Kylling i rosépeppersaus

Kylling i rosépeppersaus er en velsmakende rett, som er rask å lage. Oppskriften er passe til 4 personer, dersom kyllingfiletene er store. Bruk ev. flere fileter, dersom det er nødvendig, ca. 200 – 230 g per pers.

4 store kyllingfileter

1 stor boks kremfløte

1 ss (eller mer om du vil) hel rosépepper (helst syltet, men tørket går også bra)

1/2 dl soyasaus

Kyllingfiléten deles i brunes på begge sider i smør. Tilsett fløte, rosépepper og soyasaus. Om sausen virker for lys, kan den også få litt sukkerkulør. Det hele får koke til kyllingen er gjennomstekt, uten å være tørr og sausen har tyknet. Smak til om den trenger mer salt, da tilsetter du mer soyasaus.

Kylling i rosépeppersaus med stekt sopp, valgfrie poteter eller ris, og blomkål eller brokkoli. Pynt med litt urter. Jeg har brukt brønnkarse her.

Kylling i rosépeppersaus
Kylling i rosépeppersaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Saltbakte poteter

Saltbakte poteter passer til middag eller som egen smårett på tapasbordet. Saltet gjør at fuktigheten bevares i potetene og gir et saftig resultat.

Denne oppskriften er passe til 4 personer

12 poteter

2 dl grovt salt

Ev. urter, jeg har brukt timian

Strø salt i bunnen på en ildfast form. Vask poteter og prikk dem med en gaffel. Legg dem i den ildfaste formen og strø salt over.

Stek saltbakte poteter midt i ovnen på 200 °C i ca. 40 minutter, eller til de er møre. Server dem til kjøtt- eller fiskeretter, eller til tapas eller meze.

Saltbakte poteter

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pastinakkpuré

Pastinakkpuré er enkelt å lage og smaker godt til både okse, kylling, svin og vilt.

Pastinakken skrelles, deles i terninger og legges i en kjele. Hell i fløte til det nesten dekker og la det koke på svak varme, sammen med litt finhakket hvitløk, til pastinakken er mør. Kjør den til en jevn masse med stavmikser eller i en blender. Tilsett en klatt smør og smak til med salt og pepper.

Pastinakkpuré
Pastinakkpuré

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Arme riddere

Arme riddere kan brukes til frokost, lunsj, mellommåltid, en koserett på kvelden eller dessert, med is til. Det er en fin måte å få brukt opp tørt brød eller loff på. En kuriositet, er at de også serveres i Andorra, og kalles Torrijas.

4 egg

4 dl melk

1 ts salt

2 ss sukker

1 ts kardemomme

1 ts kanel

8 skiver brød eller loff

6 ss smør til steking

Visp sammen egg, melk, sukker, kanel, kardemomme og salt. Skjær brød eller loff i skiver. Legg skivene i et fat med litt kanter, hell på eggeblandingen og la den trekke inn i skivene.

Smelt smør i stekepanna på middels varme og stek skivene på begge sider til de får fin farge.  Server arme riddere med syltetøy, lønnesirup eller som jeg har gjort her, dryss på sukker og kanel.

 

Arme riddere
Arme riddere

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Panna cotta med bringebærcoulis

Panna cotta med bringebærcoulis er en perfekt dessert å servere til mange gjester. Pannacotta er italienernes svar på karamellpudding.  Denne oppskriften gir en pannacotta med en nydelig konsistens og den kan gjøres klar dagen i forveien, om du vil. Denne oppskriften er passe til 8 personer.

Panna cotta:

10 dl fløte

200 g sukker

5 gelatinplater

2 vaniljestenger

Legg gelatinen i litt kaldt vann, så den blir geleaktig.

Kok langsomt opp 2 dl av fløten, sammen med sukkeret og vaniljestengene delt i to og frøene skrapt ut. Frøene skal også være med. La blandingen koke i to minutter.

Klem ut vannet av gelatinen og bland den inn i den kokte fløteblandingen. Tilsett resten av fløten og sil panna cottaen over i 8 porsjonsformer. Sett formene kaldt til de skal serveres.

Bringebærcoulis:

1,5 dl vann

1,5 dl sukker

500 g bringebær

Noen dråper limesaft

Kok opp vann og sukker og rør til sukkeret er oppløst. Kjør bringebærene i noen sekunder med stavmikseren og bland inn sukkerlaken. Hell blandingen gjennom en sil og smak til med limesaft.

Hell coulisen over panna cottaen ved servering og pynt med friske bær og/eller et mynteblad.

Panna cotta med bringebærcoulis
Panna cotta med bringebærcoulis

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling med bok choy og sweet chili sauce

Kylling med bok choy og sweet chili sauce er en velsmakede rett fra Thailand. Oppskriften er passe til 4 personer.

Sweet chili sauce:

5 ss hvitvinseddik

4 fedd finhakket hvitløk

4 ss honning

1 ss brunt sukker

1 finhakket, rød chili

2 ts arrowrotpulver

2 ts revet ingefær

1/2 ts salt

1/2 ts kajennepepper

2 ss sweet chili dipping sauce

2 dl vann

Bland alt i en kjele og kok til arrowroten er oppløst og sausen har tyknet.

Kyllingen: 

800 g kylling lårfilet

1 ss risvineddik

1 ss sesamolje

4 ss sweet chili sauce

1 ts thailandsk pork seasoning with garlic and pepper

4 ss rapsolje

2 fedd hvitløk

1 ts revet ingefær

Bland alt og legg i kyllingen. La den marinere i minimum 1 time, gjerne over natta. Grilles til de er gjennomstekte, men ikke tørre (68 grader).

Kylling med bok choy og sweet chili sauce
Kylling med bok choy og sweet chili sauce

Bok choy:

2 bok choy

1 ss risvineddik

1 ss tamarinsaus

2 ts olivenolje

1 ts sitronsaft

1 ts hakket fersk ingefær

1/4 ts sesamolje

1 fedd hvitløk hakket

1 klype chiliflak

2 bok choy

 

Visp sammen eddik, tamarin, olje, sitronsaft, ingefær, hvitløk, sesamolje og chiliflak i en bolle. Legg i bok choy, delt i to, på langs og bland godt, så de blir dekket av marinaden. Sett bok choyen i kjøleskapet i 1 time. Snu den en gang underveis, så de marineres på begge sider.

Smør grillen med litt olje og grill dem under lokk til de er møre, ca. 2 minutter på hver side.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pandanis

Pandanis er laget av pandanblader, som vokser sørøst i Asia . Smaken kan minne litt om vanilje og du får en lekker grønnfarge på isen. Du får kjøpt pandanblader i asiatiske butikker. Mange av dem selger ferdige pandandråper på små flasker. Da slipper du å lage det selv og kan smake til den ferdige blandingen med dråpene.

5 dl melk

12 pandanblader

3 dl fløte

6 eggeplommer

200 g sukker

Vask pandanbladene og del dem i 1 cm strimler. Kjør pandanbladene i foodprosessor sammen med melken og la blandingen stå kaldt over natten. Kok langsomt opp melkeblandingen og fløte. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett melkeblandingen i eggedosisen under omrøring. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner, før du siler blandingen over i en bolle og avkjøler. Kjør i iskremmaskin til den er ferdig. Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i frysenen i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.

Server pandanis med noe sprøtt, f.eks. en kjeks og pynt med friske urter.

 

Du finner masse spennende desserter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vaniljekrem

Vaniljekrem er nydelig til både forskjellige desserter og kaker, f.eks. eplekake. Denne oppskriften gir ca. 10 dl vaniljekrem, som smaker mye bedre enn ferdigkjøpt.

8 eggeplommer

1 dl sukker

2 ss vaniljeekstrakt ev. 2 vaniljestenger eller 2 ts vaniljesukker

8 dl melk

2 ss maisenna

Visp sammen eggeplommer og sukker i en kjele. Tilsett vaniljesukker, ekstrakt, eller skrap ut frøene fra vaniljestenger og tilsett både frø og stenger i eggeblandingen. Rør inn maisenna og spe med melk. Varm opp på middels varme og rør hele tiden, så det ikke legger seg ved. Når kremen nærmer seg kokepunktet, begynner den å tykne, men det tar litt tid, så vær tålmodig. Kremen MÅ ikke koke.

Avkjøl kremen i kjøleskap eller i kaldt vann. Rør med jevne mellomrom for å unngå snerk. La vaniljestangen ligge i til sausen skal brukes. Den setter bare enda bedre smak.

Vaniljekrem
Vaniljekrem

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Krydder

Krydder er en viktig del av matlagingen og er en fellesbetegnelse på først og fremst planter med sterk smak eller lukt. De brukes for å endre lukt, smak og farge på mat og drikke. Jeg har fått noen spørsmål om krydderbeholdningen min – ja, den er innholdsrik. I tillegg har jeg alltid urter på benken, eller i kjøkkenhagen på sommeren. Den flotte krydderhyllen på 80 x 100 cm har kjæresten min snekret sammen og malt i samme farge som kjøkkeninnredningen vår.

Krydder
Krydder

Du trenger selvfølgelig ikke alt dette for å lage mat, men jeg handler en del krydder i asiatiske butikker, som selger det meste mye billigere, enn de gjør i de norske kjedebutikkene.

Krydder
Krydder

For noen år siden, da vi oppdaget den fantastiske nordafrikanske matkulturen, bestilte vi krydder fra England. Det så tydeligvis ut som tvilsomt pulver og ble åpnet av Tollvesenet, på veien hjem til oss. Det har heldigvis blitt enklere nå og vi får tak i det meste i Norge.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sur og søt saus til fersk suppe

Sur og søt saus til fersk suppe, også kalt løksuppe er en av mine savorittsauser og jeg husker jeg gjerne kunne spise knust potet med denne sausen på som barn. Fersk suppe er tradisjonsrett nummer én for meg.

1 finhakket løk

2 ss smør

2 ss hvetemel

5 dl av kokekraften fra kjøttet

2 ss eddik

3 ss sukker

Salt og pepper

Fres løk i smør til den blir blank. Rør inn hvetemel. Spe med kokekraften fra kjøttet. La sausen småkoke i 10 minutter. Smak til med eddik, sukker, salt og pepper.

 

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.