Burgerbrød

Burgerbrød er enkelt å lage selv og de smaker veldig godt. Denne oppskriften gir 16 fine og luftige burgerbrød. Jeg lager ofte dobbel porsjon og fryser ned det jeg ikke bruker, til senere.

4 dl melk

3 dl vann

1 pk gjær

6 ss olivenolje

1 kg hvetemel

1,5 ts salt

2 ss sukker

Varm melk og vann til 37 grader. Smuldre gjær og rør den ut i væsken. Band olivenolje, hvetemel, salt og sukker. Bland inn melkeblandingen og elt alt godt sammen, gjerne med en kjøkkenmaskin. Juster ev. med mer mel eller mer melk. La deigen heve i 1 time, før du deler den i 16 like deler og former fine, runde burgerbrød, som du trykker litt flate og legger på et stekebrett, dekket med bakepapir.

La brødene heve under klede i 30 minutter, før du pensler dem med melk, drysser på sesamfrø og steker dem på 200 grader, litt langt ned i ovnen i ca 15 minutter og har fått fin farge både over og under. Avkjøl på rist. Et godt tips for burgerbrød som skal fryses, er å steke dem 5 min. kortere og steke dem ferdige, når de skal brukes.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Elgfrikadeller med nøtter

Elgfrikadeller er en deilig variant av den danske spesialiteten, som vanligvis lages av storfe. Tilbehøret kan varieres og her er en variant med potetmos.

Frikadellene:

500 g elgdeig

100 g bacon, kjørt til mos i blender

100 g hakkede hasselnøtter

1 ts salt

1 ts timian

2 egg

1 finhakkede løk

3 ss hvetemel

3 dl fløte

1 ts sort pepper

Elt alt sammen og sett kaldt i 30 minutter.

Ha litt smør og olje i stekepannen, og varm opp til middels høy temperatur. Lag jevne boller med en spiseskje dyppet i fettet fra stekepannen. Legg deretter elgfrikadellene i pannen, drypp skjeen i fettet før du lager neste. Da setter ikke farsen seg fast.

Stek elgfrikadellene i ca. 5-6 minutter på hver side, de er ferdige når de har en fin og mørk stekeskorpe (her er mye av smaken). Hvis de blir mørke for raskt, skru ned varmen litt.

Legg elgfrikadellene til avrenning på litt kjøkkenpapir før servering.

Gammeldags brun saus finner du oppskrift på HER.

Potetpuré finner du oppskrift på HER.

Poke bowl med laks og superris

Poke bowl er opprinnelig fra Hawaii, men er i ferd med å spre seg over hele verden. Det er ikke så overraskende, for det smaker godt, er sunt og lettvint. Da jeg var på Hawaii, var poke bowl det aller beste jeg spiste, de hadde en sterk og en mild saus og tilsatte dem i mengdeforhold, så det passet hver enkelts gane. Om du ser i hyllene med utenlandske matvarer i butikken, har det kommet noe som heter poke sauce, som smaker godt og ikke så sterkt. Den står ofte i nærheten av soyasausen. Her er en enkel oppskrift på poke bowl.

4 porsjoner superris, eller quinoa eller villris

400 g salmalaks i terninger

2 dl poke sauce

1 mango i terninger

2 vårløk i strimler

1 pose råkostblanding etter eget ønske

1 rød paprika i strimler

Kok superrisen etter anvisningen på posen. Jeg bruker litt mer vann, så den blir litt mer kokt. Bland laksen med poke sauce og la den marinere litt i kjøleskapet. Legg superrisen i bunnen av 4 boller, fordel deretter laksen og grønnsakene.

Pynt gjerne poke bowl med friske urter eller spirer. Server sammen med mer av sausen.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Meatloaf med tomatglasur

Meatloaf er vel noe av det mest amerikanske jeg kan tenke meg. Det er en slags kjøttpudding, men med ketsjup som smakstilsetning. Denne meatloafen har fått en tomatglasur i tillegg og jeg synes den passer godt med potetmos og erter til.

1 kg kjøttdeig, familiedeig (blanding av svin og storfe)

2 løk, finhakket

2 store egg

6 fedd hvitløk, finhakket

6 ss ketchup

2 dl panko (strøkavring)

6 ss fersk persille, finhakket

1 dl melk

1 ts salt

3 ts italiensk krydder

1/2 ts malt svart pepper

1 ts malt paprika

Elt alle ingrediensene til puddingen godt sammen, hell blandingen i en brødform og stek ved 200 grader i 40 minutter.

Glasur:

2 dl ketsjup

1,5 ts hvitvinseddik

3 ss brunt sukker

2 ts hvitløkspulver

1 ts løkpulver

1/2 ts malt svart pepper

1/2 ts salt

Bland alle ingrediensene i en liten bolle. Fordel sausen over puddingen, sett det deretter tilbake i ovnen og stek i 20 minutter til. La puddingen hvile 10 minutter før du skjærer den i skiver. Hell kraft fra brødformen over ved serveringen.

Du finner en perfekt oppskrift på potetmos som du kan servere til meatloaf her. Om du bruker erter fra boks, kan du bare koke dem opp i en kjele i kraften sin, sile dem av og så er de klare til servering.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.