Stekte epler, jordskokk, kantarell og tranebær

Stekte epler, jordskokk, kantarell og tranebær er deilig tilbehør til vilt og er i tillegg rask og enkel å lage.

100 g kantareller

1 pose tørkede epleskiver

300 g jordskokk, skrelt og delt i terninger

1 neve tranebær

1 kvast timian, frisk, kun bladene

100 g smør

Stek kantarellene i smør. Tilsett epleskivene og stek videre, til alt får fin gyllen farge.

Tilsett jordskokken og tranebærene og la den surre med til den blir myk (ca. 5 min.) Tilsett timian, rør rundt og server.

 

Stekte epler, jordskokk, kantarell og tranebær
Stekte epler, jordskokk, kantarell og tranebær

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Røsti med beter

Røsti er en deilig potetvariant fra Sveits. De lager den også i Luksembourgh, men de kaller det gromlerekichelcher. Røsti smaker godt til både kjøtt og til hvit fisk. Jeg synes det er spennende å prøve nye ting og har laget en variant med beter. Denne oppskriften er passe til 4 persjoner.

400 g poteter, skrelt og grovt revet

100 g beter, skrelt og grovt revet

1 dl revet, valgfri ost

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

2-3 ss smeltet smør

Legg potetene i et kjøkkenhåndkle og vri ut mest mulig av væsken i potetene. Bland alle ingrediensene i en bolle.

Legg blandingen med skje utover en bakeplate, dekket med bakepapir. Stekes i ovnen på 200 grader, til de er gylne og potetene er møre.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Jordbærcoulis

Jordbærcoulis er en deilig dessertsaus, som bl.a. passer til iskrem, riskrem, panna cotta, semule- og sagopudding. Til jordbærcoulis kan du bruke både friske og frosne bær.

300 g jordbær

150 g sukker

1/2 vaniljestang

Saften av 1/2 lime

0,5 dl vann

Jordbærcoulis

Bland jordbær, sukker, limesaft og vann i en kjele. La blandingen småkoke på svak varme til sukkeret har løst seg opp. Mos med en gaffel eller en stavmikser. Smak til med sukker. Mos blandingen gjennom en sikt. Sett kaldt til servering.

Jordbærcoulis
Jordbærcoulis

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kald urtesaus til fisk

Kald urtesaus til fisk smaker ekstra godt på varme sommerdager.

1 boks rømme

Saften av 1/2 lime

1 neve finhakket mynte

2 never finhakket bladpersille

1 finhakket hvitløksfedd

3 finhakkede vårløk

Salt og pepper

Kjør alt til en fin masse med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Kald urtesaus til fisk
Kald urtesaus til fisk

 

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Potetsalat med blåskimmelost

Potetsalat med blåskimmelost er litt utradisjonelt, men passer veldig godt til stekt og grillet kjøtt. 

1 kg kokte poteter

1 pose majones

3/4 beger seterrømme

2 hvitløksfedd

1 ss worcestersaus

1 ss olivenolje

110 g blåmuggost

Finhakket gressløk

 

Kjør sammen blandingen til en saus, smak til med salt og pepper.

Vend sausen inn i de hakkede potetene.

Potetsalat med blåskimmelost
Potetsalat med blåskimmelost

 

Du finner flere spennende potetvarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sjokoladeterrin

Sjokoladeterrin kan minne om sjokoladepudding. Den er mektig, så en liten bit er nok per person.

200 g kokesjokolade

1 dl kremfløte

3 egg

30 g sukker

Litt salt

80 g smør

Smelt sjokoladen i vannbad. Tilsett fløten. Pisk sammen eggene og tilsett sukker. Sil eggeblandingen over i sjokoladeblandingen. Tilsett salt, smeltet smør og mel og bland godt. Hell over i en brødform, som er dekket med bakepapir. Sett formen i ovnen i vannbad på 160 grader i 30 minutter.

Avkjøl til dagen etter. Pyntes med f.eks. coulis og friske bær.

 

Sjokoladeterrin
Sjokoladeterrin

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Chimichurri – en litt annen variant

Chimichurri – en litt annen variant passer godt til alle typer stekt eller grillet kjøtt. Her har jeg brukt den over grillet indrefilet av kalv.

3 ss hvit balsamicoeddik (Olivenlunden 1830)

3 ss god olivenolje

4 fedd hvitløk

1 fersk rød chilli

1 neve fersk kruspersille

1/2 rødløk

1 neve fersk koriander

1 ss fersk oregano

Saften av ½ lime

Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la den hvile i romtemperatur til den skal helles over kjøttet

Chimichurri - en litt annen variant
Chimichurri – en litt annen variant

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Krabber

Krabber smaker nydelig og kan både spises naturell og i forskjellige matretter. Jeg vokste opp med en far som alltid spiste alt og lærte oss at alt skulle smakes på. Siden jeg har vokst opp i innlandet, hadde vi ikke tilgang på ferske krabber og jeg lærte å spise både blåskjell og krabbe fra boks, på brødskiva, med majones på. Det gledelige sjokket ble stort, da jeg endelig fikk smake disse fantastiske delikatessene fra havet som ferske.

Jeg husker spesielt godt en gang vi var ute i båt og store, flotte krabber, krabbet opp på land, så vi bare kunne plukke dem med oss, hive dem i kjelen, rense  og spise.

Levende krabbe må kokes i rikelig med vann og salt, om lag 50 gram per liter.

Legg de levende krabbene i det fosskokende vannet, la vannet koke opp mellom hver krabbe, så de dør fort. Krabbene skal trekke i 15-25 minutter og er klare når de små klørne lett kan trekkes av.

Ta krabben opp av kokevannet og la den ligge på ryggen til avkjøling. Før den spise fjernes paven (krabbens magesekk) og gjellene. Vi deler dem som du kan se på bildene, med skallet, klørne og fotstø for seg.

Vi serverer krabbene med loff, smør, eddik, pepper og majones.

Kokt krabbe bør spises nykokt eller avkjøles og oppbevares i kjøleskap. Den bør ikke oppbevares lenger enn 1 døgn før den enten spises eller fryses.

Krabber
Krabber

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Linsesuppe

Linsesuppe er deilig som forrett eller som lunsj, med godt brød til, men den er også super å helle på termos og ta med som turmat.

300 ferdigkokte linser

200 g gulrot

200 g løk

4 hvitløksfedd

200 g sellerirot

4 ts karri

1 ts sambal oelek

2 bokser tomater (helst Mutti)

4 ss grønnsaksfond (ev. 2 grønnsaksbuljongterninger)

8 dl vann

4 dl melk eller fløte ev. kokosmelk

1 ss olivenolje

Salt og pepper

Skjær løk, gulrot, sellerirot og hvitløk i små biter og la det frese i noen minutter i olivenolje i en kjele. Rør inn karri og sambal oelek, hell i vann og fond og la det småkoke i 20 minutter.
Skyll linsene under kaldt vann og la dem renne godt av seg i dørslaget.

Når linsesuppen er ferdig kokt, kjører du den glatt med stavmikser, tilsetter linsene og melk eller fløte. Smak til med salt og pepper og gi den et oppkok.

Pyntes med frisk koriander og yoghurt. Server linsesuppen med godt brød, f.eks. nan. som du finner oppskrift på flere enkle og mer spennende varianter av HER.

Du finner flere varierte og velsmakende supper, fra alle verdenshjørner HER.

Linsesuppe
Linsesuppe

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Karamellsaus

Karamellsaus smaker godt på desserter, som f.eks. iskrem og flere typer kaker. Saltet i sausen er med på å fremheve den gode smaken.

300 g sukker

3 ss vann

3 dl kremfløte

125 g smør i terninger

0,5 ts maldonsalt

Hell sukker og vann i en gryte. La blandingen koke uten å røre. Blandingen vil først tørke inn etter hvert som vannet fordamper. Deretter vil sukkeret smelte og bli flytende og lysebrunt. Det tar 10 -15 min.

Tilsett smøret og rør så smøret smelter. Ta gryten av platen.

Kok opp fløten i en kjele og hell den litt etter litt over karamellen. Karamellen vil begynne å fosskoke, så hell i fløten litt av gangen. Rør mens karamellen småkoker i 5 min. Tilsett salt, ta gryten av platen og la karamellen avkjøles til dagen etter.

 

 

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.