Tabbouleh

Tabbouleh kan erstatte ris i mange retter. Den smaker også godt som en del av en meze (østlige og sørlige Middelhavets svar på tapas).

Du får kjøpt tabbouleh som halavfabrikata i velassorterte matbutikker, men den smaker aller best når den er hjemmelaget.

0,6 dl bulgur
2,8 dl finhakket persille
½ kg faste, røde tomater (finhakkede)
0,6 dl finhakket løk
1,2 dl sitronsaft
1 ts salt (etter ønske)
1,2 dl olivenolje, ekstra virgin
en klype allehånde (etter ønske)

Skyll mynten og persillen og la det renne godt av seg og finhakk dem. Kok bulguren i vann i 20 minutter. Bland sammen bulgur, persille, tomater, mynte og løk i en bolle. Hell olivenolje og sitronsaft over, og bland godt.

 

Tabbouleh
Tabbouleh

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Norge: Dårlig tid? Sushi fra – Maitree

Noen ganger har vi ikke tid til å lage middag og da er sushi fra Maitree i Hokksund et godt alternativ. Vi forsøker å variere bestillingene våre og sjekker alltid om de har noen nyheter. Personalet på Maitree er veldig hjelpsomme og sushien er nydelig, så jeg har lyst til å anbefale dette stedet.

Norge: Dårlig tid sushi fra - Maitree
Norge: Dårlig tid? Sushi fra – Maitree

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potetklubb med duppe

Potetklubb var noe av det beste jeg visste som barn. Jeg har vokst opp med mormors nydelige potetklubb. Etter jeg ble voksen, var jeg så heldig å få ei venninne fra Nord-Trøndelag, som introduserte meg for duppe, som er en saus med brunost, som passer perfekt til klubben og det salte flesket. Denne oppskriften er laget etter ca.mål, for melmengden må tilpasses potetene. Det må være mulig å forme baller, som ikke skal gå i stykker i kokingen, men samtidig vil vi ikke ha «sprettballer» heller. Du får 14 – 16 klubb av denne oppskriften.

20 store poteter

3 dl hvetemel

3 dl byggmel

4 ts salt

Mal potetene i kjøttkverna. Press ut overflødig vann og rør inn salt og mel.

Kok opp en stor kjele med vann. Form potetmassen til boller med handa og ei skje og legg dem forsiktig i kjelen. La dem småkoke i ca 1 time.

Serveres med stekt flesk og stekefettet, dersom du er fra mine hjemtrakter, eller med duppe til.

Duppe: 

4 ss brunost

3 ss sukker

2 ss hvetemel

3 dl melk

salt

Alt blandes og kokes opp.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Elgfilet med persillerotpuré og en nydelig fløte- og konjakksaus

Elgfilet med persillerotpuré og en nydelig fløte- og konjakksaus er fantastisk mat og med denne sausen til, blir jeg et litt lykkeligere menneske.

Kjøttet:

Kjøttet vakuumeres med timian, olje, pepper og laurbærblader og legges i sous viden i 2 timer på 56 grader. Deretter får det noen minutter på grillen, slik at det får en fin stekeskorpe og perfekt kjernetemperatur.

Om du ikke har sous vide, kan du brune kjøttet i varm stekepanne med olje for å lukke porene i. Legg det over i et ildfast form og stek kjøttet i varm stekeovn på 180 grader i 15 min. Ta ut og hvil i minimum 15 min. Sett kjøttet inn i stekeovnen igjen på 90 grader og stek til kjøttet har en kjernetemperatur på 61 grader.

Sausen:

2 dl elgkraft

5 dl fløte

Karamellsaus fra flaske

Cognac

Salt og pepper

Kok elgkraft og fløte i 3 timer, så det blir litt karamellisert. Smak til med karamellsaus, Cognac, salt og pepper.

De små perlepotetene bakes i ovnen på 200 grader i 1 time.

Persillerotpuré:

Start med å skrelle og dele persillerøtter i terninger. Jeg beregner 1 liten rot per person. Terningene legges i en kjele, med litt finhakket hvitløk. Fyll på fløte til det nesten dekker. Kok opp på middels temperatur, så ikke fløten legger seg ved. Kokes til terningene er møre og kjøres til fin mos med stavmikser eller i en blender. Persillerotpuré smakes til med salt og pepper og serveres varm.

Jeg serverer elgfilet med persillerotpuré og en nydelig fløte- og cognacsaus og bønner, som kun får et kjapt oppkok i lettsaltet vann.

 

Elgfilet med persillerotpuré og en nydelig fløte- og cognacsaus
Elgfilet med persillerotpuré og en nydelig fløte- og konjakksaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kulfi – iskrem

Kulfi er den indiske, og pakistanske varianten av is. Den brukes også i Bangladesh og Sri Lanka. Jeg synes den smaker helt fantastisk og er en perfekt avslutning på et måltid fra disse landene.

1,5 l helmelk

1 vaniljestang

1 ts hele kardemommekjerner

60 g sukker

2 dl kremfløte

20 g pistasjnøtter

20 g skåldede mandler

Kok langsomt opp melk, hel kardemomme og en splittet vaniljestang. Skru ned varmen, slik at melken småkoker uten å koke over. Rør ofte slik at melken ikke svir seg i bunnen av kjelen. Melken skal koke ned til halv mengde, som er ca. 7 dl.

Når melken er kokt inn tilsetter du sukkeret og lar det koke i noen minutter til sukkeret er oppløst. Sil melken og sett den kaldt til den er avkjølt. Pisk fløten til den er nesten stiv og rør den inn i den avkjølte melken. Tilsett finhakkede skåldede mandler og pistasjnøtter, som er ristet lett på middels varme i en tørr stekepanne. Hell blandingen over i en ismaskin og kjør til den har fått softiskonsistens.

Om du ikke har ismaskin, kan du helle isblandingen over i en bolle, som tåler frysing og dekke overflaten med plast. Sett bollen i fryseren i ca. 2 timer til den er begynt å fryse inn. Ta den ut av fryseren og pisk den godt opp med en håndmikser/kjøkkenmaskin. Gjenta dette minst to ganger.

Server kulfi med ristede nøtter og karamellsaus, smaksatt sirup eller honning. Det er godt med noe sprøtt til, f.eks. kjeks.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Sri Lanka feirer sin nasjonaldag

Sri Lanka har feiret sin nasjonaldag 4. februar siden 1948, da de ble selvstendige fra Storbritania. De feirer med fest i gatene og pynter både seg selv og elefantene. Vi har ikke elefanter, men vi kan jo feire litt med deilig mat fra Sri Lanka denne dagen. Du finner oppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sri Lanka feirer sin nasjonaldag

Sri Lanka har feiret sin nasjonaldag 4. februar siden 1948, da de ble selvstendige fra Storbritania. De feirer med fest i gatene og pynter både seg selv og elefantene. Vi har ikke elefanter, men vi kan jo feire litt med deilig mat fra Sri Lanka denne dagen. Du finner oppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sri Lanka feirer sin nasjonaldag

Sri Lanka har feiret sin nasjonaldag 4. februar siden 1948, da de ble selvstendige fra Storbritania. De feirer med fest i gatene og pynter både seg selv og elefantene. Vi har ikke elefanter, men vi kan jo feire litt med deilig mat fra Sri Lanka denne dagen. Du finner oppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pad krapow gai

Pad krapow gai er en av de beste thailandske rettene sønnen min kan servere meg. Det fine med den er at den i tillegg til å smake nydelig også er rask og enkel å lage.

2-4 thaichili, finhakket

4 hvitløk, finhakket

Olje til steking

500 g kjøttdeig

1 pose aspargesbønner, renset

4 vårløk, finhakket

1 kopp thaibasilikum, finhaket

3 ss oystersauce

2 ss soyasaus

3 ss fishsauce

2 ss sukker

Stek thaichili og hvitløk noen minutter i olje, tilsett kjøttdeig og brun det under stadig omrøring. Tilsett aspargesbønner, vårløk, thaibasilikum, oystersauce, soyasaus, fishsauce og sukker. La blandingen kose seg i noen minutter på lav varme, husk å røre litt i den.

Server pad krapow gai med ris.

Pad krapow gai
Pad krapow gai

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.