Spagetti vongole med tomater

Spagetti vongole er noe av det beste jeg vet og jeg spiser den alltid når vi er i Italia. Det er ikke alltid så lett å finne vongoleskjell i Norge, så jeg kjøper hjerteskjell. Jeg legger dem i kaldt vann i noen timer før de skal brukes, så de tømmer seg for ev. sand.

Oppskriften er til 4 personer.

1 kg hjerteskjell

1 løk

2 hvitløksfedd

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

3 dl hvitvin

10 minitomater, delt i to

Salt og pepper

500 g spagetti

1 bunt finhakket bladpersille

Parmesan

Skyll hjerteskjell i kaldt vann og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg.

Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin, tomater og skjellene. Legg på lokk og la det dampe til skjellene åpner seg. Åpne lokket en gang underveis og rør før du setter på lokket igjen. Smak til kraften med salt og pepper og rør inn persille rett før servering.

Kok spagetti etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med skjell og saus.

Jeg setter heller spagetti vongole over i en stor bolle og setter hele på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv. Jeg setter også frem parmesan, som gjestene kan rive over selv.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vafler med is og bær til dessert

Vafler med is og bær til dessert passer utmerket til dessert og kan varieres etter smak og årstider.

Vafler:

8 dl mel

2 dl sukker

3 ts bakepulver

4 ts kardemomme

6 dl melk

2 dl kulturmelk

8 egg

100 g smør

4 ts vaniljesukker

Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Bland inn kulturmelk, melk, egg og smeltet smør. Rør godt så du ikke får klumper. La røren svelle i minst 20 minutter.

Varm vaffeljernet (jeg er en heldig eier av et Moods of Norwayjern) og smør det med litt smør og stek deilige vafler.

Vafler med is og bær til dessert
Vafler med is og bær til dessert

Iskremen:

2 vaniljestenger av god kvalitet (f.eks. Tahiti)

5 dl melk

3 dl fløte

6 eggeplommer

200 g sukker

Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp melk og fløte med vaniljestengene inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ta denne blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør i iskremmaskin til den er ferdig. Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i fryseren i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.

Server vaflene med vaniljeisen, friske bær etter smak og behag, jeg har brukt jordbær, bringebær og blåbær. Pynt med mynteblader.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Smørdampa beter

Smørdampa beter smaker godt til både kjøtt og fiskeretter og i tillegg er det enkelt å lage. Det kan være lurt å bruke hansker når du skreller og skjærer opp rødbeter, hvis du ikke vil gå rundt med røde hender 🙂

1 rødbete, skrelt og delt i terninger

1 gulbete, skrelt og delt i terninger

1 løk i tynne båter

1 god klatt smør

Salt og pepper

Smelt smøret i en kjele, tilsett løken og la den frese til den begynner å få litt farge. Tilsett betene, litt salt og pepper.

La det koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om betene er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tagine med kjøttboller og tabouleh

Tagine er en leirgryte med lokk fra Nord-Afrika. Den brukes over åpen varme og kan kjøpes på internett. Siden vi har gassbluss både inne og på utekjøkkenet, bruker vi taginen hele året. Om du ikke har en tagine, kan du bruke en vanlig gryte med lokk. Det fungerer nesten like bra. Vi bruker tabouleh, som er laget av bulgur til, men om du vil, kan du bruke ris. Du får kjøpt raz el hanout i asiatiske butikker, men i det siste har Meny solgt taginekrydder, som du kan bruke i stedet.

Kjøttbollene:

500 g karbonadedeig

1 reven løk

1 stort, sammenpisket egg

1/2 dl strøkavring

1/2 ts cayennepepper

1/4 ts ingefær

1/2 ts kanel

1/2 ts muskat

1 neve finhakket koriander

1 ts gurkemeie

2 finhakkede fedd hvitløk

1/2 ts sort pepper

1/2 ts salt

Alt eltes sammen og rulles til små boller.

I taginen:

4 ss nøytral olje

2 strimlede løk

4 fedd finhakket hvitløk

2 gulrøtter i terninger

1 tørket, knust chili

1 klype safran

2 kanelbark (eller 2 ts vanlig kanel)

1 ss raz el hanout 

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

Salt og pepper

1 ss tomatpuré

1 dl kyllingkraft, ev. fond eller buljongterning

Saften av 1 lime

Tørket frukt etter eget ønske, i små terninger (fiken, aprikos og dadler)

1 neve frisk, finhakket koriander

Oljen helles i taginen og varmes opp. Tilsett løk, hvitløk og gulrøtter og la det surre i noen minutter, før du tilsetter chili, safran, kanelbark, raz el hanout, pepper, salt, tomater, tomatpuré, kyllingkraft og limesaft. Bland inn tørket frukt. Legg i kjøttbollene og la dem bli gjennomkokte før du rører. Server tagine med et dryss frisk, finhakket koriander.

Tabouleh:

Lag bulgur etter henvisning på pakken, men bruk 50 % mer vann så det ikke blir så tørt. Når bulguren har hvilt ferdig, tilsetter du finhakket vårløk eller rødløk, mynte, finhakket persille og rosiner og blander det godt sammen. Hva du tilsetter kan varieres etter smak og behag og det er godt med f.eks. pinjekjerner i også. Pynt taboulten med et litt mynte og limebåter, før du serverer.

  

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

TV Dinner Day

Denne matdagen er vel en av de mer asosiale dagene fra USA og som de sier selv…

“Om du ser på sportsbegivenheter eller reality, kan du noen ganger bare ikke fjerne øynene dine fra TV-apparatet. Ta med middagen og sett deg foran TV-en og kos deg, for hvem trenger vel et kjøkkenbord?”

Uansett, selv om jeg tenker at mat foran TV-apparatet er noe triste greier, så foreslår jeg noe du kan spise med fingrene denne dagen, f.eks. pizzaboller, som du finner oppskrift på her.

TV Dinner Day

Denne matdagen er vel en av de mer asosiale dagene fra USA og som de sier selv…

“Om du ser på sportsbegivenheter eller reality, kan du noen ganger bare ikke fjerne øynene dine fra TV-apparatet. Ta med middagen og sett deg foran TV-en og kos deg, for hvem trenger vel et kjøkkenbord?”

Uansett, selv om jeg tenker at mat foran TV-apparatet er noe triste greier, så foreslår jeg noe du kan spise med fingrene denne dagen, f.eks. pizzaboller, som du finner oppskrift på her.

TV Dinner Day

Denne matdagen er vel en av de mer asosiale dagene fra USA og som de sier selv…

“Om du ser på sportsbegivenheter eller reality, kan du noen ganger bare ikke fjerne øynene dine fra TV-apparatet. Ta med middagen og sett deg foran TV-en og kos deg, for hvem trenger vel et kjøkkenbord?”

Uansett, selv om jeg tenker at mat foran TV-apparatet er noe triste greier, så foreslår jeg noe du kan spise med fingrene denne dagen, f.eks. pizzaboller, som du finner oppskrift på her.

Thaisalat med biffstrimler

Thaimat er en nydelig kombinasjon av søtt, sterkt og syrlig, som jeg synes er helt fantastisk. Her har jeg lagd en thaisalat som jeg serverer med deilige biffstrimler.

400 g biff

1 finhakket løk

1,5 dl peanøttsmør

2 ss soyasaus

1,5 dl vann

2 ts søt chilisaus

Sesamfrø

Biffen skjæres i strimler og brunes sammen med løk. Tilsett peanøttsmør, soyasaus, vann og søt chilisaus. La blandingen trekke i noen minutter. Dryss over litt sesamfrø ved servering.

Thaisalat:

Finsnittet isbergsalat

Finstrimlet rødløk

Finsnittet paprika

Strimlede sukkererter

1 boks eksotisk frukt

Legg alle ingrediensene til thaisalaten i en bolle eller på et fat, som jeg har gjort.

Dressing:

Laken fra fruktboksen

1 finhakket chili

3 finhakkede fedd hvitløk

2 ss revet fersk ingefær

6 ss solsikkeolje

2 ts sesamolje

Saften av 1 lime

2 ss soyasaus

Bland alle ingrediensene til dressingen og hell den over salaten.

Du finner flere oppskrifter på mat fra Thailand her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.
Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Indiske reker

Indiske reker er en helt nydelig forrett og den er enkel å lage. Denne oppskriften er passe til 4 personer. Jeg bruker argentinske villreker, som er veldig lik scampi.

20 rå, argentinske villreker

4 ss limesaft

1 ts salt

2 ss fersk, finhakket koriander

1 ts chilipulver

3 ss nøytral olje

1 ts knust hvitløk

1 1/2 ts brunt sukker

Om villrekene har skall på, skal det tas av. Ta ut strengen ved å lage et snitt langs ryggen og trekke den ut.

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden i en ildfast bolle og rør godt sammen. Legg i villrekene og la det stå kaldt i min. 1 time, så smakene får satt seg. Sett bollen  i ovnen på 250 grader i ca 10 – 15 minutter. Rør rundt et par ganger i løpet av stekingen. Fordel de indiske rekene asjetter og server. Det passer godt med nanbrød til indiske reker og gjerne litt yogurt.

Indiske reker
Indiske reker

Du finner masse spennende oppskrifter fra India HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.

Helt gresk, kylling med salat og sitronpoteter

Kylling med sitronpoteter er kanskje min favorittrett fra Hellas. Kyllingen blir helt nydelig etter et langt opphold i marinaden. Jeg serverer den med tzatziki i tillegg til potetene og salaten. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

800 g kyllingbryst

1 beger gresk yoghurt

6 fedd most hvitløk

1 ss tørket oregano

1 ss tørket timian

saften av 1 sitron

1 ts tørket mynte

1 dl olivenolje

1/2 ss salt

1 ts pepper

Kyllingen legges i en marinade av gresk yoghurt, hvitløk, oregano, timian, mynte, olivenolje, sitronsaft, salt og pepper. La kyllingen ligge i marinaden i minimum 4 timer, gjerne natten over. Kan enten grilles eller legges i ildfast form og settes i ovnen på 200 grader, til de er gjennomstekte, men fortsatt saftige.

3 bakepoteter

2 dl olivenolje

Saften av 1 sitron

4 moste hvitløk

1 ts tørket oregano

1 ts sort pepper

2 ss kyllingfond

Potetene skrelles og deles i staver på 2 x 2 cm og stekes i ovnen på 200 grader, i et bad laget av olivenolje, sitronsaft, hvitløk, oregano, pepper og kyllingfond.

Kylling med sitronpoteter serveres med gresk salat og tzatziki. Du finner oppskrift på begge deler, i tillegg til mange andre greske oppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.