Tuvas gode frøkjeks

Tuvas gode frøkjeks smaker veldig godt, både med og uten ost på. De holder seg lenge også, om du oppbevarer dem tørt, i en tett boks.

2 dl solsikkekjerner

1 dl sesamfrø

1 dl linfrø

6 dl havregryn

1,5 dl sukker

1 ts salt

1 ss hornsalt

150 g smør

3 dl kefir

1 egg

6 dl hvetemel

Bland alt det tørre, bortsett fra hvetemel. Elt inn melk, smør og sammenpisket egg. Tilsett mel under elting, til deigen er passe fast. La hvile en times tid. Kjevles tynt ut, før kjeksen stikkes ut med en utstikker, kopp el. lignende. Stekes på 200 grader i 12-15 min. til de er lysebrune.

Tuvas gode frøkjeks
Tuvas gode frøkjeks

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Forsøk nummer 5

Forsøk nummer 5 er en drink, som sønnen min eksperimenterte med oppskriften på. Siden det tok fem forsøk, før han ble fornøyd, ble det navnet på denne velsmakende drinken.

4 cl hvit rom

Urge

Redbull june berry

Isbiter

Legg isbiter i et longdrinkglass. Hell i rom og fyll opp med 50 % Urge og 50 % Redbull june berry.

 

Forsøk nummer 5
Forsøk nummer 5

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gulasjsuppe

Gulasjsuppe er en deilig rett som spises over store deler av Europa og Nord-Amerika. Mange tror at gulasj er fra Ungarn, men Østerrike har like sterke gulasjtradisjoner. Dette er en som det går raskt å lage og som smaker godt, særlig hvis du er litt småfrossen. Lag gjerne en dobbel porsjon og ha neste dag også. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

1 løk i små terninger

1/2 dl olje

1 ss paprikakrydder

1 ss tomatpuré

2 fedd finhakket hvitløk

1 ltr. oksekraft, eller vann og fond

salt og pepper

1 ts spisskummen

1 ts merian eller oregano

200 g oksebiff, f.eks. mørbrad eller annet mørt biffkjøtt i 1 cm terninger

200 g potet i 1 cm terninger

100 g sopp i skiver

200 g gulrot i små terninger

Fres løken i olje, før du tilsetter paprika, tomatpuré og litt vann og la det frese litt. Tilsett kraften, kjøttet og resten av krydderet og la det koke i 30 minutter. Tilsett grønnsakene og la dem koke seg møre. Server med godt brød, f.eks. dette deilige valnøttbrødet

Valnøttbrød
Valnøttbrød

Server med godt brød, f.eks. dette deilige valnøttbrødet

 

Gulasjsuppe
Gulasjsuppe

 

Du finner mange spennende og velsmakende supper fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med smårettskinke og tomat

Pasta med smårettskinke og tomat er raskt å lage, i tillegg til at det er velsmakende og sunt. Om du har rester av kjøttpålegg eller andre typer mørt kjøtt, kan du dele det i små terninger og bruke det i stedet. Oppskriften er passe til 4 personer.

1 løk, finhakket

2 hvitløksfedd, finhakket

200 g smårettskinke

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

1 dl hvitvin

1 ts oksefond

10 minitomater, delt i to

1/2 glass oliven i skiver

Salt og pepper

500 g spagetti

1 potte basilikum

Parmesan

Fres løk, hvitløk og chili i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter, til tomatene går litt i stykker. Tilsett smårettskinke og oliven og la det bli lunt.

Kok pasta etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med sausen og basilikum i en stor bolle og sett hele bollen på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv. Pynt med basilikumblader og server med parmesan, som gjestene kan rive over selv. Sett frem salt og pepper også.

Pasta med smårettskinke og tomat
Pasta med smårettskinke og tomat

 

Du finner mange spennende pastaretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Makaronigrateng

Makaronigrateng eller makaroniform er lett å like og enkelt å servere til mange. Dette oppskriften er passe til 6 personer, men kan enkelt dobles og lages i en langpanne.

3,5 dl makaroni, kokt i saltet vann etter anvisning på pakken minus 2 minutter

600 gram karbonade- eller kjøttdeig

2 rødløk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1 rød chili, finhakket

2 bokser hermetiske tomater, helst Mutti

2 ss okse- eller kalvefond (ev. 1 buljongterning)

1⁄2 ts kajennepepper

2 ss ketsjup

1 neve bladpersille, finhakket

1 neve basilikumblader, finhakket

Salt og pepper

1 pk brokkolini i biter

1 pk revet ost, gjerne vellagret og flere slag

Brun karbonadedeigen i en gryte, sammen med løken i litt olje. Tilsett hvitløk og chili mot slutten av bruningen og la det kose seg i et par minutter, før du tilsetter hermetiske tomater, ketsjup, kajennepepper, fond og urter. La det koke i minimum 1 time, før du smaker til med salt og pepper. Bland sammen kjøttsaus, makaroni og brokkolini og hell det over i en smurt ildfast form.
Dryss over osten, og stek midt i ovnen på 200 grader i 20-30 minutter.

Om du ønsker, kan du servere makaronigrateng med en salat og godt brød.

Makaronigrateng - makaroniform
Makaronigrateng eller makaroniform 

 

Du finner mange spennende og velsmakende retter, som tilberedes i en form her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Fiskesuppe av blåskjellkraft

Fiskesuppe av blåskjellkraft er en en rett, inspirert av maten i Bangladesh, India, Pakistan og Sri Lanka. Du kan gjøre retten sterkere eller svakere, ved å justere mengden chili.

Blåskjellkraften fra denne retten, silt

1 løk, finhakket

1 chili, finhakket

1/2 finstrimlet purre

1 pose grønnsaksris

200 g laks i terninger

Fres løken blank og mør i litt smør. Tilsett chili og grønnsaksrisen og fres i noen minutter til, før du tilsetter kraften og purren og koker opp. Tilsett fisken og la det trekke til den er gjennomkokt. Server med godt brød, f.eks. nan.

Fiskesuppe av blåskjellkraft
Fiskesuppe av blåskjellkraft

 

Du finner flere velsmakende og spennende suppeoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Timatim

Timatim er en salat fra Etiopia og Eritrea. Den kan fint spises alene, med litt brød, eller som tilbehør til en gryterett, men det vanligste er å servere den med injera, som er en pannekake laget av teffmel.

Salat:

3-4 store tomater i terninger

1/2 rødløk finhakket

1 jalapeño uten frø, finhakket

1/2 rød paprika, i terninger

1/2 grønn paprika, i terninger

Dressing:

1/4 kopp rapsolje

3 ss rødvinseddik

Saften av 1 sitron

2 fedd hvitløk finhakket

2 ts berbere krydder

 

Bland alle ingrediensene til salaten sammen i en bolle. Bland dressingen i en annen bolle og rør godt sammen. Hell dressingen over salaten og sett kaldt til den skal brukes.

Timatim
Timatim

 

Du finner oppskrifter på mange forskjellige salater her og flere spennende og varierte retter fra alle verdenshjørner her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Harira

Harira er en velsmakende og mettende suppe som opprinnelig kommer fra berbernes mattradisjoner, og som lages i Algerie og Marokko i forbindelse med ramadan. Du får kjøpt harirakrydder i butikker med mat fra Midtøsten og Nord- Afrika. Oppskriften er passe til 4-6 personer.

500 g lammebogskiver med bein,  i ca. 1×1 cm terninger

1 løk, finhakket

3 gulrøtter i små terninger

1 ss ingefærpaste

2 ss harirakrydder

2 laurbærblader

1 ts pepper

Salt

1 bunt bladpersille, finhakket

1 neve koriander, finhakket

2 ss tomatpuré

1 dl linser

1 boks hakkede tomater

1.5 l grønnsakkraft/ev. vann og fond

1 boks ferdigkokte kikerter

1 liten neve vermicelli eller capellini spezzati (veldig tynn pasta)

Litt rapsolje til steking

Brun lammekjøttet sammen med bein og løk i oljen. Tilsett krydder, ingefærpaste og grønnsaker og la det frese litt, mens du rører. Rør inn tomatpuree, tomater, mesteparten av urtene, linser og kraften. La suppen småkoke under lokk i ca. 1 time, til kjøttet er mørt. Tilsett ferdigkokte kikerter og pastaen og kok i 5 minutter. Smak til med salt og pepper og dryss over litt finhakket persille før du serverer.

 

Harira
Harira

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 29

Ukemeny for uke 29 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Hvit pizza med røykelaks og rogn
Hvit pizza med røykelaks og rogn
Hvit pizza med røykelaks og rogn
Tirsdag: Gul fiskecurry
Gul fiskecurry
Gul fiskecurry
Onsdag: Empanadas
Empanadas
Empanadas
Torsdag: Moules frites
Moules frites
Moules frites
Fredag: Biff med hjemmelaget bearnaise
Biff med hjemmelaget bearnaise
Biff med hjemmelaget bearnaise
Lørdag:
Forrett: Rekecocktail med smak av Østen
Rekecocktail med smak av Østen
Rekecocktail med smak av Østen
Hovedrett: Bun Cha – vietnamesiske kjøttboller
Bun Cha – vietnamesiske kjøttboller
Bun Cha – vietnamesiske kjøttboller

 

Dessert: Likørbakte pærer med sjokoladesaus
Likørbakte pærer med sjokoladesaus
Likørbakte pærer med sjokoladesaus
Søndag:
Forrett: Filopakket fiken med chèvre
Filopakket fiken med chèvre
Filopakket fiken med chèvre
Hovedrett: Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter
Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter
Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter
Dessert: Grillet banan med smeltet sjokolade
Grillet banan med smeltet sjokolade
Grillet banan med smeltet sjokolade

 

Ukemeny for uke 29 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner alle tidligere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kje på gresk vis

Kje på gresk vis er møre, saftige kjelår, som får kose seg på en seng av grønnsaker og en tomatbasert saus. Kje er ikke alltid så lett å få tak i, men om du spør på Meny, kan de ofte skaffe. Kjeet, som egentlig kommer fra slakter Eide i Lillesand, marineres over natten i en nydelig hvitløk- og urteblanding, og kan varieres ved å velge forskjellig tilbehør. Kjelår er ganske små, så det er greit å beregne 2 personer pr. lår.

Denne gangen har jeg valgt å lage en gresk vri på kjeet.

2 kjelår

1 flaske Mutti, hakkede tomater (om du ikke får tak i denne, kan du bruke 2 bokser)

2 ss kyllingfond

3 finhakkede hvitløk

1-2 glass oliven 4 løk i strimler

1 aubergine i terninger

1 squash i terninger

500 g perlepoteter (eller andre små poteter, ev. større poteter, delt i 2 eller 4)

Tzatzikikrydder og pepper

Start med å helle hakkede tomater og fond i en langpanne. Tilsett hvitløk, oliven, løk, aubergin, squash og poteter. Dryss over tzatzikikrydder og pepper. Legg kjeet på toppen og sett i ovnen på 180 grader i 2-3 timer. Det er klart, når potetene er gjennomkokte.