mars hvert år for å skape oppmerksomhet om mangel på rent drikkevann. I Norge er vi så heldige at vi har rent vann i springen, men ikke alle er like heldige som oss.

I vår familie kan gin and tonic kun drikkes når du har bada, så vi kaller det «Badevann». Vi har til og med anskaffet egne badevannglass, til formålet.

Du finner oppskrift på badevann her.

Verdens vanndag

Verdens vanndag markeres den 22. mars hvert år for å skape oppmerksomhet om mangel på rent drikkevann. I Norge er vi så heldige at vi har rent vann i springen, men ikke alle er like heldige som oss.

I vår familie kan gin and tonic kun drikkes når du har bada, så vi kaller det «Badevann». Vi har til og med anskaffet egne badevannglass, til formålet.

Du finner oppskrift på badevann her.

Roastbiffbaguette med aromasopp

Roastbiffbaguette med aromasopp er en deilig lunsj- eller kveldsrett. Om du vil legge ekstra mye kjærlighet i det, kan du lage baguettene selv, men det blir nydelig med baguetter fra butikken også. Denne oppskriften er passe til 2 personer.

1 baguette, delt i to, både på tvers og på langs

200 g roastbiff

Noen skiver sylteagurk

1 liten rødløk

1 pk aromasopp i skiver

Litt smør til steking

1 fedd hvitløk, finhakket eller fra tube

Salt og pepper

1 tube remulade, ev. hjemmelaget tartarsaus

1 pose reven parmesan

Brun soppen i smøret, tilsett hvitløk, salt og pepper. Smør baguetten med remulade, legg på sylteagurk, roastbiff, sopp, rødløk og persille. Dryss over parmesan og server roastbiffbaguette, mens soppen er varm.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Wallenbergare med potetpuré og erter

Wallenbergare er en av de mest kjente matrettene fra Sverige. Denne gangen har jeg laget potetmos til, men du kan bruke hva slags poteter du ønsker, eller du kan legge dem på brødskiva.

500 g kjøttdeig

1/2 ts hvit pepper

1/2 ts nellik

2 egg

3 dl fløte

1/2 ts muskat

2 dl strøkavring eller panko

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

200 g smør

Elt sammen kjøttdeig, fløte, egg, salt, hvit pepper og krydder.

Legg strøkavring i en liten bolle.

Del kjøttdeigblandingen i fire like deler. Smør hendene med litt olje, så blandingen ikke fester seg til hendene og det blir enklere å forme runde burgere som er ca. 2 cm tykke. Dryss et lag med brødsmuler på oversiden, legg dem i varm stekepanne med smeltet smør og dryss brødsmuler på den andre siden.

Wallenbergare i stekepanna
Wallenbergare i stekepanna

La dem steke i ca. 20 minutter på middels varme.

Server Wallenbergare med kapers, potetmos, kokte grønne erter, og tyttebærsyltetøy.

Wallenbergare med potetmos og erter
Wallenbergare med potetmos og erter

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Høstbord

Høstbord er koselig å dekke, med alle de fine høstfargene. Dette er fra middagsselskaper jeg har hatt i høst. Jeg kan anbefale å ta med en serviett i blomsterbutikken, så de har noe å gå etter.

Høstbord
Høstbord

Du finner masse inspirasjon til borddekking her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Syltet rødløk

Syltet rødløk kan brukes til tapas og de fleste stekte eller grillede kjøttretter. Syltet rødløk får en nydelig sødme, og jeg kan anbefale det til biff, hamburger, pølse, pulled pork,  poke bowl og taco.

4 rødløk, skrelt og delt i 4

1 sitron, kun saften

2 ss sukker

Kok alle ingrediensene, på lav temperatur i en kjele, til løken er mør og har fått fin farge.

Syltet rødløk
Syltet rødløk

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Skagenrøre

Skagenrøre eller skagensalat smaker frisk og god og kan brukes som en deilig forrett, som lunsj i en baguett eller på brødskiva.

160 g rensede, hakkede reker

160 g hakkede krepsehaler

2 ss majones

2 ss finhakket gressløk

1,5 dl creme fraiche

3 ss hakket dill

2 ts sennep

2 ts sitronsaft

Bland alt sammen og la det stå og kose seg en stund i kjøleskapet før bruk.

Skagenrøre
Skagenrøre

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rødvinskokte oksekjaker med risotto

Rødvinskokte oksekjaker med risotto er en av mine favorittretter fra Italia og har kraftig og god smak av rødvin. Det tar noen dager å lage den, for kjakene ligger i rødvinsmarinade i tre døgn og kokes i ett døgn, men det er vel verdt ventetiden. Det er viktig å bruke en kraftig vin til denne retten.

Oksekjakene:

4 oksekinn på cirka 300 g hver

2 fl rødvin

1 timiankvist

1 rosmarinkvist

10 hvite pepperkorn

2 laurbærblad

5 fedd hvitløk

Rens oksekjakene for hinner og bland dem med rødvin, urter og krydder i en stor gryte. La kjøttet marinere i kjøleskap i tre dager.

Kvelden før det skal spises: Sett gryten i ovnen med lokk på 100 grader og la det stå til 1/2 time før servering.

Om du vil ta oksekjakene i sous vide, kan du legge dem i vakuumpose sammen med krydder, urter og 1/2 l rødvin (eller så mye du får plass til), før du legger den i sous viden på 62 grader i 72 timer.

Risottoen:

2 ss olivenolje

1 finhakket løk

1 pk aromasopp i skiver

300 g arborioris (risottoris)

6 dl kokekraft fra kjakene

6 dl varm oksekraft (eller vann og fond, ev. vann og buljongterning)

20 g smør

50 g finrevet parmesan

Litt finhakket persille og timian

Varm en tykkbunnet kjele og tilsett olje. Fres soppen og løken til løken er myk og blank. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Tilsett vinen og kok til all vin er absorbert, mens du rører jevnlig.

Kok opp kraften i en egen kjele, tilsett kokekraft fra kjakene og hold det varmt. Hell en øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har brukt opp kraften. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes  smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør inn timian og persille rett før servering.

Legg risotto på tallerkener, legg på oksekjake og pynt med friske urter.

Du finner masse spennende oppskrifter på italiensk mat her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oste- og pistasjdessert med italiensk kjeks

Oste- og pistasjdessert med italiensk kjeks er velegnet til selskap. Jeg synes den har en perfekt balanse mellom søtt og syrlig. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

1/2 kurv søte jordbær, renset og delt i 4

Kjeksen

2 ss sitronolje

2 ss sitronbalsamico

80 g canistrelli (eller annen italiensk kjeks)

Grovhakk canistrelli i en food processor eller med stavmikser. Bland den med sitronnolje og sitronbalsamico. Bre blandingen utover et bakepapir og stek dem i ca 5 minutter på 180 grader. La det avkjøles og bli deilig sprøtt igjen.

Oste- og pistasjkremen

90 g pistasjkrem

200 g mascarpone

2 ss sitronolje

2 ss sitronbalsamico

60 g melk

2 ss finrevet økologisk limeskall

2 ss limesaft

Rør sammen alle ingrediensene til oste- og pistasjkremen i en bolle.

Legg halvparten av canistrellien i bunnen av 4 dessertglass og fordel halvparten av kremen over kjeksen. Legg på bærene, deretter resten av kremen og tilslutt resten av kjeksen. Pynt med et mynteblad og server oste- og pistasjdessert med en kopp espresso og kanskje en italiensk dessertvin.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sardindagen

Den nasjonale sardindagen markeres for å feire at sardinen smaker nydelig og i tillegg er kjempesunn. Sardiner er en av de spiselige fiskene det er flest av i verden. Den brukes til f.eks. agn, steking, fiskemel, fiskeolje, hermetikk, tørking og salting. De er proppfulle av  omega-3 fettsyrer. Hermetiske sardiner er en stor eksportvare for bl.a. Marokko, Japan og Kina.