Høsten er her

Høsten er her – ikke yndlingstiden min, men forsøker å gjøre det beste ut av det. Selv om våren er min favorittårstid, må jeg vel innrømme at høstfargene er flotte 🤩

Jeg reiste på mitt lokale hagesenter og kjøpte ildtopp, klatreplante, gresskar, en søt soppfigur med piggsvin, jord, grus og en flettet kurv, til å stappe herligheten oppi.

Nå er jeg så heldig at jeg har en mamma som er flink til å brodere, så jeg la den vakre høstbrikka i gangen og satte kunstverket mitt oppa. Det er koselig å komme fra regn og småkaldt ute og inn i varmen og denne lille høstdekorasjonen.

Siden det er vått og kaldt, synes jeg det er ekstra godt med litt suppe. Hva med denne deilige, hjemmelagde tomatsuppa? Du finner oppskriften HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Helt på bærtur i egen hage

Helt på bærtur i egen hage er ikke så ille som det høres ut til. Vi er veldig heldige som har en koselig hage. I tillegg til den lille kjøkkenhagen, har vi et lite naturområde hvor det vokser blåbær, skinntryte, tyttebær og røsslyng. I den lille skogen vår, har vi også en maurtue som vi lever i harmoni med, bortsett fra når de forsøker å forgifte oss og trekke oss med tilbake til tua som mat.

Noe av det beste jeg vet, er å hente inn egenprodusert fra hagen i stedet for å kjøpe det.

I dag har jeg vært en liten runde og funnet blåbær, jordbær, rips og physalis som jeg skal bruke som tilbehør til panna cottaen jeg vil servere til dessert i dag. Panna cotta er det italienske svaret på karamellpudding og er enkel å lage.

Helt på bærtur i egen hage
Helt på bærtur i egen hage

 

Pannacotta til 8:

10 dl fløte

200 g sukker

5 gelatinplater

2 vaniljestenger

Legg gelatinen i litt kaldt vann, så den blir geleaktig.

Kok langsomt opp 2 dl av fløten, sammen med sukkeret og vaniljestengene delt i to og frøene skrapt ut. Frøene skal også være med. La blandingen koke i to minutter. Klem ut vannet av gelatinen og bland den inn i den kokte fløteblandingen. Tilsett resten av fløten og sil pannacottaen over i 8 porsjonsformer. Sett formene kaldt til de skal serveres.

Jeg lager ofte en bærcoulis til, men i dag som jeg har så nydelige, hjemmeproduserte bær, har jeg valgt å pynte med dem. En bærcoulis lager du enkelt ved å ta de bærene du ønsker, f.eks. bringebær, mose dem med en stavmikser og røre inn melis eller stevia til det er passe søtt, om du ikke vil ha ujevnheter, siler du massen før du serverer.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Peanøttsaus til mat fra Sør-Øst Asia

Peanøttsaus til mat fra Sør-Øst Asia er deilig til grillspyd, flere retter av fjærkre og kan også brukes som saus til thaipizza.

1/2 dl ketjap manis

1 ts hvitløk fra tube

1/2 ts Sambal Olek

1 ss nøytral olje

1/2 ss sesamolje

1/2 ss ingefær fra tube

1 liten neve frisk, finhakket koriander

1/2 glass peanøttsmør

Bland sammen i en kjele og kok opp. Spe med vann til det er passe tykt.

Peanøttsaus til mat fra Sør-Øst Asia
Peanøttsaus til mat fra Sør-Øst Asia

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Aspargessaus

Aspargessaus smaker nydelig til bayonneskinke og sommerskinke. Noen ganger jukser jeg litt og bruker halvfabrikata, men det er ikke så ofte. Denne sausen lager jeg av en pose aspargessuppe.

1 pose aspargessuppepulver

1/2 mengde væske av det som står på posen

Bland sammen i en kjele og kok opp under omrøring.

Aspargessaus
Aspargessaus

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Gin and tonic (GT) eller “badevann”, som vi kaller det

I vår familie kan gin and tonic kun drikkes når du har bada, så vi kaller det “Badevann”. Vi har til og med anskaffet egne badevannglass, til formålet.

Om du ønsker is i drinken, fylles glasset 3/4 fullt med det.

Hell i 4 cl gin

Fyll resten av glasset med tonic (ca. 1,5 dl) – det må være en tonic av god kvalitet.

Skjær en båt lime, gni den den rundt glasskanten, og legg den i glasset.

Rør lett om med en drinkpinne og server.

 

Jeg har hentet litt informasjon fra Wikipedia om opprinnelsen til GT:

GT sies å være britiske embetsmenn i Indias behov for å få i seg den kininholdige tonicen, fordi kinin er et botemiddel mot malaria. Ettersom tidlige versjoner av tonic ikke smakte spesielt godt, lette de etter noe som gjorde det lettere å få det i seg, og fant ut at ved å blande det med gin ble den ubehagelige smaken nøytralisert. Gin og tonic er en av få drinker hvor brennevinet opprinnelig fungerte som blandevann.

Gin and tonic (GT) eller "badevann", som vi kaller det
Gin and tonic (GT) eller “badevann”, som vi kaller det

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Solveigs eikerplommelikør

Solveigs eikerplommelikør er legendarisk i bygda vår. Eikerplommer er en plommeart, som vokser i området her jeg bor, og er en veldig gammel plommesort. Den har en helt spesiell smak og egner seg godt som likør.

Fyll et 2 liters norgesglass med eikerplommer og fyll helt opp med sukker og la det trekke noen dager. Fyll opp med 60 % sprit uten smak og en vaniljestang og la det stå kaldt. Eikerplommelikøren er ferdig til jul, men blir bare bedre av å få stå lenger.

 

Solveigs eikerplommelikør
Solveigs eikerplommelikør klar til å nytes

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sandefjordssmør

Sandefjordssmør er en tradisjonsrik saus som kan brukes til all slags fisk, men den er fast tilbehør til juletorsken i familien vår.

1 liten boks fløte

1 bunt finhakket persille

ca. 250 g meierismør

Kok opp et fløte og persille. Tilsett smør litt etter litt og kok forsiktig opp mellom hver omgang, så ikke sausen skiller seg. Når alt smøret er tilsatt, fortsett kokingen forsiktig til passe konsistens. Her må man prøve seg litt fram.

Sandefjordssmør
Sandefjordssmør

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Parmesanpoteter

Parmesanpoteter passer til mange slags retter av kylling, svin, okse og lam. De passer også godt som en del av et tapasmåltid.

Potetene deles i båter om de er store og i to om de er små og legges i en form som er smurt med rapsolje. Krydre med salt og pepper. Stek dem på 300 grader, til de begynner å få farge. Skru ned til 200 grader og riv over masse parmesan. Stek videre til parmesanen har fått farge og potetene er gjennombakt. Parmesanpoteter smaker så godt, at jeg pleier å lage større porsjon enn normalt, for gjestene har en tendens til å maule dem etter de egentlig er ferdige å spise.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Rislapper

Rislapper er smart å lage, når du har rester av risgrøt eller kokt ris etter middagen og det smaker godt også.

400 g risgrøt eller kokt ris etter middagen

4 egg

5 ss sukker

0,5 ts kardemomme

1 dl hvetemel

1/4 ts vaniljeekstrakt

1/2 ts bakepulver

Smør til steking

Om du har kokt ris etter middagen, kjøres denne til en jevn masse i en blender, eller med stavmikser.

Bland egg, sukker, kardemomme, hvetemel, vaniljeekstrakt og bakepulver i en bolle. Visp til du har en jevn masse. Tilsett risengrøt eller rismassen og rør jevnt. La røra stå og svelle i min. 15 min. Settes med spiseskje i varm stekepanne med smeltet smør og stekes brune på den ene siden, før de snus og stekes ferdige. Serveres med rømme og syltetøy eller smør og brunost.

Rislapper
Rislapper

Du finner flere velsmakende og spennende desserter fra fjern og er her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Margaritaiskake

Margaritaiskake er inspirert av den klassiske meksikanske cocktailen Margarita. Den er alkoholfri og smaker lett syrlig og litt søtt.

Bunn:

225 g søt havrekjeks (f.eks. Bixit eller Digestive)

100 g smør

Knus kjeksen i en morter eller i to plastposer utenpå hverandre ved hjelp av en kjevle. Bland kjekssmulene med smeltet smør. Fordel blandingen i en middels kakeform, på et bakepapir og press det sammen til en fast såle. Sett formen kaldt.

Fyll:

2 vaniljestenger av god kvalitet (f.eks. Tahiti)

5 dl melk

3 dl fløte

6 eggeplommer

200 g sukker

1 dl margaritamix

Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp melk og fløte med vaniljestengene, delt i to på langs, inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring, til det tykner. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl, før du rører inn margaritamixen og heller blandingen over bunnen. Sett margaritaiskaken i fryseren til neste dag.

Løsne iskaken fra formen, legg den over på et fat og la den stå i kjøleskapet i noen minutter, så den ikke er helt stivfrossen. Pynt med limeskiver, revet limeskall, mynteblader og pikekyss.

Margaritaiskake
Margaritaiskake

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.