Bakt søtpotet med gresk kjøttdeig

Bakt søtpotet med gresk kjøttdeig er en lettvinn hverdagsrett. Den smaker aller best med lammekjøttdeig, men du kan også bruke vanlig kjøttdeig eller karbonade, om du ikke får tak i lammedeig.

4 søtpoteter

1 ss olivenolje

150 g fetaost

400 g lammedeig, ev. karbonade-, eller kjøttdeig

1 finhakket løk

2 ss olje til steking

2 dl rømme

3 ss tzatzikikrydder

1 ts salt

1⁄2 ts kvernet pepper

1 pk. reven ost etter ønske

Vask og del søtpoteter i 2 cm tykke skiver. Legg dem på et stekebrett, dekket med bakepapir. Krydre dem med salt og pepper, risle dem med litt olivenolje og la dem bake i ovnen på 200 grader i ca 30 min.

Brun kjøttdeig og løk i olje. Rør inn rømme. Krydre med tzatzikikrydder, salt og pepper.

Legg kjøttdeigblandingen på søtpotetskivene, legg på fetaostterninger og dryss over reven ost.

Stek søtpotetene litt ned i ovnen på 200 grader til osten får fin, gyllen farge.

Server alene, eller med litt gresk salat og tzatziki.

Bakt søtpotet med gresk kjøttdeig
Bakt søtpotet med gresk kjøttdeig


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salsa verde

Salsa verde betyr grønn saus på spansk. Du finner variasjoner av grønn saus i både Spania, Italia, Frankrike, Tyskland og Mexico. Denne salsaen passer veldig godt til grillmat, lam og fisk og er både sunn og god.

1 neve bladpersille

1 neve basilikum eller mynteblader

2 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket sjalottløk

2 fedd finhakket hvitløk

1 ts finhakket chili (eller mindre, om du ikke liker så sterk mat)

1 ss kapers

3 ss hvitvinseddik

1 dl god olivenolje

Alt kjøres i foodprosessor. Smak til med salt og pepper. Salsaen kan gjerne lages i forveien og settes kaldt til den skal brukes.

Salsa verde
Salsa verde

 

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Rømmegrøt – hjemmelaget selvfølgelig

Rømmegrøt – hjemmelaget selvfølgelig, og det er ingen grunn til å kjøpe ferdig, når den er så enkel å lage selv. Billigere blir det også.

2 beger rømme

2,5 dl hvetemel

6 dl melk

1 ts salt

Sukker og kanel

Kok rømmen i to minutter. Tilsett halvparten av melet og rør kraftig til det kommer frem smør.

Skum av smøret og spar det til senere. Tilsett resten av melet og spe med melk. La alt koke i noen minutter. Tilsett saltet rett før servering.

Server med smøret, sukker og kanel.

Ertesuppe av møljekraft og bayonneskinke

Ertesuppe av møljekraft og bayonneskinke er fin å lage når man har rester etter jul. Du kan selvfølgelig bruke annen kraft også, eller koke ertene med knoke.

1 pakke tørkede, gule erter
Bayonneskinke i terninger
2 finhakkende løk
1 finhakket sellerirøtter
Pepper
Fersk timian
1 laurbærblad
2 gulrøtter
1 finstrimlet purre

Dag 1: Legg ertene i vann over natta.
Dag 2: Hell vannet av ertene og legg dem i kjelen, sammen med løk og sellerirøtter. Fyll opp med møljekraft, tilsett pepper, noen kvister timian og laurbærblader.  La det småkoke i noen timer, minimum to. Tilsett kjøttet, gulrøtter og purre. La ertesuppe med møljekraft og bayonneskinke koke i 20 minutter til, til grønnsakene er ferdig kokt.

Server ertesuppe av møljekraft med godt brød, møljebrød eller flatbrød. Du finner oppskrift på et velsmakende, grovt grytebrød her. Hjemmelaget møljebrød finner du oppskrift på her. Du kan også kjøpe det ferdig.

Ertesuppe av møljekraft og bayonneskinke
Ertesuppe av møljekraft og bayonneskinke

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lakrisfudge

Lakrisfudge er helt perfekt godteri, om du er glad i lakris. Du kan gjerne tilsette svart konditorfarge i tillegg, så blir de mørkere.

1 boks søt, kondensert melk

1 dl fløte

280 g sukker

1 pk panda lakris

115 g smør

6 ts lakrispulver

1 ss salt

Bland melk, fløte, sukker smør og halvparten av lakrisen i en kjele og varm det opp på middels varme, mens du rører jevnlig. La det koke i 10 minutter, mens du rører hele tiden.

Smelt resten av lakrisen for seg selv i vannbad. Bland alt i en blender og kjør i 10 minutter. Bre massen utover i en matpapirkledd form og sett kaldt. Del i passe biter med pizzarulle og kos deg.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salat med couscous og biffstrimler

Salat med couscous og biffstrimler er supert om du har rester etter en biffmiddag. Om du ikke har biffrester, kan du bruke roastbiff i denne retten, det smaker også nydelig.

2 porsjoner couscous

1 ss kyllingfond

2 ss olivenolje

1 pose sukkererter

Salat etter eget ønske, finstrimlet

Spissrødkål, eller vanlig rødkål, finstrimlet

1 vårløk, finstrimlet

Rester av ytre eller indrefilet, i strimler

1 neve granateplekjerner

1 neve spirer, f.eks. reddik

Gi sukkerertene et raskt oppkok og kjøl dem øyeblikkelig ned i iskaldt vann. Skjær av endene og del dem i tre. Kok couscous etter anvisning på pakken, men tilsett fond og olje. Fordel den på tallerkener eller på et stort fat. Legg på salat, kål, paprika, sukkererter, kjøtt, vårløk, granateplekjerner og spirer. Server salaten med valgfri dressing, f.eks. denne med mango og karri.

Dressing:

1/2 beger creme fraiche

1 dl majones

1 ss karri

2 ss mangoeddik

Salt og pepper

Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.

Salat med couscous og biffstrimler passer godt til både lunsj og middag, men er også perfekt som en koserett på kvelden.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spania: Pizzeria di Mare på La Manga

Vi er alltid minst én tur på pizzeria’n når vi er på La Manga.

Betjeningen er veldig hyggelig og har vært der i mange år. Menyen er lang og variert og selv om jeg ikke har smakt alle rettene, vil jeg fremheve involtinien. Det er fylt svin med en nydelig blåskimmelsaus og jeg spiser den alltid en gang når jeg er på La Manga.

 

De fleste dessertene er ikke hjemmelagde og heller ikke så veldig gode.  Om du vil ha dessert, anbefaler jeg at du hører med servitøren, for de har gjerne en hjemmelaget dessert også. Alternativet er å bestille en irish eller en café asiático.

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lemon curd (sitronkrem)

Lemon curd er en britisk sitronkrem, som smaker godt til f.eks. makroner, cupcakes, gjærbakst, kakefyll, vafler eller til iskrem. Den er kjapp å lage og holder seg lenge hvis den får stå kaldt.

4 eggeplommer

150 g sukker

1 dl (120 g) presset sitronsaft (ca 2-3 sitroner)

Revet skall av 2 sitroner

100 g smør

Eggeplommer, sukker, sitronsaft og skall blandes i en bolle og settes over en kjele med kokende vann. Varmes opp over vanndampen under stadig omrøring til kremen blir tykk og kremete. Ta kjelen av platen og rør inn mykt smør i klatter.

Avkjøles i kjøleskapet til den er helt kald, gjerne til neste dag, så den bli skikkelig tykk og fin.

Lemon curd
Lemon curd

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Minas pokebowl

Minas pokebowl er en nydelig og sunn rett, som passer til lunsj eller kveldskos.

Sausen:

1 dl soyasaus

2 ss demerarasukker ev. honning

1/2 ts malt ingefær

3 cm hvitløk fra tube, ev. finhakket hvitløk

2 ss vann

Kok opp ingrediensene til sausen og kjøl den ned.

Minas pokebowl:

Risnudler

Sukkererter

Paprika

Avokado

Agurk

Gulrøtter

Mango

Salma

Tilbered risnudler etter anvisning på pakken og legg den i bunnen av bollen. Skrell og del opp grønnsaker og frukt etter eget ønske. Her er det brukt sukkererter, paprika, avokado, agurk, gulrøtter og mango. Skjær salma i tynne skiver. Server med sausen.

Minas pokebowl
Minas pokebowl

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Elggryte – en helt nydelig en

Elggryte smaker helt nydelig, særlig en mørk høst- eller vinterkveld. Jeg serverer den med kokte perlepoteter eller mandelpoteter, men om du vil, kan du dele potetene i terninger og tilsette dem i gryta, eller servere med potetmos.

2 pk skivet sopp etter eget ønske, f.eks. kantareller, aroma- eller sjampinjong.

4 løk i strimler

1 kg elgkjøtt i skiver (f.eks. bankekjøtt, rundbiff eller et annet kjøttstykke, gjerne fra forparten).

1 stor boks fløte

3 ss viltfond

2 laurbærblader

10 knuste einerbær

1 ts pepper

8 gulrøtter i skiver

1/2 sellerirot i terninger

4 persillerøtter i terninger

Salt og pepper

Start med å strimle og steke sopp i smør. Det smaker aller best med kantareller, men om det er utenfor sesong, kan du bruke aroma- eller sjampinjong. Tilsett løk og la det steke til løken får farge. Ta soppen og løken ut av gryta, tilsett mer smør og elgkjøtt i skiver. Brun kjøttet godt, legg i soppen og løken igjen og tilsett fløte, til det akkurat dekker kjøttet. Tilsett viltfond, laurbærblader, knuste einerbær og pepper. La elggryte koke i minimum 2 timer (smak om kjøttet er mørt, om ikke kan det få koke enda litt til). Mot slutten av koketiden tilsettes gulrøtter, sellerirot i terninger og persillerøtter i terninger. Smak til med salt og pepper.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.