Sri Lanka feirer sin nasjonaldag

Sri Lanka har feiret sin nasjonaldag 4. februar siden 1948, da de ble selvstendige fra Storbritania. De feirer med fest i gatene og pynter både seg selv og elefantene. Vi har ikke elefanter, men vi kan jo feire litt med deilig mat fra Sri Lanka denne dagen. Du finner oppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sri Lanka feirer sin nasjonaldag

Sri Lanka har feiret sin nasjonaldag 4. februar siden 1948, da de ble selvstendige fra Storbritania. De feirer med fest i gatene og pynter både seg selv og elefantene. Vi har ikke elefanter, men vi kan jo feire litt med deilig mat fra Sri Lanka denne dagen. Du finner oppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sri Lanka feirer sin nasjonaldag

Sri Lanka har feiret sin nasjonaldag 4. februar siden 1948, da de ble selvstendige fra Storbritania. De feirer med fest i gatene og pynter både seg selv og elefantene. Vi har ikke elefanter, men vi kan jo feire litt med deilig mat fra Sri Lanka denne dagen. Du finner oppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pad krapow gai

Pad krapow gai er en av de beste thailandske rettene sønnen min kan servere meg. Det fine med den er at den i tillegg til å smake nydelig også er rask og enkel å lage.

2-4 thaichili, finhakket

4 hvitløk, finhakket

Olje til steking

500 g kjøttdeig

1 pose aspargesbønner, renset

4 vårløk, finhakket

1 kopp thaibasilikum, finhaket

3 ss oystersauce

2 ss soyasaus

3 ss fishsauce

2 ss sukker

Stek thaichili og hvitløk noen minutter i olje, tilsett kjøttdeig og brun det under stadig omrøring. Tilsett aspargesbønner, vårløk, thaibasilikum, oystersauce, soyasaus, fishsauce og sukker. La blandingen kose seg i noen minutter på lav varme, husk å røre litt i den.

Server pad krapow gai med ris.

Pad krapow gai
Pad krapow gai

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Langtidsstekt oksesteik med nydelig saus

Jeg langtidssteker ofte kjøtt som ikke er så mørt i utgangspunktet. Da blir selv det seigeste kjøttet fantastisk mørt. Her har jeg brukt en surret oksestek, Som jeg har brunet raskt på alle kanter og lagt i en ildfast form, sammen med 4 løk i store strimler, 4 gulrøtter i skiver, 3 dl vann og 4 laurbærblader.

Dekkes med aluminiumsfolie og settes langt ned i ovnen 65 grader i 12-14 timer. Pass på at kjernetemperaturen ikke blir for høy. Hvis den begynner å øke mot 65 grader, må temperaturen i ovnen reduseres til 55 grader.

Sous vide:

Om du ønsker å tilberede oksesteken i sous vide, vakuumerer du den sammen med litt olje, pepper og laurbær og legger den i sous vide på 55 grader i 48 timer. Deretter bruner du den raskt på alle kanter i en stekepanne.

Saus:

Når det nærmer seg tiden kjøttet skal tas ut, starter jeg med sausen.

4 ss smør

4 ss mel

Avsilt kraft fra oksesteken

4 ss oksefond

1 dl fløte

Salt og pepper

Smelt smør i en gryte, la det bli gyllenbrunt. Tilsett mel og fres det sammen med smøret til det får en gyllen nøttefarge. Det er viktig for smaken, at du bruker tiden det tar og bruner det godt. Rør inn den avsilte kraften fra oksesteken litt og litt, mens du rører. Tilsett oksefond og en fløte. Smak til med salt og pepper.

Langtidsstekt oksesteik med nydelig saus
Langtidsstekt oksesteik med nydelig saus

Skjær steken i tynne skiver, server med den deilige sausen, nykokte poteter eller en deilig potetmos, grønnsakene fra stekingen og f.eks. blomkål, romanesco eller andre grønnsaker du liker.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Verdens eggdag

Verdens eggdag markeres 2. fredag i oktober hvert år. Egg spises i alle land i hele verden. Egg bidrar til inntak av viktige næringsstoffer, og er en god proteinkilde. Hvorfor ikke servere en deilig rett med egg denne dagen? Min favoritt er ostesufflé, som du finner oppskrift på her, men det er uendelig mange andre muligheter med egg også. Sjekk her.

     

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Verdens eggdag

Verdens eggdag markeres 2. fredag i oktober hvert år. Egg spises i alle land i hele verden. Egg bidrar til inntak av viktige næringsstoffer, og er en god proteinkilde. Hvorfor ikke servere en deilig rett med egg denne dagen? Min favoritt er ostesufflé, som du finner oppskrift på her, men det er uendelig mange andre muligheter med egg også. Sjekk her.

     

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Borsjtsj – rødbetsuppe

Borsjtsj er en deilig rødbetesuppe, som  passer godt en kald høst eller vinterkveld. Den er enkel å lage, men det er lurt å bruke engangshansker når du jobber med rødbetene.

6 rødbeter

2 løk

2 fedd hvitløk

1 gulrot

2 poteter

250 g rødkål

1,5 l kraft ev. vann og fond eller buljongterninger

2 laurbærblader

Salt og pepper

2 ss vineddik

Litt yoghurt naturell eller rømme

Bortsj
Bortsj

Rens og riv 5 rødbeter og finhakk løk og hvitløk. Surr løk og hvitløk i smør i en kjele. Tilsett rødbeter, finrevet gulrot, finrevet potet og rødkål i tynne strimler. Hell over kraft og tilsett laurbærblader, salt og pepper. Kok opp og la suppen trekke i ca. 30 min. Riv den siste rødbeten grovt opp og la den trekke med i suppen de siste 5 min (dette gjør at suppen får den fine rødfargen). Smak til med vineddik, salt og pepper. Server suppen med yoghurt naturell eller rømme og godt brød, gjerne grovt.

Borsjtsj
Borsjtsj

Du finner oppskrift på et nydelig grytebrød her.

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min. Det er helt gratis 😊

Spagetti diablo med reker

Spagetti diablo er litt sterkere enn de fleste spagettiretter, men den smaker nydelig og du kan enkelt justere styrken ved å tilsette mer eller mindre chiliflak.

2 ts olivenolje

1 grønn paprika, hakket

1 gul paprika, hakket

4 fedd hvitløk, finhakket

1 løk, hakket

1 ts svart pepper

2 ss kyllingfond (ev. grønnsaksfond)

1 dl hvitvin (ev. eplemost)

2 bokser tomater i terninger uten tilsatt salt

1 pk fersk persille, finhakket

1 ts tørket basilikum

½ ts tørket oregano

½ ts røde chiliflak

12 gram kokte reker

Spagetti 

Revet Pecorino eller parmesan

Varm olje i en gryte over middels høy varme og stek paprika, løk og hvitløk til de er møre, i 5 til 7 minutter. Krydre blandingen med pepper, tilsett vin og la det koke noen minutter. Bland inn tomater, fond, persille, basilikum, oregano og chiliflak. Rør det sammen, kok opp, skru ned varmen og la det koke med lokk i 2 timer på lav varme, husk å røre av og til.

Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann og kok spagettien til den er nesten gjennomkokt, ca. 10 minutter, før du heller av vannet.

Rør pasta og reker inn i tomatsausen og la det koke til pastaen er helt gjennomkokt, men fortsatt fast, ca. 2 -3 minutter til.

Server spagetti diablo med ost og ev. friske urter.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.