Den siste tirsdagen i september hvert år feirer vi epledagen, og hva passer vel bedre enn å lage mat med epler i dag?
Epler kan brukes både til sylting, safting, baking og i middagsmaten og du kan finne oppskrifter med epler her.
Mat, drikke, reiser og interiør
Den siste tirsdagen i september hvert år feirer vi epledagen, og hva passer vel bedre enn å lage mat med epler i dag?
Epler kan brukes både til sylting, safting, baking og i middagsmaten og du kan finne oppskrifter med epler her.
Den siste tirsdagen i september hvert år feirer vi epledagen, og hva passer vel bedre enn å lage mat med epler i dag?
Epler kan brukes både til sylting, safting, baking og i middagsmaten og du kan finne oppskrifter med epler her.
Nordafrikansk lammelår er en velsmakende og saftig variasjon på lammelåret og nå som lammesesongen er i gang, kan det være morsomt å servere det på litt nye og spennende måter.
1/3 fl hvitvin
1/2 flaske kyllingfond
1/2 sellerirot
2 persillerøtter
2 store gulrøtter
3 løk i båter
2 skrelte appelsiner i terninger
1 lime i skiver (vasket, med skallet på)
3 kanelbarkbiter
100 g rosiner
4 tomater i terninger
Hell hvitvin og kyllingfond i bunnen på en stor, ildfast form som rommer et helt lammelår (ev. langpanna). Tilsett sellerirot, persillerøtter og gulrøtter i terninger. Fordel løk, appelsiner, lime, kanelbark, rosiner og tomater over rotgrønnsakene.
1 lammelår
1 dl olivenolje
5 knuste fedd hvitløk
2 cm revet ingefær
1 ts spisskummen
2 ts knust koriander
2 ts ras el hanout (fås i asiatiske butikker)
1 pose safran
2 ts paprikapulver
2 finhakkede chilier
1 bunt frisk, finhakket koriander
1 ts pepper
2 ts salt
Gni lammelåret inn med en blanding av olivenolje, hvitløk, ingefær, koriander, ras el hanout, paprikapulver, spisskummen, safran, chili, koriander,pepper og salt.
Lammelåret legges på toppen av grønnsakene og settes langt ned i ovnen på 125 grader til steketermometeret viser 58 grader. Vårt lammelår var ganske stort og da tok det ca. 4 timer.
Øs litt av kraften over lammelåret noen ganger i løpet av steketiden, så det holder seg saftig og glinsende.
Server nordafrikansk lammelår med couscous tilsatt finhakket mynte og pynt gjerne med koriander eller bladpersille.
Du finner masse lammeoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Machboos er opprinnelig fra Bahrain og der er den også nasjonalretten. Risretten kan minne om pilaffris og er utbredt over hele Midtøsten. Machboos passer som tilbehør til kjøttretter og som del av meze, som er Midtøstens svar på tapas. For at retten skal bli autentisk, er det viktig å bruke basmatiris. Oppskriften er passe til 4-6 personer.
1 løk i tynne strimler
6 ss olivenolje
1/2 ts fennikelfrø
1/4 ts nellik
1/4 ts gurkemeie
1,5 ts malt koriander
1,5 ts sort pepper
1 ts malt kardemomme
1/2 ts spisskumen
1/2 ts kanel
3 fedd finhakket hvitløk
Revet skall av 1/2 sitron, kun det gule
2 dl basmatiris
3 gulrøtter, skrelt og delt i bittesmå terninger
5 dl vann
4 ss grønnsaksfond
1 granateple, kun frøene
80 g ristede pinjekjerner
1 neve frisk finhakket koriander
Legg alle krydderne i en morter og knus dem sammen til fennikelen er helt oppmalt.
Fres løken i oljen til den er myk og blank. Tilsett hvitløk, krydder og sitronskall og rør det godt sammen, mens det fortsetter å steke. Når alt er blandet, rører du inn risen, så den blir helt dekket av løk- og krydderblandingen. Tilsett vann, fond og gulrøtter og la machboos koke under lokk til den er klar, det tar ca. 20-25 min. Rør inn halvparten av granateplefrøene og pinjekjernene. Hell machboos over i en serveringsbolle, dryss over koriander og resten av granateplefrøene og pinjekjernene og server.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Mandelkake med sjokolade- og espressokrem er rask å lage og smaker veldig godt, både til kaffen og til dessert, med en god dessertvin til.
4 egg
200 g sukker
200 g mandelmel
1 ts bakepulver
200 g smør
150 g melis
150 g Nugatti
1 ss kakaopulver
1 ts salt
4 ss avkjølt espressokaffe.
Pisk egg og sukker til lys og tykk eggedosis. Vend inn mandelmel og bakepulver i eggedosisen. Hell deigen i en rund kakeform (22 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek mandelkaken på rist nederst i ovnen ved 180 grader i 30 min.
Avkjøl kaken helt i formen før du løsner den, tar den ut av formen og fjerner bakepapiret.
Miks sammen smør og melis på høy hastighet til du har en hvit og luftig krem. Tilsett Nugatti, kakaopulver, salt og espressokaffe. Bland alt godt sammen og smør det på mandelkaken, eller bruk kremsprøyte.
Du finner mange flere spennende kakeoppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Hjort ytrefilet i sous vide med potetpuré og dette spennende tilbehøret er en av mine favoritt hjorteretter.
Beregn 200 – 250 g hjort ytrefilet per person. Legg hjort ytrefilet i sous vide på 52 grader i minimum 2,5 time med olivenolje, salt og pepper i posen, før den brunes kjapt på alle siden, enten i grillen eller stekepanna. La hjorten hvile før du skjærer i den.
Rødvinssaus:
3 fedd hvitløk
4 store eller 8 små sjalottløk
1 dl rødvin
2 dl viltkraft
3 dl fløte
Salt og pepper
Bladpersille
Finhakk sjalottløk, og brun den i smør i en gryte. Tilsett finhakket hvitløk og la den surre med i panna i 1 minutt. Tilsett rødvin, viltkraft og fløte. Kok inn til det tykner. Smak til med salt og pepper.
Du finner oppskriften på eple-, sopp- bærblandingen HER.
Oppskriften på potetpuré finner du HER.
Server hjorten med potetpuré, rødvinssaus og det deilige tilbehøret og pynt med litt urter, f.eks, timian.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Lettvinn thaiform er en velsmakende kyllingrett og når den først står i ovnen, gjør den seg nesten selv. Du må kun drysse over litt koriander før den serveres og koke litt ris.
3 strimlede rødløk
4 strimlede vårløk
3 paprika (rød, gul og grønn) i strimler
1 mango i terninger
800 g strimlet kyllingfilet gjerne lårfilet
1 boks kokosmelk
1 boks kokoskrem
4 ss kyllingfond
2 ts paprikakrydder
1 ts hvitløkskrydder
1 finhakket chili
2 ss red curry paste
2 ts karri
Salt og pepper
1 pose cashewnøtter
Fres rødløken lett i smør i en stekepanne, den skal kun bli blank og myk og ikke brunes. Fordel løken, vårløk, paprika, mango og kyllingfilet i en ildfast form.
Bland sammen ingrediensene til sausen: kokosmelk, kokoskrem, kyllingfond, paprikakrydder, chili, red curry paste, karri, hvitløkskrydder, salt og pepper i en kjele og la det koke opp. Smak til om du ønsker sausen sterkere og tilsett ev. mer finhakket chili.
Hell sausen over kyllingblandingen, dryss over litt cashewnøtter og stek midt i ovnen i 30 – 40 minutter på 180 grader.
Kok ris etter anvisning på pakken. Dryss litt koriander over kyllingen rett før servering og om du ønsker, kan du gjerne servere en salat til den lettvinte kyllingformen også, men det er egentlig ikke nødvendig, når den har så mye frukt og grønnsaker i seg.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Laks med dillstuede poteter og agurksalat er en tradisjonsrik rett og smaker nydelig. Du kan selvfølgelig lage denne retten med andre fiskeslag også, f.eks. røye og ørret.
2 dl vann
1/2 dl eddik
1 ss sukker
1/2 ts pepper
1 agurk
Bland sammen vann, eddik, sukker og pepper. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time. Om du vil ha et sukkerfritt alternativ, kan du lage denne.
8 poteter
2 ss smør
4 dl fløte
1 ts sennep
Lys maisennajevner
Salt
Pepper
Frisk dill
Skrell potetene, kok dem og skjær dem i biter. Kok opp fløte og sennep, jevne med lys maisennajevner, kok opp og smak til med salt og pepper. Tilsett potetene og masse finhakket dill.
Laksen krydres med salt og pepper og stekes i smør til den får fin farge på utsiden og fortsatt litt rosa i midten. Om du bruker steketermometer, er den perfekt når kjernetemperaturen er 60 grader.
Laks med dillstuede poteter og agurksalat ser ekstra innbydende ut, om du pynter med litt urter når det skal serveres, gjerne dill eller kjørvel.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Kylling adobo er nasjonalretten på Filippinene. Den smaker nydelig og det er ikke mye jobb å lage den. Denne oppskriften er til beregnet til 4 personer.
4 løk i strimler
4 store kyllingfileter eller 6 små
1 ss nøytral olje (raps el. mais)
1 ss smør
2 dl hvitvinseddik
2 dl soyasaus
6 laurbærblader
1 ss brunt sukker
Masse nykvernet pepper
8 fedd finhakket hvitløk
1 finhakket chili
Noen korianderblader
Brun løken i smør og olje, til den blir karamellisert. Brun kyllingen i den samme blandingen og tilsett resten av ingrediensene. Kok opp, legg på et lokk og la kylling adobo småkoke i 40 minutter.
Dryss over litt koriander ved servering. Kylling adobo serveres med en god salat og nudler eller ris.
Du finner oppskrift på en deilig salat, inspirert av Filippinene her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Flettestenger er en av yndlingsgjærbakstene mine. Denne oppskriften gir to flotte, luftige flettestenger. Som alltid, er det smart å la gjærdeig heve lenge, så ikke la deg begrense av tiden jeg har foreslått.
5 dl helmelk
100 g smeltet smør
50 g gjær
1 1/2 dl sukker
2 ts kardemomme
800 g hvetemel
1 ts bakepulver
Smør, sukker, mandelskiver, rosiner og kanel til å legge på, under utbakingen (se bilder)
Elt sammen melk, smør, gjær, sukker, kardemomme, hvetemel og bakepulver. La det stå og heve i 2 timer, før du deler deigen i to og kjevler hver del ut i et rektangel på 20 x 60 cm. Smør på mykt smør. Drøss over sukker, mandelskiver, rosiner og kanel. Rull sammen hver deig til en pølse, klipp på skrått ned i pølsene og brett ørene du får til annenhver side.
La flettestengene etterheve i 2 timer til, før du steker dem i ovnen 200 grader til de er gylne og fine (15-20 minutter).
Jeg pensler dem med en blanding av sammenpisket egg og melk rett etter jeg har tatt dem ut av ovnen.
Flettestengene smaker aller best når de fortsatt er lunkne. De egner seg godt til frysing også.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.