Kveite med rosévin- og appelsinsaus

Kveite med rosévin- og appelsinsaus er en spennende kombinasjon. Kveite er en nydelig fisk og her har jeg laget en variant med potetpuré, smørdampede grønnsaker i tillegg til sausen.

Sausen:

2 finhakkede sjalottløk

Litt smør til steking

2 stjerneanis

4 kardemommefrø

1 laurbærblad

1 finhakket fedd hvitløk

2,5 dl søt rosevin

2,5 dl appelsinjuice

1 ss fiskefond

1/2 dl fløte

1 ss honning

1 bunt finhakket bladpersille

Salt og pepper

Blank løken i smør, før du tilsetter stjerneanis, kardemommefrø, laurbærblad og hvitløk. Tilsett rosévin og appelsinjuice og kok blandingen ned til halv mengde. Tilsett fiskefond, fløte, honning og bladpersille, før du smaker til med salt og pepper.

Perfekt potetpuré:

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten. Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré, før du smaker til med salt og pepper.

Kveita:

Gi kveita et dryss med salt og pepper, før den stekes i ildfast form med litt smør i stekeovnen på 180 grader i ca. 12 minutter. Om du bruker steketermometer kan du ta ut formen når termometeret viser 48 grader.

Server kveite med rosévin- og appelsinsaus med sopp, smørdampede grønnsaker, sausen og potetpuré.

 

Kveite med rosévin- og appelsinsaus
Kveite med rosévin- og appelsinsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vafler

Vafler er vel noe av det norskeste du kan servere. Vi har flere vaffeljern, men jeg synes traktorjernet, som disse er laget i, er det morsomste.

8 dl mel

2 dl sukker

3 ts bakepulver

4 ts kardemomme

6 dl melk

2 dl kulturmelk

8 egg

100 g smør

4 ts vaniljesukker

Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Bland inn kulturmelk, melk, egg og smeltet smør. Rør godt så du ikke får klumper. La røren svelle i minst 20 minutter.

Varm vaffeljernet (jeg er en heldig eier av et Moods of Norwayjern) og smør det med litt smør og stek deilige vafler. Server vaflene varme, med f.eks. friske bær, syltetøy, rømme, brunost og champagne.

Spania: Restaurant Freiduria på La Manga

Om du kommer sent ned til La Manga del Mar Menor, er denne restauranten et greit valg. Den ligger nær leiligheten vår og de er velvillige, selv om vi er sent ute. Med hyggelige servitører og en innholdsrik meny, er det alltid hyggelig å komme hit.

Du får servert gambas al ajillo på mange restauranter, men denne er spesielt god. Utover dette, kan de friste med mye deilig, både fra land og sjø.

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pulled pork inspirert av Libanon

Pulled pork inspirert av Libanon ble til, selv om jeg vet at de ikke spiser svinekjøtt i Libanon, men jeg ble fristet til å bruke svin i denne retten likevel.

1 svinenakke

2 ss libanesisk 7-krydder (fås i asiatiske butikker) eller du finner oppskrift her

2 dl vann

1 ts pepper

2 ss grønnsaksfond

Legg svinenakken i en ildfast bolle/form. hell på vann og fond. Dryss krydderet over svinenakken. Sett på lokk eller dekk med folie og sett i ovnen på 80 grader i 12 timer.

Riv svinenakken i strimler med to gafler og bland med væsken.

Server pulled pork inspirert av Libanon med libanesiske lomper, som fås kjøpt i asiatiske butikker og  tabbouleh, som du finner oppskrift på her

og hummus, som du finner oppskrift på her.

Pulled pork inspirert av Libanon

Lammekoteletter med ertepuré og konjakk- og peppersaus

Lammekoteletter med ertepuré og konjakk- og peppersaus smaker nydelig og er en favoritt hos oss.

Konjakk- og peppersaus:

20 svarte pepperkorn

1/2 dl konjakk

1/2 ltr fløte

2 ss lammefond

1 ss karamellsaus fra flaske

Syltede rosèpepperkorn (antall etter hvor sterk du vil ha sausen)

2 ss smør rett før servering

Konjakk- og peppersaus er en av de beste sausene jeg vet og den er morsom å lage. Knus svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett konjakken, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen) og la det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen). La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.

Kotelettene:

La kotelettene ligge en halvtime i romtemperatur før de krydres med salt og pepper og stekes på middels høy varme i smør, 2-3 min. på hver side.

Deretter skrus de ned til lav varme og stekes i to til tre minutter til, gjerne sammen med noen hvitløksfedd.

Ertepuréen finner du oppskrift på her.

 

Du finner mange velsmakende lammeoppskrifter, både norske og fra andre verdenshjørner her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Glutenfrie Chocolate Chip Cookies

Glutenfrie Chocolate Chip Cookies kan lages i mange varianter. Denne utgaven er med nøtter og både mørk og hvit sjokolade. Du kan bruke det du liker best, men det er viktig at den totale mengden nøtter og sjokolade stemmer sånn noenlunde.

120 g smør

100 g sukker

120 g brunt sukker

1 ts vaniljeekstrakt

2 store eggeplommer

175 g rismel

2 ss maisenna

1 ts bakepulver

3/4 ts havsalt

100 g mørk sjokolade, hakket

100 g lys sjokolade, hakket

50 g nøtter (pekan-, hassel- eller valnøtter), hakket

Pisk smør, sukker og brunt sukker hvitt og luftig (ca. 3 min.). Tilsett vaniljeekstrakt og eggeplommer og visp videre i 2 min. Sikt inn rismel, maisenna, bakepulver og salt og bland godt. Rør inn sjokolade og nøtter. Bruk en skje og legg deigen i topper på et stekebrett, kledd med bakepapir. Plasserer dem med god avstand, for de siger ut under stekingen.

Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca. 13 minutter.

 

Glutenfrie Chocolate Chip Cookies
Glutenfrie Chocolate Chip Cookies

 

Du finner flere glutenfrie oppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bord i svarte og grå nyanser

Det kan være morsomt å dekke bord som overrasker og er litt annerledes og her har jeg dekket et som kun går i svart, grått og hvitt til bursdagsmiddagen til den ene sønnen min. Blomsterdekorasjonen er fra Interflora. Resten av tilbehøret har jeg funnet i flere interiørbutikker og hos et hagesenter.

Bestikket er fra Hardangerbestikk og heter Lykke.

Den lokale Interflorabutikken min fikk i oppdrag å lage en dekorasjon helt uten grønt eller andre farger og den utfordringen klarte de med glans.

Serviset heter Bogstad og er fra Porsgrunn Porselen. Glassene heter Sonja og er fra Hadeland Glassverk.

Bord i svarte og grå nyanser
Bord i svarte og grå nyanser

Og menyen? Til forrett hadde vi romanescosuppe. Hovedretten var kokt villaks med grilla grønnsaker og en nydelig eple- og fennikelsaus. Desserten var apfelstrudel med hjemmelaget vaniljeis.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bønneragu

Bønneragu passer til det meste av hvit fisk og stekt kjøtt.

1 boks bønnemiks

1 boks hakkede tomater

2 løk i strimler

1 boks bønnemiks

1 boks hakkede tomater

2 hvitløk, finhakkede

2 ss kylling- eller grønnsaksfond

1 gul paprika i store terninger

1 neve finhakkede urter, f.eks, persille, oregano eller timian

Salt og pepper

Fres løken i litt olje. Tilsett hvitløk, fond og hakkede tomater. La det småkoke i minimum 15 minutter, gjerne lenger. Tilsett paprika, bønner og urter og la det få et oppkok. Smak til med salt og pepper.

 

Bønneragu
Bønneragu

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.