Gratinerte sjøkreps

Gratinerte sjøkreps er en helt fantastisk god forrett, som jeg virkelig anbefaler. Meny selger ofte fersk sjøkreps i helgene.

12 sjøkreps

200 g smør

1 liten potte finhakket, fersk estragon

1 ss tørket estragon

2 lime, saften og revet skall

Bland sammen smør, estragon lime og revet limeskall.

Legg krepsene på magen, del dem i to og ta ut tarmen (eller be dem gjøre det for deg i fiskedisken). Ta ut paven, eller kapp av hodet, som jeg har gjort her.

Legg krepsen på et stekebrett, kledd med bakepapir og legg på smørblandingen.

Sett dem i ovnen på grillfunksjon i 5 minutter. Pynt med litt estragon og limebåter. Server gratinerte sjøkreps med aioli og godt brød.

Sjøkreps før gratinering
Sjøkreps før gratinering

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Gratinerte sjøkreps
Gratinerte sjøkreps

Ytrefilet sous vide med pastinakkpuré og konjakk- og peppersaus

Ytrefilet sous vide med pastinakkpuré og konjakk- og peppersaus er en av mine favorittretter. Konjakk- og peppersaus er dessuten den beste sausen jeg vet og den er morsom å lage.

Konjakk- og peppersaus:

20 svarte pepperkorn

1/2 dl konjakk (eller brandy)

1/2 l fløte

2 ss oksefond

1 ss karamellsaus fra flaske

Noen hele, syltede rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen)

2 ss smør

Knus de svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett Cognac, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosèpepperkorn. La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.

Ytrefilet sous vide med pastinakkpuré og konjakk- og peppersaus
Ytrefilet sous vide med pastinakkpuré og konjakk- og peppersaus
Ytrefilet sous vide:

Ytrefileten legges sammen med frisk timian, salt og pepper i en vakuumpose og legges i sous viden på 56 grader i to timer, før den stekes raskt på alle sider i en stekepanne. Dersom du ikke har sousvide, kan du krydre fileten, brune den i smør i en stekepanne og sette den i ovnen på 100 grader til kjernetemperaturen er 60 grader. La den hvile før den skjæres i skiver. Dersom du ikke har sous vide, steker du den på alle sider i stekepannen, før du legger den i ildfast form og setter den i ovnen på 200 grader til kjernetemperaturen er 60 grader.

Pastinakkpureen er enkel å lage og smaker godt til både okse, kylling, svin og vilt. Pastinakken skrelles, deles i terninger og legges i en kjele. Hell i fløte til det nesten dekker og la det koke på svak varme, sammen med litt finhakket hvitløk, til pastinakken er mør. Tilsett en klatt smør og smak til med salt og pepper.

Server ytrefilet sous vide med pastinakkpuré og konjakk- og peppersaus med stekt sopp og ovnspoteter.

Ytrefilet sous vide med pastinakkpuré og konjakk- og peppersaus
Ytrefilet sous vide med pastinakkpuré og konjakk- og peppersaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Libanesisk biffgryte

Libanesisk biffgryte smaker mye, men er ikke spesielt sterk, hvis du ikke tilsetter ekstra chili.

500 g storfestrimler

2 løk i strimler

1 grønn paprika

1 dl vann

Marinade til libanesisk biffgryte:

1 ss ketsjup

1 ss tomatpuré

1/2 dl olivenolje

1 ss frisk revet ingefær

2 ss sitronsaft

2 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket grønn chili, eller mer om du vil

1/4 ts pepper

Bland alle ingrediensene og la kjøttet marinere, minimum 1 time, men gjerne til neste dag. Fres kjøttblandingen sammen med løken i en stekepanne. Tilsett paprika og vann og la det koke i 5 min. Server libanesisk biffgryte med ris eller couscous.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Wild foods day

I dag er dagen for vill mat i USA og vill mat kan være alt fra de skumleste dyr til ville bær, så her er det bare fantasien som begrenser. Jeg kliner til med å foreslå villsvinfilet denne dagen og du finner oppskrift her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fondantpoteter

Fondantpoteter er en av mine favorittmåter å servere poteter på. De passer til det meste av kjøtt- og fiskeretter. De fleste skjærer ut fondantpoteter med en utstikker, så veggene blir helt rette, men det går like fint å skrelle dem, skjære vekk litt av endene og dele potetene i to. Det gir mindre svinn, siden potetendene kan f.eks. enten råstekes eller kokes til potetmos.

12 -14 kokefaste poteter

3 fedd hvitløk, knust

1 stilk fersk rosmarin

1 ss nøytral olje

50 gram smør

5 dl hønse- eller kyllingkraft, ev. vann og fond eller terning

Salt og pepper

Når potetene er skrelt, delt i to og endene er fjernet, kokes de i vann i 10 minutter, før vannet helles av og de får dampe seg tørre. Varm en stekepanne med olje, sett potetene med den smaleste enden ned i oljen. La dem bli gylne før du snur dem over på den tykke enden. Det er lettest med en stekepinsett. Når alle er snudd, tilsetter du smør, hvitløk og rosmarin.  Krydre med litt salt og pepper og la fondantpotetene stå i noen minutter til, før du heller over kraft og setter stekepanna i ovnen på 180 grader og lar potetene få kose seg i ovnen i ca. 30 min. Sjekk med en tynn kniv om fondantpotetene er klare til servering.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Elgkarbonader

Elgkarbonader smaker skikkelig godt. Siden elgkjøtt er så magert, kan de fort bli litt tørre, men denne oppskriften gir saftige, smakfulle elgkarbonader.

Elgkarbonader
Elgkarbonader

1 kg malt elgkjøtt

2 ss potetmel

1 ss salt

2 ts pepper

1,5 dl fløte

1 ts muskat

2 ts timian

0,5 dl Farris

Elt alt sammen, enten for hånd, eller i en kjøkkenmaskin. Elgkarbonader stekes som vanlige karbonader, men pass på at de ikke steker for lenge, så de blir tørre. Server karbonadene med poteter, stekt løk og annet tilbehør du har lyst på, eller så enkelt som på brødskiva, med stekt løk og sylteagurk.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Beregne matmengde per person

Beregne matmengde per person er ikke alltid like enkelt. To unge, aktive menn spiser f.eks. gjerne mye mer enn en eldre kvinne. Denne tabellen viser hvordan jeg beregner matmengden, men jeg justerer alltid for hvem som kommer.  Jeg beregner bl.a. dobbel  porsjon for nevøen min, men litt mindre enn det foreslåtte for moren min. Uansett synes jeg det er bedre om det er litt rester, enn at gjestene går sultne hjem. Det meste av mat kan for øvrig brukes neste dag, enten oppvarmet, som den er, eller som ingrediens i en ny rett.

 

LunsjForrettTilbehør til hovedrettDessertKommentar
Grønnsaker
Salat150 g150 g100 g
Kokte grønnsaker150 g
Bønner, erter, linser60 g
Ris (ukokt)60 g
Pasta (ukokt)50 g40 g75 g
Poteter200 g
Kjøtt
Grytekjøtt u/ben150 g
Grytekjøtt m/ben250 g
Koteletter300 g
Fårikålkjøtt300 g
Filet og biff200 g
Stek, benfri200 g
Stek m/ben300 g
Kjøttdeig til utspeing150 g
Pølser150 g
Spareribs500 g
Pinnekjøtt500 g
Innmat150 g
Ribbe150 g350 g
Fjærkre
Kylling, hel500 g
Kylling, filet100200 g
Kalkun, hel500 g
Kalkunfilet100200 g
Fisk og skalldyr
Fisk i skiver m/ben400 g
Fiskefilet100 g200 g
Lever100 g
Rogn150 g
Reker inkl. skall200 g500 g
Blåskjell inkl. skall200 g500 g
Krabbe inkl. skall500 g
Hummer/kreps inkl. skall500 g
Lutefisk500 g
Anretninger
Tapas/koldtbord500 gBrød kommer i tillegg
Spekemat150 gTilbehør kommer i tillegg
Ost200 gTilbehør kommer i tillegg
Saus
Sjysaus0,5 dl
Fløtesaus1 dl
Dressing0,5 dl0,25 dl0,5 dl
Diverse:
Ost150 g50 g200 g75 g
Suppe3 dl2 dl4 dl
Fruktgrøt2 dl
Frisk frukt200 g
Dessertsaus1 dl
Kake1-2 stykker
Pudding200 g

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rørte tyttebær

Rørte tyttebær et noe av det beste jeg vet til mange slags middagsretter. Det er enkelt å lage og om du har mulighet til å gå ut i skogen å plukke selv, blir de aller best. Jeg putter rensede tyttebær i fryseren og tar dem opp etter hvert som de skal brukes. Du får kjøpt frosne i matbutikkene også, om det er det beste alternativet for deg.

200 g tyttebær

100 g sukker

Rør sammen og server rørte tyttebær til f. eks. ribbe, medisterkaker, stek, viltgryter, kjøttkaker og koteletter. 

Du finner masse deilige matretter du kan bruke tyttebær til her.

Rørte tyttebær

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Det østeriske flaggets dag

I dag feirer Østerrike det østeriske flaggets dag. Butikkene er stengt, og dagen er til minne om hendelsene i andre verdenskrig og politiske hendelsene etter krigen. Denne dagen kan de besøke muséer gratis. Det arrangeres også diverse “marsjer for kondisjon” for å øke bevisstheten rundt fordelene med trening og kondisjon.

Østerrike har hentet inspirasjon til mange av matrettene sine fra nabolandene. De er faktisk ikke helt enige om hva som er nasjonalretten, men de fleste sier at det er Wienersnitsel.

Om du har lyst til å være med på feiringen av det østeriske flaggets dag, finner du oppskrift på Wienersnitsel og flere andre velsmakende matretter fra Østerrike her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Samenes nasjonaldag

Samenes nasjonaldag har blitt feiret i Norge siden 1992. Det er en offisiell flaggdag og feires på litt forskjellige måter, gjerne med hyggelige tilstelninger for aktiviteter for barna. Skoler og barnehager har ofte samiske prosjekter dagene i forkant, og på selve dagen har det blitt vanlig med høytidelig feiring og fest. Mange pynter seg med samiske kofter og de spiser god, samisk tradisjonsmat, som f.eks. bidos. Om du også har lyst til å feire litt i dag, finner du oppskrift på Bidos her.