Machboos

Machboos er opprinnelig fra Bahrain og der er den også nasjonalretten. Risretten kan minne om pilaffris og er utbredt over hele Midtøsten. Machboos passer som tilbehør til kjøttretter og som del av meze, som er Midtøstens svar på tapas. For at retten skal bli autentisk, er det viktig å bruke basmatiris. Oppskriften er passe til 4-6 personer.

1 løk i tynne strimler

6 ss olivenolje

1/2 ts fennikelfrø

1/4 ts nellik

1/4 ts gurkemeie

1,5 ts malt koriander

1,5 ts sort pepper

1 ts malt kardemomme

1/2 ts spisskumen

1/2 ts kanel

3 fedd finhakket hvitløk

Revet skall av 1/2 sitron, kun det gule

2 dl basmatiris

3 gulrøtter, skrelt og delt i bittesmå terninger

5 dl vann

4 ss grønnsaksfond

1 granateple, kun frøene

80 g ristede pinjekjerner

1 neve frisk finhakket koriander

Legg alle krydderne i en morter og knus dem sammen til fennikelen er helt oppmalt.

Fres løken i oljen til den er myk og blank. Tilsett hvitløk, krydder og sitronskall og rør det godt sammen, mens det fortsetter å steke. Når alt er blandet, rører du inn risen, så den blir helt dekket av løk- og krydderblandingen. Tilsett vann, fond og gulrøtter og la machboos koke under lokk til den er klar, det tar ca. 20-25 min. Rør inn halvparten av granateplefrøene og pinjekjernene. Hell machboos over i en serveringsbolle, dryss over koriander og resten av granateplefrøene og pinjekjernene og server.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mandelkake med sjokolade- og espressokrem

Mandelkake med sjokolade- og espressokrem er rask å lage og smaker veldig godt, både til kaffen og til dessert, med en god dessertvin til.

4 egg

200 g sukker

200 g mandelmel

1 ts bakepulver

200 g smør

150 g melis

150 g Nugatti

1 ss kakaopulver

1 ts salt

4 ss avkjølt espressokaffe.

Pisk egg og sukker til lys og tykk eggedosis. Vend inn mandelmel og bakepulver i eggedosisen. Hell deigen i en rund kakeform (22 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek mandelkaken på rist nederst i ovnen ved 180 grader i 30 min.

Avkjøl kaken helt i formen før du løsner den, tar den ut av formen og fjerner bakepapiret.

Miks sammen smør og melis på høy hastighet til du har en hvit og luftig krem. Tilsett Nugatti, kakaopulver, salt og espressokaffe. Bland alt godt sammen og smør det på mandelkaken, eller bruk kremsprøyte.

Du finner mange flere spennende kakeoppskrifter her.

Mandelkake med sjokolade- og espressokrem
Mandelkake med sjokolade- og espressokrem

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjort ytrefilet i sous vide med potetpuré og spennende blanding med epler, jordskokk, kantarell og tranebær

Hjort ytrefilet i sous vide med potetpuré og dette spennende tilbehøret er en av mine favoritt hjorteretter.

Beregn 200 – 250 g hjort ytrefilet per person. Legg hjort ytrefilet i sous vide på 52 grader i minimum 2,5 time med olivenolje, salt og pepper i posen, før den brunes kjapt på alle siden, enten i grillen eller stekepanna. La hjorten hvile før du skjærer i den.

Rødvinssaus:

3 fedd hvitløk

4 store eller 8 små sjalottløk

1 dl rødvin

2 dl viltkraft

3 dl fløte

Salt og pepper

Bladpersille

Finhakk sjalottløk, og brun den i smør i en gryte. Tilsett finhakket hvitløk og la den surre med i panna i 1 minutt. Tilsett rødvin, viltkraft og fløte. Kok inn til det tykner. Smak til med salt og pepper.

Du finner oppskriften på eple-, sopp- bærblandingen HER.

Oppskriften på potetpuré finner du HER.

Server hjorten med potetpuré, rødvinssaus og det deilige tilbehøret og pynt med litt urter, f.eks, timian.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lettvinn thaiform med kylling

Lettvinn thaiform er en velsmakende kyllingrett og når den først står i ovnen, gjør den seg nesten selv. Du må kun drysse over litt koriander før den serveres og koke litt ris.

3 strimlede rødløk

4 strimlede vårløk

3 paprika (rød, gul og grønn) i strimler

1 mango i terninger

800 g strimlet kyllingfilet gjerne lårfilet

1 boks kokosmelk

1 boks kokoskrem

4 ss kyllingfond

2 ts paprikakrydder

1 ts hvitløkskrydder

1 finhakket chili

2 ss red curry paste

2 ts karri

Salt og pepper

1 pose cashewnøtter

Fres rødløken lett i smør i en stekepanne, den skal kun bli blank og myk og ikke brunes. Fordel løken, vårløk, paprika, mango og kyllingfilet i en ildfast form.
Bland sammen ingrediensene til sausen: kokosmelk, kokoskrem, kyllingfond, paprikakrydder, chili, red curry paste, karri, hvitløkskrydder, salt og pepper i en kjele og la det koke opp. Smak til om du ønsker sausen sterkere og tilsett ev. mer finhakket chili.

Hell sausen over kyllingblandingen, dryss over litt cashewnøtter og stek midt i ovnen i 30 – 40 minutter på 180 grader.

Kok ris etter anvisning på pakken. Dryss litt koriander over kyllingen rett før servering og om du ønsker, kan du gjerne servere en salat til den lettvinte kyllingformen også, men det er egentlig ikke nødvendig, når den har så mye frukt og grønnsaker i seg.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med dillstuede poteter og agurksalat

Laks med dillstuede poteter og agurksalat er en tradisjonsrik rett og smaker nydelig. Du kan selvfølgelig lage denne retten med andre fiskeslag også, f.eks. røye og ørret.

Agurksalat:

2 dl vann

1/2 dl eddik

1 ss sukker

1/2 ts pepper

1 agurk

Bland sammen vann, eddik, sukker og pepper. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time. Om du vil ha et sukkerfritt alternativ, kan du lage denne.

Dillstuede poteter:

8 poteter

2 ss smør

4 dl fløte

1 ts sennep

Lys maisennajevner

Salt

Pepper

Frisk dill

Skrell potetene, kok dem og skjær dem i biter. Kok opp fløte og sennep, jevne med lys maisennajevner, kok opp og smak til med salt og pepper. Tilsett potetene og masse finhakket dill.

Laksen:

Laksen krydres med salt og pepper og stekes i smør til den får fin farge på utsiden og fortsatt litt rosa i midten. Om du bruker steketermometer, er den perfekt når kjernetemperaturen er 60 grader.

Laks med dillstuede poteter og agurksalat ser ekstra innbydende ut, om du pynter med litt urter når det skal serveres, gjerne dill eller kjørvel.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling adobo

Kylling adobo er nasjonalretten på Filippinene. Den smaker nydelig og det er ikke mye jobb å lage den. Denne oppskriften er til beregnet til 4 personer.

4 løk i strimler

4 store kyllingfileter eller 6 små

1 ss nøytral olje (raps el. mais)

1 ss smør

2 dl hvitvinseddik

2 dl soyasaus

6 laurbærblader

1 ss brunt sukker

Masse nykvernet pepper

8 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket chili

Noen korianderblader

Brun løken i smør og olje, til den blir karamellisert. Brun kyllingen i den samme blandingen og tilsett resten av ingrediensene. Kok opp, legg på et lokk og la kylling adobo småkoke i 40 minutter.

Dryss over litt koriander ved servering. Kylling adobo serveres med en god salat og nudler eller ris.

 

Kylling adobo
Kylling adobo

Du finner oppskrift på en deilig salat, inspirert av Filippinene her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Flettestenger

Flettestenger er en av yndlingsgjærbakstene mine. Denne oppskriften gir to flotte, luftige flettestenger. Som alltid, er det smart å la gjærdeig heve lenge, så ikke la deg begrense av tiden jeg har foreslått.

5 dl helmelk

100 g smeltet smør

50 g gjær

1 1/2 dl sukker

2 ts kardemomme

800 g hvetemel

1 ts bakepulver

Smør, sukker, mandelskiver, rosiner og kanel til å legge på, under utbakingen (se bilder)

Elt sammen melk, smør, gjær, sukker, kardemomme, hvetemel og bakepulver. La det stå og heve i 2 timer, før du deler deigen i to og kjevler hver del ut i et rektangel på 20 x 60 cm. Smør på mykt smør. Drøss over sukker, mandelskiver, rosiner og kanel. Rull sammen hver deig til en pølse, klipp på skrått ned i pølsene og brett ørene du får til annenhver side.

La flettestengene etterheve i 2 timer til, før du steker dem i ovnen 200 grader til de er gylne og fine (15-20 minutter).

Jeg pensler dem med en blanding av sammenpisket egg og melk rett etter jeg har tatt dem ut av ovnen.

Flettestengene smaker aller best når de fortsatt er lunkne. De egner seg godt til frysing også.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Apfelstrudel med eple- og kanelsaus

Apfelstrudel er en nydelig eplekake, som spises mye i Tyskland, Østerrike og Sveits. Jeg serverer den med hjemmelaget is og en deilig saus med eple og kanel og bruker det vanligvis til dessert.

Apfelstrudel:

6 ark filodeig (fås bl.a. på Meny og asiatiske butikker)

500 g epler

30 g smør til steking av loffeterninger

30 g loff i bittesmå terninger

40 g sukker

1 toppet ss  kanel

30 g rosiner

50 g smeltet smør til pensling av deigen

Legg bakepapir på en stekeplate og legg på det første arket med filodeig. Smør lett over med smeltet smør. Legg på neste ark, smør det også og fortsett til alle arkene ligger på.

Brun loffeterningene lett i smør, til de er sprø og gylne. Legg dem utover 2/3 av filodeigen.

Skrell eplene, skjær vekk kjernehuset, del dem i tynne skiver og bre dem utover loffeterningene. Dryss over sukker, kanel og rosiner.

Rull sammen, fra den siden du har fyllet, lag en fin rull og pass på at skjøten kommer på undersiden.

Pensle over med smeltet smør og stek kaken midt i ovnen ved 200 grader i 25 min. Pensle den på nytt halvveis i stekingen og ta den ut når den har fått en gyllen og fin farge.

Ta apfelstrudelen ut av ovnen, del den i passe porsjoner og server med hjemmelaget vaniljeis og eple- og kanelsaus.

Eple- og kanelsaus:

4 epler, skrelt og skjært i små terninger

1/2 dl sukker

2 ss smør

1/2 dl mørk rom

Smelt sukkeret i stekepannen til det blir lysebrunt. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke sammen til en sakteflytende saus, det tar ca. 5 min. Serveres med en gang, mens den fremdeles er varm.

Du finner oppskrift på isen her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjortebiff med tyttebærsaus

Hjortebiff er veldig magert kjøtt og fort gjort å steke for mye, så det blir tørt. Ved å surre litt bacon rundt biffen, tilføres litt mer fett under stekingen. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

800 g hjortefilet

8 skiver tørrsaltet bacon

smør

salt

pepper

Del fileten i biffer á ca. 200 g. La hjortebiffene ligge fremme på benken og bli litt temperert før de stekes. Surr bacon rundt hver hjortebiff, fest med en tannpirker uten smak, eller knyt bomullstråd rundt. Varm nøytral olje i en stekepanne, tilsett smør og la det bruse og bli nøttebrunt før biffene legges i pannen. Stek biffene 2-3 min på hver side, dryss over salt og pepper. Server hjortebiffene med kokte eller stekte poteter, tyttebærsaus og rosenkål.

Du finner oppskrift på tyttebærsaus HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Flan fra Sør- og Mellom-Amerika

Flan fra Sør- og Mellom-Amerika kan ligne på vår norske karamellpudding, men oppskriften er litt annerledes og den har litt revet appelsinskall. Denne oppskriften er passe til 8 porsjoner.

2,5 dl sukker

2,5 dl melk

1 boks søtet kondensert melk

3 egg

3 eggeplommer

1/2 dl saft fra ferskpresset appelsin

1 ss revet appelsinskall

1 ss vaniljeekstrakt

2,5 dl fløte

1 ss maizenna

Smelt sukker til karamell i en stekepanne over middels høy varme. Pass på at det ikke blir brent. Hell karamellen over i en ildfast brødform og la den avkjøle seg.

Bland melk, kondensert melk, egg, eggeplommer, appelsinjuice, appelsinskall, vaniljeekstrakt og maisenna i en blender, og bland i ca. et minutt, til blandingen er helt glatt. Tilsett fløten, og puls flere ganger for å blande alt sammen. Hell blandingen over i brødformen.

Sett formen i en langpanne og fyll med kokende vann til halvveis opp på sidene av brødformen. Stekes i forvarmet ovn på 200 grader i 10 minutter, deretter 100 grader til flanen er fast men fortsatt dissete når du dytter til den, ca. 45 minutter til 1 time.

La flanen avkjøles, og deretter kjøles ned i min. 4 timer.

Ved servering, skjæres det langs kanten av formen for å løsne flanen. Vend den over på et fat, så karamellen kommer på toppen.

Pynt med frukt, bær eller blomster (pass på at de er spiselige) etter eget ønske.

Meksikansk flan
Meksikansk flan

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.