Sjokoladeterrin med mørk og hvit sjokolade med friske bær og jordbærcoulis

Sjokoladeterrin med mørk og hvit sjokolade med friske bær og jordbærcoulis er flott selskapsmat. Du finner oppskrift på mørk sjokoladeterrin HER.

Den lyse terrinen finner du oppskrift på HER.

Coulis:

200 g jordbær

50 g melis

1 ss limesaft

Jordbær og melis kjøres med en blender den er en jevn blanding. Smak til med lime og tilsett ev. mer melis. Sil coulisen gjennom en sikt. Sett kaldt til servering.

Pynt med friske bær, urter og noe sprøtt.

Sjokoladeterrin med mørk og hvit sjokolade med friske bær og jordbærcoulis
Sjokoladeterrin med mørk og hvit sjokolade med friske bær og jordbærcoulis

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Minas minisuksessterter

Minas minisuksessterter er lekre og smaker nydelig. Det kan være koselig å servere i porsjonsformer, i stedet for å sette en hel kake på bordet. Denne oppskriften gir 12 minikaker.

Bunnene:

4 eggehviter

100 g melis

175 g mandler

1/2 ts bakepulver

Smør ildfaste porsjonsformer med smør. Kjør mandlene til mel i en foodprosessor eller mal dem med kvern.

Pisk eggehvitene og melisen til stiv marengs i en kjøkkenmaskin. Bland forsiktig inn mandelmelet med en slikkepott til en jevn røre. Det er viktig å beholde luften i marengsen.

Hell røren i formene og stek midt i ovnen på 160 grader i 25-30 minutter eller til kakene er gjennomstekt, før du avkjøler dem.

Kremen:

4 eggeplommer

100 g sukker

2 ts vaniljesukker

1.5 dl fløte

1 klype salt

150 g smør, romtemperert

Piske sammen eggeplommer, sukker, vaniljesukker, fløte og salt i en kjele. Varm opp på middels varme, mens du rører hele tiden, så kremen ikke svir seg. La det så vidt småkoke under røring i noen minutter, til kremen tykner. Hell kremen over i bollen til kjøkkenmaskinen og la den bli helt kald.

Tilsett romtemperert smør og pisk kremen godt sammen på middels hastighet. Kremen skal være myk og luftig. Sprøyt kremen på kakene i ønsket mønster.

Minas minisuksessterter
Minas minisuksessterter

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Minas cupcakes til baby shower, barnedåp eller navnefest

Minas cupcakes til baby shower, barnedåp eller navnefest kan selvfølgelig brukes i en hvilken som helst anledning. De er lekre og smaker godt. Denne oppskriften gir 12 cupcakes

125 g smør

150 g sukker

2 store egg

2 ts vaniljeessens

1 vaniljestang

2 dl kremfløte

3 dl hvetemel

1 ts bakepulver

Pisk smør og sukker hvitt og luftig. Visp inn eggene, ett og ett. Pisk inn vaniljeessens. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Bland inn frøene, siktet mel og bakepulver og fløten vekselsvis i smørkremen til en klumpfri røre.

Sett papirformer i muffinsbrett. Fyll formene 2/3 fulle med røre. Stekes midt i ovnen ved 175 grader i ca. 20 min. De skal være gylne og gjennomstekte. Avkjøles på rist.

Minas cupcakes til baby shower, barnedåp eller navnefest
Minas cupcakes til baby shower, barnedåp eller navnefest

Frosting:

1 dl eggehviter

1/2 ts sitronsaft

2 ts vaniljeekstrakt

335 g sukker

65 ml vann

Blå pastafarge

Bland sukker, vann og vaniljeekstrakt i en kjele, rør det godt sammen og varm til 120 grader (bruk termometer).

Visp eggehviter og sitronsaft til det begynner å skumme. Tilsett sukkerlaken litt etter litt. Miks det så luftig. Kremen er klar til bruk.

Fyll frostingen i en sprøytepose og sprøyt vakre topper på de kalde muffinsene. Pynt med blå kakepynt.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hvit pizza med røykelaks og rogn

Jeg er veldig glad i mat fra havet og selv om du kanskje synes det virker merkelig med fisk og skalldyr på pizza, kan jeg forsikre deg om at det smaker bra.

Pizzabunn:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ts honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann. Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Saus:

1 boks creme fraiche

1 ss hvitvinseddik

Salt og pepper

2 fedd finhakket hvitløk

1 neve finhakket persille

Rør alt sammen og sett kaldt til du skal bruke den.

Topping:

Revet ost gjerne flere varianter

Fersk parmesan, skjært med ostehøvel

Rødløk, i tynne skiver

Kapers

Røykelaks eller ørret

Lakserogn

Fersk dill i små bunter

Smør pizzasausen utover bunnen. Legg på revet ost og rødløk (ikke parmesanen). Stek pizzaen på 200 grader til osten er gyllen.

Ta ut pizzaen og legg på kapers, laks, rogn og parmesan. Pynt med dill.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salsa

Salsa kommer fra Mellom- og Sør-Amerika og smaker nydelig til det meste av stekt og grillet kjøtt/fisk.

1,25 dl olivenolje

3 ss sitroneddik

1 neve koriander, finhakket

1 neve bladpersille, finhakket

1/2 purre, finhakket

5 fedd hvitløk, finhakket

1 chili, finhakket

1/2 rød paprika i små terninger

2 ss kapers

1/4 ts nykvernet pepper

1/2 ts salt

Bland alt og la det stå i romtemperatur til det skal brukes.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kald saus med blåskimmelost

Saus med blåskimmelost smaker ekstra godt som tilbehør til f.eks. biff og grillmat en varm sommerkveld eller som tilbehør til pizza eller bakt potet.

3 dl creme fraiche

2 ss finhakket gressløk

5 ss oppsmuldret blåskimmelost

Salt

Pepper

Bland alt sammen og smak til med salt og pepper. Sausen settes kaldt til den skal brukes.

Du finner masse spennende oppskrifter på sauser her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rømmegrøt

Rømmegrøt er en av de virkelig gamle tradisjonsrettene i Norge. Du får kjøpt ferdig, som bare varmes opp, men det er det ingen grunn til å gjøre, når det er så enkelt å lage den selv.

2 beger rømme

2,5 dl hvetemel

6 dl melk

1 ts salt


Kok rømmen i to minutter. Tilsett halvparten av melet og rør kraftig til det kommer frem smør. Skum av smøret og bruk det når du serverer rømmegrøten. Tilsett resten av melet og spe med melk.

La rømmegrøten koke i noen minutter og tilsett saltet rett før serveringen. Server rømmegrøt med smøret, sukker og kanel.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Sommerkos i hagen

Sommerkos i hagen er noe av det beste jeg vet, siden våren og sommeren er de to fineste årstidene for meg. Siden vi er så heldige at vi har en hage, dyrker vi våre egne grønnsaker.  

Det er nesten ingen ting som kan måle seg med å gå ut i hagen, etter en dag på jobben, og hente av egen avling til middagen.

Sommerkos i hagen
Sommerkos i hagen med egenproduserte grønnsaker

Om du ikke har egen hage, men en liten balkong, er det mye som kan trives i urner, f.eks. chili og tomater.

Oppskriften på denne velsmakende grønnsaksstuingen finner du her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammebaron med sennepspoteter og soppsaus

Lammebaron er indre- og ytrefilet av lam rullet inn i lammeryggen, når beina er fjernet. Du får kjøpt det hos Meny, slakteren og andre forretninger med kjøttdisk. Denne er kjøpt hos Meny og er fylt med deilige urter.

Potetene: 

1/2 dl Bergbys søt og sterk  pølsesennep

2 ss kapers

1/2 dl olivenolje

1 neve finhakket bladpersille

1 finhakka vårløk

1/2 lime, kun saften

Pepper

Alt røres godt sammen og blandes med nykokte minipoteter.

Soppsaus:

2 pk sopp i skiver

2 finhakkede løk

5 dl fløte

2 fedd finhakket hvitløk

4 ss fond, f.eks. sjalottløkfond. Du kan ev. bruke buljongterning

pepper

Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.

Kjøttet:

Brun baronen i smør, på høy temperatur i stekepanna eller gi den en runde på grillen. Stek videre i ovn på 175 grader i ca. 20 minutter. Om du bruker steketermometer, skal kjernetemperaturen være 52 grader, når du tar den ut. Husk å la den hvile i noen minutter, før du skjærer i den.

Serveres lammebaron med valgfrie grønnsaker, f.eks. blomkål, brokkoli eller romanesco.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pistasjis

Pistasjis er nok favorittisen min. Den er ekstra god når du har laget den selv 🤩

150 g pistasjkjerner

50 g sukker

1 vaniljestang av god kvalitet (f.eks. Tahiti)

5 dl melk

3 dl fløte

6 eggeplommer

100 g sukker

Knus pistasjkjerner i en blender med 50 g sukker. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp melk og fløte med pistasjkjernene og vaniljestangen inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter. Pisk eggeplommer og 100 g sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ta denne blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner. Kjør blandingen en ekstra gang med stavmikser, sil den over i en bolle og avkjøl. Kjør i iskremmaskin til den er ferdig.

 

Her har jeg servert isen med fransk vaniljemakron og en en coulis av bringebær og blåbær, som jeg har kjørt sammen med en stavmikser, silt og smakt til med melis.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Pistasjis
Pistasjis