Pasta med trøffel og fløtesaus

Pasta med trøffel og fløtesaus er en lettvint og god middags- eller lunsjrett. Du får kjøp trøffel i små glass i velassorterte matvarebutikker, som f.eks. Meny.

1 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket løk

3 dl fløte

1 ss kyllingfond eller grønnsaksfond (ev. buljongterning)

1 neve fersk persille, finhakket

Salt og pepper

1 glass syltet trøffel

Pasta etter eget ønske

Reven parmesan

Fres løken blank i litt olje. Tilsett fløte, fond og hvitløk. La det koke til sausen tykner litt. Tilsett persille og smak til med salt og pepper.

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Bland pasta og saus og legg på skiver med trøffel. Riv over parmesan og server.

Pasta med trøffel og fløtesaus
Pasta med trøffel og fløtesaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Randis vafler

Alle som har vært i den gamle turnhallen i Hokksund, har nok et forhold til Randis vafler. Hun lagde røre i 10-litersbøtter og oppbevare i fryseren til den skulle stekes. Det var veldig fristende å stoppe innom for en vaffel på vei ut, etter treningen. Jeg var så heldig at jeg fikk oppskriften av henne for mange år siden, og her er den, så nå kan du få lage Randis vafler også.

5 egg

250 g sukker

1/2 l helmelk

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

750 g hvetemel

250 g smør

1 ts hjortetakk

1 ts kardemomme

Bland alt det tørre i en bolle og spe med litt av melken om gangen. Rør godt mellom hver gang for å få en glatt røre uten melklumper.
Rør inn eggene og tilsett smeltet smør. La vaffelrøren svelle i minimum 1/2 time. Juster røren med litt melk om den er for tykk.

Randis vafler stekes i vaffeljernet og serveres med rømme og syltetøy eller smør og brunost.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kryddersmør

Kryddersmør smaker godt til bakt potet, men kan også brukes i stedet for saus til f.eks grillmat. Hjemmelaget kryddersmør smaker selvfølgelig best og du kan tilpasse det din egen gane.

250 g smør, romtemperert

2 finhakkede chili

1/2 ts grovmalt pepper

2 ts paprikakrydder

2 finhakkede fedd hvitløk

Alt blandes godt og formes enten i en bolle eller som en pølse i plastfolie før kryddersmøret settes kaldt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grilla grønnsaker

Grilla grønnsaker passer til mer enn grillmat, de kan brukes til det meste av kjøtt og fiskeretter. Vi griller hele året, men det er jo selvfølgelig hyggeligst om sommeren. Et av favorittilbehørene til grillmaten, er å ta grønnsakene på grillen. Det er enkelt, kan varieres i nesten det uendelige og smaker veldig godt.

Skrell og del ønskede grønnsaker i munnfullbiter. Her har jeg brukt gulrot, Lilla reddik, persillerot og løk. Legg grønnsakene med en god klatt smør, i en form som tåler grillen. Krydre med ønskede urter og krydder, f.eks. rosmarin, hvitløk, salt og pepper.

Sett formen på grillen og rør rundt av og til. Når grønnsakene begynner å se klare ut, er det lurt å ta en liten smak, for å sjekke at de virkelig er det. Spises med fisk eller kjøtt etter eget ønske.

 

Steinbit med kreps og hummer- og grønnsakssaus

Steinbit med kreps og hummer- og grønnsakssaus er en nydelig rett, som gjerne kan serveres i finere selskaper. Sausen har en deilig smak av hummer og siden grønnsakene er en del av sausen, er det ikke så mange ting å passe  på heller.

Steinbiten:

Steinbiten deles i porsjonsstykker, legges i en smurt, ildfast form, krydres med salt og pepper og settes i ovnen på 180 grader i 10 minutter.

Om du vil ta steinbiten i sous vide, kan du krydre den og vakuumere den med litt smør eller olje, før du legger den i sous viden på 50 grader i 35 minutter.

 

Sausen:

Denne sausen er så full av grønnsaker at du ikke trenger ekstra grønnsaker i tillegg. Saltingen er kun fond, så den får en deiligere smak av hummer, jo mer du «salter».

1 løk, finhakket

2 gulrøtter i små terninger

1 persillerot i små terninger

1 liten fennikel i små terninger (om du er så heldig å få med de grønne bladene, finhakkes disse og legges til side).

2 dl tørr hvitvin

1 purre i små terninger

3 dl fløte

2 ss hummerfond (eller mer)

Pepper

1 potte dill, finhakket

1 pk bladpersille, finhakket

Fres løk, gulrøtter, persillerot, fennikel og purre i smør til løken er blank. Tilsett hvitvin og la væsken koke nesten inn. Tilsett fløte og hummerfond. La det koke til sausen tykner. Smak til med pepper. Om sausen er for lite salt, tilsettes mer fond. Tilsett dill, persille og ev. fenikkelblader rett før servering.

Servering av steinbit med kreps og hummer- og grønnsakssaus:

Legg fisken på tallerkenen, hell sausen over og legg på en krepsehale eller to. Serveres med valgfrie poteter. Du finner flere, både tradisjonelle og mer uvanlige varianter her.

Steinbit med kreps og hummer- og grønnsakssaus
Steinbit med kreps og hummer- og grønnsakssaus

Du finner flere spennende og velsmakende fiskeretter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spania: Restaurant Mona Lisa på La Manga

Paella er den spanske nasjonalretten og finnes i mange varianter. Vi pleier å spise mixed paella på restaurant Mona Lisa.

Den er med fisk, skalldyr og kylling, er saftig og smaker fortreffelig. Ikke la deg skremme av det litt slitne utseendet på uteserveringen. Du må beregne deg litt tid, når du skal spise paella, for de lager den fra bunnen, akkurat til deg + minimum en person til. Vi bruker tiden til å kose oss med litt godt i glasset og et par småretter på deling.

Spania: Restaurant Mona Lisa på La Manga
Spania: Restaurant Mona Lisa på La Manga

 

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med salsa verde og bakte tomater

Tunfisk med salsa verde og bakte tomater smaker friskt og godt som Middelhavet. Salsa Verde er en kjekk saus når man skal ha gjester. Den skal serveres kald og kan lages klar i forveien. Retten er beregnet på 4 personer.

800 g fersk tunfisk, delt i 4 biffer

Olivenolje

8 tomater, delt i to

1 paprika delt i store biter

100 g reven parmesan

Salt og pepper

Store kapers ( fås i asiatiske butikker)

Potetpuré, som du finner oppskrift på HER.

Salsa verde, som du finner oppskrift på HER.

 

Tunfisk med salsa verde, bakte tomater og potetpuré
Tunfisk med salsa verde, bakte tomater og potetpuré

Legg tomatene og paprikaen i ildfast form, dryss på parmesan, salt og pepper og sett dem i ovnen på 200 grader i 30 min.

Lag potetpure og salsa verde. Smør olje på tunfisken, krydre den med salt og pepper og stek eller grill den i 2 min. på hver side.

Legg opp etter eget ønske og skvis gjerne litt lime over fisken

Tunfisk med salsa verde og bakte tomater
Tunfisk med salsa verde og bakte tomater

 

 

Du finner flere oppskrifter med fisk her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Daimkake med mangois og friske bær

Daimkake med mangois og friske bær er en deilig dessert, som du kan lage klar til i forveien og legge opp når du skal bruke den.

 

Daimkake

Mangoisen finner du oppskrift på HER.

Pynt med noen friske bær, jeg har brukt bringebær, bjørnebær, physalis og rips, og server med en god dessertvin.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salat med spiselige blomster

Salat med spiselige blomster Er ikke bare lekkert, det smaker godt også. Hver vår ber jeg om hjelp på hagesenteret, til å finne frø til spiselige blomster, som jeg kan så selv.

Denne salaten er laget av plukksalat, sukkererter, engsyre og spiselige blomster (blomkarse, ringblomst og kattost) – alt fra egen hage. Så frisk og deilig, at den maules, men den smaker godt med litt reven Eiker XO og litt olivenolje også.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Whiskysaus

Whiskysaus passer godt til de fleste typer kjøtt. Du trenger ikke å like whisky for å like denne sausen, for whiskyen blir mer som et krydder.

1/2 ltr. whisky

1/2 ltr. fløte

4 brune sukkerbiter

1 ss oksefond

2 ts worcestersauce

Salt og pepper

Hell whiskyen i en varm kjele, gå utendørs med den og brenn av alkoholen. Det brenner en god stund, så la den brenne ferdig. NB! Pass på luggen.

Tilsett fløte og la den koke ned til 1/4. Tilsett sukkerbiter, fond, worcestersauce og smak til med salt og pepper. La det koke opp og tilsett litt smør, så sausen blir ekstra blank. Ikke la whiskysaus koke etter at smøret er tilsatt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.