Gremolatapoteter er spesielt gode til fisk og grillmat. De smaker aller best varme eller lunka. Jeg spiser dem ofte neste dag også, men da setter jeg dem en stund i romtemperatur, så olivenoljen blir flytende igjen.
1 finhakket potte dill
1 potte persille
2 finhakkede fedd hvitløk
1 lite glass kapers
2 finstrimlede vårløk
1 dl sitronolje
1 dl olivenolje
2 dl mangoeddik
1 kg poteter
Alle ingrediensene til gremolataen røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du koker potetene. Del potetene i mindre biter (om de ikke har kokt i stykker av seg selv) og bland alt sammen. Gremolatapoteter kan serveres med en gang, eller bli litt lunkne.
Fløtegratinerte poteter med løk smaker godt til mange slags kjøttretter og til grillmat. Det finnes mange variasjonsmuligheter for fløtegratinerte poteter. Jeg liker godt denne, med finhakket løk. Oppskriften er passe til 4 – 6 personer, avhengig av potetstørrelsen. Det er viktig å passe på at den er fuktig nok og ev. fylle på mer fløte underveis.
10 poteter i tynne skiver
3 fedd finhakket hvitløk
1 finhakket løk
Salt og pepper
1 boks fløte
1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag
Legg potetskivene, hvitløken, løken og 1/3 av osten i lag i en smurt, ildfast form. Dryss litt salt og pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte. Sett fløtegratinerte poteter med løk inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.
Du finner flere varianter av og med fløtegratinerte poteter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Rødvinssaus til lam smaker nydelig, ikke bare til lam, men også til andre kjøttslag og hvit fisk, ved å bytte ut lammekraften, med kraft tilpasset det den skal brukes til.
1 finhakket løk
1 ss smør
2 fedd finhakket hvitløk
2 dl rødvin
1 kvast finhakket rosmarin
2 ss god balsamico
2 laurbærblader
kokes inn
1 ss dijonsennep
4 ss akasiehonning
1 dl lammekraft
ev. brun maisennajevner
salt og pepper
Brun løken i smøret. Tilsett hvitløken og la den surre med i noen minutter. Tilsett rødvin, rosmarin, balsamico og laurbærblader. La det koke inn til det nesten ikke er væske igjen. Tilsett sennep, honning og lammekraft. Om sausen er for tynn, tilsettes litt maisenna. Smak til med salt og pepper.
Kyllingsatay er en virkelig koserett, som er en av favorittrettene til den yngste broren min. Oppskriften er passe til 4 personer.
800 g kyllingfilet
Marinade:
Start med å lage marinaden til kyllingfileten:
1 dl Ketjap Manis
2 ts hvitløk fra tube
1 ts Sambal Olek
2 ss nøytral olje
1 ss sesamolje
1 ss ingefær fra tube
Litt frisk hakket koriander
Bland marinaden godt sammen, skjær kyllingen i flate strimler og bland den i marinaden. Dette kan godt gjøres dagen i forveien, for ekstra god smak, men den bør minimum få ligge i 30 minutter før grillingen.
Legg trepinnene i vann i minimum 30 minutter. De må være skikkelig gjennomvåte, så de ikke tar fyr på grillen. Jeg bruker engangshansker når jeg skal tre kyllingen på pinnene, for det er skikkelig klinete.
Tre kyllingen på spydene i trekkspillmønster før de grilles til de er gjennomstekte og har fått fin farge.
Peanøttsausen:
1/2 glass peanøttsmør
Resten av marinaden til kyllingen
Bland sammen, kok opp og spe med vann til den er passe tykt.
Mangosalsaen: 1 vårløk i strimler 2 mangoer 1 paprika 1 slangeagurk i små terninger Saften av 1 lime 1 finhakket korianderplante
2 finhakkede chilier 1 ss mangoedikk 1 ss sesamolje Alt blandes sammen og smakes til med salt og pepper. Den blir ekstra god om den får stå og kose seg en times tid før servering. Jeg serverer kyllingsatayen med ris, den varme peanøttsausen og mangosalsaen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Gresk yoghurtdessert smaker friskt og godt i sommervarmen. Gresk yoghurt er verdensberømt og tykkere enn den norske yoghurten. Forskjellen er at under produksjonen av den greske yoghurten blir mer av mysen silt fra. Denne prosessen gjør at den greske yoghurten inneholder mer protein enn den norske yoghurten.
Gresk yoghurt
Frukt i terninger etter eget ønske. Jeg har brukt en hermetisk fruktblanding
Mandelspon eller nøtter etter eget ønske
Akasiehonning
Legg yoghurt i porsjonsformer. Legg på litt frukt, dryss over mandler eller nøtter. Risle litt honning over og server.
Du finner flere oppskrifter på velsmakende og spennende mat fra Hellas her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tunfisk med grilla grønnsaker og fennikel- og eplesaus kan fint brukes til festmat. Du får fersk tunfisk på Meny, Rema 1000 og flere andre butikker (kan hende du må bestille, men den er verdt å vente på).
Oppskriften er passe til 4 personer.
Sausen:
1 liten, finhakket fennikel
4 sjalottløk, finhakket
1 eple, skrelt og finhakket
1 dl hvitvin
2 ss pastis eller pernod
1 dl fløte
1 ss kyllingfond
3 ss smør
1 neve fersk kjørvel, finhakket
Fres løk og fennikel i smør, til løken er blank. Tilsett eple og la det frese videre i 5 minutter, før du tilsetter vinen og lar den koke inn. Hell i pastis, fløte og kyllingfond og la det småkoke i 5 minutter. Tilsett kjørvel og smør og rør til smøret har smeltet. NB! Må ikke koke etter du har hatt i smøret.
Grønnsakene:
4 vårløk
8 minigulrøtter
8 minitomater
1 paprika i store biter
1/2 fennikel i store biter
4 sjalottløk
4 borettaneløk
Alle grønnsakene blandes med litt nøytral olje og grilles i grillwok i noen minutter, til løken er mør. Smak til med litt salt og pepper før servering.
Tunfisken:
800 g tunfisk i fine biffstykker
Nøytral olivenolje
Salt og pepper
Smør fisken med olje før den krydres og grilles eller stekes på 2 minutter på hver side. Den skal være rosa i midten.
Server med valgfrie poteter og pynt med litt granateplesteiner og kapers. Jeg har funnet store kapers i en asiatisk butikk.
Du finner flere spennende oppskrifter med både tunfisk og andre fiskeslag her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Saus til skalldyr en en kald saus, som passer godt til det meste av skalldyr og jeg synes den løfter hele måltidet. Den kan lages i god tid i forveien og settes kaldt til den skal brukes.
2 dl majones
2 dl crème fraîche
1 dl finhakket dill
Revet skall av 1 sitron
Saften av 1/2 sitron
Salt og pepper
Bittelitt sukker
Rør sammen og la sausen stå og trekke i min. 1 time før servering.
Ytrefilet med sinte poteter, jordskokkpuré og kraftig estragonsaus har kraftige, gode smaker og passer kanskje best for voksne. Potetene har ganske sterke, men du kan kutte ut kajenne og chili, så blir de snillere. Sausen er veldig konsentrert, så hver person trenger ikke så mye av den.
Sausen:
1 finhakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
Smør
3 dl rødvin
2 laurbærblader
1 ss oksefond
1 ss worcestersaus
1/2 dl solbærsirup
1 ss tørket estragon
1 håndfull finhakket fersk estragon
Pepper
50 g smør
Brun løken og hvitløken i smøret. Tilsett rødvin og laurbærblader og la det koke godt inn, før du tilsetter fond, worcestersaus, solbærsirup og tørket estragon. Tilsett smøret og den ferske estragonen og la sausen stå på varmen, til smøret har smeltet og gjort sausen fin og blank. Smak til med pepper og ev. mer salt.
Potetene:
Del poteter i litt tykke skiver, ca 1/2 cm. Legg dem i en ildfast form, som er rislet med rapsolje, eller annen nøytral olje. Krydre med salt, pepper, kajenne, hvitløk og chilipulver, på begge sider. Stek på 200 grader til de har fått fin, gyllen farge.
Jordskokkpuré:
Skrell en pose jordskokk, del dem i små terninger eller skiver og legg dem i en kjele sammen med 1 finhakket fedd hvitløk og litt hvit pepper. Hell på fløte så det nesten dekker. La det koke langsomt opp, så det ikke brenner seg fast i bunnen og kok til jordskokken er mør. Jo mindre biter de er skjært i, jo fortere går det. Kjør blandingen jevn med en stavmikser, eller i blender. Kok forsiktig opp igjen og smak til med salt.
Ytrefilet:
Gni inn ytrefileten med en god rub, f.eks. Menys BBQ-rub. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien.
Ytrefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking og brun fileten raskt i panna. Legg ytrefileten over i et ildfast fat, stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.
Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La ytrefileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp, så den beholder så mye av saftigheten som mulig. Server ytrefilet sammen med sinte poteter, jordskokkpuréen og estragonsausen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.
Alt jeg lurer på om mat er en oversikt over informasjon jeg selv har lurt på. Jeg har listet opp forskjellige begreper, ingredienser og matretter i alfabetisk rekkefølge.
Siden blir stadig forbedret og utvidet.
Kategori
Spørsmål
Svar
Link
Holdbarhet
Egg
Datostemplingen er tilpasset et EU-direktiv og norske egg holder langt utover datoen, så lenge de oppbevares kaldt. Prøv vanntesten før du kaster dem.
Vegetar: ikke kjøtt, men kan spise meieriprodukter, egg og honning. Vegan: kun vegetabilske matvarer og ikke meieriprodukter, egg eller honning. Pescetarianer: vegetarianer som spiser fisk.
Den store forskjellen er fettmengden. Kremfløte inneholder mest fett og egner seg til alt.
Råvare
Mandarin/ klementin?
Mandariner finnes i norske butikker, både på vinteren og på sensommeren. Resten av året er det klementiner du får kjøpt i butikken. Det betyr at du oftest spiser klementiner.
Temperaturen du måler hvis du stikker inn et steketermometer i den tykkeste delen (uten å treffe på ben).
Tex/mex
Forskjellen på burrito, shimichanga, enchilada, fajitas og taco
Hovedforskjellen mellom burrito, chimichanga, enchilada, fajita og taco ligger i fyllet, typen tortilla som brukes og måten det tilberedes på. Burritos og Chimichangas er laget med hvetetortillaer, mens enchiladas er laget med maistortilla. Taco kan lages med både hvete- og maistortilla, mens fajita refererer til kjøttstykket som spises med tortilla.