Palestina er en ung stat og ble grunnlagt så sent som 15. november i 1988. Det palestinske kjøkken er orientalsk og mattradisjonene har mye til felles med landene rundt dem. Det brukes mye olivenolje, oliven, sesamfrø, kikerter, mynte og honning. Det meste kjente brødet er pita.
Du finner spennende oppskrifter fra Palestina her.
Urtebakt lammecarré med fondantpoteter ser imponerende ut, er morsomt å servere gjester og er ikke så vanskelig å lage. Mye av jobben kan gjøres i forveien, så kun sjarmøretappen gjenstår når gjestene har kommet.
Lammecarré:
1 kg lammecarré
Salt og pepper
2 ss dijon sennep
2 ss honning
100 gram griljermel
1 bunt fersk bladpersille
1 håndfull fersk rosmarin
30 gram revet parmesan
1 fedd hvitløk
1 ts olivenolje
salt og pepper
Bland sammen dijonsennep og honning og sett til side i romtemperatur.
Kjør griljermel, urter, salt, hvitløk og parmesan sammen i en blender, til du får en tørr og smuldrete masse og sett blandingen til side.
Krydre lammecarréene med salt og pepper og brun dem på høy varme, enten i stekepanne eller på grillen. Legg dem over i en ildfast form og pensle dem på alle kanter med sennepsblandingen, som skal være limet til urteblandingen.
Dryss urteblandingen over lammecarréene og sett dem i en ovnen på 160 grader, med steketermometer. Lammecarréene er klar når kjernetemperaturen er 56 grader. La kjøttet hvile i 10 min. før du deler i porsjonsstykker, mellom bena. 2-3 ben er passe per person.
Fondantpoteter:
12 -14 kokefaste poteter
3 fedd hvitløk, knust
1 stilk fersk rosmarin
1 ss nøytral olje
50 gram smør
5 dl hønse- eller kyllingkraft, ev. vann og fond eller terning
Salt og pepper
Når potetene er skrelt, delt i to og endene er fjernet, kokes de i vann i 10 minutter, før vannet helles av og de får dampe seg tørre. Varm en stekepanne med olje, sett potetene med den smaleste enden ned i oljen. La dem bli gylne før du snur dem over på den tykke enden. Det er lettest med en stekepinsett. Når alle er snudd, tilsetter du smør, hvitløk og rosmarin. Krydre med litt salt og pepper og la fondantpotetene stå i noen minutter til, før du heller over kraft og setter stekepanna i ovnen på 180 grader og lar potetene få kose seg i ovnen i ca. 30 min. Sjekk med en tynn kniv om fondantpotetene er klare til servering.
Bønnene:
25 g smør
1/2 dl vann
2 ss friskpresset sitronsaft
2 ts salt
300 grønne bønner
Kok opp smør, sitron, vann og salt. Tilsett bønnene og kok dem under lokk i ca. 2-4 min, avhengig av hvor mye du vil ha dem kokt. Hell av vannet og server sammen med lammecarré og fondantpoteter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Elgfilet er nydelig mat og den smaker ekstra godt med denne sausen til. Om du har tilgang på kantareller, smaker det aller best, men den blir god med annen sopp også.
Vi har vakuumert kjøttet med timian, olje, pepper og laurbærblader og lagt det i sous viden i 2 timer på 56 grader. Deretter har det fått noen minutter på grillen, slik at det har fått fin stekeskorpe og perfekt kjernetemperatur.
Om du ikke har sous vide, kan du brune kjøttet i varm stekepanne med olje for å lukke porene. Legge det over i et ildfast form og steke elgfileten i ovnen på 180 grader i 15 min. Ta ut og hvil i minimum 15 min. Sett kjøttet inn i stekeovnen igjen på 90 grader og stek til kjøttet har en kjernetemperatur på 61 grader.
Timianpotetmos:
500 g mandelpoteter
150 g smør
6 ss fløte
2 ss finhakket timian
Salt og pepper
Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann, sammen med selleri/persille. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene og rør inn timian, smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.
Sausen:
2 pk sopp i skiver
5 dl fløte
2 finhakkede løk
2 fedd finhakket hvitløk
4 ss viltfond eller kantarellfond
pepper
Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.
Server elgfileten med soppsaus, potetmosen og valgfrie grønnsaker, f.eks. rosenkål, som du finner en spennende oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Dak Gogi er Koreas svar på kyllingtaco. De bruker ikke lomper eller tacoskjell, men pakker inn godsakene i et salatblad i stedet. Vi synes det smaker nydelig og er et godt alternativ til fredagstacoen.
1 kg kyllinglårfileter
Marinade:
1 dl sesamolje
3 ss soyasaus
3 ss lys maissirup
1 dl sjalottløk, finhakket
4 ts finrevet, fersk ingefær
4 ts finhakket hvitløk
1 finhakket rød chili
4 ts mirin
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
Bland alle ingrediensene til marinaden og tilsett kyllingen, rør godt, så kyllingen får marinade på alle kanter. Dekk til og sett kaldt i min. 2 timer.
Grill eller stek kyllingen, så den blir gyllenbrun begge sider, skjær den i 2, 5 cm tykke strimler og server.
Til servering av dak gogi:
Vårløk, finstrimlet
Rød chili, skjært i tynne strimler til de modige og finstrimlet paprika til de andre
1 ts sesamfrø, ristet i tørr panne
Store salatblader, vasket og tørket
Ris til 6 pers. kokt etter anvisning på pakka
Ssamjangsaus
Når du skal spise dak gogi:
Legg en liten skje ris i et salatblad, drypp den med litt ssamjangsaus og topp med et stykke kylling, grønnsaker og sesamfrø. Pakk inn og spis.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Båtpoteter er noe av det greieste å servere til både kjøtt og fisk. Det passer godt med båtpoteter til tapas eller meze også.
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når båtpotetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Poronkeitto er velsmakende, tradisjonell suppe, som serveres med skiver av kjøttet på toppen.
1 kg reinsdyrkjøtt, gjerne forpart
4 l viltkraft, ev. vann og viltfond
2 løk i grove biter
1 ts allehånde
4 gulrøtter i 2 cm biter
1 selleristang i 1 cm biter
8 kokefaste poteter i store terninger
25 g byggryn
1 purre i 2 cm strimler
1 ss finhakket bladpersille
Salt og pepper
Legg kjøttet i en gryte og sett det i ovnen på 200 grader, så det får brunet seg litt. Det tar 30 min. – 1 time. Tilsett løk, allehånde og kraft, sett gryta på ei kokeplate og la det koke opp. Skum ev. av, om det behøves. La kjøttet småkoke i min. to timer, sjekk om det er mørt og la det ev. koke i 1-2 timer til. Tilsett gulrøtter, selleristang, poteter og byggryn og la det koke til potetene er ferdige. Tilsett purre og smak til med salt og pepper. La det koke i 5 min. og rør inn bladpersille rett før servering.
Server poronkeitto som suppe og legg skiver av kjøttet på toppen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Buble tea ble først laget i Taiwan, men har etter hvert blitt populært over hele verden. Boblene er tapiokakuler, du koker til de blir som gelekuler. I tillegg bruker du ønsket te, jeg kan anbefale den på bildet, som egner seg godt til buble tea. Når tapiokaperlene er kokt, oppbevarer du dem i sukkerlake, til de skal brukes, så de ikke tørker ut igjen. Buble tea serveres kald, så bruk gjerne isbiter.
Sukkerlake:
2 dl vann
2.5 dl sukker
Kok opp vann og sukker og rør til sukkeret er helt oppløst. Avkjøl og oppbevar kaldt i tett beholder.
Tapiokaperler:
Kok tapiokaperler etter anvisning på pakken. Du finner perler som har kort koketid, 5-10 min. Jeg kokte de på bildet i over en time. Sjekk om de er ferdige, ved å plukke opp en med en teskje, tygg på den og sjekk at den har fått gelekonsistens og om ikke, kok litt til. Skyll i dørslag og legg den over i sukkerlaken.
Buble tea:
Lag te etter anvisning på pakken og avkjøl.
Fisk opp tapiokaperler fra sukkerlaken og over i glasset de skal serveres i. Bland den kalde teen med melk – 50/50 og hell over perlene. Server buble tea, helst med stort sugerør, som du får perlene igjennom, eller med teskje.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Eplene henger modne på trærne nå. Hva er vel bedre enn å hente inn noen og lage en deilig, saftig eplekake. Denne eplekaken med rosin, kanel og mandler er lettvint og smaker veldig godt.
175 g smør
200 g sukker
3 egg
200 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
7 epler
2 ss kanel
2 dl rosiner
1 dl mandelskiver
3 ss perlesukker
Smør og sukker røres hvitt. Tilsett egg, mel, bakepulver og vaniljesukker og rør godt.
Hell 1/3 av røra i en godt smurt springform. Skrell epler, del dem i terninger og legg dem i forma. Strø over kanel, rosiner, mandelskiver og perlesukker. Legg over resten av røra i klatter. Stek eplekaken i ovnen på 175 grader i 45 minutter. Sjekk med en pinne om kaken er ferdig. Server eplekaken den gjerne lunken, med is, krem eller vaniljekrem.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Om du ikke har smakt sebra, kan jeg anbefale det på det varmeste.
Rett over grensen til Sverige, finner du en del butikker som selger en del eksotiske dyr og det er selvfølgelig lett å la seg friste. Jeg kjøper alltid spennende ingredienser først og så håper jeg at jeg klarer å google meg til hvordan jeg skal bruke det etterpå.
Sebra stekes eller grilles som biff, så den få ligge i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat, jeg har lagt den sammen med den karamelliserte løken, 3 fedd hvitløk og en kvast fersk rosmarin. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader. Sebraen er klar når den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før du skjærer i den.
Båtpotetene:
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Løken:
5 mellomstore løk
5 ts olivenolje
5 ts smør
1 ts brunt sukker (om du vil at løken skal bli raskere ferdig)
Skjær løken i skiver. Varm olivenolje og smør i en tykkbunnet sautépanne. Tilsett løkskivene og rør den sammen med fettet. Fordel løken jevnt utover i pannen og la den koke, rør innimellom.
Når den begynner å få farge, reduseres varmen til middels lav så ikke løken brenner seg eller tørker ut.
Dryss litt salt over løken etter 10 minutter, og hvis du vil, kan du tilsette litt sukker for å hjelpe til med karamelliseringsprosessen. Et triks for å hindre at løken tørker ut mens den koker, er å tilsette litt vann.
La løken koke i 30 minutter til 1 time, og rør av og til. Når løken begynner å feste seg i pannen, la den bli litt brun.
Ananasen:
Skjær av skallet på en ananas og skjær ut det harde i midten. Det finnes utmerket redskap i matbutikken som gjør dette til en lek. Skjær ananasen i skiver, risle over litt honning og dryss over litt finhakket chili. Grill ananasen et par minutter på begge side.
Server sebra med båtpoteter, den karamelliserte løken og ananas.
Du finner flere oppskrifter med eksotiske dyr her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.