Lam pilav (pilaff, pilau, plov)

Lam pilav (pilaff, pilau) er laget med langkornet ris, safran, rosiner, svisker og lam. Om du ikke får tak i lammedeig, kan du bruke vanlig kjøttdeig.  Oppskriften er passe til 6 personer.

1 ss sitronsaft

50 g rosiner

100 g svisker

1 god klatt smør

1 stor løk (finhakket)

450 g benfritt lam i terninger på ca 1×1 cm eller lammeskav

225 g lammedeig

2 hvitløksfedd (finhakket)

6 dl lammekraft/grønnsakskraft eller fond og vann

350 g langkornet ris

1 stor klype safran

Salt og pepper

Bladpersille

Legg rosiner og svisker i en liten bolle og hell over vann så det dekker. Tilsett sitronsaft og la det trekke i minst 1 time. Hell av vannet, la det tørke og hakk sviskene grovt.

Varm smøret i en stor langpanne, tilsett løken og la den koke i 5 minutter. Tilsett lam og hvitløk og la det brunes, mens du rører av og til.

Hell over kraften, kok opp, sett på lokk og la det småkoke i 1 time, eller mer, til lammet er mørt.

Tilsett ris og safran. Rør så alt blir blandet, sett på lokk og la det småkoke til risen er mør ( se på rispakken ca. hvor lang tid det vil ta). Om retten blir for tørr før risen er klar, tilsettes mer kraft eller litt vann og fond.

Tilsett rosiner og svisker og smak til med salt og pepper. La alt trekke i noen minutter før det serveres. Pynt lam pilav (pilaff) med litt finhakket persille.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Butter chicken

Butter chicken, også kalt Murgh Makhani, er en nydelig rett, som serveres i India og Pakistan. Den er ikke vanskelig å lage heller. Opprinnelig  brukes ghee, som er klarnet smør, men det går helt fint å bruke vanlig smør også.

700 g kyllingfilet

2 ss tandoori masala

2 ss nøytral olje (f.eks raps)

1 finhakket løk

Ghee eller smør til steking

2 dl ghee i en kjele

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

2 fedd finhakket hvitløk

7 dl kremfløte

2 ts salt

1 ts kajennepepper

1 ss garam masala

Del kyllingfileten i terninger og legg den i en marinade av tandoori masala og olje. La det marinere i minimum 2 timer, men gjerne over natten.

Stek løken i ghee eller smør på middels varme til den er karamellisert. Samtidig smeltes 2 dl ghee i en kjele, sammen med hakkede tomater, hvitløk, kremfløte, salt, kajennepepper, og garam masala. La det koke på lav varme i 30 minutter under lokk. Rør av og til, så det ikke legger seg ved. Tilsett den karamelliserte løken.

Mens sausen koker, legges kyllingbrystterningene ut over en bakeplate og stekes på 200 grader, midt i ovnen, i ca. 15 minutter. Legg kyllingen i sausen og la det småkoke i 5 minutter før servering.

Jeg serverer butter chicken med ris, nanbrød og raita.

Du kan selvfølgelig kjøpe halvstekte nanbrød i butikken, men hjemmelaget smaker bedre og du finner flere spennende oppskrifter på nanbrød her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale gulrotdagen

Den internasjonale gulrotdagen ble etablert i 2003 og har spredt seg over hele verden til alle stedene gulrot er kjent. Det er 22 gulrotarter, de finnes i alle verdensdeler, men du finner flesteparten rundt Middelhavet og sørvest-Asia. Gulrot har vært dyrket i over 2000 år og i Norge fra ca. 1660. Gulrot er næringsrik og har vært brukt som medisin.

Hvorfor ikke feire den internasjonale gulrotdagen med en deilig gulrotsuppe? Du finner oppskrift her. Om du har lyst på noe annet, finner du masse masse oppskrifter med gulrot her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale gulrotdagen

Den internasjonale gulrotdagen ble etablert i 2003 og har spredt seg over hele verden til alle stedene gulrot er kjent. Det er 22 gulrotarter, de finnes i alle verdensdeler, men du finner flesteparten rundt Middelhavet og sørvest-Asia. Gulrot har vært dyrket i over 2000 år og i Norge fra ca. 1660. Gulrot er næringsrik og har vært brukt som medisin.

Hvorfor ikke feire den internasjonale gulrotdagen med en deilig gulrotsuppe? Du finner oppskrift her. Om du har lyst på noe annet, finner du masse masse oppskrifter med gulrot her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale gulrotdagen

Den internasjonale gulrotdagen ble etablert i 2003 og har spredt seg over hele verden til alle stedene gulrot er kjent. Det er 22 gulrotarter, de finnes i alle verdensdeler, men du finner flesteparten rundt Middelhavet og sørvest-Asia. Gulrot har vært dyrket i over 2000 år og i Norge fra ca. 1660. Gulrot er næringsrik og har vært brukt som medisin.

Hvorfor ikke feire den internasjonale gulrotdagen med en deilig gulrotsuppe? Du finner oppskrift her. Om du har lyst på noe annet, finner du masse masse oppskrifter med gulrot her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Franske kjøttboller med ratatouille og perlepoteter

Franske kjøttboller med ratatouille og perlepoteter er en velsmakende rett fra Provence. Jeg har tatt perlepotetene i airfryer, men du kan ta dem i vanlig stekeovn også.

Franske kjøttboller:

500 g kjøttdeig

1 liten løk, finhakket

2 egg

1/2 dl fløte

2 ss strøkavring

1 ts oregano

2 fedd hvitløk, finhakket

2 ts muskatnøtt

1 ts pepper

2 ts salt

Elt alt godt sammen og form små kjøttboller som du steker i olje.

Ratatouille:

Ratatouille er klassisk og fargerikt grønnsakstilbehør som opprinnelig kommer fra Provence i Frankrike. Kjempegodt som tilbehør til både kjøtt, fisk og pasta, eller som en egen rett.

Olivenolje til steking

1 rød paprika i terninger

1 gul paprika i terninger

2 fedd hvitløk, finhakket

1 løk i terninger

1 squash i terninger

4 tomater i terninger

4 kvaster frisk timian

1 potte frisk basilikum, finhakket

1/2 dl parmesan, revet

Litt balsamico

Grønnsaksfond

Nykvernet pepper

Fres løk, paprika og hvitløk i olje i en gryte, til løken er gyllen og myk. Legg det på en tallerken mens du steker squash i samme panne. Hell løk- og paprikablandingen tilbake i gryta, sammen med tomater, timian og fond, og la det småkoke i 10 minutter.

Tilsett basilikum, balsamico og parmesan rett før servering. Smak til med salt og pepper.

Perlepoteter i airfryer:

Velg «Forvarme» på Cosori airfryer, juster temperaturen til 195 grader, og trykk «Start/Pause». Bland perlepotetene med olivenolje og salt. Legg potetene i matkurven til airfryeren. Velg «Pommes frites», juster tiden til 30 minutter, og trykk «Start/Pause». Rist kurven halvveis i tilberedningen (Shake Reminder-funksjonen vil gi deg beskjed om når).

Perlepoteter i ovnen:

Risle litt olje i langpanna og legg i perlepotetene. De kan krydres med det du ønsker av både krydder og urter. Her har jeg brukt kun salt. Rull potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og stek dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.

Franske kjøttboller med ratatouille og perlepoteter trenger ingen saus, men server gjerne med et dryss parmesan.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hasselbackkylling

Hasselbackkylling Er lagd på manne måte hasselbackpoteter. Du kan bruke ferdig pesto til denne retten, men om du vil lage din egen, finner du oppskrift HER.

2 dl pesto

1 pose reven ost, gjerne vellagret

1 dl reven parmesan

Saften av 1/2 lime

2 finstrimlede vårløk

1/2 ts pepper

4 kyllingfileter

1 dl panko eller strøkavring

Bland alt unntatt kylling og panko. Skjær snitt i kyllingen med ca. 1 cm mellomrom, men bare halvveis ned. Fyll lommene med urte- og osteblandingen. Pensle med litt olivenolje og strø over panko.

Legg kyllingbrystene i en grillform, og grill under lokk i 15-20 minutter. Legg kyllingfiletene over på grillen et par minutter for å gi dem litt grillmerker. Ikke snu filetene, da vil fyllet renne ut.

Har du ikke grill kan du legge kyllingfiletene i en ildfast form og steke i stekeovnen ved 180 grader i 15-20 minutter. Bruk gjerne grillelementet de siste par minuttene for å få en fin stekeskorpe.

Hasselbackkylling kan serveres med stekt sopp, båtpoteter og en god salat.

Båtpoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppskrift på en spennende salat, finner du HER.

Ostens dag

Ostens dag er siste fredag i oktober. Det finner over 5000 forskjellige slag i verden og du kan få både milde, krydrete, faste, myke, søte, salte og mugne. Det eksisterer over 5000 forskjellige sorter, så det burde være noe for enhver smak.

En kuriositet er at det finnes en ost på Sardinia, som heter Casu Marzu. Det er en saueost, full av levende fluelarver, og ja, de er tilsatt osten med vilje.

Ost har eksistert i over 4000 år, så den en viktig del av verdens kosthold og matlaging.

Hva med å feire dagen med en osteanretning eller en annen deilig rett? Du finner tips her.

     

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostens dag

Ostens dag er siste fredag i oktober. Det finner over 5000 forskjellige slag i verden og du kan få både milde, krydrete, faste, myke, søte, salte og mugne. Det eksisterer over 5000 forskjellige sorter, så det burde være noe for enhver smak.

En kuriositet er at det finnes en ost på Sardinia, som heter Casu Marzu. Det er en saueost, full av levende fluelarver, og ja, de er tilsatt osten med vilje.

Ost har eksistert i over 4000 år, så den en viktig del av verdens kosthold og matlaging.

Hva med å feire dagen med en osteanretning eller en annen deilig rett? Du finner tips her.

     

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling gong bao

Kylling gong bao er en nydelig kinesisk rett med en smaksrik saus og peanøtter. Kylling gong bao  er rask å lage, alle ingrediensene til sausen blandes i et litermål og helles over kyllingen rett før servering.

Sausen:

2 dl kyllingkraft
4 ts mørk brunt sukker
2 ss risvineddik
4 ss mørk soyasaus
2 ss maisenna

Bland kraft, sukker, risvineddik, soyasaus og maisenna i et litermål og rør det godt sammen. Sett sausen til side, til den skal brukes.

Kylling gong bao

2 ss rapsolje
4 kyllingbryst, kuttet i 2,5 cm biter
4 vårløk, i skrå skiver
10 cm fersk ingefær, revet
4 fedd hvitløk, finhakket
2 tørket rød chili, smuldret, pluss ekstra til servering
100 g ristede peanøtter

Varm oljen i en stor wok, på høy varme. Tilsett kyllingbitene og stek i 2-3 minutter, til de er gylne. Tilsett ingefær, hvitløk, chili og 2/3 av vårløken, og rør mens det brunes i 2 min. til. Rør inn peanøttene og fortsett bruningen i 2 minutter.
Hell sausen over og la det koke i 3-4 minutter mens du rører. Sausen skal bli blank og tykk og kyllingen gjennomstekt. Strø over resten av vårløken og server.

Kylling gong bao serveres med ris eller nudler, som kokes etter anvisning på pakken.

Kylling gong bao

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.