Gratinerte sjøkreps er en helt fantastisk god forrett, som jeg virkelig anbefaler. Meny selger ofte fersk sjøkreps i helgene.
12 sjøkreps
200 g smør
1 liten potte finhakket, fersk estragon
1 ss tørket estragon
2 lime, saften og revet skall
Bland sammen smør, estragon lime og revet limeskall.
Legg krepsene på magen, del dem i to og ta ut tarmen (eller be dem gjøre det for deg i fiskedisken). Ta ut paven, eller kapp av hodet, som jeg har gjort her.
Legg krepsen på et stekebrett, kledd med bakepapir og legg på smørblandingen.
Sett dem i ovnen på grillfunksjon i 5 minutter. Pynt med litt estragon og limebåter. Server gratinerte sjøkreps med aioli og godt brød.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ytrefilet sous vide med pastinakkpuré og konjakk- og peppersaus er en av mine favorittretter. Konjakk- og peppersaus er dessuten den beste sausen jeg vet og den er morsom å lage.
Konjakk- og peppersaus:
20 svarte pepperkorn
1/2 dl konjakk (eller brandy)
1/2 l fløte
2 ss oksefond
1 ss karamellsaus fra flaske
Noen hele, syltede rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen)
2 ss smør
Knus de svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett Cognac, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosèpepperkorn. La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.
Ytrefilet sous vide:
Ytrefileten legges sammen med frisk timian, salt og pepper i en vakuumpose og legges i sous viden på 56 grader i to timer, før den stekes raskt på alle sider i en stekepanne. Dersom du ikke har sousvide, kan du krydre fileten, brune den i smør i en stekepanne og sette den i ovnen på 100 grader til kjernetemperaturen er 60 grader. La den hvile før den skjæres i skiver. Dersom du ikke har sous vide, steker du den på alle sider i stekepannen, før du legger den i ildfast form og setter den i ovnen på 200 grader til kjernetemperaturen er 60 grader.
Pastinakkpureen er enkel å lage og smaker godt til både okse, kylling, svin og vilt. Pastinakken skrelles, deles i terninger og legges i en kjele. Hell i fløte til det nesten dekker og la det koke på svak varme, sammen med litt finhakket hvitløk, til pastinakken er mør. Tilsett en klatt smør og smak til med salt og pepper.
Server ytrefilet sous vide med pastinakkpuré og konjakk- og peppersaus med stekt sopp og ovnspoteter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Libanesisk biffgryte smaker mye, men er ikke spesielt sterk, hvis du ikke tilsetter ekstra chili.
500 g storfestrimler
2 løk i strimler
1 grønn paprika
1 dl vann
Marinade til libanesisk biffgryte:
1 ss ketsjup
1 ss tomatpuré
1/2 dl olivenolje
1 ss frisk revet ingefær
2 ss sitronsaft
2 fedd finhakket hvitløk
1 finhakket grønn chili, eller mer om du vil
1/4 ts pepper
Bland alle ingrediensene og la kjøttet marinere, minimum 1 time, men gjerne til neste dag. Fres kjøttblandingen sammen med løken i en stekepanne. Tilsett paprika og vann og la det koke i 5 min. Server libanesisk biffgryte med ris eller couscous.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
I dag er dagen for vill mat i USA og vill mat kan være alt fra de skumleste dyr til ville bær, så her er det bare fantasien som begrenser. Jeg kliner til med å foreslå villsvinfilet denne dagen og du finner oppskrift her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fondantpoteter er en av mine favorittmåter å servere poteter på. De passer til det meste av kjøtt- og fiskeretter. De fleste skjærer ut fondantpoteter med en utstikker, så veggene blir helt rette, men det går like fint å skrelle dem, skjære vekk litt av endene og dele potetene i to. Det gir mindre svinn, siden potetendene kan f.eks. enten råstekes eller kokes til potetmos.
12 -14 kokefaste poteter
3 fedd hvitløk, knust
1 stilk fersk rosmarin
1 ss nøytral olje
50 gram smør
5 dl hønse- eller kyllingkraft, ev. vann og fond eller terning
Salt og pepper
Når potetene er skrelt, delt i to og endene er fjernet, kokes de i vann i 10 minutter, før vannet helles av og de får dampe seg tørre. Varm en stekepanne med olje, sett potetene med den smaleste enden ned i oljen. La dem bli gylne før du snur dem over på den tykke enden. Det er lettest med en stekepinsett. Når alle er snudd, tilsetter du smør, hvitløk og rosmarin. Krydre med litt salt og pepper og la fondantpotetene stå i noen minutter til, før du heller over kraft og setter stekepanna i ovnen på 180 grader og lar potetene få kose seg i ovnen i ca. 30 min. Sjekk med en tynn kniv om fondantpotetene er klare til servering.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Elgkarbonader smaker skikkelig godt. Siden elgkjøtt er så magert, kan de fort bli litt tørre, men denne oppskriften gir saftige, smakfulle elgkarbonader.
1 kg malt elgkjøtt
2 ss potetmel
1 ss salt
2 ts pepper
1,5 dl fløte
1 ts muskat
2 ts timian
0,5 dl Farris
Elt alt sammen, enten for hånd, eller i en kjøkkenmaskin. Elgkarbonader stekes som vanlige karbonader, men pass på at de ikke steker for lenge, så de blir tørre. Server karbonadene med poteter, stekt løk og annet tilbehør du har lyst på, eller så enkelt som på brødskiva, med stekt løk og sylteagurk.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Beregne matmengde per person er ikke alltid like enkelt. To unge, aktive menn spiser f.eks. gjerne mye mer enn en eldre kvinne. Denne tabellen viser hvordan jeg beregner matmengden, men jeg justerer alltid for hvem som kommer. Jeg beregner bl.a. dobbel porsjon for nevøen min, men litt mindre enn det foreslåtte for moren min. Uansett synes jeg det er bedre om det er litt rester, enn at gjestene går sultne hjem. Det meste av mat kan for øvrig brukes neste dag, enten oppvarmet, som den er, eller som ingrediens i en ny rett.
Lunsj
Forrett
Tilbehør til hovedrett
Dessert
Kommentar
Grønnsaker
Salat
150 g
150 g
100 g
Kokte grønnsaker
150 g
Bønner, erter, linser
60 g
Ris (ukokt)
60 g
Pasta (ukokt)
50 g
40 g
75 g
Poteter
200 g
Kjøtt
Grytekjøtt u/ben
150 g
Grytekjøtt m/ben
250 g
Koteletter
300 g
Fårikålkjøtt
300 g
Filet og biff
200 g
Stek, benfri
200 g
Stek m/ben
300 g
Kjøttdeig til utspeing
150 g
Pølser
150 g
Spareribs
500 g
Pinnekjøtt
500 g
Innmat
150 g
Ribbe
150 g
350 g
Fjærkre
Kylling, hel
500 g
Kylling, filet
100
200 g
Kalkun, hel
500 g
Kalkunfilet
100
200 g
Fisk og skalldyr
Fisk i skiver m/ben
400 g
Fiskefilet
100 g
200 g
Lever
100 g
Rogn
150 g
Reker inkl. skall
200 g
500 g
Blåskjell inkl. skall
200 g
500 g
Krabbe inkl. skall
500 g
Hummer/kreps inkl. skall
500 g
Lutefisk
500 g
Anretninger
Tapas/koldtbord
500 g
Brød kommer i tillegg
Spekemat
150 g
Tilbehør kommer i tillegg
Ost
200 g
Tilbehør kommer i tillegg
Saus
Sjysaus
0,5 dl
Fløtesaus
1 dl
Dressing
0,5 dl
0,25 dl
0,5 dl
Diverse:
Ost
150 g
50 g
200 g
75 g
Suppe
3 dl
2 dl
4 dl
Fruktgrøt
2 dl
Frisk frukt
200 g
Dessertsaus
1 dl
Kake
1-2 stykker
Pudding
200 g
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Rørte tyttebær et noe av det beste jeg vet til mange slags middagsretter. Det er enkelt å lage og om du har mulighet til å gå ut i skogen å plukke selv, blir de aller best. Jeg putter rensede tyttebær i fryseren og tar dem opp etter hvert som de skal brukes. Du får kjøpt frosne i matbutikkene også, om det er det beste alternativet for deg.
200 g tyttebær
100 g sukker
Rør sammen og server rørte tyttebær til f. eks. ribbe, medisterkaker, stek, viltgryter, kjøttkaker og koteletter.
Du finner masse deilige matretter du kan bruke tyttebær til her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
I dag feirer Østerrike det østeriske flaggets dag. Butikkene er stengt, og dagen er til minne om hendelsene i andre verdenskrig og politiske hendelsene etter krigen. Denne dagen kan de besøke muséer gratis. Det arrangeres også diverse “marsjer for kondisjon” for å øke bevisstheten rundt fordelene med trening og kondisjon.
Østerrike har hentet inspirasjon til mange av matrettene sine fra nabolandene. De er faktisk ikke helt enige om hva som er nasjonalretten, men de fleste sier at det er Wienersnitsel.
Om du har lyst til å være med på feiringen av det østeriske flaggets dag, finner du oppskrift på Wienersnitsel og flere andre velsmakende matretter fra Østerrike her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Samenes nasjonaldag har blitt feiret i Norge siden 1992. Det er en offisiell flaggdag og feires på litt forskjellige måter, gjerne med hyggelige tilstelninger for aktiviteter for barna. Skoler og barnehager har ofte samiske prosjekter dagene i forkant, og på selve dagen har det blitt vanlig med høytidelig feiring og fest. Mange pynter seg med samiske kofter og de spiser god, samisk tradisjonsmat, som f.eks. bidos. Om du også har lyst til å feire litt i dag, finner du oppskrift på Bidos her.