Valnøttbrød smaker veldig godt. Denne oppskriften gir et saftig brød med knasende sprø skorpe. Jeg bruker det som tilbehør til f.eks. supper og lager det alltid til julefrokosten. Her har jeg laget en rund variant, men du kan også lage dem avlange, flettet eller som valnøttrundstykker. Du kan fint fryse dem og ta dem opp når du skal bruke dem.
50 g gjær
1 ss honning
6 dl lunkent vann
1 ts salt
15 dl hvetemel
200 g hakkede valnøtter
Elt alt godt sammen. Dekk til bollen og la deigen heve i minimum 1 time, gjerne lenger. Slå deigen ned og la den heve i 30 minutter til.
Del deigen i 2 og form 2 brød i valgfri fasong. Jeg har valgt å lage dem runde. La valnøttbrødene etterheve i 1 time, før du steker dem på bakepapir i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter. Valnøttbrødet er ferdig når du får en hul lyd når du banker med en finger på undersiden av brødet.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Jeg ble inspirert til å lage helstekt kylling med italiensk vri en gang vi var i leiligeten i Spania, av alle ting. Den er enkel å lage, siden alt legges i samme form og enkelt settes på bordet når den skal serveres. Denne oppskriften er passe til 4-6 personer, avhengig av størrelsen på kyllingen.
Ingredienser:
1 kylling
Persillekvister
1 sitron i store terninger
8-10 poteter i tynne skiver
4 strimlede løk
1 pk skivet sopp
4 store gulrøtter i tynne skiver
1 pastinakk eller sellerirot i terninger
2 dl kyllingkraft, eller vann + fond
1 dl hvitvin
4 finhakkede hvitløk
2 laurbærblader
1 glass kapers
Salt og pepper
1 neve finhakket bladpersille
Sitron i halve båter
Fremgangsmåte:
Legg poteter, gulrøtter, sellerirot og løk i en stor ildfast form, smurt med litt olje. Bland hvitvin og kylingkraft med krydderet og hell det over. Sett i ovnen på 200 grader i ca 1 time.
Fyll kyllingen med sitronterninger og persillekvister (dette skal ikke spises). Legg kyllingen på toppen av grønnsakene og gi den et dryss med salt og pepper.
Stekes i 30 minutter, før den snus og stekes videre i 30 minutter til. Bruk en øse og hell over kraft ca. hvert 15. minutt, så kyllingen holder seg saftig.
Sjekk med en spiss kniv inn i låret etter 1 time. Dersom kraften som kommer ut er rosa, må kyllingen få noen minutter til i ovnen, til kraften er blank. Dryss over litt finhakket persille før servering. Del opp kyllingen og server den sammen med grønnsakene og den deilige kraften.
Du finner flere spennende oppskrifter med kylling her. Om du har lyst til å lage italienske matretter, finner du mange inspirerende oppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Jeg synes risotto smaker helt nydelig, enten som en lunsjrett eller til middag.
Kyllingen:
1-2 kyllingfileter per person, avhengig av størrelse
Salt og pepper
Kyllingfilet krydres med salt og pepper og stekes eller grilles til den er gjennomstekt, uten å bli tørr. Om du bruker steketermometer, skal kjernetemperaturen være 66 grader.
Risottoen:
2 ss olivenolje
1 finhakket løk
1 pk aromasopp i skiver
300 g arborioris (risottoris)
4 dl hvitvin
8 dl varm kyllingkraft (eller vann og fond, ev. vann og buljongterning)
20 g smør
50 g finrevet parmesan
1 glass trøffel
Litt finhakket persille
Varm en tykkbunnet kjele og tilsett olje. Fres soppen og løken til løken er myk og blank. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Tilsett vinen og kok til all vin er absorbert, mens du rører jevnlig.
Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell en øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har brukt opp kraften. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør inn trøffel og persille rett før servering.
Legg risotto på tallerkener, legg på kylling og pynt med friske urter.
Server gjerne med litt parmesan, som kan høvles over ved servering.
Du finner masse spennende oppskrifter på italiensk mat her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Moren min lager verdens beste lapskaus. Hemmeligheten er knoke, og som med mange norske tradisjonsretter, masse koketid.
1 salt svineknoke
1,5 kg oksekjøtt
1 purre i ringer
1 liten sellerirot i små terninger
4 store gulrøtter i skiver
12 store poteter i terninger
Legg svineknoken i en kjele med vann, kok den i 2 timer og pill den fra hverandre. Del oksekjøttet i terninger, brun det i smør i små porsjoner og kok i minimum 2 timer i kraften fra knoken. Tilsett kjøttet fra knoken, knoken, purre, sellerirot, gulrøtter og poteter. Kok en halv time til og smak til med salt og pepper.
Verdens beste lapskaus serveres med flatbrød.
Du finner flere oppskrifter på norsk tradisjonsmat her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.
Denne retten med svinenakke, er en av mine favoritter fra Vietnam. Den tar litt tid å tilberede, pga. koketiden, men det er ikke så mye jobb med den.
200 g brunt sukker
4 ss vann
1 svinenakke, i 3 cm terninger
1 boks kokosmelk
2 sjalottløk, finhakket
4 hvitløksfedd, finhakket
1 ss fishsauce
1/2 ts hvit pepper
Kok opp sukker og vann på middels varme, så det blir seende ut som karamell. Tilsett kokosmelk, løk, hvitløk, fishsauce og pepper og gi det et raskt oppkok.
Legg svinenakken i en ildfast form, hell over sukkerblandingen og dekk formen med aluminiumsfolie. Sett svinenakken i ovnen på 100 grader i 4 timer.
Ta av folien og la det småkoke i ca. 1,5 -2 timer til. Rør hver halvtime. Væsken skal bli kraftig redusert og svinekjøttet bli mørt, Fettet skilles ut og svinekjøttet vil brunt og karamellisert i fettet.
Når væsken er fordampet og sitter fast på svinekjøttbitene, er kjøttet klart.
Server vietnamesisk salat, som du finner oppskrift på her og ris, som du lager etter anvisning på pakken, men halvparten av vannet er erstattes med kokosmelk.
Du finner masse spennende oppskrifter fra alle verdensdeler her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Alle som har vært i Hellas, har vel smakt moussaka. Til moussaka brukes lammekjøttdeig. I ferskvaredisken på Meny maler de det gjerne til deg, men om du ikke får tak i, kan du bruke vanlig kjøttdeig i stedet.
Stek lammekjøttdeig, løk og hvitløk i litt olje. Tilsett bladpersille, hakkede tomater, basilikum, kanel, pepper og salt. La det koke lenge, gjerne 1 time eller mer, for smaken blir bare bedre.
Auberginene:
4 auberginer i 1/2 cm tykke skiver
3 ts salt
2 ss olje
Legg skivene utover på et brett, dryss over 3 ts salt og la dem ligge i minst 15 minutter. Skyll dem godt i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir. Pensle dem med olje, og brun dem godt på begge sider i en varm stekepanne.
Hvit saus:
3 ss smør
4,5 ss hvetemel
Ca. 6 dl melk
3⁄4 ts salt
1/2 ts malt hvit pepper
3 egg
Smelt margarin, rør inn hvetemel og spe med litt og litt melk. La det få et oppkok hver gang du sper og rør godt, så det ikke legger seg ved eller blir klumpete. Sausen skal være god og tykk. Tilsett salt, pepper og egg og rør det godt sammen.
Montering av moussaka:
Legg aubergine, kjøttsaus, hvit saus og gulost (gjerne vellagret) lagvis i en smurt, ildfast form. Strø revet ost på toppen. Stek på 200 grader i ca. 45-60 minutter og legg, om nødvendig, folie over mot slutten, så osten ikke blir brent.
Gresk salat:
1 rødløk i ringer
2 tomater i terninger
1 agurk i terninger
200 g fetaost i terninger
1/2 potte finhakket fersk oregano
1,5 dl god oliven i skiver
1/2 dl olivenolje
1 ss rødvinseddik
1/2 ts pepper
Bland alle ingrediensene til den greske salaten og server sammen med moussakaen og gjerne med tzatziki, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Yoghurtis er lettvint, friskt og litt sunnere enn vanlig iskrem. Om du ikke liker smaken av denne yoghurten, kan du bruke en annen. Resultatet blir uansett en frisk og god dessert. Om du ikke eier en ismaskin, går det like fint å sette blandingen i fryseren og røre hvert kvarter, til den er frossen.
Yoghurtisen:
800 g mango- og pasjonsfruktyoghurt 200 g vaniljeyoghurt 4 ss golden sirup
Bland alt og kjør til iskrem i en ismaskin.
Salsa:
1 kurv friske bringebær
3/4 kurv friske jordbær, delt i 2 eller 4, avhengig av størrelsen
1 mango i terninger
Litt finhakket mynte
ca. 75 g sukker, avhengig av hvor søtt du ønsker det
Saften av 1 lime
Bland alt sammen og la det stå kaldt i ca. 1 time
Legg salsa på desserttallerkener, husk å få med litt av kraften. Legg på en skje med yoghurtis på toppen og pynt med et mynteblad.
Kylling tikka er kanskje oppfunnet av en kokk fra Bangladesh, bosatt i Skottland, men det er ikke sikkert, for flere av landene i nærheten av Bangladesh, vil også ha æren for denne retten.
Kylling tikka:
1 løk, grovhakket
2 cm revet ingefær
2 hvitløk, finhakket
1 finhakket grønn chili
1/4 ss chilikrydder
1/2 ss gurkemeie
1 ss garam masala
1/2 ss brunt sukker
1 boks hakkede tomater (helst Mutti)
800 g kyllinglårfileter
3 karryblader
1 løk, grovhakket
1 paprika i terninger
100 g yoghurt naturell
Stek 1 løk, ingefær og hvitløk i en sautepanne (stekepanne med høye kanter) i olje til løken blir myk (2-3 minutter). Tilsett chili, chilikrydder, gurkemeie og garam masala og la det steke i 30 sekunder, før du tilsetter sukker og hakkede tomater. La det koke i 5 minutter, før du kjører blandingen i food processor, til det er en jevn masse.
Hell litt ny olje i den samme pannen og stek kyllingen delt i terninger på middels varme til den er lett brunet. Tilsett blandingen fra food processoren, karryblader, den andre løken og paprika terninger. La det koke i 10 minutter, til kyllingen er gjennomkokt, før du tar det av platen og tilsetter yoghurt.
Raita:
3 dl yoghurt naturell
1 reven agurk
1/2 ts salt
1 ts malt spisskummen
1/2 ts cayennepepper
2 ss myntesaus, ev. litt finhakket mynte
1/2 ts kvernet sort pepper
Rør alt sammen og sett kaldt, til det skal serveres.
Roti:
Kjøpes i asiatiske butikker og kan enten tas 40 sekunder i mikroovn, eller 30 skunder i tørr stekepanne, eller 10 minutter i folie i stekeovnen, til de er lune.
Ved servering legges roti på tallerken, kylling tikkaen legges i en stripe på midten, så legges en stripe raita og til slutt en stripe mangochutney. Rulles sammen og nytes.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hvit pizza med karamellisert løk og biffrester er en velsmakende måte å bruke restemat på. Om du ikke har forsøkt hvit pizza enda, kan jeg virkelig anbefale det. Hvit pizzasaus er enkelt å lage, kun crème fraîche, hvitløk, salt og pepper. Denne pizzaen smaker nydelig med den karamelliserte løken.
Start med bunnen. Du finner oppskrift på en deilig pizzabunn her
Pizzasausen:
1 boks crème fraîche
1 revet hvitløk, eller hvitløk fra tube
Salt og pepper
Bland crème fraîche og hvitløk og smak til med salt og pepper. Fordel blandingen over pizzabunnen.
4 løk i strimler
2 ss smør
Stek løken i smør til den er karamellisert og rør jevnlig, så den blir jevnt stekt. Hell løken over i en sil, så smøret får renne godt av.
1 boks mais
Rester av biff, skjært i strimler
1 grønn paprika i strimler
200 g reven ost, gjerne flere slag
1 mozarellapute revet i biter
Legg på løken, biffen, grønnsakene og osten. Stekes litt under midt i ovnen på full guffe til toppen er gyllen.
Du finner masse spennende pizzaoppskrifter, både på hvit pizza og andre, mer tradisjonelle varianter hvis du sjekker her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
At poteter har fått sin egen dag i USA, virker ikke annet enn rett og rimelig, siden den har blitt dyrket i ca. 10 000 år. I Norge har poteten historie tilbake til rundt år 1600 og eldre generasjoner kunne ikke tenke seg et eneste middagsmåltid uten den. Morfaren min spiste til og med poteter sammen med spaghetti og kjøttsaus.
Du finner selvfølgelig masse oppskrifter med poteter på bloggen. Den kan varieres og nytes både som tilbehør og som hovedrolleinnehaver. Sjekk her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.