Kryddersmør

Kryddersmør smaker godt til bakt potet, men kan også brukes i stedet for saus til f.eks grillmat. Hjemmelaget kryddersmør smaker selvfølgelig best og du kan tilpasse det din egen gane.

250 g smør, romtemperert

2 finhakkede chili

1/2 ts grovmalt pepper

2 ts paprikakrydder

2 finhakkede fedd hvitløk

Alt blandes godt og formes enten i en bolle eller som en pølse i plastfolie før kryddersmøret settes kaldt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grilla grønnsaker

Grilla grønnsaker passer til mer enn grillmat, de kan brukes til det meste av kjøtt og fiskeretter. Vi griller hele året, men det er jo selvfølgelig hyggeligst om sommeren. Et av favorittilbehørene til grillmaten, er å ta grønnsakene på grillen. Det er enkelt, kan varieres i nesten det uendelige og smaker veldig godt.

Skrell og del ønskede grønnsaker i munnfullbiter. Her har jeg brukt gulrot, Lilla reddik, persillerot og løk. Legg grønnsakene med en god klatt smør, i en form som tåler grillen. Krydre med ønskede urter og krydder, f.eks. rosmarin, hvitløk, salt og pepper.

Sett formen på grillen og rør rundt av og til. Når grønnsakene begynner å se klare ut, er det lurt å ta en liten smak, for å sjekke at de virkelig er det. Spises med fisk eller kjøtt etter eget ønske.

 

Steinbit med kreps og hummer- og grønnsakssaus

Steinbit med kreps og hummer- og grønnsakssaus er en nydelig rett, som gjerne kan serveres i finere selskaper. Sausen har en deilig smak av hummer og siden grønnsakene er en del av sausen, er det ikke så mange ting å passe  på heller.

Steinbiten:

Steinbiten deles i porsjonsstykker, legges i en smurt, ildfast form, krydres med salt og pepper og settes i ovnen på 180 grader i 10 minutter.

Om du vil ta steinbiten i sous vide, kan du krydre den og vakuumere den med litt smør eller olje, før du legger den i sous viden på 50 grader i 35 minutter.

 

Sausen:

Denne sausen er så full av grønnsaker at du ikke trenger ekstra grønnsaker i tillegg. Saltingen er kun fond, så den får en deiligere smak av hummer, jo mer du «salter».

1 løk, finhakket

2 gulrøtter i små terninger

1 persillerot i små terninger

1 liten fennikel i små terninger (om du er så heldig å få med de grønne bladene, finhakkes disse og legges til side).

2 dl tørr hvitvin

1 purre i små terninger

3 dl fløte

2 ss hummerfond (eller mer)

Pepper

1 potte dill, finhakket

1 pk bladpersille, finhakket

Fres løk, gulrøtter, persillerot, fennikel og purre i smør til løken er blank. Tilsett hvitvin og la væsken koke nesten inn. Tilsett fløte og hummerfond. La det koke til sausen tykner. Smak til med pepper. Om sausen er for lite salt, tilsettes mer fond. Tilsett dill, persille og ev. fenikkelblader rett før servering.

Servering av steinbit med kreps og hummer- og grønnsakssaus:

Legg fisken på tallerkenen, hell sausen over og legg på en krepsehale eller to. Serveres med valgfrie poteter. Du finner flere, både tradisjonelle og mer uvanlige varianter her.

Steinbit med kreps og hummer- og grønnsakssaus
Steinbit med kreps og hummer- og grønnsakssaus

Du finner flere spennende og velsmakende fiskeretter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spania: Restaurant Mona Lisa på La Manga

Paella er den spanske nasjonalretten og finnes i mange varianter. Vi pleier å spise mixed paella på restaurant Mona Lisa.

Den er med fisk, skalldyr og kylling, er saftig og smaker fortreffelig. Ikke la deg skremme av det litt slitne utseendet på uteserveringen. Du må beregne deg litt tid, når du skal spise paella, for de lager den fra bunnen, akkurat til deg + minimum en person til. Vi bruker tiden til å kose oss med litt godt i glasset og et par småretter på deling.

Spania: Restaurant Mona Lisa på La Manga
Spania: Restaurant Mona Lisa på La Manga

 

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med salsa verde og bakte tomater

Tunfisk med salsa verde og bakte tomater smaker friskt og godt som Middelhavet. Salsa Verde er en kjekk saus når man skal ha gjester. Den skal serveres kald og kan lages klar i forveien. Retten er beregnet på 4 personer.

800 g fersk tunfisk, delt i 4 biffer

Olivenolje

8 tomater, delt i to

1 paprika delt i store biter

100 g reven parmesan

Salt og pepper

Store kapers ( fås i asiatiske butikker)

Potetpuré, som du finner oppskrift på HER.

Salsa verde, som du finner oppskrift på HER.

 

Tunfisk med salsa verde, bakte tomater og potetpuré
Tunfisk med salsa verde, bakte tomater og potetpuré

Legg tomatene og paprikaen i ildfast form, dryss på parmesan, salt og pepper og sett dem i ovnen på 200 grader i 30 min.

Lag potetpure og salsa verde. Smør olje på tunfisken, krydre den med salt og pepper og stek eller grill den i 2 min. på hver side.

Legg opp etter eget ønske og skvis gjerne litt lime over fisken

Tunfisk med salsa verde og bakte tomater
Tunfisk med salsa verde og bakte tomater

 

 

Du finner flere oppskrifter med fisk her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Daimkake med mangois og friske bær

Daimkake med mangois og friske bær er en deilig dessert, som du kan lage klar til i forveien og legge opp når du skal bruke den.

 

Daimkake

Mangoisen finner du oppskrift på HER.

Pynt med noen friske bær, jeg har brukt bringebær, bjørnebær, physalis og rips, og server med en god dessertvin.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salat med spiselige blomster

Salat med spiselige blomster Er ikke bare lekkert, det smaker godt også. Hver vår ber jeg om hjelp på hagesenteret, til å finne frø til spiselige blomster, som jeg kan så selv.

Denne salaten er laget av plukksalat, sukkererter, engsyre og spiselige blomster (blomkarse, ringblomst og kattost) – alt fra egen hage. Så frisk og deilig, at den maules, men den smaker godt med litt reven Eiker XO og litt olivenolje også.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Whiskysaus

Whiskysaus passer godt til de fleste typer kjøtt. Du trenger ikke å like whisky for å like denne sausen, for whiskyen blir mer som et krydder.

1/2 ltr. whisky

1/2 ltr. fløte

4 brune sukkerbiter

1 ss oksefond

2 ts worcestersauce

Salt og pepper

Hell whiskyen i en varm kjele, gå utendørs med den og brenn av alkoholen. Det brenner en god stund, så la den brenne ferdig. NB! Pass på luggen.

Tilsett fløte og la den koke ned til 1/4. Tilsett sukkerbiter, fond, worcestersauce og smak til med salt og pepper. La det koke opp og tilsett litt smør, så sausen blir ekstra blank. Ikke la whiskysaus koke etter at smøret er tilsatt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Egg- og baconsalat av vaktelegg, med sennepsvinagrette

Egg- og baconsalat av vaktelegg, med sennepsvinagrette kan brukes til både forrett, hovedrett, kveldskos og til lunsj. Om du ikke har tilgang til vaktelegg, kan du bruke vanlige egg i båter i stedet.

Jeg liker å legge salat på fat. Det ser lekkert ut og du får god oversikt over ingrediensene.

Jeg har brukt vaktelegg, som er kokt i 3 minutter, baby leaves(salat), tomater, agurk, strimlet vårløk, cheese pop og sprøstekt bacon.

 

Vinagrette:

1 ss dijonsennep

2 ss honning

5 ss bringebæreddik eller hvitvinseddik

1.5 dl olivenolje

Bland alle ingrediensene godt sammen og risle over salaten.

Egg- og baconsalat av vaktelegg, med sennepsvinagrette
Egg- og baconsalat av vaktelegg, med sennepsvinagrette

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oksekjaker i Amarone med potetmos og smørdampa rotgrønnsaker

Oksekjaker i Amarone med potetmos og smørdampa rotgrønnsaker er en av mine favorittretter. Det er ikke så mye jobb med denne retten, selv om det tar lang tid, for mesteparten av tiden går med til at kjøttet enten er i kjøleskapet eller i ovnen. Oppskriften er passe til 4 personer. Start fire dager i forveien for optimalt resultat.

Oksekjakene:

4 oksekinn på cirka 300 g hver

2 fl rødvin (helst Amarone ev. Amicone, som er laget på samme måte)

1 timiankvist

1 rosmarinkvist

10 hvite pepperkorn

2 laurbærblad

2 gulrøtter, 1 gul løk, 5 fedd hvitløk, 1 sellerirot og 1 purre i terninger

Rens oksekjakene for hinner og bland dem med rødvin, urter og pepper i en stor gryte. La kjøttet marinere i kjøleskap i tre dager.

Kvelden før det skal spises: Sett gryten i ovnen med lokk på 100 grader og la det stå til 1/2 time før servering. Ta opp kjøttet og sett til side.

Sausen:

Oksekjakeavkoket

1/2 l kalvekraft

1 timiankvist

1 rosmarinkvist

10 hvitpepperkorn

2 laurbærblad

ev. mer rødvin

Brunt sukker

Maizenajevner

Salt og pepper

50 g smør

Sil avkoket fra kjakene ned i en ny kjele og tilsett kalvekraften, ev. litt mer rødvin, urter og pepper. Reduser til halvparten. Smak til med sukker, salt og pepper. Jevn eventuelt sausen. Visp inn smør og legg i kjakene.

Server oksekjakene med potetmos og rotgrønnsaker som er smørdampet.

Du finner oppskrift på en perfekt potetmos HER.

Smørdampa rotgrønnsaker:

2 persillerøtter, skrelt og delt i terninger

4 gulrøtter, skrelt og delt i terninger

1 purre, finstrimlet

1 god klatt smør

Salt og pepper

Smelt smøret i en kjele, tilsett grønnsakene, litt salt og pepper.

La grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.