Den nasjonale sardindagen markeres for å feire at sardinen smaker nydelig og i tillegg er kjempesunn. Sardiner er en av de spiselige fiskene det er flest av i verden. Den brukes til f.eks. agn, steking, fiskemel, fiskeolje, hermetikk, tørking og salting. De er proppfulle av omega-3 fettsyrer. Hermetiske sardiner er en stor eksportvare for bl.a. Marokko, Japan og Kina.
Den nasjonale sardindagen markeres for å feire at sardinen smaker nydelig og i tillegg er kjempesunn. Sardiner er en av de spiselige fiskene det er flest av i verden. Den brukes til f.eks. agn, steking, fiskemel, fiskeolje, hermetikk, tørking og salting. De er proppfulle av omega-3 fettsyrer. Hermetiske sardiner er en stor eksportvare for bl.a. Marokko, Japan og Kina.
Reinsdyrtaco er en deilig tacovariant, med norske smaker og norske ingredienser. Ramsløk er det norske svaret på hvitløk og den vokser vilt flere steder i Norge. De fleste velassorterte matbutikker har ramsløk, men om du ikke får tak i, kan du bruke litt hvitløk i stedet.
Tyttebærrømme
3 dl seterrømme
1 ss tyttebærsyltetøy
Bland sammen rømme og tyttebærsyltetøy og sett det kaldt til det skal brukes.
Syltet rødløk
4 rødløk, skrelt og delt i 4
1 sitron, kun saften
2 ss sukker
Kok alle ingrediensene, på lav temperatur i en kjele, til løken er mør og har fått fin farge.
Reinsdyr
400 g reinsdyrskav
3 sjalottløk i strimler
1 l viltkraft, ev. kylling eller kalv (kan bruke fond og vann også, men pass på at det ikke blir for salt
3 dl rødvin
2 laurbærblader
3 kvaster fersk timian
2 ss syltet ramsløk
4 ss rapsolje
Salt og pepper
Salat etter eget ønske, f.eks. feldsalat
Potetlefser eller lomper
Brun reinsdyrskavet i en gryte i oljen, med litt salt og pepper.
Tilsett kraft, rødvin, timian, laurbærblad og ramsløk og la kjøttet trekke i 2 timer, på svak varme. Plukk kjøttet ut av kraften og server som reinsdyrtaco i lefser, med salat, tyttebærrømme og syltet rødløk.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hjemmelaget kebab i pita er sunnere og bedre og derfor lager jeg kebaben selv. Den store forskjellen fra den du kjøper på gatekjøkken, er at min inneholder rent kjøtt og ikke muk. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
800 g lammekjøtt ev. kyllingfilet
2 løk
Kebabkrydder
Litt nøytral olje
1/2 glass ajvar
Ca. 1/2 boks creme fraiche
Pitabrød, som du kan lage selv, eller kjøpe ferdig
Start med å skjære lammekjøtt eller kyllingfilet, i terninger og løk i strimler. Krydres med kebabkrydder og stekes i litt olje i ildfast form på 200 grader i 10-15 minutter. Kebabdressingen lages av Ajvar (en relish laget av syltet paprika) blandet ut med creme fraiche, til du synes den er passe sterkt.
Pitabrødet varmes i noen minutter i ovnen og fylles med dressing, kjøtt, tomat, agurk og mais.
Du kan også bruke andre ingredienser, f.eks. fetaost.
Både ajvar og kebabkrydder finnes i en del dagligvareforretninger i tillegg til at du får det på forretninger som har spesialisert seg på mat fra østlige Middelhav.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lam i tortilla er en god og lettvint rett, som er grei å lage, om du skal bruke opp resten av lammelåret/steika. Du kan også bruke strimlet hverdagslam eller annet strimlet kjøtt, fra kjøttdisken. Denne oppskriften er nok til 4 store lefser.
500 g kjøtt fra lammelåret, revet i strimler
8 ss BBQ-saus, gjerne Sweet Baby Ray’s Hickory
1/2 dl vann
Bland alt i en kjele. Settes på svak varme til det er gjennomvarmet. Legges i lefser sammen med salat, agurk og tomat i terninger og finhakket rødløk.
Om du ønsker andre smaker, kan du for eksempel servere lam i tortilla med coleslaw, raita eller tzatziki til.
Kyllingruller med deilig fyll blir saftig og godt og kan gjerne serveres i selskap. Jeg har lagd dem med estragonsaus, båtpoteter og stekte, strimlede rotgrønnsaker, men det er masse annet tilbehør som passer godt også.
Kyllingruller
1 kyllingfilet per person (eller 2, hvis de er små)
Estragon
Tørket chili
Reven ost (jeg har brukt en blanding av mozzarella og cheddar)
1 baconskive per kyllingfilet
Start med å banke kyllingfileten flat mellom to biter plastfolie. Strø på salt, pepper, litt tørket chili, estragon og reven ost .
Rull sammen og rull baconskiver rundt. Stekes på grill eller i stekepanna, til kyllingen er gjennomstekt, men ikke tørr.
Serveres med for eksempel estragonsaus, båtpoteter og stekte strimlede rotgrønnsaker.
Sausen:
2 finhakkede løk
Litt smør til steking
1/2 ltr fløte
4 ss kyllingfond
Masse frisk estragon (du kan gjerne bruke 2 ss tørket)
1 ss karamellsaus fra flaske
2 laurbærblad
Salt og pepper
Brun løken i smør. Tilsett fløte, kyllingfond, estragon, karamellsaus, laurbærblad og pepper. La det koke til det tykner av seg selv, før du smaker til med salt og kanskje mer pepper.
Båtpoteter:
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Oppskrift på stekte, strimlede rotgrønnsaker finner du HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Varmt hjemmebakt brød er noe av det beste som finnes. Da trenger jeg ikke pålegg, bare smør, som smelter inn i brødet. Grytebrød, som er en av de mest populære oppskriftene på bloggen er lettvint og kjempegodt og du finner oppskrift her.