Egg- og baconsalat av vaktelegg, med sennepsvinagrette

Egg- og baconsalat av vaktelegg, med sennepsvinagrette kan brukes til både forrett, hovedrett, kveldskos og til lunsj. Om du ikke har tilgang til vaktelegg, kan du bruke vanlige egg i båter i stedet.

Jeg liker å legge salat på fat. Det ser lekkert ut og du får god oversikt over ingrediensene.

Jeg har brukt vaktelegg, som er kokt i 3 minutter, baby leaves(salat), tomater, agurk, strimlet vårløk, cheese pop og sprøstekt bacon.

 

Vinagrette:

1 ss dijonsennep

2 ss honning

5 ss bringebæreddik eller hvitvinseddik

1.5 dl olivenolje

Bland alle ingrediensene godt sammen og risle over salaten.

Egg- og baconsalat av vaktelegg, med sennepsvinagrette
Egg- og baconsalat av vaktelegg, med sennepsvinagrette

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oksekjaker i Amarone med potetmos og smørdampa rotgrønnsaker

Oksekjaker i Amarone med potetmos og smørdampa rotgrønnsaker er en av mine favorittretter. Det er ikke så mye jobb med denne retten, selv om det tar lang tid, for mesteparten av tiden går med til at kjøttet enten er i kjøleskapet eller i ovnen. Oppskriften er passe til 4 personer. Start fire dager i forveien for optimalt resultat.

Oksekjakene:

4 oksekinn på cirka 300 g hver

2 fl rødvin (helst Amarone ev. Amicone, som er laget på samme måte)

1 timiankvist

1 rosmarinkvist

10 hvite pepperkorn

2 laurbærblad

2 gulrøtter, 1 gul løk, 5 fedd hvitløk, 1 sellerirot og 1 purre i terninger

Rens oksekjakene for hinner og bland dem med rødvin, urter og pepper i en stor gryte. La kjøttet marinere i kjøleskap i tre dager.

Kvelden før det skal spises: Sett gryten i ovnen med lokk på 100 grader og la det stå til 1/2 time før servering. Ta opp kjøttet og sett til side.

Sausen:

Oksekjakeavkoket

1/2 l kalvekraft

1 timiankvist

1 rosmarinkvist

10 hvitpepperkorn

2 laurbærblad

ev. mer rødvin

Brunt sukker

Maizenajevner

Salt og pepper

50 g smør

Sil avkoket fra kjakene ned i en ny kjele og tilsett kalvekraften, ev. litt mer rødvin, urter og pepper. Reduser til halvparten. Smak til med sukker, salt og pepper. Jevn eventuelt sausen. Visp inn smør og legg i kjakene.

Server oksekjakene med potetmos og rotgrønnsaker som er smørdampet.

Du finner oppskrift på en perfekt potetmos HER.

Smørdampa rotgrønnsaker:

2 persillerøtter, skrelt og delt i terninger

4 gulrøtter, skrelt og delt i terninger

1 purre, finstrimlet

1 god klatt smør

Salt og pepper

Smelt smøret i en kjele, tilsett grønnsakene, litt salt og pepper.

La grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Velkomstmat

Velkomstmat er en liten anretning man kan servere, når man trenger litt smått å tygge på når man får gjester. Denne enkle, lille anretningen passer fint til det.

Du trenger:

Kjeks med litt god smak

Soltørka tomater

Ostefylte chili

Staver av vellagret ost

Lefser fylt med forskjellig pålegg, f.eks. Snøfrisk, laks og finhakket gressløk.

Pynt med litt urter, f.eks. basilikum.

Velkomstmat
Velkomstmat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den nasjonale rekedagen feires i USA 29. april

Reker fortjener vel også sin egen dag og i USA feirer de den 29. april. Det finnes ca. 2800 rekeslag i verden og de brukes til en mengde forskjellige matretter. Du finner noen av dem, i tillegg til masse andre skalldyrretter, HER.

Den nasjonale rekedagen feires i USA 29. april
Den nasjonale rekedagen feires i USA 29. april

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Semulepudding med bringebærcoulis

Semulepudding er en av barndommens yndlingsdesserter, for meg. Da jeg var barn, trengte egentlig ikke den røde sausen, som jeg har blitt veldig glad i som voksen.
1 liter melk

90 g semulegryn

1 sammenpisket egg

2 ss sukker

6 mandeldråper

Kok opp melken. Dryss i grynene og rør til det koker. Kok under lokk i 15-20 minutter, til grynene er møre. Avkjøl blandingen litt og rør inn egget. Smak semulepuddingen til med sukker og mandeldråper.

Hell semulepuddingen i porsjonsformer, serveringsbolle eller i en form hvis den skal hvelves og avkjøl. Dekk den med lokk eller folie, så det ikke dannes hinne på den.

Du finner oppskrift på bringebærcoulis HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Smuldrepai med bær og pistasj

Smuldrepai med bær og pistasj er både god og enkel å lage. Den kan også lages på grillen, men da må du bruke en form som tåler det.

200 g bringebær

200 g blåbær

3 ss sukker

2 ts ekte vaniljesukker

80 g smør

80 g perlesukker

40 g havregryn

80 g mel

40 g pistasjnøtter

1 ts kanel

Legg bringebær og blåbær i ildfast form. Bland inn sukker og vaniljesukker.

Bland smør, perlesukker, mel, havregryn, pistasjnøtter og kanel i en bolle. Bruk hendene og smuldre sammen alle ingrediensene. Dryss smuldredeigen jevnt over bærfyllet.

Stek smuldrepai med blåbær, bringebær og pistasj i ovnen ved 180 grader i ca. 30 minutter. Paien er ferdig når bærene koker og toppen er gyllen og sprø.

Server smuldrepai med blåbær, bringebær og pistasj med is eller vaniljesaus.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillspyd med biff og soppsaus

Grillspyd med biff og soppsaus består av marinert ytrefilet av okse, maiskolber i skiver og rødløk i båter.

Tilbehøret er en deilig soppsaus og båtpoteter.

Jeg beregner 150 – 200 g kjøtt per person. Kjøttet deles i store terninger og legges i marinade. Gjerne natten over.

 

Marinade:

2 fedd hvitløk

1 dl ketjap manis

2 ss worcestersaus

2 dl sweet chili dipping sauce

Om du bruker trespyd, må de legges i vann en stund, så de ikke tar fyr under grillingen. Vi legger spydene på nederse rille på grillen og bruner dem raskt på alle sider. Deretter legger vi dem på øverste rille. Der ligger de og godgjør seg til de er klare. Under hele stekingen, smører vi på mer av marinaden. NB! Ikke la dem ligge for lenge. Kjøttet kan gjerne være stekt som biff, rosa i midten. Da får du et saftig og godt resultat.

Båtpotetene lages slik:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Soppsausen finner du oppskrift på HER.

Grillspyd med biff og soppsaus
Grillspyd med biff og soppsaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spagetti bolognese

Spagetti bolognese er kanskje den italienske retten vi har spist lengst i Norge. Jeg fikk det servert av moren min i barndommen, som spagetti og kjøttsaus. Spagetti bolognese er lett å lage og er godt likt av både små og store.
Denne oppskriften er passe til 6 personer.

Ingredienser:

2 ss olivenolje
2 ss smør
1 løk i terninger
2 store gulrøtter, skrelt og delt i små terninger
2 selleristilker, terninger
4 hvitløksfedd, finhakket
1 kanelbark
2 laurbærblader
150 g pancettaterninger (eller bacon)
1 ts havsalt (om du bruker bacon, behøves ikke salt)
Nykvernet pepper
1 kg karbonadedeig
2,5 dl tørr hvitvin, ev. eplemost
3 dl fløte
1 boks knuste tomater (helst Mutti)
2 ss oksefond
Revet parmesan til servering
Spagetti
Fersk basilikum

Spagetti bolognese
Spagetti bolognese 
Fremgangsmåte:

Fres løk, gulrot, stangselleri og hvitløk i olje og smør i 5 minutter, til grønnsakene er myke og rør ofte. Tilsett pancetta (bacon) og brun det i 10 minutter, til pancettaen (baconet) er gyllen og sprø. Tilsett kjøttet i flere omganger og rør så det blir kornete mellom hver gang. Dette gjør at kjøttet karamelliseres riktig, rør godt så kjøttet blir karamellisert og ikke brent. Tilsett hvitvinen og rør godt sammen. Pass på å få med det som ev. har festet seg til bunnen av gryta og rør til vinen er fordampet (2 til 3 minutter). Tilsett fløte, tomater, fond, laurbær, kanelbark og pepper. Kok på lav varme, med lokket delvis på i 2,5 til 3 timer og rør hver halvtime. Sausen er klar når den har blitt fløyelsmyk, tykk og har fått mer naturlig sødme.

Servering:

Kok spagetti etter anvisning på pakken og server spagetti bolognese med et dryss parmesan og ev. basilikum.

Du finner flere smaksrike og spennende italienske oppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fersk tunfisk med nypoteter, minitomater fra egen hage og gremolata

Fersk tunfisk smaker nydelig og om du ikke har smakt det, kan jeg virkelig anbefale det. Det smaker helt annerledes enn den på boks. Meny kan skaffe tunfisk, bare spør i ferskvaredisken.

Tunfisk er enkelt å tilberede. Jeg smører den inn med olivenolje og tar på salt og pepper. Den kan enten grilles eller stekes i 2 minutter på hver side og så er den klar til å nytes.

Gremolata er favorittilbehøret mitt til fersk tunfisk. Den lages i forveien og spises kald.

1 potte finhakket dill

1 potte finhakket persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Rør alt sammen og sett den tildekket, i romtemperatur, til den skal spises.

Server fersk tunfisk med valgfrie poteter.

 

Fersk tunfisk
Fersk tunfisk

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingsandwich med båtpoteter

Kyllingsandwich med båtpoteter  er super som en lunsj- eller kveldsrett. Start med båtpotetene. Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus temperaturen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Aioli finner du oppskrift på HER, men du kan også kjøpe den ferdig i matbutikken.

Brødet legges i tørr panne og brunes på begge sider.

1 kyllingfilet per sandwich krydres etter smak og ønske, f.eks. salt, pepper og urter eller paprikakrydder, før den brunes i stekepannen. Det er viktig at de er gjennomstekt, men ikke tørre.

Legg først 1 skive brød, deretter salatblad, deretter kyllingfileten, med et lite dryss reven ost på og tilslutt en skive på toppen. Tre grønnsaker etter eget ønske på et tregrillspyd og stikk det igjennom hele sandwichen. Server med aiolien og pynt med litt friske urter.

Kyllingsandwich med båtpoteter
Kyllingsandwich med båtpoteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.