Parmesanlaks med agurksalat og kald rømmesaus

Parmesanlaks er velsmakende og litt sprø på toppen. Det smaker godt sammen med rømmesausen og agurksalaten. Du kan bruke andre slag fisk til denne retten også, f.eks ørret og røye. Oppskriften er passe til 4 personer.

Laksen:

800 g laksefilet, gjerne Salma

1 neve finhakket persille

200 g revet parmesan

Salt og pepper

Del laksen i passe porsjonsstykker i en ildfast form, smurt med smør eller olje. Krydre med salt og pepper, men husk at parmesanen også er litt salt. Legg på finhakket persille og dryss over parmesan. Sett i ovnen på 200 grader til skorpen på parmesanlaksen er gyllen og sprø.

Rømmesausen:

1 boks rømme

Saften av 1/2 lime

1 finhakket hvitløksfedd

1 god neve finhakket gressløk

Salt og pepper

Bland alt og smak til med salt og pepper.

Server parmesanlaksen med valgfrie poteter. Du finner oppskrifter på agurksalat, både med og uten sukker, her.

Du finner masse både enkle og spennende oppskrifter med laks her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Overdådig eplekake

Denne eplekaken er mektig, smakfull og passer perfekt sammen med iskrem til dessert. Den overdådige smaker helt fantastisk når den fortsatt er lunken.

400 g sukker

400 g smør

400 g hvetemel

7 egg

2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

1,5 dl melk

12 eple faste, kuttet i terninger

2 dl rosiner

Topping:

Kanel

Mandelflak

Perlesukker

Rør smør og sukker lyst og luftig. Bruk helst romtemperert smør eller margarin. Rør inn ett og ett egg.

Sikt inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og bland sammen så det blir en jevn masse. Rør inn melken. Røre inn epler og rosiner til slutt. Røren fordeles i en langpanne kledd med bakepapir, ca. 25 x 36 cm. Dryss på kanel, mandelflak og perlesukker på toppen og stek på ca. 180 grader i omtrent 30-40 minutter.

Varm eplekake smaker godt med iskrem eller vaniljekrem til.

Du finner oppskrift på deilig vaniljeis HER. Om du har lyst på vaniljekrem til, finner du oppskrift HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizza med salami

Denne italienske pizzaen har enkle, rene smaker, som de fleste kan like. Salamien og basilikumen legges på etter steking. Pizzabunnen kan med fordel lages kvelden før.

Bunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1/2 pk pizzagjær

1 ts salt

1 ts sukker

1 ss olivenolje

1 ss honning

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet for å sikre at bunnen blir sprø og gjennomstekt.

Pizzasaus:

Det er smart å lage er stor porsjon med pizzasaus, fordele i bokser og fryse ned, så det er lettvint senere. Om du tar den opp når du starter på deigen og setter den på kjøkkenbenken, er den tint når du skal bruke den.

1 boks hakkede tomater fra Mutti

1 finhakket løk

1 laurbærblad

1 ss tørket oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ss tørket basilikum

1/2 ts pepper

5 dråper tabasco

1 ts knust fennikel

Alt blandes i en kjele og kokes lenge, gjerne en time eller mer.

Pizzaen:

Pizzabunn

Pizzasaus

Revet ost, gjerne flere slag og gjerne vellagret

Italiensk salami

Sort oliven i skiver

Basilikum, gjerne både grønn og rød

Parmesan

God olivenolje

Smør på pizzasaus, dryss over osten og fordel oliven utover. Pizzaen stekes i ovnen på den høyeste temperaturen du har, til den er gyllen og fin. Ta pizzaen ut av ovnen og legg på salami og basilikum. Dryss over revet parmesan og risle over litt olivenolje.

Du finner mange spennende pizzavarianter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grøntrand

Oppskriften på grøntrand har jeg funnet i den gamle kokeboka som moren min har fra husmorskolen. Den ble laget i en randform og du skulle legge kokte grønnsaker i åpningen i midten og servere med tomatsaus eller skinkesaus. Jeg har modifisert den litt og synes den passer veldig godt som forrett. Jeg har laget den i porsjonsformer og pyntet den med sprøstekt skinke, pinjekjerner og revet Eiker Holtefjell XO.

Grøntrand:

350 g finsnittet mangold eller spinat

50 g finhakket basilikum

3 ss smør

5 ss hvetemel

2 dl væske (kraft fra dampingen tilsatt fløte).

Salt og pepper

3 egg

1 finhakket hvitløksfedd (var ikke i den opprinnelige oppskrften, men godt).

Damp mangold eller spinat og finhakket basilikum i litt vann. Sil av vannet og bruk det i sausen.

Sausen:

Smelt smøret med hvitløken i en kjele, tilsett melet og væsken. Rør godt og la det koke noen minutter under omrøring. Avkjøl sausen litt, før du tilsetter det grønne, salt, pepper og godt sammenpiskede egg.

Fyll grøntrandblandingen i en godt smurte porsjonsformer eller i randform og stek i vannbad på 185 grader i 45 minutter. La den hvile i noen minutter, før du legger den på tallerkener eller fat.

Spekeskinkeskiver legges på et stekebrett dekket med bakepapir ig settes i ovnen på 200 grader, til skinka har blitt sprø og har fått fin farge.

Du finner masse oppskrifter på tradisjonsmat her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Faremat

Vi kalte alltid morfaren min for far og siden han var verdens aller snilleste, elsket vi å være sammen med ham. Brødskive (måtte være Klausen grisla kneip) med smør, egg, tomat og salt, var noe av det beste han kunne få til frokost og egget måtte være kokt i 7 minutter (eller 8, hvis egget var stort). Jeg syntes ikke dette var spesielt godt som barn, men broren min ville alltid sitte ved siden av far, med sin egen faremat.

Etter jeg ble voksen, har jeg testet igjen, men denne gangen med pepper, som jeg liker godt og med søte minitomater fra egen avling. Om du ikke har testet faremat, kan jeg anbefale det til frokost en dag og kanskje med en skive sprøstekt bacon på toppen.

Du finner flere frokostoppskrifter, til både hverdags og fest, her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fiskeform med snøfrisk og erter

Denne fiskeformen er en god hverdagsrett som smaker godt med båtpoteter til, men det går fint med kokte også. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

600 g valgfri fisk i terninger (jeg brukt laks og torsk)

1 løk i skiver

1 finhakket hvitløk

1 beger creme fraiche

1 beger snøfrisk

1 pk frosne erter

Salt og pepper

200 g reven ost

Legg fisken i en smurt, ildfast form. Fordel løk og hvitløk over fisken. Kok opp creme fraiche, snøfrisk, erter, salt og pepper og hell det over fisken. Strø over reven ost og sett formen i ovnen på 200 grader i 30 minutter.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kan griser fly? Pig wings med fløtegratinerte poteter og coleslaw

Om griser kan fly? Jeg har ikke sett det noen gang, men de har i vertfall «vinger». Pig wings er laget av en liten del av svineknoken og er saftig og godt kjøtt.

Pig wings:

1 pig wing per person

1 fl. BBQ-saus, jeg liker Baby Rays Hickory & Brown Sugar

Legg pig wings i en lidfast form. Smør dem inn med rikelig med BBQ-saus. Hell på 2 dl vann. Pakk inn hele formen med aluminiumsfolie og sett i ovnen på 100 grader i 10 timer. La dem få en rask runde på grillen eller under grillelementet (uten folien) ved servering, så de får fin farge.

Potetene:

Fløtegratinerte poteter har etter hvert blitt en klassiker , er enkel å lage og passer til mye.

10 poteter i tynne skiver

1 løk i strimler

3 fedd finhakket hvitløk

Salt og pepper

1 boks fløte

1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag

Legg potetskivene, løken, hvitløken og 1/3 av osten i lag i en smurt, ildfast form.  Dryss litt salt og pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte. Settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.

Coleslaw:

1 pose majones

1 boks creme fraiche

½ lime, kun saften

2 ss sukker

2 ss HP saus

4 ss agurkmiks

1 ss eplesidereddik

salt og pepper

1 pose med ferdigrevet gulrot og kål

Bland alt sammen. Om du har lyst på litt mer jobb, kan du rive gulroten og finsnitte kålen selv.

Er du fortsatt usikker på om griser kan fly? Prøv å lage denne retten selv, så kan du vurdere det.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blomkålsalat med bacon

Blomkålsalat med bacon passer til forrett, som lunsj og som tilbehør til grillmat. Jeg har vært så heldig å få tak i blå blomkål. Om du ikke får tak i det, smaker denne blomkålsalaten like godt med vanlig blomkål.

1-2 blomkålhoder i små buketter
2 dl majones
1 ss honning
2 ss god kirsebæreddik ev. annen bæreddik
100 g bacon i terninger
1 rødløk, finhakket
50 g rosiner
60 g pinjekjerner

Friske bær til pynt

Legg baconterningene i ildfast form og sett dem i ovnen på 200 grader, til det har fått fin farge og er sprøtt. Bland alle ingrediensene sammen. Pynt med friske bær.

Server gjerne blomkålsalat med godt brød. Du finner spennende oppskrifter på brød om du går inn her.

Det er flere deilige salater på bloggen. Sjekk her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Villaks med eple- og fennikelsaus

Villaks med eple- og fennikelsaus smaker aller best med villaks, men det er ikke alltid så lett å få tak i. Du kan erstatte den med oppdrettslaks eller ørret, det blir nesten like godt.

Sausen:

4 sjalottløk, finhakket

1 liten, finhakket fennikel

1 eple, skrelt og finhakket

2 ss  pastis, pernod eller annet anisbrennevin

1 dl hvitvin

1 dl fløte

3 ss smør

1 ss kyllingfond

1 neve fersk kjørvel, finhakket

Fres løk og fennikel i smør, til løken er blank. Tilsett eple og la det frese videre i 5 minutter, før du tilsetter vinen og la den koke inn. Tilsett pastis, fløte og kyllingfond. La det småkoke i 5 minutter. Tilsett kjørvel og smør og rør til smøret har smeltet. NB! Må ikke koke etter du har hatt i smøret.

 

Grønnsakene: 

4 vårløk

8 minigulrøtter

8 minitomater

1 paprika i store biter

4 sjalottløk

4 borettaneløk

Alle grønnsakene blandes med litt nøytral olje og grilles i grillwok i noen minutter, til løken er mør. Tilsett litt salt og pepper før servering.

Bacon:

Legg 8 baconskiver på bakepapir i ovnen og stek på 200 grader til baconet er gyllent og sprøtt. Ta det ut og la det kjøle seg ned til du klarer å ta på det. Knus det fint med hendene.

Laksen:

800 g laksefilet

Smør til steking

Salt og pepper

Krydre laksen og stek den på begge sider i smøret, ca. 2 min. på hver side, avhengig av tykkelsen.

Server villaks med sprøstekt bacon, grilla grønnsaker og eple- og fennikelsaus med valgfrie poteter.

Du finner flere inspirerende lakseretter her.

Villaks med eple- og fennikelsaus
Villaks med eple- og fennikelsaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sennepsdagen

Sennepsdagen feires første lørdag i august i USA. Sennep er godt til mye mer enn pølser og passer spesielt godt sauser og dressinger. Du finner masse oppskrifter med sennep her.

Sennepsdagen
Sennepsdagen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.