Pastis- og kjørvelsaus

Pastis- og kjørvelsaus er en av mine favoritter til rød fisk. Du får kjøpt Pastis (eller tilsvarende) på vinmonopolet. Det er en vin med lakrissmak, som gir en nydelig smak til sausen.

6 sjalottløk

2 dl Pastis

5 dl fløte

4 ss grønnsaksfond

1 potte kjørvel

Salt og pepper

Finhakk sjalottløken og fres den blank i 2 ss smør

Tilsett Pastis og la det koke inn, til det nesten ikke er væske igjen, før du tilsetter fløte og fond og la det koke til det får passe sauskonsistens.

Tilsett kjørvel og la det koke et par minutter. Smak til med salt og pepper og server.

Pastis- og kjørvelsaus
Pastis- og kjørvelsaus

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Karamellbrownies

Karamellbrownies er veldig mektig, så jeg bruker den kun til dessert. Den smaker ekstra godt sammen med vaniljeis.

Brownies:

275 g smør

125 g mørk kokesjokolade 70% kakaoinnhold

4 egg

500 g sukker

40 g kakaopulver

250 g hvetemel

125 g lys kokesjokolade

Smelt smøret i en kjele, ta kjelen av platen og tilsett oppdelt mørk sjokolade. La sjokoladen smelte i det varme smøret og rør blandingen jevn. Visp eggene lett sammen med sukkeret og bland inn sjokoladesmøret. Sikt sammen kakaopulver og hvetemel og rør det inn i sjokoladeblandingen, så du får en tykk, glatt sjokoladedeig. Hakk lys kokesjokolade i grove biter og bland inn i deigen til slutt.

Hell deigen i en liten, bakepapirkledd langpanne (cirka 20 x 30 cm) og smør den jevnt utover. Stek kaken midt i ovnen ved 175 grader i 30-35 minutter, til kaken fortsatt er litt bløt i konsistensen. La den avkjøles i langpannen og sett den i kjøleskapet til dagen etter.

Salt karamell: 

300 g sukker

3 ss vann

3 dl kremfløte

125 g smør i små terninger

0.5 ts maldonsalt

Bland sukker og vann i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn etterhvert som vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt. Tilsett smøret og rør rundt, så smøret smelter. Ta kjelen av platen og tilsett fløten litt om gangen, så ikke det bruser over. Rør godt og la det småkoke i 10 minutter under stadig omrøring. Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles i kjøleskapet til neste dag.

Neste dag:

Ta både kake og karamell ut av kjøleskapet et par timer før servering. Løft kaken ut av langpannen, dra av bakepapiret fra undersiden og legg den på et fat. Smør karamellen utover kaken, dryss over litt maldonsalt og del kaken i firkanter.

Karamellbrownies
Karamellbrownies

Du finner flere spennende og varierte kakeoppskrifter fra fjern og nær her og desserter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mungobønner

Du kan gjerne bruke mungobønner i stedet for ris eller poteter til mange middagsretter. Jeg synes de smaker litt kjedelig om de bare kokes i vann, så derfor bruker jeg både kraft, løk og urter. Denne oppskriften er passe til 4 personer

300 g mungobønner

1/2 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

1 ts timian

2 ss olivenolje

1 l hønsebuljong eller grønnsakbuljong

Salt og pepper

2 ss smør

Skyll godt av mungobønnene og la dem renne godt av. Finhakk løk og surr den blank i olje, tilsett finhakket hvitløk og timian. La alt surre i olje i ca. 30 sek, tilsett godt avrente bønner og buljong. Kok opp og la trekke i ca. 30 min til bønnene er myke. Smaker deilig til fiskeretter.

Mungobønner
Mungobønner

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potetpuré til fiskeretter

Potetpuré til fiskeretter smakes til med gressløk eller vårløk, muskat og sitron, som passer perfekt til fisken.

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Gressløk eller vårløk

Muskat

Sitron

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Tilsett finhakket gressløk eller finhakket vårløk.

Smak til med muskat, sitron, salt og pepper.

Potetpuré til fiskeretter
Potetpuré til fiskeretter

 

Du finner flere spennende potetvarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Viltkrydder

Viltkrydder kan kjøpes ferdig, men denne hjemmelagde varianten smaker mye bedre.

20 stilker rosmarin

20 stilker timian

5 tørkede laurbærblader

20 tørkede einebær

1/2 ts anisfrø

5 hele pepperkorn

Knus alt godt sammen i en morter. Oppbevares tørt til det skal brukes.

Viltkrydder
Viltkrydder

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Estragonkylling

Estragonkylling smaker veldig godt. Kylling og estragon er en nydelig kombinasjon, som jeg har lagt ut i mange varianter på bloggen. Denne er med hvitvin- og fløtesaus og oppskriften er passe til 4 personer.

2 ss smør

6 kyllingfilet delt i 2

1 pk aromasopp i skiver

1 pk sjampinjong i skiver

2 store løk i båter

4 fedd hvitløk, finhakket

4 dl hvitvin

½ dl kyllingfond

2 laurbærblader

1 potte estragonblader

7 dl fløte

Lys maisennajevner

1 neve finhakket kruspersille

 

Brun kyllingfilet, sopp, løk og hvitløk i smør. Tilsett hvitvin, fond, laurbær og estragon. La det koke inn til halv væskemengde. Tilsett fløte og la det koke i noen minutter. Jevn med maisenna og rør inn persille.

Sever estragonkylling med valgfrie grønnsaker og poteter. Jeg har brukt potetmos her, men båtpoteter smaker også nydelig til. Du finner spennende oppskrifter på poteter her og grønnsaker i mange varianter her.

Estragonkylling
Estragonkylling

Du finner mange varierte kyllingoppskrifter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hønsefrikassé

Hønsefrikassé er en av mine barndoms favorittmiddager. Jeg lager det fortsatt av og til og synes det fremdeles smaker nydelig. Jeg lager alltid en stor porsjon, så jeg kan fryse ned litt og bruke til middag i en hektisk hverdag.

1 høne

2 laurbærblader

1 stjerneanis

Salt og pepper

2 løk delt i fire

1 pk gulrøtter

1 stor purre

50 g smør

1 ss karri

50 g hvetemel

Legg høna i en stor gryte og dekk med kaldt vann. Legg i laurbærblader, stjerneanis, salt, pepper og løken. Kok opp og la høna småputre i 2 timer. Skum av under oppkoket, så du får en klar, fin kraft. Når høna er ferdigkokt plukker du hønsekjøttet av beina, kutt det i fine stykker og setter det til side. Kutt gulrøtter i fine skiver og purren i strimler.

Smelt smør i en kjele, tilsett karri, rør inn hvetemel og spe med silt kokekraft fra høna (ca 1 ltr.) Kok opp, tilsett gulrøttene og la det koke til de er møre. Tilsett hønsekjøttet og purren. La de koke noen minutter, så alt er gjennomvarmt og smak til om den trenger mer salt eller pepper. Hønsefrikassé serveres med kokte poteter eller ris.

Du finner flere oppskrifter på tradisjonsmat her.

Hønsefrikassé
Hønsefrikassé

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 


Tips! Resten av kraften koker jeg inn til det halve, sammen med beina fra høna. Jeg siler blandingen, så jeg får en fin kraft, som jeg heller i bokser og legger den i fryseren til senere bruk til f.eks. suppe eller saus.

 

Kinesisk BBQ-saus

Kinesisk BBQ-saus kan brukes på flere måter, både som marinade og om du tilsetter litt maizenna og koker den opp, kan den også brukes som saus.

5 finhakkede hvitløksfedd

1 cm finhakket fersk ingefær

1,75 dl sherry vineddik

2,5 dl hoisin sauce

1,75 dl soyasaus

1,75 dl sukker

1⁄2 ts chinese 5-spicekrydder

Bland alle ingrediensene in en bolle til sukkeret er oppløst. Sett kaldt til det skal brukes.

Kinesisk BBQ-saus
Kinesisk BBQ-saus

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Grove og mye sunnere hamburgerbrød

Grove og mye sunnere hamburgerbrød er et godt alternativ, dersom du ønsker et sunnere kosthold. Som med annen gjærbakst, er det viktig med lang hevetid.

6 dl vann

1 pk tørrgjær

2 ts salt

2 ss olje

100 gram fin sammalt rug

380 gram fin sammalt hvete

500 gram hvetemel

Grove og mye sunnere hamburgerbrød
Grove og mye sunnere hamburgerbrød før steking

 

Elt alt godt sammen i en kjøkkenmaskin. Juster ev. med mer vann eller hvetemel. La deigen heves på lunt sted i minimum 1 time.

Del deigen i 20 like store deler. Form hver del rund, og klapp dem flate. Legg på stekebrett som er kledd med bakepapir, og la heve i minimum 45 minutter under et klede. Før steking dusjes burgerbrødene med vann og får et dryss med sesamfrø.

Stekes midt i ovn på 200 grader i omtrent 20- 25 minutter.

Grove og mye sunnere hamburgerbrød
Grove og mye sunnere hamburgerbrød

Du finner oppskrift på fine hamburgerbrød her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

5-spice (5-krydder)

5-spice (5-krydder) er helt uunngåelig i kinesisk mat og det smaker så godt og spennende. Jeg får tak i det i butikken min, men i de fleste butikker har det ikke kommet enda, så her er oppskriften på å lage det selv:

1 ts kanel

1 ts allehånde

1 ts fennikelfrø

1 ts stjerneanis

1 ts szechuanpepper

Alt knuses i morter, blandes godt og pakkes tett til det skal brukes, så det bevarer smaken. Om du ikke har morter, kan du helle alt i blenderen og kjøre på full styrke, til blandingen er like fin som mel.

5-spice (5-krydder)
5-spice (5-krydder)

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.