Doi murgi – kyllinggryte fra Bangladesh

Doi murgi er en deilig middagsrett er fra Bangladesh. Oppskriften inneholder mye chili, så det er viktig å tilpasse det sin egen gane og ikke overdrive, for det kan ødelegge et ellers nydelig måltid.

Marinade:

1 kg kyllinglårfilet, delt i store biter

2 ts sitronsaft

1 ts salt

4 ts hvitløk, finhakket

2 ts chilipulver

4 ts ingefær, finhakket

1/2 ts svart pepper, malt

250 g gresk yoghurt

1/2 ts spisskummen

Bland alle ingrediensene til marinaden og legg i kyllingfileten. Sett kyllingblandingen kaldt i min. 3 timer, men gjerne over natten.

Saus:

10 ss sennepsolje

6 mellomstore løk, finhakket

2 ts salt

12 kardemommekjerner

2 biter kanelbark

4 laurbærblader

16 nellikspiker

1 ts spisskummen pulver

2 ts malt koriander

1 ts gurkemeiepulver

1/8 ts muskat

1 ts chilipulver

12 grønne chili (hvis du tør)

Til serveringen:

1 dl finhakket, sprøstekt sjalottløk

8 chili (hvis du tør), delt på langs og fjernet innmat

Brun løk, salt, laurbærblader og de hele krydderne i sennepsoljen til løken er gyllenbrun (10-20 minutter).

Tilsett 2,5 dl vann og kok opp, skru deretter ned varmen og kok i 10 minutter, rør av og til.

Når løkblandingen er myk og karamellisert, tilsettes de malte krydderne. Skru opp varmen til middels og stek i ca. ett minutt.

Ta kjelen av varmen og tilsett kyllingblandingen og ev. chili. Rør alt godt sammen og tilsett ytterligere 1/2 dl  vann

Sett kjelen tilbake på svak varme og sett på lokk. Kok i 35–40 minutter og rør av og til. Du bør ende opp med en ganske tykk saus, med litt olje som stiger opp til overflaten. Server med ris og limebåter til. Strø sprøstekt sjalottløk over og pynt med en delt chili, som kan spises av de som tør.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammecarré med potetpuré, ovnsbakte rotgrønnsaker og rødvinssaus

Lammecarré både smaker godt og ser imponerende ut. Det er ikke så vanskelig som det ser ut som og blir veldig saftig, om du bruker steketermometer, så du ikke steker det for lenge.

Lammecarréen:

1,5 kg lammecarré

Lag marinade av:

2 ss honning

2 ss dijonsennep

1 ts hvitløk fra tube

saft av 1/2 sitron

1 ts rosmarin fra flaske, ev. 2 ts tørket

La lammecarréen ligge i marinaden i minimum to timer, men gjerne over natten, så smakene setter seg bedre i kjøttet. Lammecarréen stekes raskt på hver side på grillen eller i grillpanne. Sett inn steketermometer og sett den brunede carréen i ovnen på 125 grader i ca. 20 minutter, til termometeret viser 55 grader. La det hvile en stund før det skjæres i, så all saften ikke renner ut. Når du deler opp lammecarréen, skjærer du mellom “pinnene” og 2-3 bein er passe per person.

Sausen:

1/2 finhakket løk

litt smør til steiking

2 fedd finhakket hvitløk

4 dl rødvin

2 ss god og søt balsamicoeddik

2 laurbærblader

1 kvast rosmarin

4 dl god lammekraft

100 g smør

1 ss maisenna

Salt og pepper

Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk, balsamico og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden. Det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i til smøret har smeltet.

Rotgrønnsakene finner du oppskrift på her

Jeg har servert lammecarréen med potetpuré, som du finner en perfekt oppskrift på her

Du finner masse, både spennende og tradisjonsrike oppskrifter med lam her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus

Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus er en nydelig dessert som er perfekt for oss som liker pina colada.


Kokospudding:

4 dl kokosmelk

2 ss kremfløte

1 vaniljestang

2 ss sukker

2 plater gelatin

Kok opp kokosmelken og fløten med sukker og vaniljestang. Ta kjelen av platen. Legg gelatinplatene i iskaldt vann til de er helt bløte. Klem ut vannet av dem med hendene og legg dem over i kjelen under omrøring. Sil blandingen over i porsjonsformer og sett kaldt.

For å hvelve puddingen, holder du formen noen sekunder i varmt vann, skjærer forsiktig rundt kanten og snur formen over en tallerken.

Karibisk ananas:

1 ananas

1/2 dl sukker

2 ss smør

1/2 dl mørk rom

Skrell ananasen, ta ut kjernen og del den munnstore biter. Smelt sukkeret i stekepannen til det blir lysebrunt. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke sammen til en sakteflytende saus, sa 5 min. Serveres med en gang, med f.eks. iskrem.

Pynt med granateple og et mynteblad, eller en spiselig blomst, som. f.eks. stemor.

Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus
Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Uer innbakt i panko og persille med tartarsaus og juksepommes frites

Denne deilige retten med uer, passer til både barn og voksne.  Den saftige ueren er dekket av et sprøtt, velsmakende skall av panko, persille og fiskekrydder. Om du ikke får tak i uer, kan du selvfølgelig bruke annen fisk. Oppskriften er passe til 4 personer.

Ueren:

800 g uerfilet
1 egg, sammenpisket
1 ss melk
200 g panko
4 ts fiskekrydder
1 ss tørket persille
1 ss olivenolje
Smør en ildfast form med litt olje. Visp sammen egg og melk i en suppetallerken. Bland panko, fiskekrydder, persille og olivenolje i en annen suppetallerken eller vid bolle.
Dypp hver uerfilet, først i eggblandingen, rull den deretter godt i pankoblandingen.
Legg filetene i den ildfaste formen. Stek på 200 grader i 15-20 minutter, avhengig av tykkelsen på fisken, til den flaker, hvis du skjærer i den og er gyllenbrun på utsiden.

Tartarsaus:

1 pose majones

1 ss agurkmiks

3 ss kapers

1 ts engelsk sennep, eller dijon

Litt finhakket persille

Alt røres sammen og smakes til med salt og pepper.

Potetene:

Beregn 200 – 250 g poteter per person. Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i staver, legg dem i langpanna, ta på salt og ev. annet krydder du har lyst på. Risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

 

Du finner flere spennende og velsmakende fiskeretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lun potetsalat med greske kjøttboller

Lun potetsalat med greske kjøttboller er vel noe av det greskeste man kan spise. Jeg synes det smaker nydelig og får meg til å få lyst på en tur til Hellas.

Greske kjøttboller:

800 g karbonadedeig
1 løk
2 fedd hvitløk
1 neve frisk basilikum
1 neve frisk koriander
1/2 ts spisskummen

1 kvist frisk mynte

2 kvister frisk oregano
1 ts paprikapulver
1 ts chilipulver
1/2 ts cayennepepper
salt + pepper
3 egg
2 ss potetmel

Finhakk løken og stek den blank den i stekepanne. Bland karbonadedeigen med alle de andre ingrediensene, i en bolle. Lag avlange kjøttboller, tre dem på grillspyd og grill dem på middels varme i ca. 10 minutter. Du kan også steke dem i stekepanne eller legge dem på bakepapir i ovnen på 200 grader, til de får lekker farge.

Lun potetsalat

Kok poteter og la dem avkjøle seg så mye at du klarer å ta i dem. Del dem i to, fire eller åtte, alt etter hvor store poteter du har. Bland potene med ett glass fetaost, vårløk i tynne ringer, oliven i skiver, lime, olivenolje, finhakket bladpersille, salt og pepper. La den stå i romtemperatur til den skal spises, så smakene får satt seg og potetene fortsatt har god lunk.

Server gjerne med tzatziki, som du finner oppskrift på her, sammen med masse andre deilige oppskrifter fra Hellas.

Lun potetsalat med greske kjøttboller
Lun potetsalat med greske kjøttboller

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Côte de boeuf med bakt potet, kryddersmør og salsa

Côte de boeuf er en entrecôte på bein. Den er saftig og smaker mye. Sammen med bakt potet, kryddersmør og salsa, synes jeg at côte de boeufen virkelig kommer til sin rett.

La kjøttet ligge i romtemperatur i et par timer før steking. Stek i varm panne tilsatt en blanding av olje og smør. Legg i et par hele hvitløk, som du knuser med handa. Brun kjøttet så det blir brunt og karamellisert ca. 2 minutter på hver side, før du steker det på 125 grader i ovnen i ca. 15 min.

Om kjøttstykket er veldig stort, må det få steke lenger i ovnen. Bruk steketermometer og ta ut kjøttet når det har en kjernetemperatur på 52 grader og la det hvile på en rist med folie over. Du kan gjerne grille côte de boeuf også.

Bakt potet:

Pakk bakepoteter i folie og sett dem i ovnen på 150 grader i 4 timer.

 

Kryddersmør:

250 g smør, romtemperert

2 finhakkede chili

1/2 ts grovmalt pepper

1 ts paprikakrydder

2 finhakkede fedd hvitløk

Alt blandes godt og settes kaldt.

Salsa:

2 tomater, frøene fjernet og i små terninger

1 neve hakket bladpersille

2 halve paprika i små terninger, f.eks. gul og rød

1/2 finhakket løk

1 finhakket chili

1/2 mango i små terninger

1 ss limesaft

Bland alle ingrediensene til salsaen sammen, smak til med salt og pepper og la den hvile til den skal serveres, så smakene får satt seg. Den blir bare bedre av å få stå en time eller to.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Crispy duck – en kinesisk favoritt hos oss

Crispy duck er en nydelig rett med spennende smaker. Du kan lage pannekakene selv, eller kjøpe ferdige i frysedisken, hos forretninger som selger kinesiske ingredienser. Vi synes også dette er hyggelig mat å spise, siden gjestene kan forsyne seg med de ingrediensene de liker og det blir naturlig å sitte lenge til bords.

Dypp 4 andelår i en gryte med kokende vann i to minutter og la dem renne godt av seg. Bland sammen 4 ss soyasaus og 4 ss brunt sukker. Gni lårene inn med blandingen og la dem ligge utildekket i kjøleskapet i minst et par timer, og gjerne natten over.

Legg lårene med fettsiden opp i en ildfast form. Stek lårene ved 150 grader i ca. to timer. Skru opp varmen til 200 grader og stek til skinnet blir helt sprøtt. (Jeg har en i huset som ikke liker and, så jeg legger i et kyllinglår når halve steketiden har gått).

Pannekakene lages av 250 g hvetemel (helst tipo 0 eller 00), 1.5 dl kokende vann og 2 ts olje. Alt blandes og arbeides godt sammen til den blir helt glatt og smidig. Pakk deigen i plastfilm og la den hvile i 10 minutter. Rull deigen ut til en pølse på ca. 5 cm i diameter. Del pølsen i 12 jevne skiver. Kjevl hver skive ut til en tynn rund leiv på ca. 18 cm i diameter. Pensle halvparten av pannekakene med sesamolje. Legg de andre pannekakene oppå, slik at du får doble pannekaker. Bruk en tørr varm stekepanne og stek en dobbel pannekake om gangen. Stek raskt på begge sider, til de får gylne flekker og bobler litt opp. Legg den doble pannekaken over på en tallerken og skill den fra hverandre (kakene kan nå stables oppå hverandre). Legg et kjøkkenhåndkle over de ferdigstekte pannekakene og fortsett sånn til alle er stekt.

Dersom du bruker de ferdige pannekakene,  legges disse på et tilklippet bakepapir i den kinesiske kurven og dampes på toppen av en kjele med kokende vann.

Plukk andekjøttet fra benet og skjær det i strimler.

Ved servering smøres en pannekake med en liten skje hoisinsaus og toppes med kjøtt og finstrimlede frukt/grønnsaker, f.eks. agurk, vårløk, paprika, mango, pære og frisk koriander. Rull sammen og kos deg.

Du kan få tilsendt nyheter fra bloggen, helt gratis, ved å sende oss  e-postadressen din her:

Parmesanlaks med agurksalat og kald rømmesaus

Parmesanlaks er velsmakende og litt sprø på toppen. Det smaker godt sammen med rømmesausen og agurksalaten. Du kan bruke andre slag fisk til denne retten også, f.eks ørret og røye. Oppskriften er passe til 4 personer.

Laksen:

800 g laksefilet, gjerne Salma

1 neve finhakket persille

200 g revet parmesan

Salt og pepper

Del laksen i passe porsjonsstykker i en ildfast form, smurt med smør eller olje. Krydre med salt og pepper, men husk at parmesanen også er litt salt. Legg på finhakket persille og dryss over parmesan. Sett i ovnen på 200 grader til skorpen på parmesanlaksen er gyllen og sprø.

Rømmesausen:

1 boks rømme

Saften av 1/2 lime

1 finhakket hvitløksfedd

1 god neve finhakket gressløk

Salt og pepper

Bland alt og smak til med salt og pepper.

Server parmesanlaksen med valgfrie poteter. Du finner oppskrifter på agurksalat, både med og uten sukker, her.

Du finner masse både enkle og spennende oppskrifter med laks her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Overdådig eplekake

Denne eplekaken er mektig, smakfull og passer perfekt sammen med iskrem til dessert. Den overdådige smaker helt fantastisk når den fortsatt er lunken.

400 g sukker

400 g smør

400 g hvetemel

7 egg

2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

1,5 dl melk

12 eple faste, kuttet i terninger

2 dl rosiner

Topping:

Kanel

Mandelflak

Perlesukker

Rør smør og sukker lyst og luftig. Bruk helst romtemperert smør eller margarin. Rør inn ett og ett egg.

Sikt inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og bland sammen så det blir en jevn masse. Rør inn melken. Røre inn epler og rosiner til slutt. Røren fordeles i en langpanne kledd med bakepapir, ca. 25 x 36 cm. Dryss på kanel, mandelflak og perlesukker på toppen og stek på ca. 180 grader i omtrent 30-40 minutter.

Varm eplekake smaker godt med iskrem eller vaniljekrem til.

Du finner oppskrift på deilig vaniljeis HER. Om du har lyst på vaniljekrem til, finner du oppskrift HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizza med salami

Denne italienske pizzaen har enkle, rene smaker, som de fleste kan like. Salamien og basilikumen legges på etter steking. Pizzabunnen kan med fordel lages kvelden før.

Bunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1/2 pk pizzagjær

1 ts salt

1 ts sukker

1 ss olivenolje

1 ss honning

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet for å sikre at bunnen blir sprø og gjennomstekt.

Pizzasaus:

Det er smart å lage er stor porsjon med pizzasaus, fordele i bokser og fryse ned, så det er lettvint senere. Om du tar den opp når du starter på deigen og setter den på kjøkkenbenken, er den tint når du skal bruke den.

1 boks hakkede tomater fra Mutti

1 finhakket løk

1 laurbærblad

1 ss tørket oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ss tørket basilikum

1/2 ts pepper

5 dråper tabasco

1 ts knust fennikel

Alt blandes i en kjele og kokes lenge, gjerne en time eller mer.

Pizzaen:

Pizzabunn

Pizzasaus

Revet ost, gjerne flere slag og gjerne vellagret

Italiensk salami

Sort oliven i skiver

Basilikum, gjerne både grønn og rød

Parmesan

God olivenolje

Smør på pizzasaus, dryss over osten og fordel oliven utover. Pizzaen stekes i ovnen på den høyeste temperaturen du har, til den er gyllen og fin. Ta pizzaen ut av ovnen og legg på salami og basilikum. Dryss over revet parmesan og risle over litt olivenolje.

Du finner mange spennende pizzavarianter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.