Den internasjonale øldagen

Den internasjonale øldagen feires i dag. Det er produsert øl i verden siden minst 5000 f.Kr. Dette gjør øl til en av de eldste drikkene mennesker har laget. Det er usikkert når man begynte å brygge øl i Norge, men historien vil det til at det var Odin som lærte kunsten å brygge øl til menneskene.
I tillegg til å bruke øl som drikke, smaker det godt med øl i mange matretter.

Den internasjonale øldagen
Den internasjonale øldagen

Jeg kan anbefale denne nydelige gryteretten, der ølet gir en kraftig, velsmakende saus.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med gremolata og risotto

Denne retten smaker harmonisk og om du ikke har forsøkt fersk tunfisk tidligere, kan jeg anbefale det. Den stekes omtrent som biff og er lett å like for personer som er skeptiske til fisk. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Risotto:

2 ss olivenolje

1 finhakket løk

300 g arborioris (risottoris)

1 klype safran

4 dl hvitvin

8 dl varm kyllingkraft (eller vann og fond, ev. vann og buljongterning)

20 g smør

50 g finrevet parmesan

Varm en tykkbunnet kjele og tilsett olje. Fres løken til den er myk og blank, men ikke brun. Tilsett risen og safranen og la det frese med et par minutter. Tilsett vinen og kok til all vin er absorbert, mens du rører jevnlig.

Samtidig kokes kraften opp i en egen kjele og holdes varm. Det er viktig at kraften er varm hele tide, så ikke risottoen blir avkjølt, så la den gjerne stå på plata på det laveste, i rn kjele. Hell en øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har brukt opp kraften. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes  smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Risottoen vil tykne om den blir stående.

Gremolata:

1 potte finhakket dill

1 potte finhakket persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur til den skal brukes.

Tunfisken:

800 g tunfisk (4 biffer)

Salt og nykvernet sort pepper

Smør tunfiskbiffene med olivenolje og krydre dem med salt og pepper. Grill eller steke tunfisken i 2 min. på hver side. Det er viltig at de ikke stekes for lenge, for da blir de tørre.

 

Du finner flere oppskrifter med tunfisk her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Risottorisen til denne retten er fra Claras AS

Hasselbackpoteter

Hasselbackpoteter er en av mine favorittpoteter. Jeg har fått en del spørsmål om hasselbackpotene mine, så jeg legger ut en liten oppskrift.
Bruk en bakepotet per pers. Ikke skrell dem, men legg dem på siden og stikk en trepinne igjennom ganske langt ned mot fjøla. Poenget med denne pinnen, er at du skal skjære poteten i tynne skiver, men ikke helt igjennom, så da stopper kniven i trepinnen. La trepinnen sitte i under hele stekingen, så potetskivene holder seg pent på plass.

Smør hasselbackpotetene med smeltet smør, tilsatt hvitløk fra tube og krydder hvert kvarter.  Stek potetene i ovnen i ca 2 timer på 200 grader. Om de begynner å se for brune ut, skrus temperaturen litt ned. Hasselbackpotetene skal være sprø utenpå og myke inni. Trekk ut pinnene før du serverer. Du kan bruke hasselbackpoteter til både kjøtt- og fiskeretter.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Grillspyd av kylling med gul ris og raita

Jeg har ofte latt meg begeistre av den intense rødfargen noen av rettene har på indiske og pakistanske restauranter og nå har jeg funnet den i en nettbutikk. Denne retten ser spennende ut og smaker veldig godt.

Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Grillspydene:

5 dl gresk yohgurt

2 ss garam masala

1/2 ts TRS red food color

800 g kylling lårfilet i terninger

Tre kyllingen på spyd, bland resten av ingrediensene, smør inn kyllingen med blandingen og la det marinere i min. 1 time, gjerne over natten.

Grill spydene på alle kanter, til de har fått fin bruning, men fortsatt er saftige.

Risen:

Kok jasminris til 4-6 personer etter anvisning på pakka, men tilsett 2 ts gurkemeie.

 

Raita finner du oppskrift på her.

 

Du finner flere spennende oppskrifter fra India her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Svinefilet med serranoskinke, ost og hasselbackpoteter

Ofte kan svinefilet bli litt tørt, men når du pakker den inn i skinke og ost, virker den mye saftigere.

Legg et matpapir på benken og legg skinken utover med litt overlapp. Smør på en ost du liker.  Jeg har valgt jalapeñoost fra tube i dag, men du kan velge etter eget ønske og smak. Fjern sener og hinner fra svinefileten og dryss på pepper. Jeg bruker ikke salt, siden skinka er så salt i seg selv. Legg svinefileten på osten og bruk matpapiret til å rulle skinka pent rundt fileten, før du løfter den forsiktig over i en smurt ildfast form med skjøten ned.

Stek svinefileten i ovnen på 200 grader i ca 45 minutter.

Siden vi har igjen soppsuppe fra i går, gjør vi den om til en saus ved hjelp av litt karamellsaus og maisennajevning og serverer med hasselbackpoteter og maiskolber.

Det smaker nydelig med hasselbackpoteter til. Du finner oppskrift på hasselbackpoteter her.

Du finner flere spennende og varierte oppskrifter med svinefilet her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

 

Kyllingfilet med ovnspoteter og soppsaus

Kyllingfilet med ovnspoteter og soppsaus er en fin kombinasjon, som de fleste kan like. Det er ganske så enkelt å lage også.

Potetene:

Del poteter i 2 eller 4 avhengig av størrelsen. Hell litt nøytral olje i en ildfast form, legg i poteter. Rull dem rundt, så de får olje på alle kanter. Krydre dem med salt og pepper og sett dem i ovnen på 200 grader til de er møre. Snu litt på dem, så de får litt farge på alle kanter.

Sausen:

2 pk sopp i skiver

2 finhakkede løk

1 klatt smør

2 fedd finhakket hvitløk

5 dl fløte

4 ss fond, f.eks. kylling, okse, kantarell eller vilt etter hva du skal servere sausen til

pepper

Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.

Kyllingen:

Kyllingfilet krydres med salt, pepper og ev. kyllingkrydder. Den stekes i smør eller grilles til den er gjennomstekt, uten å bli tørr. Om du bruker steketermometer, skal kjernetemperaturen være 66 grader.

Serveres med valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt brokkoli.

 

Du finner kyllingretter for enhver smak her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Japans nasjonaldag

Det ligger mye informasjon om Japans nasjonaldag på nettet og mange forskjellige datoer. 11 februar er den nasjonale stiftelsesdagen og er nok den mest riktige, men de feirer også keiserens bursdag 23. desember.

Mattradisjonene i Japan er annerledes enn andre asiatiske land. I Japan er man nøye med å bevare den naturlige smaken og bevare den under tilberedningen. Det brukes mye ris og fisk. Sushi er nok det mest kjente av den japanske maten, men de er også kjent for storfe fra Kobe, som lever i luksus med daglig massasje.

Du finner spennende oppskrifter fra Japan her.

 

Japans nasjonaldag

Det ligger mye informasjon om Japans nasjonaldag på nettet og mange forskjellige datoer. 11 februar er den nasjonale stiftelsesdagen og er nok den mest riktige, men de feirer også keiserens bursdag 23. desember.

Mattradisjonene i Japan er annerledes enn andre asiatiske land. I Japan er man nøye med å bevare den naturlige smaken og bevare den under tilberedningen. Det brukes mye ris og fisk. Sushi er nok det mest kjente av den japanske maten, men de er også kjent for storfe fra Kobe, som lever i luksus med daglig massasje.

Du finner spennende oppskrifter fra Japan her.

 

Japans nasjonaldag

Det ligger mye informasjon om Japans nasjonaldag på nettet og mange forskjellige datoer. 11 februar er den nasjonale stiftelsesdagen og er nok den mest riktige, men de feirer også keiserens bursdag 23. desember.

Mattradisjonene i Japan er annerledes enn andre asiatiske land. I Japan er man nøye med å bevare den naturlige smaken og bevare den under tilberedningen. Det brukes mye ris og fisk. Sushi er nok det mest kjente av den japanske maten, men de er også kjent for storfe fra Kobe, som lever i luksus med daglig massasje.

Du finner spennende oppskrifter fra Japan her.

 

Myanmars nasjonaldag

Myanmar (tidl. Burma) feirer nasjonaldagen sin 4. januar etter at de ble selvstendige fra Storbritannia  i 1948.

Myanmar har grense mot Bangladesh, India, Kina, Laos og Thailand. De har også en lang kystlinje mot Andamanhavet og Bengalbukta. Dette gjør at de har en spennende matkultur, preget av både nabolandene og havet. Du finner spennende oppskrifter fra Myanmar her.