Peppersmør

Peppersmør er godt til mange slags retter, f.eks. grillmat, biff og bakt potet. Du får kjøpt syltet pepper i velassorterte matforretninger.

1 ss syltet rosépepper

1 ss syltet grønn pepper

100 g smør

1 ss finhakket gressløk

1 ss hvitløk fra tube

Alt blandes, rulles i plastfolie og legges kaldt til det skal brukes.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Steam buns – Gua bao

Steam buns – gua bao kommer opprinnelig fra Kina, men brukes over store deler av østen og fylles gjerne med langtidsstekt kjøtt.

60 g smør

2,5 dl melk

2 ts tørrgjær

60 g sukker

450 g mel

2 ts bakepulver

1/2 ts salt

Sånn gjør du det:

Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. Hell smør, melk, sukker og gjær i en bolle eller i kjøkkenmaskinen og rør til gjær og sukker er oppløst. Rør inn mel, bakepulver og salt og elt godt sammen til du har en glatt og jevn deig. Legg deigen over i en bolle som er smurt med litt rapsolje. Dekk med plastfolie og la det heve i minimum 2 timer.

Elt deigen på nytt, del den i 16 like store deler, som rulles ut til små boller. Dekk bollene med plastfolie, og la dem heve i 1 time til.

Klipp ut 16 ark på 10 x 10 cm, av bakepapir.

 

Kjevle bollene ut til avlange emner, smør litt olje på den ene siden og legg den ene halvdelen over den andre. Legg dem over på en bit med bakepapir og dekk med plastfolie. La dem heve i 30 minutter.

Bruk en dampkjele, bambuskoker eller fiskekjele. Kok opp vann i bunnen av kjelen (vannet skal ikke nå opp til risten). Legg bunsene på rista, legg på lokk og damp dem i ca. 4 minutter, eller til de har blåst seg opp og er gjennombakte. Løft bunsene over på et fat og dekk til med et fuktig oppvaskhåndkle så de holder seg varme til servering. Når alle bunsene er klare, kan de oppbevares i oppvaskhåndkledet i dampkjelen til de skal brukes.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oksehalegryte

Oksehalegryte er ikke like kjent som oksehalesuppe, men oksehale er veldig godt som gryte også. Smaken blir kraftig og god og retten passer utmerket en kjølig høstkveld. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

2,5 kg oksehaler

Olivenolje

2 løk

2 purre

5 gulrøtter

8 poteter

2 kvaster frisk timian

2 kvaster frisk rosmarin

4 laurbærblader

4 nellikspiker

2 toppede ss hvetemel

1 fl (800 g) hakka tomater, helst Mutti

3 dl kraftig rødvin

1 l oksekraft eller vann og oksefond

1 ss worcestershiresaus

Salt og pepper

Brun oksehalene i en gryte. Tilsett løken og brun videre. Kjøttet skal nesten være karamellisert.

Del purren og gulrøttene i biter på ca. 2 cm og legg dem i gryta. Tel potetene i terninger på 2 x 2 cm og legg dem i gryta. Tilsett timian, rosmarin og laurbærblader, og la det surre med i ca. 20 minutter. Rør av og til.  Dryss over melet og krydderet og bland godt. Tilsett tomater, kraft og vin og kok opp. Legg på lokk og la det småkoke i minimum 5 timer, eller til kjøttet løsner fra beina. Rør hver time. Ta ut kjøttet og skjær det løs fra beina. Legg kjøttet skal tilbake i gryta. Smak til med worcestershiresaus, salt og pepper.

Oksehalegryte
Oksehalegryte

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Norge: Mathallen på Vulkan

Norge: Mathallen på Vulkan er et flott matmarked, med lekker mat og spennende spisesteder. Sist jeg hadde bursdag, fikk jeg ikke vite hva jeg skulle, annet enn å pakke en koffert og at vi skulle overnatte på hotell i Oslo. Bare noen som kjenner meg veldig godt, vet at en drømmedag for meg, kan være å gå fra matmarked, til matmarked for å kikke og å smake. Denne bursdagen ble to matmarkeder, show på latter og middag på restaurant til slutt. En perfekt dag for meg.

Første matmarked var på Vulkan, hvor vi også fant en liten restaurant, hvor vi fikk servert masse deilige småretter til lunsj.

Siden jeg er av det slaget som liker å ta bilder av mat, får dere et lite utvalg her. Det er ikke noe å si på utvalget av søtsaker og det finnes pyramider med min favoritt, franske makroner.

Det kan ikke bli mye lekrere enn dette…

Det er mulig å få kjøpt masse spennende med seg hjem og jeg fant et nytt merke, “Drit forbanna”, som ikke jeg hadde hørt om før.

Det finnes også deilig spekemat, både kortreist og mer eksotiske varianter.

Både frukten og grønnsakene ser veldig fersk og innbydende ut.

Kjøttdiskene er et kapittel for seg. Fint utvalg og det lyser god kvalitet lang vei.

Her ligger kjøttstykkene til mørning og ser helt fantastisk ut..

Ostediskene bugner av vellagrede og velsmakende oster. Nesten synd vi ikke skulle hjem om kvelden og spise ost og kjeks…

 

Det var så mye lekkert å smake på, så det ble skikkelig vanskelig å velge seg et sted å sitte til lunsj.

 

Men valget falt til slutt på denne lille restauranten og det angret vi ikke på.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Che choui

Che choui er en perfekt avslutning på et vietnamesisk måltid. Det er en puddingaktig dessert og pandanbladene gir den en litt vaniljeaktig smak. Den smaker aller best om den er lunken. Både tapiokakuler og pandanblader (eller essens) fås i asiatiske butikker.

Puddingen

1/2 kg modne bananer

125 g sukker

1/4 ts salt

3 ss små tapiokakuler

4 pandanblader eller noen få dråper pandanessens

1/2 boks kokosnøttkrem

Bløt tapiokakulene i varmt vann i ca 20 minutter, sil av vannet.

Om du har pandanblader. Kokes de i bittelitt vann i ca. 20 minutter for å trekke ut pandansmaken. Tilsett resten av ingrediensene i kjelen, bortsett fra bananene og la det småkoke på medium varme i omtrent 15 minutter. La det avkjøles i romtemperatur. Skrell og del bananer i skiver og rør dem inn i blandingen når den har blitt lunken.

Topping

2 ss grovhakkede peanøtter

2 ss sesamfrø

1/2 ts salt

Ingrediensene til toppingen blandes i en tørr stekepanne og varmes opp på middels varme i ca. 5 min. Rør av og til.

Fordel puddingen i serveringsglass, dryss toppingen over og server mens det fortsatt er lunkent.

Che choui
Che choui

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Sosaties

Sosaties (sør-afrikanske og namibiske grillspyd) har en litt uvanlig sammensetning for oss, her oppe i nord, men de smaker veldig godt.

500 g kylling lårfilet i biter

24 tørka aprikoser

6 ss hvitvinseddik

4 ss olivenolje

2 ts brunt sukker

2 ts malt spisskummen

1 ts malt koriander

2 ts karri

Tre kyllingbiter og aprikos på grillspyd. Bland sammen resten av ingrediensene til en marinade, dekk spydene med marinaden og la dem ligge minst to timer, helst over natten.

Sosaties
Sosaties

Grillspydene til kyllingbitene er gjennomstekt, ca. 3 minutter på hver side. De kan også tas i ovnen på 200 grader, til kyllingen er gjennomstekt. Server med ris med løk og en god salat.

Risen kokes etter anvisning på pakken og blandes med stekt løk, rett før servering.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Norge: Atelier Asian Tapas – Mathallen Vulkan i Oslo


Atelier Asian Tapas, som ligger i Mathallen på Vulkan i Oslo,  skilter med å være en tidløs hyllest til den Sørøst-Asiatiske matkulturen.

Vi testet dem til lunsj og bestilte 6 retter som vi delte på to.

All maten smakte nylaget og autentisk.

Selv om alt var helt nydelig, tror jeg kanskje denne kyllingretten med peanøttsaus var favoritten.

Jeg kan si en ting om denne restauranten…. Jeg kommer tilbake.

 

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Asiatisk borddekking

Asiatisk borddekking kan være så mangt, siden Asia er en enorm verdensdel, med 52 land. Jeg har gått for en japansk vri, denne gangen. Borddekking er noe av det jeg virkelig koser meg med når jeg skal ha gjester og jeg setter alltid av godt med tid, så jeg ikke må stresse med det.

Asiatisk borddekking
Asiatisk borddekking

Ofte leverer jeg en serviett eller en del av et servise til den lokale Interflorabutikken min, eller forteller dem hva jeg ser for meg. Denne gangen forklarte jeg at jeg ville ha bord i grått, hvitt, svart og rødt til asiatisk mat og i tillegg sendte jeg et bilde av servietten jeg skulle bruke. De tok utfordringen på strak arm og jeg ble skikkelig fornøyd med resultatet.

Jeg synes det ble perfekt med de sorte pinnene i dekorasjonen, særlig med tanke på at vi også skulle spise noen av rettene med pinner.

Med svarte brikker fra Black Design, hvite tallerkener og svart pynt, ble jeg svært fornøyd med resultatet. Og menyen?…. Det ble fem retter fra forskjellige land i sør-, og Øst-Asia. De kommer på bloggen etter hvert.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Vietnamesisk kylling- og nudelbolle

Vietnamesisk kylling- og nudelbolle er en deilig rett, som er overraskende enkel å lage. Både sausen og marineringen kan gjøres dagen i forveien, så den er veldig egnet som mat i en travel hverdag. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Kyllingen og marinaden

600 – 800 g kyllinglårfileter

1 stilk sitrongress, den hvite delen, delt i store biter som er enkle å plukke ut senere

2 hvitløksfedd, finhakket

2 ss limesaft

1 ss soyasaus

2 ss fishsauce

2 ss brunt sukker ev. honning

1 ss rapsolje eller annen nøytral olje

Bland kylling- og marinadeingredienser og sett det kaldt, så kyllingen blir godt marinert, minimum 1 time, gjerne 1 døgn.

Varm  litt nøytral olje i en stekepanne over middels varme og brun kyllingen til den er gyllenbrun og gjennomstekt, ca. 6 til 8 minutter. Skjær den i tynne skiver.

Nuoc Cham (vietnamesisk saus)

1/2 dl fishsauce

4 ss risvineddik

2 ss sukker ev. honning

1 dl vann

2 hvitløksfedd, finhakket

1 rød chili, finhakket

3 ss limesaft

Nudelbolle

1/2 ss olje

200 g nudler

2 grovt revne gulrøtter (julienne)

1 agurk i strimler (julienne)

1 paprika i strimler

4 never finstrimlet isbergsalat

Mynteblader, finstrimlet

Koriander, finstrimlet

Bland alle ingrediensene til sausen, rør godt så sukkeret løses opp. La sausen hvule i minst 20 minutter.

Nudlene

Kok nudlene etter anvisningen på pakken.

Serveringen

Når alle ingrediensne er klare, kan vietnamesisk kylling- og nudelbolle serveres på to forskjellige måter:

Individuelle porsjoner: Legg nudler og grønnsaker hver for seg i bollene. Legg på kyllingskiver og dryss over urter. Drypp over noen spiseskjeer med Nuoc Cham – ca 4 ss per per porsjon).

Plukk selv: Sett alle ingrediensene i hver sin bolle på bordet og la gjestene lage sine egne boller.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tyskland: Middag i Hannover – Kilimanjaro

I Hannover ligger en restaurant med mat fra den vestlige delen av Afrika. Det kan være vanskelig å få bord, for det er høy stemning der. Om du ønsker en diskret kelner, er ikke dette stedet, for her underholdes hele restauranten, hele tiden.

Tyskland: Middag i Hannover - Kilimanjaro
Tyskland: Middag i Hannover – Kilimanjaro

Grunnen til at vi ville spise der, var at de reklamerte med sebra på menyen, men av en eller annen grunn var de tomme, så det ble litt forskjellige andre retter. Alt smakte helt ok, men ikke noe wow herfra. Forretten var diverse innbakte og friterte ting. Smakte lite og fett. Kunne ønsket noen gode sauser med spennende krydder.

 

Jeg bestilte kylling i peanøttsaus til hovedrett. Den var også helt ok, men smakte litt lite. Om jeg skal til denne restauranten igjen, skal jeg sjekke at sebraen er på plass først.

 

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.