Kylling tikka med roti og raita

Kylling tikka er kanskje oppfunnet av en kokk fra Bangladesh, bosatt i Skottland, men det er ikke sikkert, for flere av landene i nærheten av Bangladesh, vil også ha æren for denne retten.

Kylling tikka:

1 løk, grovhakket

2 cm revet ingefær

2 hvitløk, finhakket

1 finhakket grønn chili

1/4 ss chilikrydder

1/2 ss gurkemeie

1 ss garam masala

1/2 ss brunt sukker

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

800 g kyllinglårfileter

3 karryblader

1 løk, grovhakket

1 paprika i terninger

100 g yoghurt naturell

Stek 1 løk, ingefær og hvitløk i en sautepanne (stekepanne med høye kanter) i olje til løken blir myk (2-3 minutter). Tilsett chili, chilikrydder, gurkemeie og garam masala og la det steke i 30 sekunder, før du tilsetter sukker og hakkede tomater. La det koke i 5 minutter, før du kjører blandingen i food processor, til det er en jevn masse.

Hell litt ny olje i den samme pannen og stek kyllingen delt i terninger på middels varme til den er lett brunet. Tilsett blandingen fra food processoren, karryblader, den andre løken og paprika terninger. La det koke i 10 minutter, til kyllingen er gjennomkokt, før du tar det av platen og tilsetter yoghurt.

Raita:

3 dl yoghurt naturell

1 reven agurk

1/2 ts salt

1 ts malt spisskummen

1/2 ts cayennepepper

2 ss myntesaus, ev. litt finhakket mynte

1/2 ts kvernet sort pepper

Rør alt sammen og sett kaldt, til det skal serveres.

Roti:

Kjøpes i asiatiske butikker og kan enten tas 40 sekunder i mikroovn, eller 30 skunder i tørr stekepanne, eller 10 minutter i folie i stekeovnen, til de er lune.


Ved servering legges roti på tallerken, kylling tikkaen legges i en stripe på midten, så legges en stripe raita og til slutt en stripe mangochutney. Rulles sammen og nytes.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit pizza med karamellisert løk og biffrester

Hvit pizza med karamellisert løk og biffrester er en velsmakende måte å bruke restemat på. Om du ikke har forsøkt hvit pizza enda, kan jeg virkelig anbefale det. Hvit pizzasaus er enkelt å lage, kun crème fraîche, hvitløk, salt og pepper. Denne pizzaen smaker nydelig med den karamelliserte løken.

Start med bunnen. Du finner oppskrift på en deilig pizzabunn her

Pizzasausen:

1 boks crème fraîche

1 revet hvitløk, eller hvitløk fra tube

Salt og pepper

Bland crème fraîche og hvitløk og smak til med salt og pepper. Fordel blandingen over pizzabunnen. 

4 løk i strimler

2 ss smør

Stek løken i smør til den er karamellisert og rør jevnlig, så den blir jevnt stekt. Hell løken over i en sil, så smøret får renne godt av.

Hvit pizza med karamellisert løk og biffrester før steking
Hvit pizza med karamellisert løk og biffrester før steking

1 boks mais

Rester av biff, skjært i strimler

1 grønn paprika i strimler

200 g reven ost, gjerne flere slag

1 mozarellapute revet i biter

Legg på løken, biffen, grønnsakene og osten. Stekes litt under midt i ovnen på full guffe til toppen er gyllen.

Du finner masse spennende pizzaoppskrifter, både på hvit pizza og andre, mer tradisjonelle varianter hvis du sjekker her.

Hvit pizza med karamellisert løk og biffrester
Hvit pizza med karamellisert løk og biffrester

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potetdagen

At poteter har fått sin egen dag i USA, virker ikke annet enn rett og rimelig, siden den har blitt dyrket i ca. 10 000 år. I Norge har poteten historie tilbake til rundt år 1600 og eldre generasjoner kunne ikke tenke seg et eneste middagsmåltid uten den. Morfaren min spiste til og med poteter sammen med spaghetti og kjøttsaus.

Du finner selvfølgelig masse oppskrifter med poteter på bloggen. Den kan varieres og nytes både som tilbehør og som hovedrolleinnehaver. Sjekk her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Angus Denver steak med Clotildes ovnsbakte poteter og kryddersmør

Angus Denver steak er en mør og smakfull muskel fra bogen på fremparten på oksen. Den egner seg godt helstekt eller som klassisk biff. Den er super å putte sous viden og spise med stekte poteter, kryddersmør og gremolata.

Gremolata:

1 potte persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 lite glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du tilbereder resten.

Kryddersmør:

100 g romtemperert smør

2 cm hvitløk fra tube

2 ts grillkrydder ev. peppermix eller annen smak du ønsker. Det smaker også godt med finhakkede urter i.

Bland alt godt sammen, legg over i ønsket form og sett kaldt til litt før det skal brukes.

Denne oppskriften er passe til 6 personer.

1,2 kg poteter

4 ss olje

Havsalt

Potetene:

1,2 kg poteter

4 ss olje

Havsalt

Dersom potetene har glatt skinn, skrubb dem skikkelig og skrell dem slik at de får et stripete mønster (la halvparten av skallet være på). Om potetene ikke er glatte, skrelles de helt.

Del potetene i biter i munnfullstørrelse. Kok dem, med 1 ts salt i fem minutter.

Legg halvparten av oljen i en ildfast form. Sett det i ovnen slik at oljen og formen varmes opp.

Hell av potetvannet og la potetene dampe av seg, så de blir helt tørre. Sett på lokk, bruk grytekluter og hold lokket tett mens du rister skikkelig i noen sekunder til overflaten på potetene blir ujevn/ruglete. Dette vil gjøre overflaten sprø.

Legg potetene i den varme formen, strø over salt og resten av oljen. Vend godt, så at potetene dekkes med olje.

Stek potetene i 210 grader i  ca. 30 minutter. Snu potetene etter omtrent halve tiden. Kjenn etter om de er ferdige. De skal være gylne og sprø utenpå og myke inni. Bruk eventuelt grillelementet på slutten. Servér med en gang.

Angus Denver steak:

Krydre kjøttet med salt og pepper. Legg det i vakuumpose, tilsett olivenolje og noen kvaster timian. Vakuumér og legg i sous vide på 57 grader i 5 timer. Ta kjøttet ut av vakuumposen og grill eller brun det raskt på alle sider, så du får en fin farge. La kjøttet hvile før du skjærer i det.

Du finner flere oppskrifter med sous vide her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fajitadagen

Texmexmat kan være så mangt, men fajitas har fått sin egen dag i USA.

Fajita er en texas/meksikansk betegnelse på små kjøttstrimler. Opprinnelig ble det laget av storfe, men nå brukes det som navn på strimlet mat av mange slag.

Du finner oppskrift på fajitas og andre tex/mex-oppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Indrefilet av hjort med rødbetepuré, portvinssaus og båtpoteter

Vi kjøper hel hjort hver høst og deler med et vennepar. Vi har dugnad på partering og maling av deig og har det veldig hyggelig samtidig. Indrefileten er det møreste stykket på hjorten og vi gleder oss alltid til å lage noe godt av den.

Båtpoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus temperaturen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Hjorten:

Beregne ca. 220 g per person, avhengig av hvor storspiste dere er. Fileten krydres med viltkrydder og pepper og stekes 2-3 min. på hver side i litt smør i stekepannen. Sett fileten i ovnen på 70 grader i 20-30 minutter, etter hvor rosa du ønsker den. Om du bruker steketermometer er 53-55 grader rå til medium minus. Medium er 60 grader og medium pluss er 65 til 70 grader.

Dryss på litt salt og la den hvile i 5 min. før den kuttes i tykke skiver.

 

Rødbetepuré:

finner du oppskrift på HER.

Portvinssaus:

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1 gulrot i små terninger

Litt smør til steking

2 dl portvin

1/4 flaske kalvefond

5 dl fløte

Salt og pepper

50 g smør

Fres løk, hvitløk og gulrot i litt smør. Tilsetter portvin og la det koke litt inn. Tilsett kalvefond og fløte. La det koke det til det tykner, sil vekk grønnsakene, smak til med salt og pepper og tilsett smør, for at den skal være ekstra blank når du serverer. Må ikke koke etter du har tilsatt smøret.

Server hjortefileten med båtpoteter, rødbetepuré og den deilige sausen og pynt med en timiankvast.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Indonesias nasjonaldag

17. august er Indonesias nasjonaldag og en stor begivenhet. I 1945 erklærte de seg uavhengige og flagget deres ble heist for aller første gang.

I Indonesia bor det over 300 forskjellige etniske og språklige grupper, og nasjonaldagen er en dag for at alle disse forskjellige gruppene skal komme sammen i glede og feiring, holde seremonier og festlige begivenheter i hele landet. Dagen starter med flaggheising og parade etterfulgt av leker, f.eks. putekrig, sekkeløp og klatrekonkurranse.

Indonesia har ca. 5350 tradisjonelle matretter. Maten består ofte av ris, nudler og supper. Den varierer veldig etter region og er påvirket av mange andre land, f.eks. Midtøsten, India, Kina og Polynesia. Du finner flere matretter fra Indonesia her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.