Ramadan pidesi

Ramadan pidesi eller ramadan pide er et saftig, tyrkisk brød, med tradisjoner tilbake til 1600-tallet. Brødet serveres under ramadan, men smaker like godt resten av året. Det passer til gryteretter, supper og til meze, tyrkias svar på tapas. Oppskriften gir 4 store ramadan pidesi.

Deigen:

6 dl vann
2 ss sukker
2 ss tørr gjær
800 g mel
2 ts salt

Elt alt godt sammen, dekk til og la deigen heve i min. 2 timer.
Del deigen i 4 like store biter og form hver del til en løs ball. Legg dem på to bakepapirkledde stekebrett og dekk til med plastfolie og la dem heve i 30 minutter til.
Form hver kule til runde eller ovale leiver, 1,5 cm tykke og trykk ut eventuelle luftbobler. Spray plastfolien med litt formfett eller pense med litt olje, dekk og la den hvile i enda 30 minutter. I mellomtiden gjør du klar eggvasken og setter stekeovnen på 200 grader.

Eggvask:

2 ss mel
1,25 dl kokende vann
1 ss gresk yoghurt
1 stort egg

Hell melet i en bolle og visp inn det kokende vannet for å unngå klumper. Avkjøl og visp inn yoghurt og egg.

Topping:

2 ss sesamfrø (løkfrø)
1 ss nigellafrø

Forming av ramadan pidesi:

Pensle hver leiv med eggvask. Bruk fingertuppene til å lage fordypninger på deigen omtrent  tomme fra kanten for å lage en sirkel. Dypp deretter fingertuppene i vasken og lag en fordypning ca. 2 cm innenfor kanten. Lag deretter fordypninger i et rutemønster innenfor ringen. Det trenger ikke å være perfekt!
Dryss på sesamfrø og nigellafrø og stek dem midt i ovnen i ca. 20 minutter, til de er gylne på toppen. Flytt dem over på en rist for å avkjøles litt. Ramadan pidesi serveres varme.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bazooka

Bazooka er en av mine favorittshotter. Den er lett og kjapp å lage, smaken minner om juicy fruit og fargen er ganske kul, synes jeg. Bazooka smaker aller best når den er litt avkjølt.

3 cl Irish cream

3 cl bananlikør

3 cl blå curaçao

Hell alle ingrediensene i en drinkmikser, rist godt sammen og hell over i shotglass

Bazooka
Bazooka

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingspyd med fløtegratinerte poteter og russiske erter

Kyllingspyd med fløtegratinerte poteter og russiske erter er deilig sommermat. Om du bruker grillspyd av tre, er det viktig at du legger dem i vann en stund, så de ikke tar fyr under grillingen. Oppskriften er passe til 4 personer.

Russiske erter:

100 g russiske erter

2 dl vann

1 ts salt

2 ss smør

2 ss madeira (ev. sherry)

1 neve finhakket persille

Legg ertene i vannet i 1 time. Kok dem i bløtevannet, sammen med madeira og saltet, til vannet er fordampet (ca. 15 min.). Rør inn persillen og server.

Kyllingen:

700-800 g kylling lårfilet

2 pk black garlic glaze (fra Meny)

Black Garlic Glaze 50g Meny

Skjær kyllingen i passe biter og tre på grillspyd. Smør grillspydene på alle sider med glaze og la dem ligge til marinering i min. 1 time, men gjerne over natten.

Grill spydene på alle kanter, til de har fin farge utenpå og så vidt stekt inni, så de fremdeles er saftige.

Fløtegratinerte poteter:

10 poteter i tynne skiver

3 fedd finhakket hvitløk

Salt og pepper

1 boks fløte

1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag

Legg potetskivene, hvitløken og 1/3 av osten i lag i en smurt, ildfast form.  Dryss litt salt og pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte. Sett fløtegratinerte poteter inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.

 

 

Kyllingspyd med fløtegratinerte poteter og russiske erter
Kyllingspyd med fløtegratinerte poteter og russiske erter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Granateplelaks

Granateplelaks er inspirert av smaker fra landene sør og øst for Middelhavet.

700-800 g laksefilet

Granateplemarinade:

3 ss hvit tamarindpasta (ev. hvit miso)

2 ss sirup (eller honning)

2 ss olivenolje

1 appelsin, skall + 1 dl av saften

2 fedd hvitløk, finhakket

4 ss grenadin

1/2 ts salt og sort pepper

Visp sammen alle ingrediensene i en liten bolle, hell den over laksen og la den marinere på et kaldt sted i min. 15 minutter, gjerne over natten.

Steking:

2 ss olivenolje

3 vårløk, finstrimlet

2 fennikeli veldig tynne skiver (bruk gjerne mandolin eller ostehøvel

1,2 dl hvitvin(hvis du har Pernod, Raki, Ouzo, eller annet anisbrennevin, smaker det godt å erstatte en liten skvett av hvitvinen med den)

Salt og pepper

Fres fennikelen i 4 minutter olivenoljen over middels varme i en ekstra stekepanne. Tilsett vårløken og fres videre under omrøring i 2 minutter. Hell i vin, litt salt og pepper og la det småkoke til vinen nesten har fordampet. Hell blandingen i en ildfast form sammen med overskuddsmarinaden og bland det sammen. Legg laksen på toppen og sett formen i ovnen på 180 grader. Steketiden avhenger av størrelsen på laksen om du har delt i porsjonsstykker tar det ca. 10 minutter og en hel filet fra ca. 15 minutter, avhengig av tykkelsen.

Garnityr :

1 dl granateplefrø

1 håndfull persille, finhakket

Når granateplelaksen er klar til servering, dryss over persille og granateplefrø og server granateplelaks med f.eks. couscous eller ris.

Granateplelaks
Granateplelaks

Du finner masse spennende fiskeretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Tunfisk på japansk vis

 

Tunfisk på japansk vis er fersk, nesten rå tunfisk, servert med salat og en nydelig, japansk saus. Du får tak i tunfisk på Meny, Rema 1000 og flere andre velassorterte matbutikker. Om de ikke har det inne, kan du spørre om de kan ta det inn.

600 g fersk tunfisk

Salt og pepper

30 g hvite sesamfrø

30 g svarte sesamfrø

Krydre tunfisken med salt og pepper. Bland sesamfrøene utover en tallerken og rull tunfisken i den, så den blir jevnt dekket. Varm opp en stekepanne med oljen. Brun tunfisken raskt på alle sider. Den skal kun få en stekeskorpe. La den få hvile før servering.

Skjær tunfisken i tynne skiver og anrett på tallerkener. Fordel salaten over og drypp over dressingen.

Salaten:

1 liten agurk i tynne strimler

4 reddiker i tynne strimler

1 bunt koriander, kun bladene

3 vårløk, finstrimlet

Litt frisésalat, finstrimlet

Strimle tilbehøret til salaten i fyrstikktynne strimler.

 

Dressing:

1 rød chili renset for frø, finhakket

2 dl teriyakisaus2 ss sesamolje

4 ss riseddik

2 ts sukker

2 lime, revet skall og saften

Olje til steking

Bland sammen ingrediensene til dressingen.

Servering:

Server tunfisk på japansk vis enten alene, eller sammen med ris eller nudler.

Du finner flere velsmakende retter fra Japan her og flere tunfiskoppskrifter her.

Tunfisk på japansk vis
Tunfisk på japansk vis

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Spagetti med hjerteskjell

Spagetti med hjerteskjell er noe av det beste jeg vet og får meg til å lengte etter en tur til sydligere strøk. Du får kjøpt ferske hjerteskjell hos flere fiskehandlere og på Meny og i tillegg får du kjøpt frosne i flere matbutikker. Oppskriften er til 4 personer.

1 kg hjerteskjell

1 løk, finhakket

2 hvitløksfedd, finhakket

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

3 dl hvitvin

500 g spagetti

1 bunt finhakket bladpersille

Litt høvlet parmesan til serveringen

Skyll hjerteskjellene i kaldt vann og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg.

Fres løk, hvitløk og chili i olivenolje. Tilsett hvitvin og skjellene. Legg på lokk og la det dampe til skjellene åpner seg. Åpne lokket en gang underveis og rør før du setter på lokket igjen. Smak til kraften med salt og pepper.

Kok spagetti etter anvisningen på pakken. Hell av kokevannet og rør spagettien inn i hjerteskjellblandingen. Dryss over bladpersille og høvlet parmesan og server.

Skjell som ikke har åpnet seg skal ikke spises.

Server gjerne med nybakt brød og trenger du inspirasjon, kan du sjekke her.

Du finner flere spennende skalldyroppskrifter her og mange oppskrifter på velsmakende, italienske matretter her.

Spagetti med hjerteskjell
Spagetti med hjerteskjell, lekkert og velsmakende

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Morrapytt

Morrapytt er en variant av pytt i panne og en fin rett når du vil bruke opp matrester. Pytt i panne pleier å bli servert med stekt egg på toppen, men i  denne varianten her jeg rørt inn lett sammenpisket egg mot slutten. Det skal ikke være for mye egg, for da blir det en omelett. Jeg synes det blir minst like godt med sammenpisket egg, som med stekt egg på toppen, og det blir mindre oppvask. Du kan lage morrapytt av det meste, men her er det jeg hadde av rester i dag:

Kokte poteter i terninger

Baconterninger

Løk, finhakket

Paprika

Egg, sammenpisket

Kruspersille, hakket

Stek baconterningene og ta dem ut av panna. Stek potetene og løken i litt smør, så det får fin farge. Tilsett baconet og paprikaen og rør det sammen. Tilsett egg, rør rundt og vent på at det stivner litt. Dryss på persillen og server med godt brød og ev. ketsjup, BBQ-saus eller annen saus du har lyst på.

Du finner oppskrifter på velsmakende og saftige brød her.

Morrapytt
Morrapytt

 

 
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Fars makrellmiddag

Fars makrellmiddag er et av de beste barndomsminnene mine. Far, som var morfaren min, lagde denne retten når mormor var bortreist. Makrellmiddagen til far er nydelig, fersk småmakrell, stekt i smør som serveres med en deilig rømmesaus og agurksalat. Far var veldig god på rensing av fisk og han rensket fisken vi skulle spise. Vi skulle få 1 kr. for hvert ben vi fant, men vi fant nesten aldri noen.

Agurksalat:

2 dl vann

1/2 dl eddik

1 ss sukker

1/2 ts pepper

1 agurk

Bland sammen vann, eddik, sukker og pepper. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time. Om du vil ha et sukkerfritt alternativ, kan du lage denne.

Makrell:

2 makrell
4 ss hvetemel
3 ts salt
1 ts nykvernet pepper
3 ss smør til steking
3 dl rømme
1 dl finhakket gressløk

Rens makrellen og skyll dem godt. Bland hvetemelet med salt og pepper og legg blandingen på en tallerken. Dypp makrellen i melblandingen og stek den i smøret i en dyp stekepanne i 4-5 minutter på hver side. Løft ut makrellen, hell i rømmen og gressløken og rør godt sammen, før du legger makrellen tilbake og lar den kose seg i noen minutter i sausen, før servering.

Server fars makrellmiddag med nykokte poteter.

 

Fars makrellmiddag med rømmesaus og agurksalat
Fars makrellmiddag med rømmesaus og agurksalat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cacio e pepe

Cacio e pepe betyr ost og pepper og er en rask og enkel pastarett for alle som er glade i pepper. Denne oppskriften er passe til 2 personer.

2 ss hel pepper

50 g vellagret pecorino (ev. parmesan), fint revet

Pasta til 2 personer, kokt etter anvisning på pakken minus 2 minutter

Rist pepper i tørr stekepanne i 4 minutter, knus den grovt i en morter og hell den tilbake i stekepannen. Hell 1 dl av kokevannet fra pastaen over pepperen og la det koke i 1 minutt. Legg pastaen i peppersausen og etterfyll med 1/2 dl kokevann. Rør godt sammen og la det hvile i et par minutter. Hell i 1/3 av osten, rør godt sammen, rør inn litt mer kokevann, deretter mer ost, mer kokevann og resten av osten.

Cacio e pepe
Cacio e pepe

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ukemeny 25

Ukemeny for uke 25 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Million Dollar Spaghetti

Million Dollar Spaghetti
Million Dollar Spaghetti

Tirsdag: BBQ-laks

BBQ-laks
BBQ-laks

Onsdag: Västerbottenpai med bacon, purre og løk

Västerbottenpai med bacon, purre og løk
Västerbottenpai med bacon, purre og løk

Torsdag: Bol Renversé

Bol Renversé
Bol Renversé

Fredag: Pizza med biff og bearnaise

Pizza med biff og bearnaise
Pizza med biff og bearnaise

Lørdag:
Forrett: Minas gulrotsuppe

Minas gulrotsuppe
Minas gulrotsuppe

Hovedrett: Musaka

MusakaMusaka

Dessert: Mandelkake med sjokolade- og espressokrem

Mandelkake med sjokolade- og espressokrem
Mandelkake med sjokolade- og espressokrem

Søndag: Feire sankthansaften (midtsommer) med rømmegrøt og spekemat

Feire sankthansaften (midtsommer) med rømmegrøt og spekemat
Feire sankthansaften (midtsommer) med rømmegrøt og spekemat

Dessert: Eple- og rabarbrapai med vaniljeis

Eple- og rabarbrapai med vaniljeis
Eple- og rabarbrapai med vaniljeis

 

Ukemeny for uke 25 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.