Injera

Injera er en pannekake fra pannekaker fra Etiopia og Eritrea, som er laget av teffmel. Om du ikke får tak i det, kan du bruke 50/50 hvetemel/byggmel. Injera brukes som tilbehør til mange retter i Etiopia og Eritrea og de stekes kun på den ene siden.

Ingredienser til injera som skal brukes samme dag:

1,25 dl teffmel

1 dl varmt vann

3/4 ts gjær

1/4 ts lønnesirup

1/4 ts salt

1 ts eddik

1/4 ts bakepulver

Visp sammen mel med halvparten av vannet og gjær. Dekk til med et håndkle og la det hvile i 1 time. Tilsett resten av vannet, salt, bakepulver og eddik og bland godt.

 

Ingredienser i 2 dagers injera.

1,25 dl teffmel

1 dl varmt vann

1/4 ts salt

1/2 ts gjær

1/4 ts bakepulver

Bland sammen alle ingrediensene. Dekk til med et lett lokk og la røren hvile 2 dager.

Når du er klar til å lage injeraen, fjerner du det mørke vannet på toppen, før du rører godt sammen.

Røren skal være en tynn pannekakerøre. Avhengig av melet, kan det hende du trenger å tilsette mer vann eller mel hvis røren er for tynn.

Hell i 1 ts rapsolje, som fordeles med et papirtørk, så den danner et tynt oljelag i hele pannen.

Lag først en mindre pannekake, så du ser hvordan røren oppfører seg.

Hell ca. 1 dl røren i den varme panna og hell på panna for å få røre over hele.

Når røren er fordelt, vent på at noen bobler dukker opp, og dekk deretter pannen med et lokk for å dampe injeraen i ca. et minutt.

Fjern lokket og la det koke til midten er satt og kantene begynner å trekke seg innover. 3-5 minutter avhengig av størrelse.

Legg injeraen på et bakepapir og la den avkjøles. Kanten kan føles hard når du tar den av varmen, men blir myk når den er kald.

Injera
Injera

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spania: Sugar & Spice restaurant på La Manga

Sugar & Spice er min favorittrestaurant på La Manga del Mar Menor. Den franske eieren er alltid smilende og hyggelig og det blir nesten alltid fullt der, så det er flere enn meg som liker seg.

De har en helt fantastisk carpaccio, som forrett. Det er en stor porsjon, som gjerne kan spises som hovedrett, eller deles på to. Om du ber om at to skal dele, kommer de med to asjetter i tillegg, så man kan fordele som man vil. Dressingen smaker helt nydelig. Jeg har forsøkt å be om oppskriften, men den er en hemmelighet.

 

Husets vin

Husets vin har vært den samme i mange år og kan trygt anbefales, tross navnet, som jeg synes er morsomt.

Jeg har spist mange av denne restaurantens retter i løpet av årene og alltid vært fornøyd. Jeg vil forøvrig fremheve tunfisktatakien, som min favoritt.

På La Manga kan det være vanskelig å få tak i andre desserter enn de restaurantene kjøper ferdig, men på Sugar & Spice lager de fantastiske pannekakedesserter. På bildet over ser du signaturpannakaka med pære. Den heter sugar & Spice.

Pannekaka på bildet under er med banan og karamell. På begge må du be om å få med is, om du vil ha det.

Dette er alltid en deilig avslutning på måltidet, så det er smart å spare litt plass i magen til dessert.

 

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ayib

Ayib er hjemmelaget ost fra Etiopia og Eritrea. Den er rask og enkel å lage og det er i tillegg morsomt når su der resultatet så raskt.

2 l melk

1,25 dl sitronsaft

1 klype salt

Varm melken til 85 grader. Hell i sitronsaften. La det hvile i 15 minutter. Hell blandingen gjennom et kaffefilter. Det kommer til å ta litt tid, men osten vil etter hvert ligge igjen i filteret.

Bland med salt og sett kaldt til bruk. Osten holder seg i ca. 3 dager i kjøleskapet.

 

Du finner spennende oppskrifter fra hele verden, inkludert Etiopia og Eritrea her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Berbere

Berbere er en krydderblanding fra Afrikas horn og brukes i Etiopia, Eritrea, Djibouti og Somalia.

1 dl chilipulver

1/2 dl paprikapulver

1 ss cayennepepper

1 ts løkpulver

1 ts malt ingefær

1 ts spisskummen

1 ts malt koriander

1 ts malt kardemomme

1 ts malt bukkehornkløver

1/2 ts hvitløkspulver

1/2 ts malt kanel

1/4 ts malt muskat

1/2 ts malt allehånde

1/2 ts nellik

Knus alt som ikke er finmalt i en morter, bland alt godt sammen og oppbevar i tett boks til du skal bruke det.

Trenger du inspirasjon til oppskrifter fra disse landene? Sjekk her.

Berbere
Berbere

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Norge: Du verden restaurant i Svolvær

Vi har spist lunsj på Du verden i Svolvær. Restauranten er delikat og de rettene vi spiste smakte godt.

Jeg spiste poké bowl med hval og teriyaki. Den inneholdt ris, hval, teriyaki, vårløk, avokado, sjøgress, sesam og koriander og var perfekt etter mine smaksløker. Den eneste feilen med denne retten, var at den var liten og jeg var fortsatt sulten etterpå.

Mannen min spiste fish’n chips. Det var torsk fra Lofoten, som ble servert med pommes frites, tartarsaus og sitron. Denne porsjonen var rikelig, så jeg fikk noen chips, så jeg ble mett.

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bedre enn sex

Om denne kaken er bedre enn sex, kan vel diskuteres, men god er den. Denne kaken kan med fordel lages dagen før den skal brukes, så den får satt seg litt. Sett den i romtemperatur ca. en time før servering. Pynt med krem og Daimbiter rett før servering.

Kaken:

4 egg

350 g sukker

200 g hvetemel

80 g kakaopulver

2 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker

2 ts bakepulver

1/2 ts salt

200 g smeltet smør

1,5 dl rømme

1 boks søt, kondensert melk ca 400 g

Gjør klar en springform. Legg i bakepapir, så det blir enklere å få ut kaken av formen.

Smelt smøret og sett det til side, så det blir litt avkjølt. Bland inn rømme og vaniljeekstrakt i smøret. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis og bland alle ingrediensene til kaken, bortsett fra den kondenserte melken, forsiktig sammen.

Hell røren i formen og stek den midt i ovnen, på 175 grader varmluft, i 20–30 minutter. Sjekk om den er ferdig med å stikke en kakepinne i den. Det skal ikke feste seg røre til pinnen når kaken er klar. Følg godt med, for kaken bør ikke steke for lenge heller.

Ta kaken ut av ovnen og prikk hull jevnt fordelt over hele, med en kakepinne, spisepinne eller lignende. Hell over den kondenserte melken og pass på at du får melk ned i alle hullene. La kaken avkjøle i noen minutter i romtemperatur, før du setter den i kjøleskapet til den skal pyntes.

Pynt:

3 dl kremfløte

2 doble Daimsjokolader

Rett før servering pyntes bedre enn sexkaken med vispet krem og Daimbiter.

Du finner flere spennende kakeoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjemmerøkt skrei

Hjemmerøkt skrei smaker godt og kan serveres med mye forskjellig tilbehør, f.eks. eggesmør, ertepuré og potetmos. Den passer også sammen med ovnspoteter og nepestuing.

Vi har mer kjøkkenutstyr enn de fleste hobbykokker, og denne røykemaskinen (sage) ga jeg i gave til mannen i huset sist han hadde bursdag, siden den gamle Abu-røyken hadde takket for seg. Vi bruker den til mye forskjellig, både fisk, kjøtt og ost. Det er vel egentlig bare fantasien som begrenser oss.

Denne gangen ble det skreien som fikk gjennomgå. Det er enkelt å bruke denne maskinen. Legg fisken i en form, dryss over litt salt og trekk plastfolie over. Stikk munnstykket inn i et hjørne og tenn på sponet i røykemaskinen. Vi lot fisken røyke seg i 15 minutter, men det er en smakssak hvor mye røyksmak det skal være.

Den røkte fisken kan serveres med mye forskjellig tilbehør, f.eks. eggesmør, ertepuré og potetmos,

Hjemmerøkt skrei
Hjemmerøkt skrei

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Røde sexypoteter med sennepsdressing

Jeg vet ikke hvorfor, men jeg synes de bittesmå potetene er litt sexy, til familiens store fornøyelse. Uansett, røde sexypoteter med sennepsdressing smaker helt nydelig til både kjøtt og fisk.

1/2 dl Bergbys søt og sterk  pølsesennep

2 ss kapers

1/2 dl olivenolje

1 neve finhakket bladpersille

1 finhakka vårløk

1/2 lime, kun saften

Pepper

Alt røres godt sammen og blandes med nykokte poteter.

Røde sexypoteter
Røde sexypoteter

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Danmark – Norge: Restaurant Sjø på danskebåten

Vi var skikkelig spente før vi skulle ta båten fra Oslo til København. Nyåpnede restaurant Sjø har ambisjoner om å oppnå en Michelinstjerne og det var en selvfølge at vi måtte spise der den ene kvelden.

Lokalet var hyggelig og det var betjeningen også. De var kanskje et stykke unna Michelinkvalitet, men de tok det igjen på sjarm og velvillighet. Vi bestilte en femretters meny inkludert vinpakke. Vinen passet godt til maten, men dessverre ble vi delvis skuffet over maten.

Maten var lekkert lagt opp, men det ble aldri de helt store smaksopplevelsene. Taskekrabben var egentlig veldig god, men ble servert kald og hadde smakt mye bedre om de hadde lunet den litt. Blomkålen var ikke spesielt spennende og er ikke verdt å prøve.

Anderetten var den mest velsmakende retten denne kvelden og kan anbefales.

Desserten, som var ville blåbær med marengs, var ikke spesielt god, så den satte vi igjen.

Danmark - Norge: Restaurant Sjø på danskebåten
Danmark – Norge: Restaurant Sjø på danskebåten

 

 

Restaurant Sjø har nok dessverre en vei å gå, før de kan innkassere en Michenlinstjerne.

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Danmark: Torvehallerne i København

Hver eneste by vi er på ferie i, med matmarked, får besøk av oss. København har to skikkelig spennende matmarkeder og Torvehallerne er det ene.

Å se på mat er kanskje en spesiell hobby, men jeg synes det er kjempemorsomt og trist samtidig, når jeg tenker på at det ikke finnes noe lignende i mitt nærområde.

I torvehallerne er det mulig å kjøpe med råvarer hjem og tilberede selv, men det er også masse små sitteplasser. Der kan du nyte den deilige maten i hyggelig selskap, sammen med et glass vin.

Utvalget er enormt og det er noe for enhver smak.

Ved flere av bodene kan du sitte og se på at maten blir tilberedt.

Siden vi har vært i Torvehallerne flere ganger, vil vi gjerne variere stoppestedene litt. Denne gangen endte vi opp foran en liten bod hvor de var i gang med å lage diverse pastavarianter.


Om du reiser til København, er Torvhallerne kun en liten taxitur fra sentrum og det koster ca 100 kr. å komme dit. Vel verdt hver eneste krone.

 

https://torvehallernekbh.dk/

 

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.