Dal med torsk og linser

Dal med torsk og linser er en nydelig rett. Det er ikke så vanlig å få servert fisk i retten på restauranter, men jeg anbefaler å prøve. Sausen er så god, at du nesten bare kan kose deg med den, sammen med godt brød. Om du vil ha den som vegetarrett, kan du erstatte kyllingfond med grønnsaksfond eller en buljongterning.

600 g torsk i terninger

2 løk, finhakket

1 rød chili, finhakket

20 cherrytomater, delt i to

1/2 sitron, kun saften

2 ss rapsolje

1 ss garam masala

1 ts gurkemeie

2 fedd finhakket hvitløk

1 ts revet ingefær

1 ts spisskummen

2 ts tørket koriander

1 glass (650 g) hakkede tomater (helst Mutti)

1 boks kokosmelk

2 ss grønnsaksfond

1 kanelbark

1 boks hermetiske linser

Fres løk, chili og hvitløk i olje til løken er gyllen, før du tilsetter cherrytomatene og la det surre i fem minutter. Tilsett garam masala, gurkemeie, ingefær, koriander, kyllingfond og spisskummen og bland det godt sammen. Tilsett hakkede tomater, kokosmelk, kanelbark og linser, og la det koke under lokk i 5 minutter. Legg i torsketerningene og la det trekke under lokk i 3 minutter.

Server dal med godt brød, f.eks. roti eller nan, som du går kjøpt i alle dagligvareforretninger, eller du kan lage selv.

I India brukes det ofte indisk øl til maten.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rødkålsalat fra Korea

Rødkålsalat fra Korea smaker godt alene til f.eks. lunsj, sammen med godt brød, eller som forrett. Rødkålsalat passer også som tilbehør til flere koreanske retter, som f.eks. koreansk pizza, dak gogi (BBQ-kylling) og yangyeom chicken (fritert kylling).

Dressing:

1 dl soyasaus

2 ss sukker

1/2 dl vann

3 ss risvineddik

3 ss sesamolje

1 ss finhakket, rød chili

Bland sammen alle ingrediensene til dressingen og rør til sukkeret er oppløst.

Rødkålsalat:

1 rødkål, finsnittet

2 røde paprika, finstrimlet

4 vårløk, finstrimlet

Dressing (se ovenfor)

2 ss sesamfrø, ristet lett i tørr panne

Bland alle ingrediensene til rødkålsalat, inkl. dressingen. Dryss over sesamfrø.

Du finner flere spennende og smaksrike retter fra Korea her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Flettekrans – en luftig og smakfull en

Flettekrans er nydelig gjærbakst, hvor fyllet kan varieres etter det du har lyst på. Denne oppskriften gir en lekker og luftig flettekrans med vaniljefyll. Det smart å la gjærdeig heve lenge, så ikke la deg begrense av hevetiden jeg har foreslått.

5 dl helmelk

100 g smeltet smør

50 g gjær

1 1/2 dl sukker

2 ts kardemomme

900 g hvetemel

1 ts bakepulver

Vaniljekrem, enten hjemmelaget eller ferdigkjøpt

Rosiner

Mandelspon

Elt sammen melk, smør, gjær, sukker, kardemomme, hvetemel og bakepulver. La det stå og heve i 2 timer.

Når den er ferdig hevet, kjevler du den ut i et stort rektangel på 20 x 100 cm. Smør på et jevnt lag med vaniljekrem (ikke på de 2-3 siste cm av leiven). Dryss over rosiner og mandelspon, før du ruller den sammen til ei pølse. Legg den i en sirkel på en bakeplate, før du klipper på skrått ned i pølsa og bretter ørene du får, til annenhver side.

La kransen etterheve i 2 timer til, før du steker den i ovnen 200 grader til den er gjennomstekt, gyllen og fin (ca. 20 minutter).

Pensle den med en blanding av 1 sammenpisket egg og 2 ss melk rett etter du har tatt den ut av ovnen.

Risle over litt melis blanda med vann før servering.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tyrkisk pastasalat

Tyrkisk pastasalat er en deilig lunsj- eller kveldsrett. Den kan også brukes som en del av en meze (småretter fra østlige og sørlige Middelhav). Jeg har brukt tyrkisk pasta, som jeg har kjøpt i asiatisk butikk, men du kan også bruke en annen liten pastavariant, som f.eks. makaroni.

3 dl tyrkisk yoghurt

3 dl majones

1 revet agurk

Saften av 1 lime

1 finhakket chili

2 fedd hvitløk

1 pk tyrkisk pasta

1/2 grillet kylling (eller 2 pk strimlet salatkylling)

Bland alt det kalde til pastasalaten. Kok pastaen etter anvisning på pakken og bland den med resten. Tyrkisk pastasalat serveres med en gang, med godt brød, f.eks. baguetter.

Du finner flere velsmakende retter fra Tyrkia her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Svinefilet i rosépeppersaus

Svinefilet i rosépeppersaus er en velsmakende rett, som er enkel og rask å lage. Jeg fant oppskriften i et ukeblad for mange år siden, men har endret en del på den.

800 g svinefilet

2 ss smør

1 boks fløte

1 ss (eller mer om du vil) hel rosépepper (helst syltet, men tørket går også bra)

1/2 dl soyasaus

Ev. sukkerkulør

Svinefiléten deles i tommetykke skiver og brunes på begge sider i smør.

Tilsett fløte, rosépepper og soyasaus. Om sausen virker for lys, kan den også få litt sukkerkulør. Det hele får koke i noen minutter, til sausen tykner og svinefileten er gjennomstekt, men fortsatt saftig. Smak til om den trenger mer salt, tilsett ev. mer soyasaus.

Svinefilet i rosépeppersaus serveres med stekt sopp, kokte poteter eller ris og bønner, blomkål eller brokkoli.

Du finner masse oppskrifter med svin her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Italiensk kylling i rummeltopf

Italiensk kylling i rummeltopf gir et saftig og velsmakende kyllingmåltid. Jeg har hentet frem den gamle rummeltopfen min, som ikke har blitt brukt på noen år og satt den i vann i en time, så den skal tåle varmen i ovnen. Om du har en som er helt ny, ja de har den på bl.a. Jernia, tror jeg den skal stå i vann i mange timer, men jeg husker ikke helt. Rummeltopf er en ganske smart opplevelse, for du kan nesten legge hva som helst av middagsmat i den, sette den i ovnen og bare vente på at resultatet skal bli mørt, saftig og velsmakende.

Italiensk kylling til 2 pers.

2 store kyllinglår av god kvalitet eller 4 små

2 løk i strimler

4 tomater, delt i båter

2 gulrøtter i små terninger

2 vårløk i strimler

1 laurbærblad

1 ss italiensk kyllingkrydder

2 hvitløk, finhakket

1 dl kyllingkraft, ev. fond eller terning og vann

1 sitron i store biter

1/2 dl hvitvin, ev. eplemost

1 neve bladpersille

1 pose parmesan

Legg rummeltopfen i kaldt vann i minst 1 time. Fordel løk, gulrotterninger, laurbær, vårløk og tomatbåter i bunnen. Legg kyllinglårene på toppen. Bland hvitløk, kraft, vin og italiensk kyllingkrydder og hell blandingen over kyllingen og grønnsakene. Legg på bladpersille og sitron og sett på lokket. Sett på lokket og plasser gryta midt i kald ovn. Sett ovnen på 200 grader og la rummeltopfen stå der i 2 timer, før du tar av lokket og drysser parmesan over kyllingen. La det steke videre i ca. 30 min. uten lokk, til parmesanen får fin farge. Sjekk om lårene er ferdig stekt ved å stikke inn en liten kniv. Om det pipler ut klar kraft er de gjennomstekt.

Server med potetmos eller godt brød til å dyppe i kraften, f.eks. foccacia, som du finner oppskrift på her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tacokrydder – lag din egen krydderblanding

Tacokrydder du får kjøpt i butikken er for salt etter min smak, så jeg lager mitt eget.

For mange er taco stekt kjøttdeig og noen poser, men det kan selvfølgelig være mye mer enn det.

Om du ikke har forsøkt taco med kylling eller med biffstrimler, kan det anbefales. Det er også smart å lage tacokrydderet selv. Det smaker mye bedre, er billigere og du har selv kontroll på saltmengden.

Dette oppskriften på tacokrydder er nok til 4-6 tacomiddager for 4 pers.

4 ss chilipulver

2 ts hvitløkspulver

1 ts løkpulver

1 ts knuste chiliflak

2 ts tørket oregano

2 ts paprikapulver

6 ts malt spisskummen

4 ts havsalt

4 ts sort pepper

Bland alle ingrediensene til tacokrydderet og oppbevar det i en tett beholder.

 

Du finner flere oppskrifter fra Meksiko her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Calzone – innbakt pizza

Calzone er en italiensk innbakt pizza, som kan fylles med det meste. Denne har jeg fylt med italiensk kjøttsaus, men du kan f.eks. bruke rester fra tacomiddagen.

Pizzabunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1/2 pk pizzagjær

1 ts salt

2 ts honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Ta den ut ca. 1 time før du skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time.

Du kan fylle den med det du har for hånden og jeg har igjen litt kjøttsaus fra en pastarett jeg serverte i går. Denne oppskriften finner du HER.

Når pizzadeigen er ferdig hevet, kjevles den ut i tallerkenstore leiver. Fyllet inkludert osten, legges på den ene halvdelen, men ikke helt ut til kanten. Kanten smøres med sammenvispet eggeplomme, før den andre halvdelen brettes over. Det er viktig at kanten tettes godt, så ikke fyllet renner ut. Toppen av calzonen smøres med mer eggeplomme. La dem heve i 15 minutter til, før de settes langt ned i ovnen på 200 grader til de er gylne og fine.

Du finner mange spennende oppskrifter på pizza HER.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Massaman biffwok

Massaman biffwok er en nydelig thailandsk rett, som er rask å lage. Om du vil, kan du bruke kylling eller svin i stedet for storfekjøtt.

2 ss peanøttolje

800 g strimlet storfekjøtt

2 strimlede rødløk

100 g rød curry paste

1 boks kokosmelk

2 finhakkede chili

1 pk frisk spinat

Litt reven kokos

Varm opp peanøttolje i en wok, eller høy stekepanne/gryte. Tilsett kjøtt og rødløk. Rør til kjøttet får fin brun stekeskorpe og løken blir myk. Tilsett curry paste, kokosmelk og chili. La det koke i noen minutter. Tilsett frisk spinat, rør det lett sammen og la det koke 1 minutt (ikke lenger, for da blir spinaten slapp og blaut). Server massaman biffwok med ris og reven kokos på toppen.

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammefrikassé

Lammefrikassé er en deilig avveksling til fårikål, men du kan bruke samme type kjøtt. Jeg synes at lammefrikassé ofte kan smake litt lite og har derfor laget min egen variant.

1,2 kg lammekjøtt (jeg bruker en blanding av lammelår i skiver og bog)

Vann

3 laurbærblader

Salt og pepper

5 ss lammefond eller 2 buljongterninger

4 gulrøtter

3 persillerøtter

1 finhakket neve av hver av persille, gressløk og dill

2 dl fløte

Lys maisennajevner

1 purre

1/2 sitron, kun saften

Legg lammekjøttet i en kjele og hell på vann til det dekker. Kok opp og skum godt av, så kraften blir klar og fin. Tilsett laurbærblader, salt, pepper og lammefond og la kjøttet trekke til det er skikkelig mørt, gjerne 3-4 timer.

Skrell og del gulrøtter og persillerøtter i terninger og la dem få trekke med kjøttet de siste 20 minuttene. Hell kraften over i en mindre kjele og hold kjøtt og grønnsaker varmt så lenge. Kok inn kraften til det gjenstår ca. 6 dl. Tilsett persille, gressløk og dill og kjør blandingen sammen til en glatt grønn saus, med en stavmikser. Rør inn fløte og lys maisennajevner, til sausen får fin konsistens. Tilsett purre i tynne strimler, kok opp og la sausen trekke 8-10 min.

Hell sausen tilbake over kjøttet og grønnsakene i gryten og kok den opp, før du smaker den til med salt, pepper og sitron.

Server med nykokte mandelpoteter, eller andre melne poteter.

Du finner flere, både tradisjonsrike og mer eksotiske, oppskrifter med lam her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.