Minas mormors sjokoladekake

Minas mormors sjokoladekake er nydelig med mørk sjokolade og nøtter. Du kan pynte den med det du ønsker, men vi synes den er ekstra god med bringebær og mynteblader.

175 g smør

150 g kokesjokolade

3 egg

2 dl sukker

1 dl hvetemel

50 g hakkede valnøtter

5 ss sterk kaffe

Smelt smøret. Brekk sjokoladen i biter og la den smelte i smøret. Lag eggedosis av egg og sukker. Bland alt sammen og helles det over i en godt smurt form (24 cm). Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca. 30 min. Den skal ikke være helt gjennomstekes, da den blir veldig god når den er seig i midten. La kaken avkjøles i formen, kaken er best etter 2 dager i kjøleskap.

Glasur:

75 g smeltet smør

150 g kokesjokolade

5 ss sterk kaffe

Alt blandes og smøres over kaken. Pynt med f. eks. friske bær og mynteblader.

Minas mormors sjokoladekake 
Minas mormors sjokoladekake 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillet banan med smeltet sjokolade

Grillet banan med smeltet sjokolade og is er både godt og enkelt og når du først griller, er det lettvint å lage desserten på grillen i samme slengen. Grillet banan kan varieres og du velger selv hvor “voksen” du vil gjøre den.

Snitt 1 banan per pers. på langs og stikk ned 3 biter sjokolade i hver banan. Jeg har brukt cappuccinosjokolade, men du kan bruke din favorittsjokolade. Legg bananene høyt opp på grillen (eller på indirekte varme) med snittet opp. Lukk igjen lokket og vent i 5-6 minutter, til sjokoladen har smeltet litt.

Serveres med is og kanskje litt likør. Her har jeg brukt Pisang Ambon. Pynt med et mynteblad.

Du kan selvfølgelig bruke is fra butikken, men om du vil imponere litt ekstra, finner du oppskrift på hjemmelaget is HER.

Grillet banan med smeltet sjokolade og is
Grillet banan med smeltet sjokolade og is

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pynte til nyttårsfest

Jeg koser meg skikkelig når jeg pynter til nyttårsselskap. Jeg liker godt å pynte med hvitt og sølv, denne dagen og sier i fra om dette på den lokale Interflorabutikken min. Denne gangen har jeg også levert en vakker, gammel pressglassbolle på stett, som de har laget dekorasjonen min i.

Pynte til nyttårsfest
Pynte til nyttårsfest

For at bordet skal skinne, sender jeg alle glassene, som er fra Hadeland, en tur i oppvaskmaskinen og pusser sølvtøyet.

Jeg har brukt to slag servietter, en stor i sølvfarge og en mindre med en krans, som tar igjen sølvet. Løperne er fra Black Design. Når bordet er pyntet, velkomstdrikken er klar og maten står og putrer, kan gjestene bare komme.

Velkommen og godt nyttår!

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Mølje – vår lunsj på julaften og nyttårsaften

Klokken tolv på både julaften og nyttårsaften har familien vår spist mølje i mange generasjoner. Vi koker kraften på ribba og f.eks. rull eller annet julepålegg som skal lages. Det er viktig å skumme godt av, så møljekraften blir klar og delikat. Tilbehøret er møljebrød, som er et tykt flatbrød. Vi får kjøpt det i matbutikkene på Østlandet, men jeg vet ikke hvor lett det er å få tak i i andre deler av landet. Noen serverer ribbefett til mølja, men det har ikke vært en tradisjon i vår familie. Mølja nytes selvfølgelig med øl og akevitt. Hvert år kommer praten rundt bordet inn på hvorvidt mølja i år er den beste noen sinne.

 

Saltet lammelår

Saltet lammelår er en tradisjon fra Sørlandet og etter at moren min flyttet til Kristiansand for mange år siden, ble saltet lammelår en naturlig del av julefrokosten vår. Jeg har blitt skikkelig glad i det og vi serverer det kaldt, med kokt kålrabi. Jeg liker ekstra godt å pakke det inn i lefse med en god sennep.

Du kjøper låret ferdig saltet hos slakteren. Der har låret svømt i 4 uker i saltlake på ca. 4 grader.

Noen ganger er lammelåret lettsaltet, og da skal du ikke vanne det ut.

Lakesaltet lammelår skal vannes ut i et døgn. Etter det er ferdig vannet ut, skal det kokes i like mange timer som låret er i kilo (3 kilo = 3 timer).

Del kålrabien i fire og kok den i lammekraften, sammen med låret, til den er mør. 

Når låret er ferdig kokt oppbevarer du det, sammen med kålrabien, i kokekraften i kjøleskapet. Del låret og kålrabien i skiver, etter hvert som du skal servere det og sett fram en god sennep som tilbehør.

Rester av lammelår passer godt i kjøttsuppe eller i ertesuppe.

Saltet lammelår
Saltet lammelår

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hummer- og grønnsakssaus til fisk

Hummer- og grønnsakssaus til fisk er så full av grønnsaker at du ikke trenger ekstra grønnsaker i tillegg. Saltingen er kun fond, så den får en deiligere smak av hummer, jo mer du «salter».

1 løk, finhakket

1 persillerot i små terninger

2 gulrøtter i små terninger

1 liten fennikel i små terninger (om du er så heldig å få med de grønne bladene, finhakkes disse og legges til side.

1 purre i små terninger

2 dl tørr hvitvin

3 dl fløte

2 ss hummerfond (eller mer)

Pepper

1 potte dill, finhakket

1 pk bladpersille, finhakket

Fres løk, gulrøtter, persillerot, fennikel og purre i smør til løken er blank. Tilsett hvitvin og la væsken koke nesten inn. Tilsett fløte og hummerfond. La det koke til sausen tykner. Smak til med pepper. Om sausen er for lite salt, tilsettes mer fond. Tilsett dill, persille og ev. fenikkelblader rett før servering.

Hummer- og grønnsakssaus til fisk
Hummer- og grønnsakssaus til fisk

 

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Matchaterrin

Matchaterrin er en slags pudding, med smak av grønn te. Den er enkel å lage og holder seg flere dager i kjøleskapet.

100 g hvit sjokolade

0,6 dl fløte

10 g matchapulver

3 g maisenna

2 egg

30 g sukker

35 g smør

 

Smelt sjokoladen over vannbad. Tilsett fløten, matchapulveret og maisenna.

Visp sammen eggene i en egen bolle. Visp inn sukkeret. Sil eggeblandingen over i sjokoladeblandingen. Tilsett smøret og bland godt. Hell blandingen over i en brødform, dekket med bakepapir. Sett i ovnen i vannbad på 150 grader i 25 minutter.

Matchaterrin
Matchaterrin

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tortillas

Det er morsomt å lage sine egne tacolomper, eller tortillas.

240 g masa harina (maismel)

3 1/2dl vann

1/4 ts salt

Bland alt i en bolle og elt deigen har blitt en fin jevn masse. Den skal ikke være klissete, så om den er det, tilsett mer mel. Når deigen er klar dekkes den med et koppehåndkle frem til den skal stekes.

Del deigen i 16 like store deler og form runde baller. Legg hver ball i  tortillapressen (NB! må ha plast i mellom. Om du ikke har tortillapresse kan deigen kjevles i stedet.

Stek tortillaen i 1 min. på hver side, i en varm, tørr stekepanne.

Oppbevares mellom lett fuktige koppehåndkler eller tett pose til de skal serveres.

Tortillas
Tortillas

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hummus

Hummus er en viktig del av et libanesisk måltid. Det er også enkelt å lage.

2,4 dl kokte eller hermetiske kikerter

1/2 ts salt

2 hvitløksfedd, gnidd inn med salt

0,6 dl sitronsaft

2 ss tahini

2 ss finhakket persille

1/2 ts malt spisskummen

Hell vannet av kikertene og kjør dem i en food processor eller med stavmikser. Bland inn tahini, sitronsaft og knust hvitløk og kjør til det blir en jevn puré. Smak til med sitronsaft og salt hvis nødvendig. Hummus skal være tykk og glatt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Frankrike: Matmarked i Antibes

Jeg passer alltid på å besøke matmarkeder når jeg er ute og reiser, dersom det er mulig. Jeg blir både lykkelig og deppa av det. Lykkelig pga. utvalget og mulighet for å smake nye ting, men deppa fordi vi ikke har noe lignende i Norge.

Matmarkedet i Antibes er bugnende av deilig krydder, faktastiske grønnsaker og lekker frukt.

I tillegg er det flotte ferskvaredisker med fristende kjøtt og spennende varianter av pålegg.

 

           

Det er bare å velge og vrake i spennende oljer og eddiker. For meg som elsker ost med mye smak er dette også et eldorado.


Om det skulle friste med småretter til lunsj eller middag, er utvalget enormt av fristelser.

Er det noe franskmennene er gode på, er det bakverk. Det er bare å nyte synet av søtsaker som ser ut som kunstverk og som smaker fantastisk i tillegg.


Siden jeg er spesielt glad i franske makroner, kjøpte jeg en av hvert slag av alle jeg fant. Jeg lager også dette hjemme. Du finner flere oppskrifter på bloggen.

 

 

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.