Thaisalat med biffstrimler

Thaimat er en nydelig kombinasjon av søtt, sterkt og syrlig, som jeg synes er helt fantastisk. Her har jeg lagd en thaisalat som jeg serverer med deilige biffstrimler.

400 g biff

1 finhakket løk

1,5 dl peanøttsmør

2 ss soyasaus

1,5 dl vann

2 ts søt chilisaus

Sesamfrø

Biffen skjæres i strimler og brunes sammen med løk. Tilsett peanøttsmør, soyasaus, vann og søt chilisaus. La blandingen trekke i noen minutter. Dryss over litt sesamfrø ved servering.

Thaisalat:

Finsnittet isbergsalat

Finstrimlet rødløk

Finsnittet paprika

Strimlede sukkererter

1 boks eksotisk frukt

Legg alle ingrediensene til thaisalaten i en bolle eller på et fat, som jeg har gjort.

Dressing:

Laken fra fruktboksen

1 finhakket chili

3 finhakkede fedd hvitløk

2 ss revet fersk ingefær

6 ss solsikkeolje

2 ts sesamolje

Saften av 1 lime

2 ss soyasaus

Bland alle ingrediensene til dressingen og hell den over salaten.

Du finner flere oppskrifter på mat fra Thailand her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.
Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Indiske reker

Indiske reker er en helt nydelig forrett og den er enkel å lage. Denne oppskriften er passe til 4 personer. Jeg bruker argentinske villreker, som er veldig lik scampi.

20 rå, argentinske villreker

4 ss limesaft

1 ts salt

2 ss fersk, finhakket koriander

1 ts chilipulver

3 ss nøytral olje

1 ts knust hvitløk

1 1/2 ts brunt sukker

Om villrekene har skall på, skal det tas av. Ta ut strengen ved å lage et snitt langs ryggen og trekke den ut.

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden i en ildfast bolle og rør godt sammen. Legg i villrekene og la det stå kaldt i min. 1 time, så smakene får satt seg. Sett bollen  i ovnen på 250 grader i ca 10 – 15 minutter. Rør rundt et par ganger i løpet av stekingen. Fordel de indiske rekene asjetter og server. Det passer godt med nanbrød til indiske reker og gjerne litt yogurt.

Indiske reker
Indiske reker

Du finner masse spennende oppskrifter fra India HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.

Helt gresk, kylling med salat og sitronpoteter

Kylling med sitronpoteter er kanskje min favorittrett fra Hellas. Kyllingen blir helt nydelig etter et langt opphold i marinaden. Jeg serverer den med tzatziki i tillegg til potetene og salaten. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

800 g kyllingbryst

1 beger gresk yoghurt

6 fedd most hvitløk

1 ss tørket oregano

1 ss tørket timian

saften av 1 sitron

1 ts tørket mynte

1 dl olivenolje

1/2 ss salt

1 ts pepper

Kyllingen legges i en marinade av gresk yoghurt, hvitløk, oregano, timian, mynte, olivenolje, sitronsaft, salt og pepper. La kyllingen ligge i marinaden i minimum 4 timer, gjerne natten over. Kan enten grilles eller legges i ildfast form og settes i ovnen på 200 grader, til de er gjennomstekte, men fortsatt saftige.

3 bakepoteter

2 dl olivenolje

Saften av 1 sitron

4 moste hvitløk

1 ts tørket oregano

1 ts sort pepper

2 ss kyllingfond

Potetene skrelles og deles i staver på 2 x 2 cm og stekes i ovnen på 200 grader, i et bad laget av olivenolje, sitronsaft, hvitløk, oregano, pepper og kyllingfond.

Kylling med sitronpoteter serveres med gresk salat og tzatziki. Du finner oppskrift på begge deler, i tillegg til mange andre greske oppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Portvinssaus til vilt

Denne portvinssausen passer godt til alle typer vilt, i tillegg til biff, kalkun og and.

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1 gulrot i små terninger

1 ss smør

2 dl portvin

1/4 flaske viltfond

5 dl fløte

50 g smør

Fres løk, hvitløk og gulrot i 1 ss smør. Tilsett portvin og la det koke litt inn. Tilsett fond og fløte og la det koke det til det tykner. Sil vekk grønnsakene, smak til med salt og pepper og tilsett 50 g smør, så portvinssausen er ekstra blank ved servering.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjortelapskaus

Vi har fått kjøpt en halv hjort de siste årene og delt opp og malt deig selv. Hjorten kan brukes til mye forskjellig og her er oppskriften på hjortelapskaus. Jeg lager gjerne dobbel porsjon og fryser ned for lettvinte middager senere.

1 kraftbein fra hjorten (ev. viltfond, om du ikke har knoke)

1,5 kg hjortekjøtt (forpart)

1 løk, finhakket

12 store poteter i terninger

1 purre i ringer

1 liten sellerirot i små terninger

4 store gulrøtter i skiver

Viltfond, salt og pepper

Persille, finhakket

Hjortekjøttet deles i terninger, brunes og kokes i minimum 2 timer, sammen med løken, kraftbeinet og vann, tilsett purre, sellerirot, gulrøtter og store poteter. Kok en halv time til og smak til med salt, pepper og ev. viltfond. Rør inn persille rett før servering.

Serveres med flatbrød.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bun Cha – vietnamesiske kjøttboller

Vietnamesisk mat er smaksrik, men ikke spesielt sterk. Disse kjøttbollene smaker deilig med nudler, en frisk vietnamesisk salat og rikelig med dressing. Oppskriften er passe til 3-4 personer.

Kjøttboller:

600 g svinekjøttdeig

1 ss sitrongress, enten most fra glass eller fersk finhakket

2 ss fishsauce

1 finhakket rødløk

4 ts sukker

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ts salt

1 ts pepper

4 ss olje til stekingen

Elt alle ingrediensene unntatt olje godt sammen. Form små boller med hendene og stek dem i oljen på middels høy varme. Litt avhengig av størrelsen på kjøttbollene, bør det holde med ca. 2 minutter på hver side.

Nuoc namdressing:

2 sterke røde eller grønne thaichili

6 ts riseddik

4 fedd revet hvitløk

6 ss friskresset limejuice

4 ss sukker

6 ss thai fiskesaus (nam plah) eller vietnamesisk fiskesaus (nuoc nam)

6 ss nøytral olje (solsikke, mais eller peanøtt)

Pepper

Bland alle ingrediensene til dressingen, smak til med pepper og la den stå og hvile i minimum 10 minutter, så smakene får satt seg.

Salaten:

1 pose reven gulrot, kål og purre (eller riv grovt selv)

Rikelig med nuoc namdressing

Hell litt av dressingen over og bland godt sammen. Resten av dressingen settes på bordet når maten serveres, så de som ønsker kan forsyne seg med mer.

Nudler:

Kok nudler etter anvisning på pakken.

Servering av bun cha:

Legg nudler nederst på tallerkenen og deretter salat og kjøttboller. La gjestene få helle over mer dressing, om de ønsker.

Du finner flere spennende og varierte retter fra Vietnam her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Innbakt svinefilet med sursøt saus

Innbakt svinefilet med sursøt saus er en av mine favorittretter fra Kina. Jeg synes den blir bedre når jeg lager den selv, enn den jeg har smakt på norske kinarestauranter.

800 g svinefilet

Sursøt saus:

2 appelsiner, både finrevet skall og saften

2 ss brunt sukker

6 ss soyasaus

2 ss riseddik

2 ss honning

4 ss tørr sherry

2 ss tomatpuré

2 ss maizenajevner (ca.)

Bland appelsiner, både finrevet skall og saften med, sukker, riseddik, honning, sherry, soyasaus og tomatpuré. Kok blandingen inn til det halve, før du tilsetter maizenajevner, slik at den får fin sausekonsistens.

Frityrrøre:

250 g hvetemel

250 g skummet melk

2 egg

2 ss olje

1/2 ts salt

Rør sammen hvetemel, melk, egg, olje og salt og la røren svelle i minimum 10 minutter. Del svinefileten i terninger og dypp kjøttet i røren. Varm frityrolje til 180 grader, stek litt og litt av kjøttet, til det er gyllent og la det renne av seg på kjøkkenpapir.

Grønnsakene:

2 løk i litt store terninger

1 pk sopp i skiver (jeg har brukt shitake)

3 paprika i forskjellige farger

1 boks vannkastanjer

1 boks bambusskudd

Wok løk, sopp, paprika, vannkastanjer og bambusskudd og krydre det  med kinesisk 5-krydder.

Bland svinefileten med grønnsakene og hell over sausen. Server innbakt svinefilet med ris.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Verdens kokosnøttdag

dag feires verdens kokosnøttdag. Dagen feires hovedsakelig i Asia og Stillehavet, men siden jeg er veldig glad i kokos, synes jeg det er all grunn til å feire med et kokosmåltid.

Karibisk kyllingrett med kokos

Oppskrifter på både forretter, hovedretter, desserter og kaker med kokos, kokosmelk og kokoskrem, finner du her.

Kokospudding med bringebærcoulis

Du finner mange, både klin kokos og mer normale matdager i matkalenderen vår. Kanskje du finner noe spennende på din bursdag? Du finner kalenderen her og den blir stadig oppdatert med nye matdager.

Tagine med kylling og kokos

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pærelikør

Det er både morsomt og enkelt å lage likør selv. Jeg har laget mange slag og alltid med stort hell. Denne gangen var pærene i butikken så søte og fristende, så da sa det seg selv, at det måtte bli pærelikør.

5 pærer med skall

2 kanelstenger

1-2 stjerneanis

1 vaniljestang

100 g sukker

Vodka 40 %

Ta ut kjernehuset av pærene og skjær dem i båter. Fyll alle ingrediensen i et norgesglass og fyll opp med vodka til glasset er helt fullt. Sett på lokk og rist det godt. Sett glasset på kjøkkenbenken i fire uker. Snu på glasset daglig. Sil av likøren etter fire uker og hell over på flaske. Sett flasken kaldt i seks måneder.

Pærene kan brukes som tilbehør til iskrem etter at likøren er klar.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Konfirmasjonskake

Da jeg skulle lage konfirmasjonskake til en konfirmant som ville ha burgunder tema, slo jeg raskt fra meg idéen om å lage burgunder krem og endte i stedet på å pynte med burgunder detaljer. Jeg er veldig glad i nøtteterte, så det ble det og jeg lagde to stykker, så det skulle bli litt høyde på kaken. I tillegg til makroner og ferdigkjøpt pynt, har jeg laget sjokoladepynt av hvit sjokolade, som jeg har drysset på litt kakepynt og burgunder pulver. Det er veldig enkelt og du kan se hvordan det gjøres her.

Kakebunnene (ganget alt nedenfor med 2):

2 egg

1 dl sukker

100 g hasselnøttkjerner, malt

2 ss hvetemel

3/4 ts bakepulver

Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland forsiktig inn resten av ingrediensene og hell over i en liten, smurt springform. Stek nøtteterten på 175 grader i 25-30 min.

Sjekk med en tynn pinne, om den er ferdigstekt og stek ev. noen min. til, dersom det henger deig på pinnen. Avkjøl nøtteterten på rist.

Dynk med 1 ss cognac, blandet ut med litt vann per bunn. Om du ikke vil bruke konjakk, synes jeg at Bristol Cream eller en annen lignende sherry er et greit alternativ.

Lag kremen av 1,5 store bokser med fløte pisket til krem uten å tilsette sukker. Smak til med sjokoladesaus fra flaske (blanding av brun og hvit sjokolade) og cream fix, for at den skulle holde seg stiv.  Dynk den nederste bunnen og legg et tynt lag med krem på den. Legg deretter på den øverste bunnen og dynk den. Bruk kremsprøyte for å lage rosetter og pynt med den hjemmelagde sjokoladepynten, franske makroner og kakepynt fra Cacas.

Så håper jeg at kaken smakte og at konfirmanten ble fornøyd med den store dagen!

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.