Kylling á la Hellas

Kylling á la Hellas er enkel å lage. Når du har satt den i ovnen, gjenstår det bare å snu kyllingen en gang og dekke bordet.

2 bokser hakkede tomater (helst Mutti)

3 finhakkede hvitløk

1 glass oliven

4 løk i strimler

1 aubergine i terninger

1 squash i terninger

500  mandelpoteter, delt i fire

1 glass fetaost i marinade

Oreganokrydder, salt og pepper

4 – 6 kyllinglår, avhengig av størrelse, ev. kyllingbryst eller hel kylling

Start med å helle hakkede tomater i en langpanne. Tilsett hvitløk, oliven, løk, aubergine, squash og poteter og fetaosten inkludert marinaden. Dryss over masse oregano, litt salt og pepper. Sett formen i ovnen i 30 minutter på 250 grader.

Krydre kyllinglårene (ev. kyllingbryst eller hel kylling) med salt, pepper og oregano og legg dem på toppen av grønnsakene. Sett i ovnen på 180 grader og la det steke i ca. 45 minutter til. Når lårene (ev. brystene/kyllingen) får farge på den ene siden, snus de og stekes ferdig på den andre siden.  Det er klart, når potetene er gjennomkokte. Om du bruker hel kylling, er det lurt å bruke steketermometer og kyllingen er klar når termometeret viser 68 grader.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Lettvinn eplekake i porsjonsformer med hjemmelagd vaniljekrem

Lettvinn eplekake i porsjonsformer med hjemmelagd vaniljekrem er en dessert de aller fleste vil like. Om du har lyst på iskrem i stedet for vaniljekrem, smaker det også veldig godt. Denne desserten smaker aller best når den fortsatt er lun.

Eplefyll:

2 epler

2 ss sukker

1 ts kanel

Skrell eplene og del dem i små terninger, dryss over sukker og kanel, og bland godt.

Kakerøre:

150 g mel

150 g sukker

2 egg

150 g smør

1/2 ts bakepulver

Bland det tørre i en bolle. Visp eggene lett sammen, smelt smøret og rør alt sammen.

Fordel halvparten av blandingen i 6 smurte, ildfaste porsjonsformer. Fordel epleblandingen over kakerøra og hell resten av kakerøra, så den dekker eplene.

Stek midt i ovnen på 175 grader i ca. 30 minutter. Sjekk med en stekepinne at røra er gjennomstekt. 

Vaniljekrem:

Denne oppskriften gir ca. 10 dl vaniljekrem, som smaker mye bedre enn ferdigkjøpt.

8 eggeplommer

1 dl sukker

2 ss vaniljeekstrakt (ev. 2 vaniljestenger eller 2 ts vaniljesukker)

8 dl melk

2 ss maisenna

Visp sammen eggeplommer og sukker i en kjele. Tilsett vaniljesukker, ekstrakt, eller skrap ut frøene fra vaniljestenger og tilsett både frø og stenger i eggeblandingen. Rør inn maisenna og spe med melk. Varm opp på middels varme og rør hele tiden, så det ikke legger seg ved. Når kremen nærmer seg kokepunktet, begynner den å tykne, men det tar litt tid, så vær tålmodig. Kremen MÅ ikke koke.

Avkjøl kremen i kjøleskap eller i kaldt vann. Rør med jevne mellomrom for å unngå snerk og la vaniljestangen ligge i til kremen skal brukes. Den setter bare enda bedre smak.

 

Lettvin eplekake i porsjonsformer med hjemmelagd vaniljekrem
Lettvinn eplekake i porsjonsformer med hjemmelagd vaniljekrem

 

Du finner masse spennende oppskrifter med epler HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ikke så glad i høsten, men liker fargene som følger med

Høsten er mørk og dyster, synes jeg. I tillegg vet jeg at det bare blir mørkere og kaldere den nærmeste tiden, og at det er lenge til våren.

Det er jammen godt at blomsterbutikken min kan lage slike vakre, fargerike kreasjoner. Det gjør at det i hvert fall blir triveligere inne, og med en kopp kakao foran peisen, føles livet ganske godt, selv om det er høst.

Jeg lager kakao av:

1 l melk

1 plate kokesjokolade, delt i terninger

Legg kokesjokolade i en kjele, hell i melk og kok opp under omrøring. Server med nypisket krem.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fluffernutter-dagen

Fluffernutter-dagen feires 8. oktober i USA og vi som ikke er derfra, har vel ingen idé om hva dette er. Fluffernutter er barndommens yndlingssmørbrød for mange i USA og de minnes det med kjærlighet, akkurat denne dagen. Det er ikke vanskelig å lage fluffernutter, siden det består av peanøttsmør og Marshmallow Fluff som klemmes mellom to brødskiver. Det vanskeligste, og nærmest umulige, med dette smørbrødet, er å få tak i Marshmallow Fluff. Jeg klarte det, og kjøpte de to siste glassene de hadde i en nettbutikk. I etterkant oppdaget jeg at det finnes én Meny-butikk som har det. Marshmallow Fluff er faktisk en gammel oppfinnelse, og er solgt siden 1917.

Fluffernutter-smørbrød smaker overraskende godt og som et alternativ til fluff, kan du legge minimarsmallows tett i tett på en brødskive og sette den i ovnen på 200 grader en liten stund, så den begynner å smelte. Smør peanøttsmør på den andre skiva, klem dem sammen og kos deg.

Fluffernutter-dagen

Fluffernutter-dagen feires 8. oktober i USA og vi som ikke er derfra, har vel ingen idé om hva dette er. Fluffernutter er barndommens yndlingssmørbrød for mange i USA og de minnes det med kjærlighet, akkurat denne dagen. Det er ikke vanskelig å lage fluffernutter, siden det består av peanøttsmør og Marshmallow Fluff som klemmes mellom to brødskiver. Det vanskeligste, og nærmest umulige, med dette smørbrødet, er å få tak i Marshmallow Fluff. Jeg klarte det, og kjøpte de to siste glassene de hadde i en nettbutikk. I etterkant oppdaget jeg at det finnes én Meny-butikk som har det. Marshmallow Fluff er faktisk en gammel oppfinnelse, og er solgt siden 1917.

Fluffernutter-smørbrød smaker overraskende godt og som et alternativ til fluff, kan du legge minimarsmallows tett i tett på en brødskive og sette den i ovnen på 200 grader en liten stund, så den begynner å smelte. Smør peanøttsmør på den andre skiva, klem dem sammen og kos deg.

Fluffernutter-dagen

Fluffernutter-dagen feires 8. oktober i USA og vi som ikke er derfra, har vel ingen idé om hva dette er. Fluffernutter er barndommens yndlingssmørbrød for mange i USA og de minnes det med kjærlighet, akkurat denne dagen. Det er ikke vanskelig å lage fluffernutter, siden det består av peanøttsmør og Marshmallow Fluff som klemmes mellom to brødskiver. Det vanskeligste, og nærmest umulige, med dette smørbrødet, er å få tak i Marshmallow Fluff. Jeg klarte det, og kjøpte de to siste glassene de hadde i en nettbutikk. I etterkant oppdaget jeg at det finnes én Meny-butikk som har det. Marshmallow Fluff er faktisk en gammel oppfinnelse, og er solgt siden 1917.

Fluffernutter-smørbrød smaker overraskende godt og som et alternativ til fluff, kan du legge minimarsmallows tett i tett på en brødskive og sette den i ovnen på 200 grader en liten stund, så den begynner å smelte. Smør peanøttsmør på den andre skiva, klem dem sammen og kos deg.

Smørdampede rotgrønnsaker

Smørdampede rotgrønnsaker passer til både kjøtt og fisk. Det er enkelt å lage og smaker kjempegodt. Du kan velge andre grønnsaker enn det jeg har gjort her, så ikke la deg begrense av oppskriften. Uansett hva du velger, ser det lekrest ut at noen av grønnsakene har litt farge.

1 polkabete

1 gulbete

2 gulrøtter

1 persillerot

1/2 sellerirot

1/2 purre, grovhakket

1 god klatt smør

Salt og pepper

Skrell grønnsakene og del dem i terninger. Smelt smøret i en kjele, tilsett grønnsakene, litt salt og pepper.

La grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden på smørdampede rotgrønnsaker er avhengig av størrelsen på terningene.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vietnamesiske kjøttboller i peanøttsaus

Vietnamesiske kjøttboller er saftige, smaksrike og laget av svinekjøttdeig. Sausen til denne retten er enkel og rask å lage. De to sausene får du kjøpt i asiatiske butikker. Du kan enten servere kjøttbollene som et del av et tapasmåltid, eller med ris eller nudler.

Kjøttbollene:

600 g svinekjøttdeig

1 ss sitrongress, enten most fra glass eller fersk finhakket

2 ss fishsauce

1 finhakket rødløk

4 ts sukker

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ts salt

1 ts pepper

4 ss olje til stekingen

Elt alle ingrediensene unntatt olje godt sammen. Form små boller med hendene og stek dem i oljen på middels høy varme. Litt avhengig av størrelsen på kjøttbollene, bør det holde med ca. 2 minutter på hver side.

Sausen:

1 pk sopp i skiver, f.eks. aromasopp

1 rød paprika i strimler

2 løk i stimler, gjerne 1 rød og 1 vanlig (kepa)

1 fl. Peanut satay sauce

1 fl. Vietnamese rice paper roll sauce

Brun sopp i litt smør. tilsett løk og la den surre med i noen minutter. Tilsett kraften fra kjøttbollene og de to flaskene og rør det godt sammen, mens det koker opp. Legg kjøttbollene i sausen, sammen med paprikastrimler. Gi det et oppkok og server som en del av et tapasmåltid eller med ris eller nudler.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

4. oktober – Kanelbollens dag

Jeg oppdager stadig nye dager, som noe eller noen har lagt beslag på, og 4. oktober er kanelbollens dag. Jeg synes kanelboller, eller kanel i svingen, som vi kaller det hos oss, er så godt at den fortjener sin egen dag.

7 dl lunken melk

140 g smeltet smør

100 g gjær

2 sammenpiskede egg

160 g sukker

2 ts kardemomme

2 ts salt

1,2 kg mel

1/2 ts bakepulver

Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer.

Fyll til kanelbollene:

100 g smør – romtemperert

1 dl sukker

3 ss kanel

Del deigen i to deler. Kjevle hver del til en rektangulær leiv. Smør på smøret, dryss over sukker og kanel. Rull sammen og skjær i skiver, som legges på brett, kledd med bakepapir. La kanelbollene heve under klede i 1 time til. Stekes på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 10 – 12 minutter). Pensle med sammenpisket egg og dryss på perlesukker. La kanelbollene avkjøle seg litt, før du serverer.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Thailands nasjonaldag

Thailand feirer nasjonaldagen sin på kongens offisielle fødselsdag, 5. desember.

I Thailand har de tilpasset utenlandske retter ved å tone ned sterke kryddere og tilføre mer friske krydderurter som sitrongress og galangarot. De bruker mindre av de sterke krydderne, og mer friske urter. Thaimaten kan være sterk, og men det er aldri av langvarig. I stedet for å servere en og en rett, serveres alle rettene samtidig.

Maten er en perfekt blanding mellom sterkt, mildt, søtt og surt. Du kan jo være med å feire Thailands nasjonaldag, ved å lage en spennende rett fra Thailand.

Du finner masse oppskrifter på thairetter HER.