Reinsdyrfilet med jegersaus smaker godt av solbærsirup og jegermikskrydder. Jeg har valgt å servere med båtpoteter og blomkål, men du kan gjerne bruke andre grønnsaker og kokte poteter eller potetmos også.
200 g reinsdyrfilet per pers
2 ss smør
2 finhakkede løk
1 boks rømme
3 dl fløte
2 pk sopp i skiver
4 ss viltfond
2 ss jegermiks (krydder)
1 dl solbærsirup
Salt og pepper
Løken stekes i en kjele, på lav temperatur i smøret til det har fått fin brunfarge. Mot slutten tilsettes soppen. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke i 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
Reisdyrfiletene krydres med salt og pepper før de stekes eller grilles i 2 minutter på hver side.
Båtpoteter:
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Laks med pastis- og kjørvelsaus, gulrot- og blomkålpuré og mungobønner er en deilig rett. Mungobønnene kan fint erstatte poteter, men du kan gjerne bruke poteter, enten kokte eller båtpoteter i ovnen om du foretrekker det. Pastis- og kjørvelsaus gir en nydelig smak av anis. Om du ikke får tak i Pastis, man du bruke et annet anisbrennevin, f.eks. Ouzo eller Raki.
Gulrot- og blomkålpuré:
4 gulrøtter
1 lite blomkålhode
2 ss grønnsaksfond
Fløte
Salt og pepper
Skrell og del gulrøtter i små terninger og blomkålen i små buketter. Legg det i en kjele og hell på fond og fløte, så det nesten dekker. La det koke langsomt opp og la det koke på lav varme til grønnsakene er møre. Kjør det jevnt med en stavmikser og smak til med salt og pepper.
Laksen:
Laksen krydres med litt salt og pepper og kan bakes i litt smør i ovnen på 200 grader, til den er klar (ca 20 – 30 minutter, avhengig av størrelse).
Mungobønner:
300 g mungobønner
1/2 finhakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
1 ts timian
2 ss olivenolje
1 l hønsebuljong eller grønnsakbuljong
Salt og pepper
2 ss smør
Skyll godt av mungobønnene og la dem renne godt av. Finhakk løk og surr den blank i olje, tilsett finhakket hvitløk og timian. La alt surre i olje i ca. 30 sek, tilsett godt avrente bønner og buljong.
Pastis- og kjørvelsaus:
6 sjalottløk
2 dl Pastis
5 dl fløte
4 ss grønnsaksfond
1 potte kjørvel
Salt og pepper
Finhakk sjalottløken og fres den blank i 2 ss smør
Tilsett Pastis og la det koke inn, til det nesten ikke er væske igjen, før du tilsetter fløte og fond og lar det koke til det får passe sauskonsistens. Tilsett kjørvel og la det koke et par minutter, før du smaker til med salt og pepper og server.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Gnocchi med kjøttsaus (ragu) er lett å like for både liten og stor. Gnocchi er en italiensk klassiker. Det er pasta, men er laget av poteter i stedet for mel og smaker veldig godt. I det siste har det vært mulig å få tak i god, fersk gnocchi i matbutikken og det er jo mye enklere enn å lage selv. Gnocchi kan brukes til det samme som annen pasta. En av favorittene mine er gnocchi med blåskimmelsaus, men i dag har jeg laget den med en deilig kjøttsaus eller ragu, som italienerne kaller det. Sausen har gulrot i små terninger, men det smaker ikke gulrot. Gulroten gir bare en god smak til sausen og den blir litt sunnere også.
1 gulrot i små terninger
2 rødløk, finhakket
1 ss tørket basilikum
1 ss oregano
600 g karbonadedeig
1 finhakket rød chili
1 neve finhakket fersk basilikum
2 fedd finhakket hvitløk
1 boks hakkede tomater (helst Mutti)
1 ss tomatpuré
Salt og pepper
Rødløk og gulrot stekes i litt olje. Tilsett karbonadedeig, hvitløk, chili, tørket basilikum, oregano, fersk basilikum, hakkede tomater, tomatpuré, salt og pepper. Sausen skal koke til den får en naturlig sødme, så gjerne en time eller to.
Gnocchien kokes etter anvisningen på pakken. Jeg drysser reven parmesan over og pynter med litt basilikum.
Du finner flere spennende og varierte pastaretter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Laks med hjemmelaget teriyakisaus smaker nydelig som en liten kveldsrett og kan fint også brukes som forrett. Om du vil ha den til middag, kan du bare koke litt ris til, så har du et komplett måltid. Den hjemmelagde teriyakisausen smaker mye bedre enn ferdigkjøpt og kan brukes til mange andre retter enn denne. Det høres merkelig ut å tykne den med bakepulver, men det virker.
Hjemmelaget teriyakisaus:
2 dl soyasaus
2 ss vann
1 ss sesamolje
2 ss riseddik
3 ss brunt sukker
3 ss honning
1 revet hvitløksfedd
1 ss revet ingefær
Bland alt i en kjele. Kok opp og la den koke i 10 minutter. For at sausen skal bli tykkere, kan du røre inn litt bakepulver i en liten del av sausen, og så blande det inn igjen i sausen og la det stå på kjøkkenbenken for å bli tykkere.
Laksen:
Laksen deles i porsjonsstykker, saltes og pepres, legges i en ildfast form med litt olje og settes i ovnen på 180 grader i 15 minutter. Om du vil, kan du pensle med teriyakisausen før du setter den i ovnen og en gang underveis. Du kan også ta laksen i Sous Vide med litt olje, salt og pepper på 50 grader i 15 minutter.
Servering:
Server laks med hjemmelaget teriyakisaus med hvite bønner, mango i terninger, avokado i terninger, strimlet vårløk, frisk finhakket koriander og kanskje et dryss sesamfrø.
Du finner flere spennende matretter fra Japan her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Rekecocktail som i Karibia er en frisk og god forrett, som smaker aller best med ferske reker, men du kan bruke frosne eller lakereker også. Om du velger lakereker, anbefaler jeg at du bruker noen av god kvalitet og skyller dem litt, så lakesmaken forsvinner.
Denne oppskriften er passe til 4 personer
1/2 finhakket paprika
2 finhakkede, røde chili
1 finhakket vårløk
1 mango i små terninger
saften av 1 lime
1 neve finhakket koriander
200 g pillede reker
Bland og fordel blandingen i 4 porsjonsformer.
1 avokado
Saften av 1 lime
2 ts honning
2 ss kokoskrem
Ingrediensene kjøres jevn i stavmikser, helles over i spumaflaske og sprøytes på toppen av hver skål. Om du ikke har spuma, kan du legge den på med en spiseskje.
Du finner flere spennende og varierte forretter og småretter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 28 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Pasta med knivskjell er ikke like vanlig som med andre typer skjell. Knivskjell kan tilberedes på samme måte som blåskjell. Denne middelhavsinspirerte varianten er en favoritt her i huset.
1 kg knivskjell
1 løk i strimler
2 hvitløksfedd, finhakket
1 knust, tørket chili
10 minitomater, delt i to
6 ss olivenolje
3 dl hvitvin
1 bunt finhakket bladpersille
Litt høvlet parmesan til serveringen
500 spagetti eller annen pasta
Skyll knivskjellene i kaldt vann og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg.
Fres løk, hvitløk og chili i olivenolje. Tilsett hvitvin, tomatene og skjellene. Legg på lokk og la det dampe til skjellene åpner seg. Åpne lokket en gang underveis og rør før du setter på lokket igjen. Smak til kraften med salt. Dryss over bladpersille og høvlet parmesan og server med spagetti eller annen pasta du har lyst på.
NB! Skjell som ikke har åpnet seg skal ikke spises.
Du finner flere spennende og varierte retter med skalldyr her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Cosmopolitan har vært yndlingsdrinken til den yngste broren min i flere år og vi lager den alltid til ham når han kommer på besøk.
Opprinnelsen til det cosmopolitan er usiker, men den er trolig Provincetown på 1970-tallet. Deretter ble den populær vestover til Cleveland og Minneapolis, og landet i San Francisco. Derfra fikk den en nny får østover, med en mer moderne oppskrift som ble blandet i 1989 i New York City.
3 cl vodka 1 cl contreau 1,5 cl limesaft 3 cl tranebærjuice Hell alt opp i en shaker med is, rist godt i 10 sekunder. Sil alt over i et avkjølt cocktailglass.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kalvefilet med bearnaisesaus og båtpoteter er en velsmakende rett, som passer godt til selskap. Du kan lage bearnaisesausen selv, som jeg, eller kjøpe ferdig i butikken. Om du ikke får tak i kalvefilet, kan du bruke annen storfefilet eller svinefilet.
Potetene:
200-250 g poteter per person
Raps- eller solsikkeolje
Salt og pepper
Del potetene i båter og legg dem i en ildfast form og risle over litt olje. Krydre med salt og pepper og stek i ovnen på 250 grader til de får en gyllen, fin farge og er gjennomstekte. Rør et par ganger under stekingen, så de får farge på alle sider.
Kalvefilet:
Beregne 200 – 250 g kalvefilet per person. Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.
Om du vil grille fileten, bruner du den godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet.
Om du vil bruke sous vide, krydrer du fileten med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legg den i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen eller i stekepanna, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe.
Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader.
La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.
Bearnaisesaus:
Denne oppskriften skal være nok til 4 personer, men det pleier å gå masse av den, så jeg dobler den vanligvis.
3 romtempererte eggeplommer
150 gram smør
2 ts tørket estragon
4 ss vann
2 ss hvitvinseddik
1 finhakket sjalottløk
Salt og pepper
La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.
Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.
Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.
Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og bland godt.
Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).
Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten.
Servering:
Server kalvefilet med bearnaisesaus og båtpoteter sammen med valgfrie grønnsaker, f.eks. brokkolini, blomkål, en salat, eller som jeg har gjort her, grillet, hvit asparges.
Du finner flere hundre spennende oppskrifter på mat fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kremet soppsuppe er nydelig mat og med kantareller er den helt magisk. Som sønnen min sier: Livet er for kort til å spise vond mat og dette er virkelig en av de gode tingene i livet, for vi er så heldige at vi bor i skogkanten. Vi har vært på sopptur og av “fangsten” lager vi en kremet soppsuppe.
Minimum 5 dl renset sopp
1 finhakket løk
2 gulrøtter i bittesmå terninger
1 pastinakk i bittesmå terninger
5 dl fløte
2 dl melk
2 ss grønnsaksfond
1 neve finhakket frisk timian
Fres løk, gulrøtter og pastinakk til løken er blank og gyllen. Soppen skives og stekes i egen panne, uten smør til den får en delikat brunfarge, før den helles over i gryten med resten av ingrediensene. Tilsetter fløte, melk, grønnsaksfond og timian. Kokes i 20 minutter før den smakes til med salt og pepper.
Serveres med godt brød og litt sprøstekt bacon.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.