Samenes nasjonaldag har blitt feiret i Norge siden 1992. Det er en offisiell flaggdag og feires på litt forskjellige måter, gjerne med hyggelige tilstelninger for aktiviteter for barna. Skoler og barnehager har ofte samiske prosjekter dagene i forkant, og på selve dagen har det blitt vanlig med høytidelig feiring og fest. Mange pynter seg med samiske kofter og de spiser god, samisk tradisjonsmat, som f.eks. bidos. Om du også har lyst til å feire litt i dag, finner du oppskrift på Bidos her.
Samenes nasjonaldag
Samenes nasjonaldag har blitt feiret i Norge siden 1992. Det er en offisiell flaggdag og feires på litt forskjellige måter, gjerne med hyggelige tilstelninger for aktiviteter for barna. Skoler og barnehager har ofte samiske prosjekter dagene i forkant, og på selve dagen har det blitt vanlig med høytidelig feiring og fest. Mange pynter seg med samiske kofter og de spiser god, samisk tradisjonsmat, som f.eks. bidos. Om du også har lyst til å feire litt i dag, finner du oppskrift på Bidos her.
Kambodsjas nasjonaldag
Kambodsjas nasjonaldag markerer dagen Kambodsja ble uavhengige fra Frankrike i 1953. Dagen feires med festivaler, parader og fyrverkeri over hele Kambodsja.
Maten i Kambodsja er inspirert av nabolandene og de spiser mye ris, fisk, tropisk frukt, supper og nudler. Frankrike har også hatt innflytelse på mattradisjonene, med baguetter som brukes som tilbehør til rød curry.
Du finner flere oppskrifter fra Kambodsja her.
Kambodsjas nasjonaldag
Kambodsjas nasjonaldag markerer dagen Kambodsja ble uavhengige fra Frankrike i 1953. Dagen feires med festivaler, parader og fyrverkeri over hele Kambodsja.
Maten i Kambodsja er inspirert av nabolandene og de spiser mye ris, fisk, tropisk frukt, supper og nudler. Frankrike har også hatt innflytelse på mattradisjonene, med baguetter som brukes som tilbehør til rød curry.
Du finner flere oppskrifter fra Kambodsja her.
Koreansk pizza
Koreansk pizza har mye smak, men er ikke sterk, om du ikke velger å bruke mye chili. Jeg bruker bulgogi pizzasaus og rester av koreansk svinenakke, som fyll.
Bulgogi pizzasaus:
1/2 ss brunt sukker
1 ss soyasaus
1 ss vann
1/2 ss risvin
1/4 ts østerssaus
1/2 ts finhakket hvitløk
1/2 ts sesamolje
Bland ingrediensene i en liten kjele, kok opp og la det koke over svak varme i 20 sekunder.
Til tykning av sausen:
1 ts maisenna
1 ss vann
Blandes i en liten bolle og hell det i den kokende sausen under omrøring. Sett sausen kaldt til den skal brukes.
Bunnen:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ts honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer å kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann, ev. juster med mel.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg legger på fyllet.
Fyll:
1 porson bulgogi pizzasaus
1 pk shitakesopp, ev. aroma eller sjampinjong
Svinenakke, rester
1 rødløk i strimler
1 rød paprika i ringer
200 – 300 g ost, gjerne vellagret og gjerne flere varianter
Stek pizzaen på 200 grader til den er gyllen og bunnen er gjennomstekt.
Det smaker godt med koreansk rødkålsalat til og du finner oppskrift her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Kveldskos med soppstuing
Kveldskos med soppstuing er en brødskive, ristet som en bruschetta, med en slags soppstuing på. Den passer også godt som en lunsjrett eller en liten middag, om du heller vil det.
Soppstuing:
500 g sopp i skiver, gjerne flere slag
1 løk i ringer eller grovhakket
1 ts finhakket hvitløk
2 ss smør til steking
1 dl fløte
1 ts pepper
2 ts fond (kantarell, grønnsak eller kylling)
1 ss finhakket persille
1 tomat i terninger
Brun sopp og løk i smør. Tilsett hvitløk, tomater, pepper, fløte og fond og la det småkoke i noen minutter til stuingen har tyknet litt. Tilsett persille eller andre urter du har lyst på rett før servering.
Bruschetta:
4 landbrødskiver
2 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
Pensle landbrødet med olivenolje og smør dem med hvitløk fra fedd på begge sider. Legg dem i varm panne til de er gylne og sprø på begge sider.
Kveldskos med soppstuing:
4 skiver bruschetta
Soppstuing
1 pose revet parmesan
Noen basilikumblader
Legg en landbrødskive på hver tallerken, fordel soppstuing over og pynt med basilikum. Sett salt- og pepperkvern sammen med en bolle med parmesan på bordet, så alle kan forsyne seg med ønsket mengde.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Indrefilet av reinsdyr, med soppduchesse, rødvin- og portvinsssaus, portvinsmarinerte kirsebær og rosettkål
Indrefilet av reinsdyr, med soppduchesse, rødvin- og portvinsssaus, portvinsmarinerte kirsebær og rosettkål synes jeg er helt fantastisk. Mye kan også gjøres nesten klart i forveien, så den er fin å servere til gjester.
Kirsebærene:
Ta stenene ut av kirsebærene, legg dem i et rent syltetøyglass og helt på portvin, så det dekker bærene. De skal stå og marinere i 2-3 dager. Portvinen brukes deretter i sausen.
Sausen:
6 sjalottløk
1 ss brunt sukker
3 dl portvin
1 dl rødvin
2 dl viltkraft eller fond og vann
4 ss smør
Salt og pepper
Finhakk og brun sjalottløken, før du tilsetter brunt sukker og lar det karamellisere seg. Tilsett portvin og rødvin og la det koke inn til halvparten av væskemengden. Tilsett viltkraft, kok opp og tilsett smøret. Smak til med salt og pepper og om det trengs mer sødme. Tilsett i tilfelle litt mer brunt sukker.
Indrefilet av reinsdyr:
Reinsdyrfileten saltes og pepres og brunes raskt i grillen og legges deretter høyere opp i grillen i ca. 5 minutter. Pass på at den fortsatt er rød/rosa. Du kan også brune den i en stekepanne, tilsatt litt smør og deretter la den steke ferdig i ovnen på 200 grader, til kjernetemperaturen er 55 – 60 grader.
Kantarellduchessen:
750 g mandelpoteter
2 ss smør
2 dl melk
1/2 ts pepper
2 eggeplommer
300 g tørkede kantareller
Legg kantarellene i vann, så de blir gjennommyke. Ta dem ut av vannet og finhakk dem med en kniv. Bitene må være bittesmå, for at du skal få sprøytet dem ut etterpå.
Kok/trekk mandelpoteter i lettsaltet vann og pass på at de ikke koker i stykker. Hell av vannet og mos dem. Tilsett smør, melk, eggeplommer, pepper og den finhakkede kantarellen. Legg blandingen over i en sprøytepose og lag rosetter på et bakepapir, som stekes i ovnen på 250 grader i 10 minutter.
Rosettkålen smørdampes (som det står på pakken).
Legg rosettkålen (ev. rosenkål) i bunnen, Skjær reinsdyrfileten i skiver og legg den på. Legg soppduchessen på kjøttet. Hell sausen rundt, dander med kirsebærene og en kvast med urter. Jeg har brukt kjørvel.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Thailandsk kyllingsuppe
Thailandsk kyllingsuppe er en deilig og varmende rett, som passer godt nå på høsten. Om det frister med litt kokossmak, kan du lage thailandsk kyllingsuppe med kokoskrem i stedet for creme fraiche med kokoskrem.
4 kyllingfileter i biter
2 løk i strimler
1 finhakket chili
1 cm sitrongress i tube
2 gulrøtter i små terninger
4 ss thailandsk kyllingkraft
2 cm koriander fra tube
2 cm hvitløk fra tube
1 ss sweet chili dipping saus
1 boks creme fraiche
2 ts karri
1 l vann
1 paprika i strimler
2 finsnittede vårløk
Litt frisk koriander til pynt
Kyllingfilet og løk brunes i en gryte. Tilsett chili, gulrøtter, thailandsk kyllingkraft, koriander, hvitløk, sitrongress, karri, sweet chili dipping saus, creme fraiche og vann.
La det koke til kyllingen er gjennomkokt, før paprika og vårløk tilsettes. Pyntes med frisk koriander.
Vi serverer thailandsk kyllingsuppe med godt brød til, f.eks. hjemmelagde baguetter.
Du finner masse fristende suppeoppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Sjokoladekake med karamell og peanøtter
Sjokoladekake med karamell og peanøtter kan minne om snickers og jeg synes den passer både som dessert og til kaffen. Kaken kan gjerne lages klar dagen i forveien.
Kakebunn:
1,75 dl rapsolje
400 g sukker
2 ts vaniljeekstrakt
3 egg
300 g hvetemel
100 g kakao
2,5 ts bakepulver
1/2 ts natron
2,5 dl melk
1 dl yoghurt
2 dl varm, sterk kaffe
Rør olje og sukker sammen i kjøkkenmaskin, før du tilsetter vanilje og rører inn ett og ett egg. Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bolle og bland sammen melk og yoghurt i et litermål. Rør den tørre blandingen og melkeblandingen vekselvis inn i eggeblandingen. Bland inn den varme kaffen til slutt. Fordel røren i to smurte kakeformer på ca. 20 cm i diameter og stek dem på midterste rille, ved 180 grader i ca. 60 minutter. Sjekk at de er gjennomstekt med en kakepinne. La kakene avkjøle 10 minutter i formene, før du tar dem ut av formene og avkjøler dem videre på rist. Pakk dem inn i litt folie og sett dem kaldt til de skal pyntes. De kan gjerne stå til neste dag, før de brukes.
Glasur:
300 g smør
600 g melis
50 g kakaopulver
1/2 dl melk
100 g hvit kokesjokolade, smeltet og litt avkjølt
100 g mørk kokesjokolade, smeltet og litt avkjølt
Pisk smøret i en kjøkkenmaskin og tilsett melis i flere omganger mens du pisker. Rør inn kakao, deretter melk og til slutt sjokoladen. Glasuren være glatt og smidig og ikke flyte utover, så tilsett ev. mer melis.
Montering:
Kakebunner
Glasur
Karamellsaus fra flaske
Peanøtter m/salt
Del begge kakene i to slik at du har fire like tykke bunner. Sett den første bunnen på et fat og fordel litt av glasuren over. Risle over karamellsaus og dryss over peanøtter. Sett på neste bunn og gjenta til du har lagt på den øverste kakebunnen.
Pynt etter eget ønske og fantasi, jeg har brukt kakepynt fra Cacas, sjokoladeegg og karamellisert popcorn.
La kaken stå kaldt til den skal brukes.
Du finner flere kakeoppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Burmesisk kylling
Burmesisk kylling er en smaksrik og saftig rett fra Myanmar. Myanmars kjøkken er forøvrig preget av mye fiskeprodukter og er påvirket av både kinesisk, indisk og thaikjøkkenet. Mohinga is den tradisjonelle frokostretten og også Myanmars nasjonalrett. Myanmars kjøkken er også kjent for sin store variasjon av salater. Salatene har alltid vært populære som fastfood i byene.
Denne kyllingrettetten er passe til 4 personer.
5 løk
5 små tørkede chili
1 cm ingefær
10 hvitløksfedd
1 ts salt
1 ss gurkemeie
800 g kyllingfilet
2 ss nøytral olje
1 boks hakkede tomater (Mutti)
1 dl vann
2 ss soyasaus
Revet skall av 1/2 sitron
Del 3 av løkene i strimler og sett til side.
Finhakk 2 løk, chili ingefær og hvitløk. Kjør det sammen i en food processor til en jevn masse, før det settes til side.
Bland salt og gurkemeie og gni inn kyllingfileten med det.
Brun kyllingen på begge sider i oljen på middels varme, før du tar den ut av pannen og setter den til side.
Brun løkstrimlene lett i samme olje, tilsett løkmosen og rør med jevne mellomrom til den strimlede løken er myk.
Mos tomatene i food processoren, til en jevn masse og hell dem over løkblandingen, sammen med vann, soyasaus og sitronskall.
Rør godt og la det koke i 30 minutter. Tilsett kyllingen og la den koke med til den er gjennomkokt. Det tar ca. 20 minutter.
Ta ut kyllingen og hold den varm mens du koker ned sausen uten lokk til den er redusert til ca. 3 kopper. Hell sausen over kyllingen.
Server Burmesisk kylling med nudler eller ris.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.