Salsa

Salsa kommer fra Mellom- og Sør-Amerika og smaker nydelig til det meste av stekt og grillet kjøtt/fisk.

1,25 dl olivenolje

3 ss sitroneddik

1 neve koriander, finhakket

1 neve bladpersille, finhakket

1/2 purre, finhakket

5 fedd hvitløk, finhakket

1 chili, finhakket

1/2 rød paprika i små terninger

2 ss kapers

1/4 ts nykvernet pepper

1/2 ts salt

Bland alt og la det stå i romtemperatur til det skal brukes.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kald saus med blåskimmelost

Saus med blåskimmelost smaker ekstra godt som tilbehør til f.eks. biff og grillmat en varm sommerkveld eller som tilbehør til pizza eller bakt potet.

3 dl creme fraiche

2 ss finhakket gressløk

5 ss oppsmuldret blåskimmelost

Salt

Pepper

Bland alt sammen og smak til med salt og pepper. Sausen settes kaldt til den skal brukes.

Du finner masse spennende oppskrifter på sauser her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rømmegrøt

Rømmegrøt er en av de virkelig gamle tradisjonsrettene i Norge. Du får kjøpt ferdig, som bare varmes opp, men det er det ingen grunn til å gjøre, når det er så enkelt å lage den selv.

2 beger rømme

2,5 dl hvetemel

6 dl melk

1 ts salt


Kok rømmen i to minutter. Tilsett halvparten av melet og rør kraftig til det kommer frem smør. Skum av smøret og bruk det når du serverer rømmegrøten. Tilsett resten av melet og spe med melk.

La rømmegrøten koke i noen minutter og tilsett saltet rett før serveringen. Server rømmegrøt med smøret, sukker og kanel.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Sommerkos i hagen

Sommerkos i hagen er noe av det beste jeg vet, siden våren og sommeren er de to fineste årstidene for meg. Siden vi er så heldige at vi har en hage, dyrker vi våre egne grønnsaker.  

Det er nesten ingen ting som kan måle seg med å gå ut i hagen, etter en dag på jobben, og hente av egen avling til middagen.

Sommerkos i hagen
Sommerkos i hagen med egenproduserte grønnsaker

Om du ikke har egen hage, men en liten balkong, er det mye som kan trives i urner, f.eks. chili og tomater.

Oppskriften på denne velsmakende grønnsaksstuingen finner du her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammebaron med sennepspoteter og soppsaus

Lammebaron er indre- og ytrefilet av lam rullet inn i lammeryggen, når beina er fjernet. Du får kjøpt det hos Meny, slakteren og andre forretninger med kjøttdisk. Denne er kjøpt hos Meny og er fylt med deilige urter.

Potetene: 

1/2 dl Bergbys søt og sterk  pølsesennep

2 ss kapers

1/2 dl olivenolje

1 neve finhakket bladpersille

1 finhakka vårløk

1/2 lime, kun saften

Pepper

Alt røres godt sammen og blandes med nykokte minipoteter.

Soppsaus:

2 pk sopp i skiver

2 finhakkede løk

5 dl fløte

2 fedd finhakket hvitløk

4 ss fond, f.eks. sjalottløkfond. Du kan ev. bruke buljongterning

pepper

Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.

Kjøttet:

Brun baronen i smør, på høy temperatur i stekepanna eller gi den en runde på grillen. Stek videre i ovn på 175 grader i ca. 20 minutter. Om du bruker steketermometer, skal kjernetemperaturen være 52 grader, når du tar den ut. Husk å la den hvile i noen minutter, før du skjærer i den.

Serveres lammebaron med valgfrie grønnsaker, f.eks. blomkål, brokkoli eller romanesco.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pistasjis

Pistasjis er nok favorittisen min. Den er ekstra god når du har laget den selv 🤩

150 g pistasjkjerner

50 g sukker

1 vaniljestang av god kvalitet (f.eks. Tahiti)

5 dl melk

3 dl fløte

6 eggeplommer

100 g sukker

Knus pistasjkjerner i en blender med 50 g sukker. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp melk og fløte med pistasjkjernene og vaniljestangen inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter. Pisk eggeplommer og 100 g sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ta denne blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner. Kjør blandingen en ekstra gang med stavmikser, sil den over i en bolle og avkjøl. Kjør i iskremmaskin til den er ferdig.

 

Her har jeg servert isen med fransk vaniljemakron og en en coulis av bringebær og blåbær, som jeg har kjørt sammen med en stavmikser, silt og smakt til med melis.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Pistasjis
Pistasjis

Minas vaniljecupcakes med bringebær og blåbær

Cupkakes smaker godt, enten som kos til kaffen, eller som dessert, med is til. I denne oppskriften kan du bytte ut hvetemelet med Toro kakemix, for et glutenfritt alternativ. Oppskriften gir ca. 12 cupcakes.

125 g smør

150 g sukker

2 store egg

2 ts vaniljeekstrakt

1 vaniljestang

2 dl kremfløte

3 dl hvetemel

1 ts bakepulver

100 g blåbær og bringebær

 

Vaniljefrosting:

125 g smør, romtemperert

1 ts vaniljeekstrakt

1 vaniljestang

300 g melis

2-3 ss kremfløte

Litt limesaft

 

Pisk mykt smør og sukker til luftig smørkrem. Pisk inn eggene, ett om gangen. Pisk inn vaniljeekstrakt. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene, som blandes i røren. Sikt inn mel og bakepulver, som tilsettes sammen med fløten og bland til en klumpfri deig.

Sett papirformer i muffinsbrett. Fordel røren i formene til de er 1/3 fulle, legg i ett bær i hver kake og fyll videre til formene er 2/3 fulle. Stekes midt i ovnen ved 175°C i ca. 20 min, til de er gyllne og gjennomstekte. Avkjøles.

Frosting:

Pisk sammen smør og halvparten av melisen til en luftig smørkrem. Tilsett resten av melisen, vaniljeekstrakt, frø fra vaniljestang og fløte. Pisk kremen til den er lys og luftig. Juster med melis eller fløte, dersom kremen er for stiv eller flytende. Smak til med lime.

Fyll frostingen over i en sprøytepose og sprøyt spiraltopper på kakene.

Munker med mammas frysetøy

Munker med mammas frysetøy smaker godt, både som frokost, lunsj, dessert og som kveldskos. Stefaren min har vokst opp med munker og er en dreven munkesteker. Jeg som aldri har vært vant til munker, blir skikkelig imponert når jeg ser han trikser dem rundt i det gamle munkejernet med to pinner. Varme munker med mammas jordbærfrysetøy er en vinner.

Munkene:

3 egg

2 kopper sukker

2 kopper kefir

4 kopper mel

4 ts bakepulver

1/2 ts kardemomme

1 ts salt

1/2 ts natron

Bland alt sammen. Varm munkjernet, tilsett godt med smør (stefaren min sier det må være Melange) i hvert hull og hell i litt røre. Når de begynner å bli litt stive, snur du dem med to trepinner. Det er smart å stadig snu litt på dem mot sluttet av steketiden, så de blir ferdige i midten, før de blir brent.

Frysetøyet:

2 pk Jam

1 kg sukker

1 kasse jordbær

Rens og knus jordbærene for hånd. Bland frysepulver med sukker og rør det inn i bærene. Fryses i passe porsjoner.

Munker med mammas frysetøy
Munker med mammas frysetøy

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med trøffel og fløtesaus

Pasta med trøffel og fløtesaus er en lettvint og god middags- eller lunsjrett. Du får kjøp trøffel i små glass i velassorterte matvarebutikker, som f.eks. Meny.

1 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket løk

3 dl fløte

1 ss kyllingfond eller grønnsaksfond (ev. buljongterning)

1 neve fersk persille, finhakket

Salt og pepper

1 glass syltet trøffel

Pasta etter eget ønske

Reven parmesan

Fres løken blank i litt olje. Tilsett fløte, fond og hvitløk. La det koke til sausen tykner litt. Tilsett persille og smak til med salt og pepper.

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Bland pasta og saus og legg på skiver med trøffel. Riv over parmesan og server.

Pasta med trøffel og fløtesaus
Pasta med trøffel og fløtesaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Randis vafler

Alle som har vært i den gamle turnhallen i Hokksund, har nok et forhold til Randis vafler. Hun lagde røre i 10-litersbøtter og oppbevare i fryseren til den skulle stekes. Det var veldig fristende å stoppe innom for en vaffel på vei ut, etter treningen. Jeg var så heldig at jeg fikk oppskriften av henne for mange år siden, og her er den, så nå kan du få lage Randis vafler også.

5 egg

250 g sukker

1/2 l helmelk

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

750 g hvetemel

250 g smør

1 ts hjortetakk

1 ts kardemomme

Bland alt det tørre i en bolle og spe med litt av melken om gangen. Rør godt mellom hver gang for å få en glatt røre uten melklumper.
Rør inn eggene og tilsett smeltet smør. La vaffelrøren svelle i minimum 1/2 time. Juster røren med litt melk om den er for tykk.

Randis vafler stekes i vaffeljernet og serveres med rømme og syltetøy eller smør og brunost.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.