Svinefilet med fløtegratinerte poteter og løk

Svinefilet med fløtegratinerte poteter og løk er en deilig rett som ikke trenger saus, siden både e fløtegratinerte potetene med løk og svinefileten er så saftige.

Potetene:

10 poteter i tynne skiver

2 løk i strimler

3 fedd finhakket hvitløk

Salt og pepper

1 boks fløte

1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag

Legg potetskivene, løken, hvitløken og 1/3 av osten i lag i en smurt, ildfast form.  Dryss litt salt og pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte. Settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.

Svinefilet:

Svinefileten kan tilberedes på flere måter, I ovnen, i en sous vide eller på grillen.

Svinefilet i stekeovn:

Krydre svinefileten med salt og pepper og brun den i smør på alle sider, før du legger den i ildfast form og steker den i ovnen på 200 grader, til kjernetemperaturen er ca. 70 grader. La den hvile litt, før du skjærer i den.

Svinefilet i sous vide:

Svinefileten krydres med salt og pepper og legges i sous vide på 58 grader i 1,5 time, før du tar den en kjapp runde på grillen eller i stekepanna, så den får fin gyllen farge. La den hvile i noen minutter, før du skjærer den opp.

Svinefilet sous vide

 

Svinefilet på grillen:

Svinefileten krydres med salt og pepper, før den legges på grillen på direkte varme. Når du har fått en fin stekeskorpe rundt helefileten, kan du flytt den over til indirekte varme og grill i 15-20 minutter til. Snu den ofte og bruk gjerne steketermometer for å ha kontroll på kjernetemperaturen, som skal være ca. 70 grader.

 

Server med valgfrie grønnsaker, som f.eks. brokkoli, blomkål eller grillet mais, som jeg har brukt her.

 

Svinefilet med fløtegratinerte poteter og løk
Svinefilet med fløtegratinerte poteter og løk

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sticky pandanris med kokossaus

Sticky pandanris med kokossaus er en av de beste dessertene jeg vet og jeg synes elementene i den harmonerer helt perfekt med hverandre. Pandanblader fås kjøpt i mange asiatiske butikker og ligger ofte kaldt i grønnsaksavdelingen eller i frysedisken.

Oppskriften er passe til 4 personer.

400 g mango, skrelt og skjært i skiver

360 g sticky rice

1/2 boks (200 g) kokosnøttmelk

120 g sukker

12 g salt

8 g pandanblader

Du finner oppskriften på sticky rice her.

Sticky pandanris med kokossaus
Sticky pandanris med kokossaus

Hold risen varm, mens du lager resten av ingrediensene. Kjør halvparten av kokosnøttmelken og pandanbladene i en blender, til en helt jevn, lysegrønn masse. Hell blandingen over i en kjele og tilsett halvparten av saltet og halvparten av sukkeret. La det koke på svak varme, til en litt tykk grøt, som blandes med risen.

Samtidig helles resten av kokosmelken, resten av sukkeret og saltet I en annen kjele og kokes over svak varme til den får tykk sauskonsistens.

Når alle de tre elementene er klare, legges risen og mangoen på en tallerken og sausen helles over. Pynt gjerne med et mynte- eller sitronmelisseblad.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingsalat med karri og eksotisk frukt

Kyllingsalat med karri og eksotisk frukt passer både til frokost, lunsj, eller som en liten kveldssnack. Den er god på brødskiva, i en baguett eller rullet i en wrap.

2 kyllingbryst

1 pose majones

3 ss rømme

1 ss karri

1/2 sitron, saften

1 klype tørket chili

1 boks eksotisk frukt, i små terninger

1/2 rødløk, finhakket

2 ss bladpersille, finhakket

Salt og pepper

Stek kyllingbrystene og del dem i terninger. Bland alle ingrediensene i en bolle. Kyllingsalat med karri og eksotisk frukt blir bare bedre av å stå litt i kjøleskapet og kan gjerne lages dagen i forveien.

Kyllingsalat med karri og eksotisk frukt

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.

Luksusterteskjell

Luksusterteskjell er en litt mer eksklusiv variant av terteskjell, som kan smake godt som forrett eller som en lunsjrett. Jeg synes de er litt morsommere å servere i middagsselskap, enn de vanlige terteskjellene.

2 ss smør

2 ts karri

4 dl melk

2 ss mel

1 liten pose frosne grønnsaker

100 g laksefilet

100 g fløtepudding

1 neve finhakket gressløk

100 g ferske reker

50 g krepsehaler

1 glass ørretrogn

1 pk røkt ørret

Reddikspirer, skjærgårdsspirer el.

Smelt smøret, rør inn karri og mel. Spe med melken, mens du rører. La det koke et par minutter, før du smaker til med salt og pepper. Tilsett frosne grønnsaker, for eksempel erter og gulrøtter. Tilsett laksefilet i terninger  og fløtepudding og la alt bli gjennomvarmt. Rett før servering, tilsettes litt gressløk, ferske reker og krepsehaler. Varm terteskjellene i ovnen i noen minutter, før du fyller dem med fiskeblandingen. Jeg har toppet luksusterteskjellene med røkt ørret, ørretrogn, skjærgårdsspirer og dill.

Luksusterteskjell

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Pulled svin med steambuns

Pulled svin med steambuns er er variant av pulled pork, som etter hvert har blitt ganske kjent for de fleste. Du kjøper en svinenakke og legger den i ildfast form, med krydder og væske. Denne varianten ble med kinesisk vri og jeg synes selv det ble veldig godt.

1 svinenakke

2 cm revet ingefær

4 finhakkede fedd hvitløk

1 finhakket chili

4 stjerneanis

100 g brunt sukker

2,5 dl risvin/sake

1,5 dl østerssaus

1 ts Chinese fivespice

Legg nakken i en ildfast form med høye kanter. Bland resten av ingrediensene godt sammen og rør til sukkeret er oppløst. Hell blandingen over svinenakken og dekk med lokk eller aluminiumsfolie. Settes i ovnen på 250 grader i 30 min. Skru ned til 80 grader og la det kose seg i minimum 8 timer. Snu nakken annenhver time. Hell mesteparten av kraften over i en kjele og kok den til ca. halv mengde. Smak om den har nok kryddersmak, om ikke kok litt til. Dryss over maisennajevner til passe sauskonsistens. Del kjøttet i mindre biter og hell sausen over. Serveres med en god salat og nudler eller ris. Du kan også legge den, sammen med salat, i steambuns. Om du heller vil bruke burgerbrød, går det helt fint.

Du kan kjøpe steambuns ferdig, siden mange dagligvareforretninger har det i frysedisken. Du kan også lage selv og du finner oppskrift på steambuns her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fresas con crema

Fresas con crema eller jordbær med krem er en helt nydelig dessert og den er ikke vanskelig å lage. Oppskriften gir 6 deilige porsjoner.

1 kg jordbær
2,5 dl kremfløte
1 ts vaniljeekstrakt
1 dl søtet kondensert melk
1,25 dl rømme

Fjern hamsen og del jordbærene i små terninger. Spar 6 jordbær til pynt. Bland fløten med 2 dl av jordbærterningene og kjør det i en jordbær blender, foodprosessor eller med en stavmikser, til jordbærene er helt most og fløten er halvpisket til krem. Tilsett vanilje, søtet kondensert melk og rømme, og bland godt. Hell kremen over jordbærene og bland godt. Fordel blandingen i 6 porsjonsglass, del de siste 6 jordbærene i terninger og legg på toppen, sammen med mynteblader. Server umiddelbart eller dekk til og avkjøl i kjøleskapet.

Fresas con crema
Fresas con crema

Du finner flere spennende dessertoppskrifter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjemmebakte pølsebrød

Hjemmebakte pølsebrød smaker godt og hvorfor ikke gi ventepølsa et nytt og bedre liv? Denne oppskriften gir 10 flotte pølsebrød. Jeg lager alltid dobbel porsjon og legger resten i fryseren til senere.

2 dl melk

1,5 dl vann

25 g gjær

1 ss sukker

3 ss olivenolje

500 gram hvetemel

3/4 ts salt

1 ss sukker

Varm melk og vann til 37 grader. Smuldre gjær og rør den ut i væsken. Band sukker, olivenolje, hvetemel, salt og sukker. Bland inn melkeblandingen og elt godt sammen, gjerne med en kjøkkenmaskin. Juster ev. med mer mel eller mer melk. La deigen heve i 1 time, før du deler den i 10 like deler og former fine, avlange pølsebrød, som du legger på et stekebrett, dekket med bakepapir.

La brødene heve under klede i 30 minutter, før du pensler dem med melk, drysser på sesamfrø og steker dem på 200 grader, litt langt ned i ovnen i ca. 15 minutter og har fått fin farge både over og under. Hjemmebakte pølsebrød smaker aller best når de fortsatt er lunkne, men de avkjøles på rist til de skal spises eller fryses ned.

Hjemmebakte pølsebrød
Hjemmebakte pølsebrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kibbeh med fattoush

Kibbeh med fattoush er velsmakende mat fra Midtøsten. Kibbeh består av en kjerne med lammedeig og et ytre skall med lammedeig, blandet med bulgur. Om du ikke har tilgang kan du bruke vanlig kjøttdeig. Kibbeh kalles også kobeiba, kuefteh og koupes, avhengig av i hvilket land du spiser den. Det samme gjelder fattoush, som også kalles fattush, fatush, fattoosh, eller fattouche. Både kibbeh og fattoush kan brukes som elementer i meze, som er dette områdets svar på tapas. Oppskriften gir 24 – 30 kibbeh.

 

Kibbeh:

«Det ytre skallet»:

6 dl bulgur

Vann

1 stor løk, finhakket

700 g lammedeig, ev. vanlig kjøttdeig

2 ts malt allehånde

1 ts malt koriander

½ ts malt kanel

1 ts sort pepper

1 klype salt

Olje til steking

Dekk en sikt eller dørslag med et rent koppehåndkle etter en osteduk. Hell bulguren oppi og legg sikten i en bolle fylt med vann og la bulguren trekke i vannet i 15 minutter. Klem ut overflødig vann, ved å samle endene på håndkleet og vri rundt. Det er viktig at alt overflødig vann er klemt ut. Sett til side mens du starter på resten av blandingen til det ytre skallet (kibbeh).

Elt sammen løk, kjøttdeig og krydder godt sammen. Tilsett bulguren og elt sammen med fuktige hender, før du dekker til og setter kaldt til senere.

Kjernen:

Olivenolje

1 løk, finhakket eller revet

450 g lammedeig, ev. kjøttdeig

60 g ristede pinjekjerner

1 ts malt allehånde

½ ts malt kanel

Klyp salt og pepper

Lag fyllet ved å varme ca. 1 ss olivenolje i en panne eller stekepanne. Fres løken til den er så vidt gyllen, før du tilsetter lammedeigen. Stek på middels varme, rør innimellom til kjøttet er helt brunt. Tilsett de ristede pinjekjernene og krydderne og smak til med salt og pepper. Sett blandingen kaldt.

 

Kibbeh - trinn for trinn 1 Kibbeh - trinn for trinn 2 Kibbeh - trinn for trinn 3 Kibbeh - trinn for trinn 4 Kibbeh - trinn for trinn 5

 

Forming av kibbeh:

Gjør klar en stekeplate med et bakepapir. Sett en liten bolle med vann ved siden av deg og ta begge deigene ut av kjøleskapet.

Fukt hendene med litt vann, ta en håndfull av kibbehdeigen (ca. 2 ss) og form til en oval skive i håndflaten. Bruk fingeren til å lage en brønn i midten av skiven, og dytt skiven forsiktig ut for å lage en større brønn for fyllet. Legg ca. 1 ss av fyllet i brønnen og brett skiven rundt, så det blir helt tett. Form den forsiktig til en oval fasong, som ligner en amerikansk fotball. Legg den fylte kibbehen på bakepapiret. Gjenta til du har brukt opp all deigen og pass på at du har fuktige hender hele tiden. Avkjøl de fylte kibbehene i min. 1 time.

Steking av kibbeh:

Varm oljen til 180 grader i en gryte eller dyp stekepanne. Friter kibbeh til de er brune og lekre. Det tar ca. 5 minutter. Løft dem ut av oljen med en hullsleiv eller klype og legg dem på et fat, dekket med papirhåndkle for å renne av seg. Gjenta til du har stekt alle de fylte kibbehene.

 

Fattoush:

Dressing:

3 ss olivenolje

2 ss sitronsaft

2 hvitløksfedd presset eller finrevet

1 ts sumak

1 ts granateplesirup

1/2 ts tørket mynte

1/2 ts salt

Nykvernet sort pepper

Visp sammen sitronsaft, hvitløk, sumak, granateplesirup, tørket mynte, salt og pepper. Rør sakte inn olivenolje, visp kontinuerlig til den er emulgert. Sett til side, mens du lager salaten.

Salat:

1 stort salathode strimlet

1 stor tomat i terninger

1/2 grønn paprika i terninger

5 reddiker i terninger 1 agurk i terninger

2 vårløk i strimler

1 neve frisk persille, finhakket

Bland salat, tomater, agurker, grønn paprika, reddiker, grønn løk og persille i en stor serveringsbolle. Hell dressingen over og bland sammen.

Stekt pitabrød:

1 stort pitabrød skåret i trekanter

3 ss olivenolje

Salt og pepper

Fres pitabrødet i oljen på middels varme i en stor panne, til brødet er sprøtt og gyllent. Rør jevnlig, det tar ca. 5-7 minutter.

Tilsett det stekte pitabrødet i salaten rett før servering.

Tahinisaus:
50 g tahini

1/2 sitron, kun saften

Ev. vann

Salt og pepper

Bland sammen tahini og sitronsaft og spe med vann til en tykk saus. Smak til med salt og pepper.

Servering:

Serveres kibbeh med fattoush sammen med fattoush eller tahinisaus, tzatziki, som du finner oppskrift på her eller vanlig gresk yoghurt.

 

Du finner flere spennende og velsmakende salater fra fjern og nær her.

 

Kibbeh med fattoush
Kibbeh med fattoush

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hummus – lettvint og godt

Hummus er en deilig puré, som blir laget av kikerter. Den blir mye brukt i de arabiske landene, enten som tilbehør til middagen i stedet for potet, eller som dip til grønnsaker eller brød. Du kan gjerne bruke den som en del av et tapasmåltid, eller meze, som de kaller det i de østlige og sørlige områdene rundt Middelhavet.

1 boks kikerter, skylles og tørkes

1/2 ts bakepulver

1/2 dl sitronsaft

2 fedd hvitløk

1/2 ts salt

1 dl tahini

1/2 ts spisskummen

1 ss ekstra virgin olivenolje

Alt kjøres i blender eller med stavmikser til en jevn masse. Pyntes med litt olivenolje og et dryss sumak eller paprikapulver.

Hummus - lettvint og godt
Hummus – lettvint og godt

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 26

Ukemeny for uke 26 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Libanesisk kylling i pitabrød
Libanesisk kylling i pitabrød
Libanesisk kylling i pitabrød
Tirsdag: Torsk med bakte perlepoteter, smørdampede grønnsaker og paprikasaus
Torsk med bakte perlepoteter, smørdampede grønnsaker og paprikasaus
Torsk med bakte perlepoteter, smørdampede grønnsaker og paprikasaus
Onsdag: Cannelloni
Cannelloni
Cannelloni
Torsdag: Loffepizza – ostesmørbrød med kjøttsaus

Loffepizza – ostesmørbrød med kjøttsaus

Loffepizza – ostesmørbrød med kjøttsaus

Fredag: Spareribs med ovnsbakte perlepoteter, coleslaw og søtpotetpuré
Spareribs med ovnsbakte perlepoteter, coleslaw og søtpotetpuré
Spareribs med ovnsbakte perlepoteter, coleslaw og søtpotetpuré
Lørdag:
Forrett: Grillet hvit asparges i parmaskinke med hollandaisesaus
Grillet hvit asparges i parmaskinke med hollandaisesaus
Grillet hvit asparges i parmaskinke med hollandaisesaus
Hovedrett: Ytrefilet med sinte poteter, jordskokkpuré og kraftig estragonsaus
Ytrefilet med sinte poteter, jordskokkpuré og kraftig estragonsaus
Ytrefilet med sinte poteter, jordskokkpuré og kraftig estragonsaus
Dessert: Lettvinn iskrem med mandelspon

Lettvint iskrem med mandelspon

Lettvinn iskrem med mandelspon

Søndag:
Forrett: Blomkålsuppe med parmesan og sprøstekt bacon
Blomkålsuppe med parmesan og sprøstekt bacon
Blomkålsuppe med parmesan og sprøstekt bacon
Hovedrett: Flesk og duppe som mormor lagde det
Flesk og duppe som mormor lagde det
Flesk og duppe som mormor lagde det
Dessert: Crumble med rabarbra og jordbær
Crumble med rabarbra og jordbær
Crumble med rabarbra og jordbær

Ukemeny for uke 26 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.