Machboos er opprinnelig fra Bahrain og der er den også nasjonalretten. Risretten kan minne om pilaffris og er utbredt over hele Midtøsten. Machboos passer som tilbehør til kjøttretter og som del av meze, som er Midtøstens svar på tapas. For at retten skal bli autentisk, er det viktig å bruke basmatiris. Oppskriften er passe til 4-6 personer.
1 løk i tynne strimler
6 ss olivenolje
1/2 ts fennikelfrø
1/4 ts nellik
1/4 ts gurkemeie
1,5 ts malt koriander
1,5 ts sort pepper
1 ts malt kardemomme
1/2 ts spisskumen
1/2 ts kanel
3 fedd finhakket hvitløk
Revet skall av 1/2 sitron, kun det gule
2 dl basmatiris
3 gulrøtter, skrelt og delt i bittesmå terninger
5 dl vann
4 ss grønnsaksfond
1 granateple, kun frøene
80 g ristede pinjekjerner
1 neve frisk finhakket koriander
Legg alle krydderne i en morter og knus dem sammen til fennikelen er helt oppmalt.
Fres løken i oljen til den er myk og blank. Tilsett hvitløk, krydder og sitronskall og rør det godt sammen, mens det fortsetter å steke. Når alt er blandet, rører du inn risen, så den blir helt dekket av løk- og krydderblandingen. Tilsett vann, fond og gulrøtter og la machboos koke under lokk til den er klar, det tar ca. 20-25 min. Rør inn halvparten av granateplefrøene og pinjekjernene. Hell machboos over i en serveringsbolle, dryss over koriander og resten av granateplefrøene og pinjekjernene og server.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.