Forsøk nummer 5 er en drink, som sønnen min eksperimenterte med oppskriften på. Siden det tok fem forsøk, før han ble fornøyd, ble det navnet på denne velsmakende drinken.
4 cl hvit rom
Urge
Redbull june berry
Isbiter
Legg isbiter i et longdrinkglass. Hell i rom og fyll opp med 50 % Urge og 50 % Redbull june berry.
Forsøk nummer 5
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Gulasjsuppe er en deilig rett som spises over store deler av Europa og Nord-Amerika. Mange tror at gulasj er fra Ungarn, men Østerrike har like sterke gulasjtradisjoner. Dette er en som det går raskt å lage og som smaker godt, særlig hvis du er litt småfrossen. Lag gjerne en dobbel porsjon og ha neste dag også. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
1 løk i små terninger
1/2 dl olje
1 ss paprikakrydder
1 ss tomatpuré
2 fedd finhakket hvitløk
1 ltr. oksekraft, eller vann og fond
salt og pepper
1 ts spisskummen
1 ts merian eller oregano
200 g oksebiff, f.eks. mørbrad eller annet mørt biffkjøtt i 1 cm terninger
200 g potet i 1 cm terninger
100 g sopp i skiver
200 g gulrot i små terninger
Fres løken i olje, før du tilsetter paprika, tomatpuré og litt vann og la det frese litt. Tilsett kraften, kjøttet og resten av krydderet og la det koke i 30 minutter. Tilsett grønnsakene og la dem koke seg møre. Server med godt brød, f.eks. dette deilige valnøttbrødet
Valnøttbrød
Server med godt brød, f.eks. dette deilige valnøttbrødet
Gulasjsuppe
Du finner mange spennende og velsmakende supper fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med smårettskinke og tomat er raskt å lage, i tillegg til at det er velsmakende og sunt. Om du har rester av kjøttpålegg eller andre typer mørt kjøtt, kan du dele det i små terninger og bruke det i stedet. Oppskriften er passe til 4 personer.
1 løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
200 g smårettskinke
1 knust, tørket chili
6 ss olivenolje
1 dl hvitvin
1 ts oksefond
10 minitomater, delt i to
1/2 glass oliven i skiver
Salt og pepper
500 g spagetti
1 potte basilikum
Parmesan
Fres løk, hvitløk og chili i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter, til tomatene går litt i stykker. Tilsett smårettskinke og oliven og la det bli lunt.
Kok pasta etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med sausen og basilikum i en stor bolle og sett hele bollen på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv. Pynt med basilikumblader og server med parmesan, som gjestene kan rive over selv. Sett frem salt og pepper også.
Makaronigrateng eller makaroniform er lett å like og enkelt å servere til mange. Dette oppskriften er passe til 6 personer, men kan enkelt dobles og lages i en langpanne.
3,5 dl makaroni, kokt i saltet vann etter anvisning på pakken minus 2 minutter
600 gram karbonade- eller kjøttdeig
2 rødløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 rød chili, finhakket
2 bokser hermetiske tomater, helst Mutti
2 ss okse- eller kalvefond (ev. 1 buljongterning)
1⁄2 ts kajennepepper
2 ss ketsjup
1 neve bladpersille, finhakket
1 neve basilikumblader, finhakket
Salt og pepper
1 pk brokkolini i biter
1 pk revet ost, gjerne vellagret og flere slag
Brun karbonadedeigen i en gryte, sammen med løken i litt olje. Tilsett hvitløk og chili mot slutten av bruningen og la det kose seg i et par minutter, før du tilsetter hermetiske tomater, ketsjup, kajennepepper, fond og urter. La det koke i minimum 1 time, før du smaker til med salt og pepper. Bland sammen kjøttsaus, makaroni og brokkolini og hell det over i en smurt ildfast form. Dryss over osten, og stek midt i ovnen på 200 grader i 20-30 minutter.
Om du ønsker, kan du servere makaronigrateng med en salat og godt brød.
Makaronigrateng eller makaroniform
Du finner mange spennende og velsmakende retter, som tilberedes i en form her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fiskesuppe av blåskjellkraft er en en rett, inspirert av maten i Bangladesh, India, Pakistan og Sri Lanka. Du kan gjøre retten sterkere eller svakere, ved å justere mengden chili.
Fres løken blank og mør i litt smør. Tilsett chili og grønnsaksrisen og fres i noen minutter til, før du tilsetter kraften og purren og koker opp. Tilsett fisken og la det trekke til den er gjennomkokt. Server med godt brød, f.eks. nan.
Fiskesuppe av blåskjellkraft
Du finner flere velsmakende og spennende suppeoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Timatim er en salat fra Etiopia og Eritrea. Den kan fint spises alene, med litt brød, eller som tilbehør til en gryterett, men det vanligste er å servere den med injera, som er en pannekake laget av teffmel.
Salat:
3-4 store tomater i terninger
1/2 rødløk finhakket
1 jalapeño uten frø, finhakket
1/2 rød paprika, i terninger
1/2 grønn paprika, i terninger
Dressing:
1/4 kopp rapsolje
3 ss rødvinseddik
Saften av 1 sitron
2 fedd hvitløk finhakket
2 ts berbere krydder
Bland alle ingrediensene til salaten sammen i en bolle. Bland dressingen i en annen bolle og rør godt sammen. Hell dressingen over salaten og sett kaldt til den skal brukes.
Timatim
Du finner oppskrifter på mange forskjellige salater her og flere spennende og varierte retter fra alle verdenshjørnerher.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Harira er en velsmakende og mettende suppe som opprinnelig kommer fra berbernes mattradisjoner, og som lages i Algerie og Marokko i forbindelse med ramadan. Du får kjøpt harirakrydder i butikker med mat fra Midtøsten og Nord- Afrika. Oppskriften er passe til 4-6 personer.
500 g lammebogskiver med bein, i ca. 1×1 cm terninger
1 løk, finhakket
3 gulrøtter i små terninger
1 ss ingefærpaste
2 ss harirakrydder
2 laurbærblader
1 ts pepper
Salt
1 bunt bladpersille, finhakket
1 neve koriander, finhakket
2 ss tomatpuré
1 dl linser
1 boks hakkede tomater
1.5 l grønnsakkraft/ev. vann og fond
1 boks ferdigkokte kikerter
1 liten neve vermicelli eller capellini spezzati (veldig tynn pasta)
Litt rapsolje til steking
Brun lammekjøttet sammen med bein og løk i oljen. Tilsett krydder, ingefærpaste og grønnsaker og la det frese litt, mens du rører. Rør inn tomatpuree, tomater, mesteparten av urtene, linser og kraften. La suppen småkoke under lokk i ca. 1 time, til kjøttet er mørt. Tilsett ferdigkokte kikerter og pastaen og kok i 5 minutter. Smak til med salt og pepper og dryss over litt finhakket persille før du serverer.
Harira
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 29 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Kje på gresk vis er møre, saftige kjelår, som får kose seg på en seng av grønnsaker og en tomatbasert saus. Kje er ikke alltid så lett å få tak i, men om du spør på Meny, kan de ofte skaffe. Kjeet, som egentlig kommer fra slakter Eide i Lillesand, marineres over natten i en nydelig hvitløk- og urteblanding, og kan varieres ved å velge forskjellig tilbehør. Kjelår er ganske små, så det er greit å beregne 2 personer pr. lår.
Denne gangen har jeg valgt å lage en gresk vri på kjeet.
2 kjelår
1 flaske Mutti, hakkede tomater (om du ikke får tak i denne, kan du bruke 2 bokser)
2 ss kyllingfond
3 finhakkede hvitløk
1-2 glass oliven 4 løk i strimler
1 aubergine i terninger
1 squash i terninger
500 g perlepoteter (eller andre små poteter, ev. større poteter, delt i 2 eller 4)
Tzatzikikrydder og pepper
Start med å helle hakkede tomater og fond i en langpanne. Tilsett hvitløk, oliven, løk, aubergin, squash og poteter. Dryss over tzatzikikrydder og pepper. Legg kjeet på toppen og sett i ovnen på 180 grader i 2-3 timer. Det er klart, når potetene er gjennomkokte.
Reinsdyrfilet med jegersaus smaker godt av solbærsirup og jegermikskrydder. Jeg har valgt å servere med båtpoteter og blomkål, men du kan gjerne bruke andre grønnsaker og kokte poteter eller potetmos også.
200 g reinsdyrfilet per pers
2 ss smør
2 finhakkede løk
1 boks rømme
3 dl fløte
2 pk sopp i skiver
4 ss viltfond
2 ss jegermiks (krydder)
1 dl solbærsirup
Salt og pepper
Løken stekes i en kjele, på lav temperatur i smøret til det har fått fin brunfarge. Mot slutten tilsettes soppen. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke i 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
Reisdyrfiletene krydres med salt og pepper før de stekes eller grilles i 2 minutter på hver side.
Båtpoteter:
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.