Eggesalat er et pålegg, som de aller fleste liker. I forbindelse med at det ble egg igjen etter lunsjen på jobben for mange år siden, fant jeg ut at jeg skulle finne en måte å få brukt dem opp på.
4 kokte, kalde egg i terninger
1 pose majones
1 ss dijonsennep, eller 2 ss av en mildere type
4 vårløk i strimler
Salt og pepper
Rør alt sammen og smak til med salt og pepper. Spises med brødskive under og passer godt til. f.eks. røykelaks.
Eggesalat
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hvite pizzasnurrer er deilig til middag, kveldskosen, barnebursdag eller som turmat. Den hvite pizzasausen er veldig lettvinn å lage, siden den ikke skal kokes. Hvite pizzasnurrer smaker godt både nystekte, oppvarmet, lunkne og kalde. Jeg lager gjerne en dobbel porsjon, halvsteker de vi ikke skal spise med en gang og fryser ned til senere. Pizzasnurrer ble første gang laget midt på 1960-tallet i Minnesota i USA.
Bunnen:
6 dl tipo 00 mel
2 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts sukker
1/2 pose tørrgjær
Ca. 2,5 dl lunkent vann
Elt alt godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet.
Pizzasaus:
1 boks crème fraîche
2 ts revet hvitløk, eller hvitløk fra tube
1 rødløk i strimler
Rør sammen crème fraîche, hvitløk, salt og pepper .
Utbaking:
Kjevle deigen flat. Den skal være ca. 30 x 50 cm. Smør pizzasausen utover, men unngå de siste 2 cm og legg på det fyllet du ønsker.
1 finhakket rødløk
200 g spekemat, delt i bitte små terninger
200 g ost
Det er viktig at du ikke legger på for mye fyll, for da blir det vanskelig å rulle sammen.
Når du er fornøyd med fyllet, rulles deigen sammen til en lang pølse, som skjæres i ca. 1,5 cm tykke skiver. Legg snurrene på et stekebrett kledt med bakepapir og dryss på ekstra ost. Etterhev pizzasnurrene i ca. 30 minutter. Stek på 225 °C i ca. 15 minutter.
Hvite pizzasnurrer
Du finner mange spennende pizzavarianter, både tradisjonelle og pizzaer inspirert av mat fra rundt omkring i verden HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 34 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i her overskrift eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Kalv- og lammegryte er enkel å lage. Den er også praktisk på f.eks. hyttetur, siden alt er i én gryte. Oppskriften passer til 4 personer. Jeg har brukt ytrefilet for at det skal gå raskt. Du kan også bruke forpart, men da bør det koke et par timer, til kjøttet er mørt.
800 g lamme- og kalvekjøtt i terninger (ca. halvparten av hver)
3 løk
1 pk aromasopp i skiver
1 pk sjampinjong i skiver
2 fedd finhakket hvitløk
2 laurbærblader
1/2 flaske hvitvin, ev. eplemost
2 ts timian
2 ts rosmarin
4 ss oksefond
2 ts nykvernet pepper
8 poteter i terninger
1 søtpotet i terninger
4 gulrøtter
1 neve fersk bladpersille
3/4 ltr fløte
Salt og pepper
Start med å brune kjøttet, før du tilsetter finhakkede løk og bruner videre i noen minutter. Tilsett soppen og la det brunes sammen med kjøttet og løken. Hell i hvitvin, tilsett hvitløk, laurbærblader, timian, rosmarin og nykvernet pepper og la det koke inn til halv væskemengde. Tilsett oksefond, poteter, søtpotet, gulrøtter, finhakket bladpersille og fløte. La det koke i noen minutter, til sausen tykner. Smak til med salt og pepper og server gjerne med godt brød. Du finner oppskrifter på saftige, hjemmebakte brød her, om du ikke vil kjøpe ferdig.
Kalv- og lammegryte
Du finner mange spennende oppskrifter på gryteretter, fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bringebær- og limoncellospritz er en knallgod drink og en av mine favoritter. Bringebærsirupen lages i forkant, så den rekker å bli kald.
Bringebærsirup:
2 dl vann
200 g sukker
200 g bringebær
Kok opp vann og sukker. Tilsett bringebærene og klem saften ut av dem. La blandingen trekke i 1 time, før du siler vekk bærene og setter sirupen kaldt.
Bringebær- og limoncellospritz:
4 cl limoncello
4 cl bringebærsirup
8 cl prosecco
Sodavann
Hell limoncello og sirup i et glass med is, hell på prosecco og topp med sodavann. Pynt med en sitronskive og server med sugerør.
Bringebær- og limoncellospritz
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hummer med couscoussalat er en rett som er inspirert av landene i Midt-Østen. Jeg kjøper hummer hos Meny og får dem til å dele dem i 2, ta ut paven og knuse klørne, så det bare er å legge dem på toppen av salaten ved servering. Oppskriften er passe til 4 personer.
Dressingen:
1 beger creme fraiche
2 dl majones
2 ss karri
4 ss mangoeddik
Salt og pepper
Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.
Salaten:
2 porsjoner couscous
1 ss kyllingfond
2 ss olivenolje
1 pose sukkererter
1 vårløk, finstrimlet
Salat etter eget ønske, finstrimlet
1 paprika i strimler
Spissrødkål, eller vanlig rødkål, finstrimlet
1 neve granateplekjerner
1 neve spirer, f.eks. reddik
Gi sukkerertene et raskt oppkok og kjøl dem øyeblikkelig ned i iskaldt vann. Skjær av endene og del dem i tre. Kok couscous etter anvisning på pakken, men tilsett fond og olje. Fordel den på tallerkener eller på et stort fat. Legg på salat, kål, paprika, sukkererter og vårløk. Legg på hummerne, dryss på spirer og risle over litt av dressingen før du drysser over granateplekjerner og spirer. Server resten av dressingen i en bolle, så hver enkelt kan bestemme mengden selv.
Hummer med couscoussalat
Er du glad i hummer og andre skalldyr? Du finner mange spennende oppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mongolske lammestrimler har mye smak fra den deilige marinaden. Du får kjøpt black bean sauce i asiatiske butikker. Mongolske lammestrimler blir aller best, om de får marinere lenge, så et tips i en hektisk hverdag, er å legge den i marinade kvelden før, så blir det en middag i løpet av veldig kort tid neste dag.
800 g – 1 kg lammestrimler
4 ss soyasaus
4 ss svart bønnesaus
2 ss risvineddik
4 fedd hvitløk, finhakket
2 ts finrevet fersk ingefær
1 ts kinesisk femkrydder
4 ss peanøttolje
6 vårløk, i skiver på skrå
2,5 dl kjøttkraft, ev. vann og oksefond
1 ss sesamolje
Ev. maisenna
Ris eller nudler, kokt etter anvisning på pakken
Fremgangsmåte:
Bland soyasaus, black bean sauce, risvineddik, hvitløk, ingefær og kinesisk femkrydder i en bolle og rør inn lammestrimlene. Dekk til og sett kaldt i min. 2 timer for å marinere dem.
Brun lammestrimlene i peanøttolje i en wok eller sautépanne på høy varme, helst litt om gangen. Legg kjøttet tilbake i pannen, tilsett kraft og sesamolje og la det koke i noen minutter, mens du koker ris eller nudler, etter anvisning på pakken.
Om sausen er før tynn, kan du tilsette litt maisennajevner. Tilsett vårløken i sausen når det er igjen ca. 2 min. av koketiden på tilbehøret og kok videre, så vårløken er så vidt mør.
Om du ønsker, kan du servere mongolske lammestrimler med litt friske urter, f.eks. koriander.
Mongolske lammestrimler
Du finner flere spennende og velsmakende oppskrifter fra Mongolia her.
Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pannebrød er en fin avveksling til pitabrød og det er litt sunnere, siden det er litt grovere. Du kan steke dem i ovnen i stedet for i panna, om du vil.
350 g hvetemel
50 g sammalt rug
2 ts sukker
1 ts salt
1/2 pakke gjær
2 1/4 dl vann
1 dl yoghurt
1 ss olivenolje
Elt alt godt sammen i en kjøkkenmaskin i 10 min. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve i min. 1 time.
Del deigen i 8 like deler og form det til baller. La ballene hvile under plast i 15-20 minutter, før du kjevler ut ballene til runde brød. La dem etterheve i min. 20 minutter.
Bruk stekepanne med slippbelegg og tykk bunn. Sett den på middels varme i noen minutter, til den er god og varm.
Stek ett og ett brød. Snu etter ca. 1 minutt på den ene siden, før du snur dem og steker til de er gjennomstekte på den andre siden. Tiden avhenger av hvor tynt du har kjevlet dem.
Oppbevar brødene i et kjøkkenhåndkle og spis dem mens de fortsatt er lune.
Brødene kan også stekes i ovn på 200 grader, eller på pizzastein på grillen, til de får fin farge.
Pannebrød
Du finner mange spennende oppskrifter på spennende og velsmakende brød fra hele verden her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Sitron- og urtebakt laks er både lettvint og godt. Jeg brukte båtpoteter og smørdampede gulrøtter til, men du kan gjerne bruke kokte poteter og andre grønnsaker også.
Potetene:
200-250 g poteter per person
Raps- eller solsikkeolje
Salt og pepper
Del potetene i båter og legg dem i en ildfast form og risle over litt olje. Krydre med salt og pepper og stek i ovnen på 250 grader til de får en gyllen, fin farge og er gjennomstekte. Rør et par ganger under stekingen, så de får farge på alle sider.
Laksen:
1 kg laksefilet med skinn
Salt og pepper
2 dl crème fraîche
1 neve finhakket kjørvel, ev. persille el. dill
Skall av 1 sitron
1 ss flytende honning
Legg laksen med skinnsiden ned i en smurt ildfast form. Krydre med fiskekrydder, salt og pepper.
Bland sammen resten av ingrediensene og smør blandingen over laksen.
Stek den i ovnen på 200 grader i ca. 30 min. Skvis over litt sitron og server med valgfrie poteter og grønnsaker.
Sitron- og urtebakt laks
Du finner spennende og varierte fiskeoppskrifter fra hele verden her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fiskepinner kan du fint lage selv og de blir som det meste, mye bedre enn de ferdigkjøpte. Jeg synes det er smart å lage den når det ikke er så kaldt, så du kan stå med frityrkjelen ute. Du finner panko i de asiatiske hyllene i matbutikken, men du kan erstatte den med strøkavring om du ikke får tak i. Tartarsausen minner om remulade, men smaker mye bedre. Den kan lages i forveien og settes kaldt til den skal brukes.
Tartarsaus:
1 pose majones
1 ss agurkmiks
3 ss kapers
1 ts engelsk sennep, eller dijon
Litt finhakket persille
Alt røres sammen og smakes til med salt og pepper.
Ovnspoteter:
Beregn 200 – 250 g minipoteter per person. Risle litt olivenolje i en langpanne, og legg i potetene, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er myke inni.
Fisken:
Del 150 g fisk per pers. i passe biter, ta på salt og pepper og sett den kaldt, helst en times tid. Saltet gjør fisken litt fastere.
Dypp fiskestykkene i mel, sammenpisket egg, mel og deretter egg igjen, før de rulles i panko (eller strøkavring).
Stek 3 fiskestykker av gangen i frityrolje på 170 grader til de er gylne. Det tar ca. 10 minutter.