Kryddersmør smaker godt til bakt potet, men kan også brukes i stedet for saus til f.eks grillmat. Hjemmelaget kryddersmør smaker selvfølgelig best og du kan tilpasse det din egen gane.
250 g smør, romtemperert
2 finhakkede chili
1/2 ts grovmalt pepper
2 ts paprikakrydder
2 finhakkede fedd hvitløk
Alt blandes godt og formes enten i en bolle eller som en pølse i plastfolie før kryddersmøret settes kaldt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.
Grilla grønnsaker passer til mer enn grillmat, de kan brukes til det meste av kjøtt og fiskeretter. Vi griller hele året, men det er jo selvfølgelig hyggeligst om sommeren. Et av favorittilbehørene til grillmaten, er å ta grønnsakene på grillen. Det er enkelt, kan varieres i nesten det uendelige og smaker veldig godt.
Skrell og del ønskede grønnsaker i munnfullbiter. Her har jeg brukt gulrot, Lilla reddik, persillerot og løk. Legg grønnsakene med en god klatt smør, i en form som tåler grillen. Krydre med ønskede urter og krydder, f.eks. rosmarin, hvitløk, salt og pepper.
Sett formen på grillen og rør rundt av og til. Når grønnsakene begynner å se klare ut, er det lurt å ta en liten smak, for å sjekke at de virkelig er det. Spises med fisk eller kjøtt etter eget ønske.
Steinbit med kreps og hummer- og grønnsakssaus er en nydelig rett, som gjerne kan serveres i finere selskaper. Sausen har en deilig smak av hummer og siden grønnsakene er en del av sausen, er det ikke så mange ting å passe på heller.
Steinbiten:
Steinbiten deles i porsjonsstykker, legges i en smurt, ildfast form, krydres med salt og pepper og settes i ovnen på 180 grader i 10 minutter.
Om du vil ta steinbiten i sous vide, kan du krydre den og vakuumere den med litt smør eller olje, før du legger den i sous viden på 50 grader i 35 minutter.
Sausen:
Denne sausen er så full av grønnsaker at du ikke trenger ekstra grønnsaker i tillegg. Saltingen er kun fond, så den får en deiligere smak av hummer, jo mer du «salter».
1 løk, finhakket
2 gulrøtter i små terninger
1 persillerot i små terninger
1 liten fennikel i små terninger (om du er så heldig å få med de grønne bladene, finhakkes disse og legges til side).
2 dl tørr hvitvin
1 purre i små terninger
3 dl fløte
2 ss hummerfond (eller mer)
Pepper
1 potte dill, finhakket
1 pk bladpersille, finhakket
Fres løk, gulrøtter, persillerot, fennikel og purre i smør til løken er blank. Tilsett hvitvin og la væsken koke nesten inn. Tilsett fløte og hummerfond. La det koke til sausen tykner. Smak til med pepper. Om sausen er for lite salt, tilsettes mer fond. Tilsett dill, persille og ev. fenikkelblader rett før servering.
Servering av steinbit med kreps og hummer- og grønnsakssaus:
Legg fisken på tallerkenen, hell sausen over og legg på en krepsehale eller to. Serveres med valgfrie poteter. Du finner flere, både tradisjonelle og mer uvanlige varianter her.
Du finner flere spennende og velsmakende fiskeretter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Paella er den spanske nasjonalretten og finnes i mange varianter. Vi pleier å spise mixed paella på restaurant Mona Lisa.
Den er med fisk, skalldyr og kylling, er saftig og smaker fortreffelig. Ikke la deg skremme av det litt slitne utseendet på uteserveringen. Du må beregne deg litt tid, når du skal spise paella, for de lager den fra bunnen, akkurat til deg + minimum en person til. Vi bruker tiden til å kose oss med litt godt i glasset og et par småretter på deling.
Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tunfisk med salsa verde og bakte tomater smaker friskt og godt som Middelhavet. Salsa Verde er en kjekk saus når man skal ha gjester. Den skal serveres kald og kan lages klar i forveien. Retten er beregnet på 4 personer.
Salat med spiselige blomster Er ikke bare lekkert, det smaker godt også. Hver vår ber jeg om hjelp på hagesenteret, til å finne frø til spiselige blomster, som jeg kan så selv.
Denne salaten er laget av plukksalat, sukkererter, engsyre og spiselige blomster (blomkarse, ringblomst og kattost) – alt fra egen hage. Så frisk og deilig, at den maules, men den smaker godt med litt reven Eiker XO og litt olivenolje også.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Whiskysaus passer godt til de fleste typer kjøtt. Du trenger ikke å like whisky for å like denne sausen, for whiskyen blir mer som et krydder.
1/2 ltr. whisky
1/2 ltr. fløte
4 brune sukkerbiter
1 ss oksefond
2 ts worcestersauce
Salt og pepper
Hell whiskyen i en varm kjele, gå utendørs med den og brenn av alkoholen. Det brenner en god stund, så la den brenne ferdig. NB! Pass på luggen.
Tilsett fløte og la den koke ned til 1/4. Tilsett sukkerbiter, fond, worcestersauce og smak til med salt og pepper. La det koke opp og tilsett litt smør, så sausen blir ekstra blank. Ikke la whiskysaus koke etter at smøret er tilsatt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Egg- og baconsalat av vaktelegg, med sennepsvinagrette kan brukes til både forrett, hovedrett, kveldskos og til lunsj. Om du ikke har tilgang til vaktelegg, kan du bruke vanlige egg i båter i stedet.
Jeg liker å legge salat på fat. Det ser lekkert ut og du får god oversikt over ingrediensene.
Jeg har brukt vaktelegg, som er kokt i 3 minutter, baby leaves(salat), tomater, agurk, strimlet vårløk, cheese pop og sprøstekt bacon.
Vinagrette:
1 ss dijonsennep
2 ss honning
5 ss bringebæreddik eller hvitvinseddik
1.5 dl olivenolje
Bland alle ingrediensene godt sammen og risle over salaten.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Oksekjaker i Amarone med potetmos og smørdampa rotgrønnsaker er en av mine favorittretter. Det er ikke så mye jobb med denne retten, selv om det tar lang tid, for mesteparten av tiden går med til at kjøttet enten er i kjøleskapet eller i ovnen. Oppskriften er passe til 4 personer. Start fire dager i forveien for optimalt resultat.
Oksekjakene:
4 oksekinn på cirka 300 g hver
2 fl rødvin (helst Amarone ev. Amicone, som er laget på samme måte)
1 timiankvist
1 rosmarinkvist
10 hvite pepperkorn
2 laurbærblad
2 gulrøtter, 1 gul løk, 5 fedd hvitløk, 1 sellerirot og 1 purre i terninger
Rens oksekjakene for hinner og bland dem med rødvin, urter og pepper i en stor gryte. La kjøttet marinere i kjøleskap i tre dager.
Kvelden før det skal spises: Sett gryten i ovnen med lokk på 100 grader og la det stå til 1/2 time før servering. Ta opp kjøttet og sett til side.
Sausen:
Oksekjakeavkoket
1/2 l kalvekraft
1 timiankvist
1 rosmarinkvist
10 hvitpepperkorn
2 laurbærblad
ev. mer rødvin
Brunt sukker
Maizenajevner
Salt og pepper
50 g smør
Sil avkoket fra kjakene ned i en ny kjele og tilsett kalvekraften, ev. litt mer rødvin, urter og pepper. Reduser til halvparten. Smak til med sukker, salt og pepper. Jevn eventuelt sausen. Visp inn smør og legg i kjakene.
Server oksekjakene med potetmos og rotgrønnsaker som er smørdampet.
Smelt smøret i en kjele, tilsett grønnsakene, litt salt og pepper.
La grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.