Tartiflette

Tartiflette er en fransk rett med mye og kraftig ostesmak. Den smaker godt til lunsj, med en liten salat til, eller som kveldskos. Du får bestilt Reblochon både hos Meny og hos Spar. Om du heller vil ha en “snillere” ost, kan du bruke brie eller camembert.

Denne oppskriften passer til 6 porsjoner.

2 kg poteter av en type som ikke koker i stykker

500 g Reblochon eller annen smakssterk ost i skiver

2 store løk, finhakket

300 g tørrsaltet bacon skjært i avlange biter

4 ss creme fraiche

Salt og pepper

Revet muskat

1 dl hvitvin

1 1/2 fedd hvitløk, finhakket

Skrell potetene og kok dem møre. Avkjøl dem og skjær dem i skiver.

Stek bacon i en stor stekepanne til de begynner å bli gylne, tilsett i løken. Tilsett olje om pannen blir for tørr. Stek til løken blir gyllen. Tilsett hvitløk, poteter, creme fraiche og hvitvin og smak til med salt og pepper. Kok opp og la det småputre i noen minutter.

Gni innsiden av porsjonsformer med olje og hell halvparten av potetblandingen i formene. Fordel halvparten av osteskivene i formene. Legg et nytt lag poteter og til slutt resten av osten.

Sett formene i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter til overflaten er gyllen brun og boblende. Serveres rykende varm, gjerne med en salat til.

Tartiflette
Tartiflette

 

Du finner flere spennende og smaksrike retter fra Frankrike her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Soppsaus

Soppsaus passer til det meste av kjøtt, både okse, kalv, svin, kylling og vilt. Jeg har brukt en blanding av aromasopp og sjampinjong her, men du kan bruke det du får tak i, enten fra butikken eller om du plukker selv.

2 pk sopp i skiver

2 finhakkede løk

3 ss smør

2 fedd finhakket hvitløk

5 dl fløte

4 ss fond, f.eks. kylling, okse, kantarell eller vilt etter hva du skal servere sausen til

pepper

Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.

Soppsaus
Soppsaus

 

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

En handy sønn, med blikk for design

Det er morsomt å se møblene den eldste sønnen min lager, og nei, han er ikke møbelsnekker, men maskiningeniør. Han har tryllet frem en hel serie møbler etter bestilling fra svigerdatteren min.

Det startet med dette bordet, som er laget av gamle deler av et rekkverk og treverk fra det gamle gjerdet vårt mot naboen.

Det neste han ble bedt om å lage, var en liten vegghylle, som ble til denne

En taklampe, ble det neste produktet.

Det siste tilskuddet til serien, er denne stilige TV-benken.

Jeg har hørt rykter om at det er en vedkurv i bestilling også, så gleder meg til å se den ferdig. Jeg legger den ut på bloggen når den er produsert 🙂

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mango- og karridressing

Mango- og karridressing passer til mange slags salater og gjerne som kald saus til grillet kylling og meze.

1/2 beger creme fraiche

1 dl majones

1 ss karri

2 ss mangoeddik

Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.

Mango- og karridressing
Mango- og karridressing

 

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Gadjar halwa – en deilig dessert

Gadjar halwa er en deilig dessert, laget av gulrot. Den er oprinnelig fra Persia, men har spredd seg over hele Midtøsten og deler av Asia.

800 g gulrøtter, skrelt og revet

1 l helmelk

100g sukker

2 ts kardemomme

1,5 dl fløte

100 g smør

50 g blandet, tørket frukt (f.eks. rosiner, tranebær eller sultanas)

50 g pistasjnøtter, grovhakket

Vaniljeis eller kulfi

Kok opp gulrøtter, melk, sukker og kardemomme i en tykkbunnet kjele. La det småkoke til nesten all væsken har fordampet (ca. 30-40 minutter).

Tilsett smør og fløte og la det koke over middels høy varme i 10 minutter, under omrøring. Skru ned varmen litt hvis den begynner å legge seg ved. Når væsken nesten er fordampet tilsett tørket frukt og la det småkoke på lav varme i 10 minutter til, eller til smøret begynner å boble rundt kantene og all væsken har kokt bort. Nå har gulrøttene blitt en velsmakende, karamellisert masse. Server gadjar halwa med iskrem og dryss over litt pistasjnøtter.

Gadjar halwa
Gadjar halwa

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Preserverte sitroner

Preserverte sitroner brukes i mange retter rundt Middelhavet. De er enkle å lage og holder seg i noen måneder når de oppbevares på et sterilisert glass.

5 sitroner til preservering

2 sitroner, kun saften

5 dl havsalt

Vask 5 sitroner i varmt vann, skyll, tørk, skjær av endene av dem, og skjær deretter hver sitron i 4 båter.

Steriliser en stor hermetisk krukke/norgesglass og lokk (kokes i vann).

Legg sitronbåtene i krukken og vær forsiktig så du ikke knuser kjøttet, men pakk dem ganske tett sammen.

Dryss noen spiseskjeer salt mellom hvert lag, og dryss resten av saltet på toppen.

Del de to siste sitronene i to, klem ut saften og hell saften over sitronene i glasset.

Oppbevar sitronene i kjøleskapet og snu glasset annenhver dag for å sikre at alle sitronene blir dekket av den salte sirupen.

Sitronene er klare til bruk etter 2 uker.

Preserverte sitroner
Preserverte sitroner

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Måsegg til frokost

Måsegg til frokost er en nord-norsk delikatesse og man kan vel ikke reise fra Lofoten, uten å ha spist måsegg? Vi kjøpte ett måsegg til hver og fant ut at de skulle bli frokost.

Måsegg skal kokes i 15 minutter i kokende vann og avkjøles i kaldt vann.

Siden vi hadde litt av hver av godsaker i kjøleskapet, la jeg eggene på en skive med nybakt brød, sammen med speken hval og to slags rogn. Et lite dryss pepper, men ikke salt, siden rognen er salt nok. Den vanlige kombinasjonen er Mackøl og måsegg, men siden vi var i Lofoten, ble det Lofotpils i stedet.

Måsegg til frokost
Måsegg til frokost

Trenger du inspirasjon til frokosten? Sjekk her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

4 mnd Pastinakk- og potetmos

4 mnd Pastinakk- og potetmos er velsmakende babymat, som kan spises fra 4 mnd. alder. Det er enkelt og raskt og lage og egner seg for frysing i små glass.

1 potet, skrelt og delt i terninger

1 pastinakk, skrelt og delt i terninger

Morsmelk eller morsmelkserstatning

Kok potet og pastinakk mørt i vann, hell av vannet og kjør grønnsakene til mos med stavmikser. Fordel blandingen på helt rene glass og frys ned det du ikke skal bruke før senere.

Når du skal servere babyen, tiner du blandingen i mikroovnen og rører inn litt morsmelk (ev. erstatning), så den blir passe varm og får fin konsistens.

Du finner flere gourmetretter for baby HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bakt søtpotet med gresk kjøttdeig

Bakt søtpotet med gresk kjøttdeig er en lettvinn hverdagsrett. Den smaker aller best med lammekjøttdeig, men du kan også bruke vanlig kjøttdeig eller karbonade, om du ikke får tak i lammedeig.

4 søtpoteter

1 ss olivenolje

150 g fetaost

400 g lammedeig, ev. karbonade-, eller kjøttdeig

1 finhakket løk

2 ss olje til steking

2 dl rømme

3 ss tzatzikikrydder

1 ts salt

1⁄2 ts kvernet pepper

1 pk. reven ost etter ønske

Vask og del søtpoteter i 2 cm tykke skiver. Legg dem på et stekebrett, dekket med bakepapir. Krydre dem med salt og pepper, risle dem med litt olivenolje og la dem bake i ovnen på 200 grader i ca 30 min.

Brun kjøttdeig og løk i olje. Rør inn rømme. Krydre med tzatzikikrydder, salt og pepper.

Legg kjøttdeigblandingen på søtpotetskivene, legg på fetaostterninger og dryss over reven ost.

Stek søtpotetene litt ned i ovnen på 200 grader til osten får fin, gyllen farge.

Server alene, eller med litt gresk salat og tzatziki.

Bakt søtpotet med gresk kjøttdeig
Bakt søtpotet med gresk kjøttdeig


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salsa verde

Salsa verde betyr grønn saus på spansk. Du finner variasjoner av grønn saus i både Spania, Italia, Frankrike, Tyskland og Mexico. Denne salsaen passer veldig godt til grillmat, lam og fisk og er både sunn og god.

1 neve bladpersille

1 neve basilikum eller mynteblader

2 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket sjalottløk

2 fedd finhakket hvitløk

1 ts finhakket chili (eller mindre, om du ikke liker så sterk mat)

1 ss kapers

3 ss hvitvinseddik

1 dl god olivenolje

Alt kjøres i foodprosessor. Smak til med salt og pepper. Salsaen kan gjerne lages i forveien og settes kaldt til den skal brukes.

Salsa verde
Salsa verde

 

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.