Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød er en saftig og deilig rett, som er veldig populær her i huset. Du kan også lage den med grillet kylling, men da må ikke kjøttet steke, kun strimles og varmes opp sammen med BBQ-sausen.
Svinenakken legges i en ildfast form med ca. 2 dl. vann og smøres inn med BBQ-saus. Jeg har brukt Sweet baby rays’s Hickory & Brown Sugar, men du kan selvgølgelig bruke en annen. Svinenakken settes i ovnen på 150 grader og smøres med BBQ-sausen hver halvtime. Etter 6 timer er den klar til å deles i terninger, som vendes i kraften og får stå i 30 minutter til i ovnen.
Serveres med burgerbrød (jeg bruker grove), coleslaw, tomater, agurk, strimlet rødløk og litt finhakket chili (for de tøffe).
Coleslaw:
Coleslawen lages enkelt ved å blande:
1 pose majones
1 boks creme fraiche
½ lime, saften
2 ss sukker
2 ss HP saus
4 ss agurkmiks
1 ss eplesidereddik
salt og pepper
Til dette rører du inn 1 pose med ferdigrevet gulrot og kål, men om du har lyst på litt mer jobb, kan du rive gulroten og finsnitte kålen selv.
Denne lasagnen har jeg tatt helt ut av eget hode, uten inspirasjon fra noe sted. Jeg tenkte at en slags gresk lasagne burde fungere og jeg synes denne smaker skikkelig godt.
2 finhakkede løk
500 g lammekjøttdeig
1 boks hakkede tomater (helst Mutti)
2 gulrøtter i små terninger
4 finhakkede soltørka tomater
4 finhakkede marinerte artisjokkhjerterter
1 laurbærblad
1 kanelbark
1 ss kyllingfond
1 ss tzatzikikrydder
1 ts pepper
1 kvast oregano
2 finhakkede fedd hvitløk
6 lasagneplater
1 glass fetaost
1 pk reven ost
Brun lammekjøttdeigen sammen med løken i litt av oljen fra fetaosten. Tilsett gulrøtter, hakkede tomater, finhakkede soltørka tomater, artisjokk, laurbærblad, kanelbark, oregano, kyllingfond, hvitløk og krydder. La det småkoke i 1 time.
Legg litt av kjøttsausen i bunnen av en ildfast form. Legg på halvparten av fetaostterningene. Legg på 3 lasagneplater og deretter mer saus, nytt lag med lasagneplater og deretter resten av sausen. Strø ost på toppen og stikk resten av fetaosten innimellom den revne osten. Stekes langt ned i ovnen på 180 grader i ca. 45 minutter, til osten har fått fin farge.
Denne retten er veldig populær hos oss og jeg synes det er smart å lage den om sommeren, når du kan stå med frityrkjelen ute. Fisken i fish and chips skal egentlig lages med en røre av mel, øl og bakepulver, men jeg synes denne varianten med panko blir enda bedre. Når jeg serverer fisk hos oss, er jeg så heldig at jeg har arvet farmors gamle fiskeservise Clupea fra Turi-design.
Tartarsaus:
1 pose majones
1 ss agurkmiks
3 ss kapers
1 ts engelsk sennep, eller dijon
Litt finhakket persille
Alt røres sammen og smakes til med salt og pepper.
Fisken:
Del 150 g fisk per pers. i passe biter, ta på salt og pepper og sett den kaldt, helst en times tid. Saltet gjør fisken litt fastere.
Dypp fiskestykkene i mel, sammenpisket egg, mel og deretter egg igjen, før de rulles i panko (eller strøkavring)
Stek 3 fiskestykker av gangen i frityrolje på 170 grader til de er gylne. Det tar ca. 10 minutter.
Potetene:
Del 250 g poteter per pers. i båter. Kok dem opp i en kjele vann og la dem stå i kokevannet i 4 minutter. Hell av vannet og la dem tørke godt før de friteres til de er gylne i 15 minutter på 170 grader.
Noen ganger kan det være kjekt med porsjonspizza og denne oppskriften er passe til 4 pizzaer. Om du ikke synes oliven smaker så godt, skjær dem i ekstra tynne skiver, så blir de nesten som et krydder.
550 g mel, helst tipo 00
1/2 pk pizzagjær
1 ts salt
1 ts sukker
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann. Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken.
Del deigen i 4 før du trykker/kjevler ut og la de etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Stek bunnene på høy temperatur i noen få minutter, før du tar på fyllet.
Pizzasaus:
Det er smart å lage er stor porsjon med pizzasaus, fordele i bokser og fryse ned, så det er lettvint senere. Om du tar den opp når du starter på deigen og setter den på kjøkkenbenken, er den tint når du skal bruke den.
1 boks hakkede tomater fra Mutti
1 finhakket løk
1 laurbærblad
1 ss tørket oregano
2 finhakkede fedd hvitløk
1 ss tørket basilikum
1/2 ts pepper
5 dråper tabasco
1 ts knust fennikel
Alt blandes i en kjele og kokes lenge, gjerne en time eller mer.
Pizzaen: Smør er tynt lag med saus på bunnene. Legg på spekeskinke, oliven i skiver, minitomater, delt i to og basillikum. Dryss på revet ost, gjerne flere slag og gjerne vellagret, om du liker det. Stek på full guffe i ovnen til den er gyllen og lekker.
Denne retten er enkel og full av smak. Oppskriften er passe til 4 personer.
1 pk. trøffelpasta (fås bl.a. på Meny)
3 kyllingfileter i biter
1/2 ts kyllingkrydder
1 løk, finhakket
20 minitomater, delt i båter
1 dl vann
1 ts kyllingfond
Reven parmesan
Brun kyllingfiletene og løken i litt olje, krydre med kyllingkrydder. Tilsett tomater og la det surre i noen minutter, så tomatene slipper fuktigheten. Tilsett vann og fond og la det surre i noen minutter til, mens du koker pastaen.
Legg pastaen på tallerkener, fordel kyllingblandingen over og gi retten et dryss med salt, pepper og parmesan. Pynt med basilikum og server.
Du finner masse spennende oppskrifter med kylling her.
Hval med gremolatapoteter smaker ekstra godt på varme sommerkvelder. Den er enkel å lage og grei å servere til mange.
Potetene:
1 potte persille, finhakket
2 finhakkede fedd hvitløk
1 lite glass kapers
2 finstrimlede vårløk
1 dl sitronolje
2 dl mangoeddik
1 dl olivenolje
1 kg småpoteter, helst kokefaste (om du ikke får tak i små poteter, kan du bruke store og dele dem i munnfullstørrelse etter koking)
Kok potetene. Rør de øvrige ingrediensene godt sammen og la det stå og hvile i romtemperatur til potetene er klare. Bland potetene inn gremolataen og server enten varmt, lunkent eller kaldt.
Hvalen:
200 – 250 g hvalbiff per person
Salt og pepper
Krydre biffene med salt og pepper og stek dem 3 min. på hver side.
Når rabarbraen begynner å komme smaker det ekstra godt med en rabarbrapai. Denne er så lekker at det er en fryd å sette den frem til gjestene, med litt god is til.
Bunn:
225 g mel
1 ts vaniljeekstrakt
130 g smør
2 egg
100 g melis
2 egg
50 g finhakka mandler
Fyll:
3/4 pose minimarshmallows
200 g rabarbra, renset og skjært i skiver
4 dl vaniljekrem
50 g mandelspon
Pisk mykt smør og sukker til en luftig smørkrem. Tilsett ett egg om gangen og pisk godt mellom hvert egg. Bland inn resten av ingrediensene.
Legg til side ca. 1 neve av deigen, som lages til en blomst ved å forme kronblader, som settes utenpå hverandre. Sett blomsten kaldt til den skal brukes.
Fordel resten av kakedeigen jevnt utover i en springform (24 cm) med bakepapir i bunnen.
Fordel vaniljekremen utover bunnen. Sett deretter marsmallows tett i tett. Legg på rabarbraen i fint mønster (se bildet) og dryss over mandelspon.
Legg på deigblomsten og stek kaken midt i ovnen ved 175°C i ca. 1 time og 15 minutter, til kaken er gyllen på overflaten og gjennomstekt.
Server med iskrem. Du finner oppskrift på hjemmelaget vaniljeis her.
Carpaccio av hval er en av mine favoritter og kan brukes til lunsj, forrett eller som en del av et tapasbord. Om du ikke ønsker helt rått kjøtt, kan du steke hvalbiffen i 2 minutter på hver side, før du deler den i tynne skiver.
Tynne skiver hvalkjøtt av god kvalitet
Pistasjkjerner
Parmesanskiver
Ruccola
Olivenolje av god kvalitet
Balsamico
Flaksalt og pepper
Legg hvalskivene utover et fat eller på tallerkener. Fordel hakkede pistasjkjerner, parmesan og basilikumblader over. Ved servering, risles det over litt god olivenolje, en tyktflytende balsamico og til slutt et dryss nykvernet salt eller flaksalt og pepper.
Risotto med aromasopp og trøffel smaker helt nydelig, enten som en lunsjrett eller til middag. Om du ønsker denne som en vegetarrett, kan du erstatte kyllingkraften med grønnsakskraft (ev. vann og fond (grønnsaksbuljong).
2 ss olivenolje
1 finhakket løk
1 pk aromasopp i skiver
300 g arborioris (risottoris)
4 dl hvitvin
8 dl varm kyllingkraft (eller vann og fond, ev. vann og buljongterning)
20 g smør
50 g finrevet parmesan
1 glass trøffel
Litt finhakket persille
Varm en tykkbunnet kjele og tilsett olje. Fres soppen og løken til løken er myk og blank. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Tilsett vinen og kok til all vin er absorbert, mens du rører jevnlig.
Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell en øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har brukt opp kraften. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Risottoen vil tykne om den blir stående. Tilsett trøffel og persille rett før servering. Server gjerne risotto med aromasopp og trøffel med litt parmesan, som kan høvles over ved servering.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.