Rødvinskokte oksekjaker med risotto er en av mine favorittretter fra Italia og har kraftig og god smak av rødvin. Det tar noen dager å lage den, for kjakene ligger i rødvinsmarinade i tre døgn og kokes i ett døgn, men det er vel verdt ventetiden. Det er viktig å bruke en kraftig vin til denne retten.
Oksekjakene:
4 oksekinn på cirka 300 g hver
2 fl rødvin
1 timiankvist
1 rosmarinkvist
10 hvite pepperkorn
2 laurbærblad
5 fedd hvitløk
Rens oksekjakene for hinner og bland dem med rødvin, urter og krydder i en stor gryte. La kjøttet marinere i kjøleskap i tre dager.
Kvelden før det skal spises: Sett gryten i ovnen med lokk på 100 grader og la det stå til 1/2 time før servering.
Om du vil ta oksekjakene i sous vide, kan du legge dem i vakuumpose sammen med krydder, urter og 1/2 l rødvin (eller så mye du får plass til), før du legger den i sous viden på 62 grader i 72 timer.
Risottoen:
2 ss olivenolje
1 finhakket løk
1 pk aromasopp i skiver
300 g arborioris (risottoris)
6 dl kokekraft fra kjakene
6 dl varm oksekraft (eller vann og fond, ev. vann og buljongterning)
20 g smør
50 g finrevet parmesan
Litt finhakket persille og timian
Varm en tykkbunnet kjele og tilsett olje. Fres soppen og løken til løken er myk og blank. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Tilsett vinen og kok til all vin er absorbert, mens du rører jevnlig.
Kok opp kraften i en egen kjele, tilsett kokekraft fra kjakene og hold det varmt. Hell en øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har brukt opp kraften. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør inn timian og persille rett før servering.
Legg risotto på tallerkener, legg på oksekjake og pynt med friske urter.
Du finner masse spennende oppskrifter på italiensk mat her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Oste- og pistasjdessert med italiensk kjeks er velegnet til selskap. Jeg synes den har en perfekt balanse mellom søtt og syrlig. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
1/2 kurv søte jordbær, renset og delt i 4
Kjeksen
2 ss sitronolje
2 ss sitronbalsamico
80 g canistrelli (eller annen italiensk kjeks)
Grovhakk canistrelli i en food processor eller med stavmikser. Bland den med sitronnolje og sitronbalsamico. Bre blandingen utover et bakepapir og stek dem i ca 5 minutter på 180 grader. La det avkjøles og bli deilig sprøtt igjen.
Oste- og pistasjkremen
90 g pistasjkrem
200 g mascarpone
2 ss sitronolje
2 ss sitronbalsamico
60 g melk
2 ss finrevet økologisk limeskall
2 ss limesaft
Rør sammen alle ingrediensene til oste- og pistasjkremen i en bolle.
Legg halvparten av canistrellien i bunnen av 4 dessertglass og fordel halvparten av kremen over kjeksen. Legg på bærene, deretter resten av kremen og tilslutt resten av kjeksen. Pynt med et mynteblad og server oste- og pistasjdessert med en kopp espresso og kanskje en italiensk dessertvin.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Den nasjonale sardindagen markeres for å feire at sardinen smaker nydelig og i tillegg er kjempesunn. Sardiner er en av de spiselige fiskene det er flest av i verden. Den brukes til f.eks. agn, steking, fiskemel, fiskeolje, hermetikk, tørking og salting. De er proppfulle av omega-3 fettsyrer. Hermetiske sardiner er en stor eksportvare for bl.a. Marokko, Japan og Kina.
Den nasjonale sardindagen markeres for å feire at sardinen smaker nydelig og i tillegg er kjempesunn. Sardiner er en av de spiselige fiskene det er flest av i verden. Den brukes til f.eks. agn, steking, fiskemel, fiskeolje, hermetikk, tørking og salting. De er proppfulle av omega-3 fettsyrer. Hermetiske sardiner er en stor eksportvare for bl.a. Marokko, Japan og Kina.
Den nasjonale sardindagen markeres for å feire at sardinen smaker nydelig og i tillegg er kjempesunn. Sardiner er en av de spiselige fiskene det er flest av i verden. Den brukes til f.eks. agn, steking, fiskemel, fiskeolje, hermetikk, tørking og salting. De er proppfulle av omega-3 fettsyrer. Hermetiske sardiner er en stor eksportvare for bl.a. Marokko, Japan og Kina.
Reinsdyrtaco er en deilig tacovariant, med norske smaker og norske ingredienser. Ramsløk er det norske svaret på hvitløk og den vokser vilt flere steder i Norge. De fleste velassorterte matbutikker har ramsløk, men om du ikke får tak i, kan du bruke litt hvitløk i stedet.
Tyttebærrømme
3 dl seterrømme
1 ss tyttebærsyltetøy
Bland sammen rømme og tyttebærsyltetøy og sett det kaldt til det skal brukes.
Syltet rødløk
4 rødløk, skrelt og delt i 4
1 sitron, kun saften
2 ss sukker
Kok alle ingrediensene, på lav temperatur i en kjele, til løken er mør og har fått fin farge.
Reinsdyr
400 g reinsdyrskav
3 sjalottløk i strimler
1 l viltkraft, ev. kylling eller kalv (kan bruke fond og vann også, men pass på at det ikke blir for salt
3 dl rødvin
2 laurbærblader
3 kvaster fersk timian
2 ss syltet ramsløk
4 ss rapsolje
Salt og pepper
Salat etter eget ønske, f.eks. feldsalat
Potetlefser eller lomper
Brun reinsdyrskavet i en gryte i oljen, med litt salt og pepper.
Tilsett kraft, rødvin, timian, laurbærblad og ramsløk og la kjøttet trekke i 2 timer, på svak varme. Plukk kjøttet ut av kraften og server som reinsdyrtaco i lefser, med salat, tyttebærrømme og syltet rødløk.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.