Salat med spiselige blomster Er ikke bare lekkert, det smaker godt også. Hver vår ber jeg om hjelp på hagesenteret, til å finne frø til spiselige blomster, som jeg kan så selv.
Denne salaten er laget av plukksalat, sukkererter, engsyre og spiselige blomster (blomkarse, ringblomst og kattost) – alt fra egen hage. Så frisk og deilig, at den maules, men den smaker godt med litt reven Eiker XO og litt olivenolje også.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Whiskysaus passer godt til de fleste typer kjøtt. Du trenger ikke å like whisky for å like denne sausen, for whiskyen blir mer som et krydder.
1/2 ltr. whisky
1/2 ltr. fløte
4 brune sukkerbiter
1 ss oksefond
2 ts worcestersauce
Salt og pepper
Hell whiskyen i en varm kjele, gå utendørs med den og brenn av alkoholen. Det brenner en god stund, så la den brenne ferdig. NB! Pass på luggen.
Tilsett fløte og la den koke ned til 1/4. Tilsett sukkerbiter, fond, worcestersauce og smak til med salt og pepper. La det koke opp og tilsett litt smør, så sausen blir ekstra blank. Ikke la whiskysaus koke etter at smøret er tilsatt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Egg- og baconsalat av vaktelegg, med sennepsvinagrette kan brukes til både forrett, hovedrett, kveldskos og til lunsj. Om du ikke har tilgang til vaktelegg, kan du bruke vanlige egg i båter i stedet.
Jeg liker å legge salat på fat. Det ser lekkert ut og du får god oversikt over ingrediensene.
Jeg har brukt vaktelegg, som er kokt i 3 minutter, baby leaves(salat), tomater, agurk, strimlet vårløk, cheese pop og sprøstekt bacon.
Vinagrette:
1 ss dijonsennep
2 ss honning
5 ss bringebæreddik eller hvitvinseddik
1.5 dl olivenolje
Bland alle ingrediensene godt sammen og risle over salaten.
Egg- og baconsalat av vaktelegg, med sennepsvinagrette
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Oksekjaker i Amarone med potetmos og smørdampa rotgrønnsaker er en av mine favorittretter. Det er ikke så mye jobb med denne retten, selv om det tar lang tid, for mesteparten av tiden går med til at kjøttet enten er i kjøleskapet eller i ovnen. Oppskriften er passe til 4 personer. Start fire dager i forveien for optimalt resultat.
Oksekjakene:
4 oksekinn på cirka 300 g hver
2 fl rødvin (helst Amarone ev. Amicone, som er laget på samme måte)
1 timiankvist
1 rosmarinkvist
10 hvite pepperkorn
2 laurbærblad
2 gulrøtter, 1 gul løk, 5 fedd hvitløk, 1 sellerirot og 1 purre i terninger
Rens oksekjakene for hinner og bland dem med rødvin, urter og pepper i en stor gryte. La kjøttet marinere i kjøleskap i tre dager.
Kvelden før det skal spises: Sett gryten i ovnen med lokk på 100 grader og la det stå til 1/2 time før servering. Ta opp kjøttet og sett til side.
Sausen:
Oksekjakeavkoket
1/2 l kalvekraft
1 timiankvist
1 rosmarinkvist
10 hvitpepperkorn
2 laurbærblad
ev. mer rødvin
Brunt sukker
Maizenajevner
Salt og pepper
50 g smør
Sil avkoket fra kjakene ned i en ny kjele og tilsett kalvekraften, ev. litt mer rødvin, urter og pepper. Reduser til halvparten. Smak til med sukker, salt og pepper. Jevn eventuelt sausen. Visp inn smør og legg i kjakene.
Server oksekjakene med potetmos og rotgrønnsaker som er smørdampet.
Smelt smøret i en kjele, tilsett grønnsakene, litt salt og pepper.
La grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Velkomstmat er en liten anretning man kan servere, når man trenger litt smått å tygge på når man får gjester. Denne enkle, lille anretningen passer fint til det.
Du trenger:
Kjeks med litt god smak
Soltørka tomater
Ostefylte chili
Staver av vellagret ost
Lefser fylt med forskjellig pålegg, f.eks. Snøfrisk, laks og finhakket gressløk.
Pynt med litt urter, f.eks. basilikum.
Velkomstmat
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Reker fortjener vel også sin egen dag og i USA feirer de den 29. april. Det finnes ca. 2800 rekeslag i verden og de brukes til en mengde forskjellige matretter. Du finner noen av dem, i tillegg til masse andre skalldyrretter, HER.
Den nasjonale rekedagen feires i USA 29. april
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Semulepudding er en av barndommens yndlingsdesserter, for meg. Da jeg var barn, trengte egentlig ikke den røde sausen, som jeg har blitt veldig glad i som voksen. 1 liter melk
90 g semulegryn
1 sammenpisket egg
2 ss sukker
6 mandeldråper
Kok opp melken. Dryss i grynene og rør til det koker. Kok under lokk i 15-20 minutter, til grynene er møre. Avkjøl blandingen litt og rør inn egget. Smak semulepuddingen til med sukker og mandeldråper.
Hell semulepuddingen i porsjonsformer, serveringsbolle eller i en form hvis den skal hvelves og avkjøl. Dekk den med lokk eller folie, så det ikke dannes hinne på den.
Smuldrepai med bær og pistasj er både god og enkel å lage. Den kan også lages på grillen, men da må du bruke en form som tåler det.
200 g bringebær
200 g blåbær
3 ss sukker
2 ts ekte vaniljesukker
80 g smør
80 g perlesukker
40 g havregryn
80 g mel
40 g pistasjnøtter
1 ts kanel
Legg bringebær og blåbær i ildfast form. Bland inn sukker og vaniljesukker.
Bland smør, perlesukker, mel, havregryn, pistasjnøtter og kanel i en bolle. Bruk hendene og smuldre sammen alle ingrediensene. Dryss smuldredeigen jevnt over bærfyllet.
Stek smuldrepai med blåbær, bringebær og pistasj i ovnen ved 180 grader i ca. 30 minutter. Paien er ferdig når bærene koker og toppen er gyllen og sprø.
Server smuldrepai med blåbær, bringebær og pistasj med is eller vaniljesaus.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillspyd med biff og soppsaus består av marinert ytrefilet av okse, maiskolber i skiver og rødløk i båter.
Tilbehøret er en deilig soppsaus og båtpoteter.
Jeg beregner 150 – 200 g kjøtt per person. Kjøttet deles i store terninger og legges i marinade. Gjerne natten over.
Marinade:
2 fedd hvitløk
1 dl ketjap manis
2 ss worcestersaus
2 dl sweet chili dipping sauce
Om du bruker trespyd, må de legges i vann en stund, så de ikke tar fyr under grillingen. Vi legger spydene på nederse rille på grillen og bruner dem raskt på alle sider. Deretter legger vi dem på øverste rille. Der ligger de og godgjør seg til de er klare. Under hele stekingen, smører vi på mer av marinaden. NB! Ikke la dem ligge for lenge. Kjøttet kan gjerne være stekt som biff, rosa i midten. Da får du et saftig og godt resultat.
Båtpotetene lages slik:
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Spagetti bolognese er kanskje den italienske retten vi har spist lengst i Norge. Jeg fikk det servert av moren min i barndommen, som spagetti og kjøttsaus. Spagetti bolognese er lett å lage og er godt likt av både små og store. Denne oppskriften er passe til 6 personer.
Ingredienser:
2 ss olivenolje 2 ss smør 1 løk i terninger 2 store gulrøtter, skrelt og delt i små terninger 2 selleristilker, terninger 4 hvitløksfedd, finhakket 1 kanelbark 2 laurbærblader 150 g pancettaterninger (eller bacon) 1 ts havsalt (om du bruker bacon, behøves ikke salt) Nykvernet pepper 1 kg karbonadedeig 2,5 dl tørr hvitvin, ev. eplemost 3 dl fløte 1 boks knuste tomater (helst Mutti) 2 ss oksefond Revet parmesan til servering Spagetti Fersk basilikum
Spagetti bolognese
Fremgangsmåte:
Fres løk, gulrot, stangselleri og hvitløk i olje og smør i 5 minutter, til grønnsakene er myke og rør ofte. Tilsett pancetta (bacon) og brun det i 10 minutter, til pancettaen (baconet) er gyllen og sprø. Tilsett kjøttet i flere omganger og rør så det blir kornete mellom hver gang. Dette gjør at kjøttet karamelliseres riktig, rør godt så kjøttet blir karamellisert og ikke brent. Tilsett hvitvinen og rør godt sammen. Pass på å få med det som ev. har festet seg til bunnen av gryta og rør til vinen er fordampet (2 til 3 minutter). Tilsett fløte, tomater, fond, laurbær, kanelbark og pepper. Kok på lav varme, med lokket delvis på i 2,5 til 3 timer og rør hver halvtime. Sausen er klar når den har blitt fløyelsmyk, tykk og har fått mer naturlig sødme.
Servering:
Kok spagetti etter anvisning på pakken og server spagetti bolognese med et dryss parmesan og ev. basilikum.
Du finner flere smaksrike og spennende italienske oppskrifterher.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.