Samenes nasjonaldag

Samenes nasjonaldag har blitt feiret i Norge siden 1992. Det er en offisiell flaggdag og feires på litt forskjellige måter, gjerne med hyggelige tilstelninger for aktiviteter for barna. Skoler og barnehager har ofte samiske prosjekter dagene i forkant, og på selve dagen har det blitt vanlig med høytidelig feiring og fest. Mange pynter seg med samiske kofter og de spiser god, samisk tradisjonsmat, som f.eks. bidos. Om du også har lyst til å feire litt i dag, finner du oppskrift på Bidos her.

Samenes nasjonaldag

Samenes nasjonaldag har blitt feiret i Norge siden 1992. Det er en offisiell flaggdag og feires på litt forskjellige måter, gjerne med hyggelige tilstelninger for aktiviteter for barna. Skoler og barnehager har ofte samiske prosjekter dagene i forkant, og på selve dagen har det blitt vanlig med høytidelig feiring og fest. Mange pynter seg med samiske kofter og de spiser god, samisk tradisjonsmat, som f.eks. bidos. Om du også har lyst til å feire litt i dag, finner du oppskrift på Bidos her.

Kambodsjas nasjonaldag

Kambodsjas nasjonaldag markerer dagen Kambodsja ble uavhengige fra Frankrike i 1953. Dagen feires med festivaler, parader og fyrverkeri over hele Kambodsja.

Maten i Kambodsja er inspirert av nabolandene og de spiser mye ris, fisk, tropisk frukt, supper og nudler. Frankrike har også hatt innflytelse på mattradisjonene, med baguetter som brukes som tilbehør til rød curry.

Du finner flere oppskrifter fra Kambodsja her.

 

 

Kambodsjas nasjonaldag

Kambodsjas nasjonaldag markerer dagen Kambodsja ble uavhengige fra Frankrike i 1953. Dagen feires med festivaler, parader og fyrverkeri over hele Kambodsja.

Maten i Kambodsja er inspirert av nabolandene og de spiser mye ris, fisk, tropisk frukt, supper og nudler. Frankrike har også hatt innflytelse på mattradisjonene, med baguetter som brukes som tilbehør til rød curry.

Du finner flere oppskrifter fra Kambodsja her.

 

 

Koreansk pizza

Koreansk pizza har mye smak, men er ikke sterk, om du ikke velger å bruke mye chili. Jeg bruker bulgogi pizzasaus og rester av koreansk svinenakke, som fyll.

Bulgogi pizzasaus:

1/2 ss brunt sukker

1 ss soyasaus

1 ss vann

1/2 ss risvin

1/4 ts østerssaus

1/2 ts finhakket hvitløk

1/2 ts sesamolje

Bland ingrediensene i en liten kjele, kok opp og la det koke over svak varme i 20 sekunder.

Til tykning av sausen:

1 ts maisenna

1 ss vann

Blandes i en liten bolle og hell det i den kokende sausen under omrøring. Sett sausen kaldt til den skal brukes.

Bunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ts honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer å kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann, ev. juster med mel.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg legger på fyllet.

Fyll:

1 porson bulgogi pizzasaus

1 pk shitakesopp, ev. aroma eller sjampinjong

Svinenakke, rester

1 rødløk i strimler

1 rød paprika i ringer

200 – 300 g ost, gjerne vellagret og gjerne flere varianter

Stek pizzaen på 200 grader til den er gyllen og bunnen er gjennomstekt.

Det smaker godt med koreansk rødkålsalat til og du finner oppskrift her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kveldskos med soppstuing

Kveldskos med soppstuing er en brødskive, ristet som en bruschetta, med en slags soppstuing på. Den passer også godt som en lunsjrett eller en liten middag, om du heller vil det.

Soppstuing:

500 g sopp i skiver, gjerne flere slag

1 løk i ringer eller grovhakket

1 ts finhakket hvitløk

2 ss smør til steking

1 dl fløte

1 ts pepper

2 ts fond (kantarell, grønnsak eller kylling)

1 ss finhakket persille

1 tomat i terninger

Brun sopp og løk i smør. Tilsett hvitløk, tomater, pepper, fløte og fond og la det småkoke i noen minutter til stuingen har tyknet litt. Tilsett persille eller andre urter du har lyst på rett før servering.

Bruschetta:

4 landbrødskiver

2 ss olivenolje

1 fedd hvitløk

Pensle landbrødet med olivenolje og smør dem med hvitløk fra fedd på begge sider. Legg dem i varm panne til de er gylne og sprø på begge sider.

Kveldskos med soppstuing:

4 skiver bruschetta

Soppstuing

1 pose revet parmesan

Noen basilikumblader

Legg en landbrødskive på hver tallerken, fordel soppstuing over og pynt med basilikum. Sett salt- og pepperkvern sammen med en bolle med parmesan på bordet, så alle kan forsyne seg med ønsket mengde.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Indrefilet av reinsdyr, med soppduchesse, rødvin- og portvinsssaus, portvinsmarinerte kirsebær og rosettkål

Indrefilet av reinsdyr, med soppduchesse, rødvin- og portvinsssaus, portvinsmarinerte kirsebær og rosettkål synes jeg er helt fantastisk. Mye kan også gjøres nesten klart i forveien, så den er fin å servere til gjester.

Kirsebærene:

Ta stenene ut av kirsebærene, legg dem i et rent syltetøyglass og helt på portvin, så det dekker bærene. De skal stå og marinere i 2-3 dager. Portvinen brukes deretter i sausen.

Sausen:

6 sjalottløk

1 ss brunt sukker

3 dl portvin

1 dl rødvin

2 dl viltkraft eller fond og vann

4 ss smør

Salt og pepper

Finhakk og brun sjalottløken, før du tilsetter brunt sukker og lar det karamellisere seg. Tilsett portvin og rødvin og la det koke inn til halvparten av væskemengden. Tilsett viltkraft, kok opp og tilsett smøret. Smak til med salt og pepper og om det trengs mer sødme. Tilsett i tilfelle litt mer brunt sukker.

Indrefilet av reinsdyr:

Reinsdyrfileten saltes og pepres og brunes raskt i grillen og legges deretter høyere opp i grillen i ca. 5 minutter. Pass på at den fortsatt er rød/rosa. Du kan også brune den i en stekepanne, tilsatt litt smør og deretter la den steke ferdig i ovnen på 200 grader, til kjernetemperaturen er 55 – 60 grader.

Kantarellduchessen:

750 g mandelpoteter

2 ss smør

2 dl melk

1/2 ts pepper

2 eggeplommer

300 g tørkede kantareller

Legg kantarellene i vann, så de blir gjennommyke. Ta dem ut av vannet og finhakk dem med en kniv. Bitene må være bittesmå, for at du skal få sprøytet dem ut etterpå.

Kok/trekk mandelpoteter i lettsaltet vann og pass på at de ikke koker i stykker. Hell av vannet og mos dem. Tilsett smør, melk, eggeplommer, pepper og den finhakkede kantarellen. Legg blandingen over i en sprøytepose og lag rosetter på et bakepapir, som stekes i ovnen på 250 grader i 10 minutter.

Rosettkålen smørdampes (som det står på pakken).

Legg rosettkålen (ev. rosenkål) i bunnen, Skjær reinsdyrfileten i skiver og legg den på. Legg soppduchessen på kjøttet. Hell sausen rundt, dander med kirsebærene og en kvast med urter. Jeg har brukt kjørvel.

Indrefilet av reinsdyr
Indrefilet av reinsdyr

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Thailandsk kyllingsuppe

Thailandsk kyllingsuppe er en deilig og varmende rett, som passer godt nå på høsten. Om det frister med litt kokossmak, kan du lage thailandsk kyllingsuppe med kokoskrem i stedet for creme fraiche med  kokoskrem.

4 kyllingfileter i biter

2 løk i strimler

1 finhakket chili

1 cm sitrongress i tube

2 gulrøtter i små terninger

4 ss thailandsk kyllingkraft

2 cm koriander fra tube

2 cm hvitløk fra tube

1 ss sweet chili dipping saus

1 boks creme fraiche

2 ts karri

1 l vann

1 paprika i strimler

2 finsnittede vårløk

Litt frisk koriander til pynt

Kyllingfilet og løk brunes i en gryte. Tilsett chili, gulrøtter, thailandsk kyllingkraft, koriander, hvitløk, sitrongress, karri, sweet chili dipping saus, creme fraiche og vann.

La det koke til kyllingen er gjennomkokt, før paprika og vårløk tilsettes. Pyntes med frisk koriander.

Vi serverer thailandsk kyllingsuppe med godt brød til, f.eks. hjemmelagde baguetter.

Du finner masse fristende suppeoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sjokoladekake med karamell og peanøtter

Sjokoladekake med karamell og peanøtter kan minne om snickers og jeg synes den passer både som dessert og til kaffen. Kaken kan gjerne lages klar dagen i forveien.

Kakebunn:

1,75 dl rapsolje

400 g sukker

2 ts vaniljeekstrakt

3 egg

300 g hvetemel

100 g kakao

2,5 ts bakepulver

1/2 ts natron

2,5 dl melk

1 dl yoghurt

2 dl varm, sterk kaffe

Rør olje og sukker sammen i kjøkkenmaskin, før du tilsetter vanilje og rører inn ett og ett egg. Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bolle og bland sammen melk og yoghurt i et litermål. Rør den tørre blandingen og melkeblandingen vekselvis inn i eggeblandingen. Bland inn den varme kaffen til slutt. Fordel røren i to smurte kakeformer på ca. 20 cm i diameter og stek dem på midterste rille, ved 180 grader i ca. 60 minutter. Sjekk at de er gjennomstekt med en kakepinne. La kakene avkjøle 10 minutter i formene, før du tar dem ut av formene og avkjøler dem videre på rist. Pakk dem inn i litt folie og sett dem kaldt til de skal pyntes. De kan gjerne stå til neste dag, før de brukes.

Glasur:

300 g smør

600 g melis

50 g kakaopulver

1/2 dl melk

100 g hvit kokesjokolade, smeltet og litt avkjølt

100 g mørk kokesjokolade, smeltet og litt avkjølt

Pisk smøret i en kjøkkenmaskin og tilsett melis i flere omganger mens du pisker. Rør inn kakao, deretter melk og til slutt sjokoladen. Glasuren være glatt og smidig og ikke flyte utover, så tilsett ev. mer melis.

Montering:

Kakebunner

Glasur

Karamellsaus fra flaske

Peanøtter m/salt

Del begge kakene i to slik at du har fire like tykke bunner. Sett den første bunnen på et fat og fordel litt av glasuren over. Risle over karamellsaus og dryss over peanøtter. Sett på neste bunn og gjenta til du har lagt på den øverste kakebunnen.

Pynt etter eget ønske og fantasi, jeg har brukt kakepynt fra Cacas, sjokoladeegg og karamellisert popcorn.

La kaken stå kaldt til den skal brukes.

Du finner flere kakeoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Burmesisk kylling

Burmesisk kylling er en smaksrik og saftig rett fra Myanmar. Myanmars kjøkken er forøvrig preget av mye fiskeprodukter og er påvirket av både kinesisk, indisk og thaikjøkkenet. Mohinga is den tradisjonelle frokostretten og også Myanmars nasjonalrett. Myanmars kjøkken er også kjent for sin store variasjon av salater. Salatene har alltid vært populære som fastfood i byene.

Denne kyllingrettetten er passe til 4 personer.

5 løk

5 små tørkede chili

1 cm ingefær

10 hvitløksfedd

1 ts salt

1 ss gurkemeie

800 g kyllingfilet

2 ss nøytral olje

1 boks hakkede tomater (Mutti)

1 dl vann

2 ss soyasaus

Revet skall av 1/2 sitron

Del 3 av løkene i strimler og sett til side.

Finhakk 2 løk, chili ingefær og hvitløk. Kjør det sammen i en food processor til en jevn masse, før det settes til side.

Bland salt og gurkemeie og gni inn kyllingfileten med det.

Brun kyllingen på begge sider i oljen på middels varme, før du tar den ut av pannen og setter den til side.

Brun løkstrimlene lett i samme olje, tilsett løkmosen og rør med jevne mellomrom til den strimlede løken er myk.

Mos tomatene i food processoren, til en jevn masse og hell dem over løkblandingen, sammen med vann, soyasaus og sitronskall.

Rør godt og la det koke i 30 minutter. Tilsett kyllingen og la den koke med til den er gjennomkokt. Det tar ca. 20 minutter.

Ta ut kyllingen og hold den varm mens du koker ned sausen uten lokk til den er redusert til ca. 3 kopper. Hell sausen over kyllingen.

Server Burmesisk kylling med nudler eller ris.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.