Bog av kje med brun saus og bakepotet

Bog av kje med brun saus og bakepotet er nydelig mat. Du kan enten langtidssteke kjeet eller legge det i sous vide og brune det raskt på grillen eller i ovnen til slutt. Uansett metode, blir kjøttet fantastisk mørt. Bog av kje har ikke så mye kjøtt, så jeg beregner kun 2 personer på hver bog. Du får kjøpt kje hos slaktere, Meny og andre velassorterte matbutikker. Om du ikke får tak i kje, kan du bruke bog av lam i stedet.

Kjeet:

1 kjebog

1 pose glaze med persille & ramsløk fra Meny

2 løk i båter

2 fedd hvitløk, finhakket

1 potte rosmarin

2 dl kyllingkraft, ev. vann og fond

Masser kjelbogen med glazen, dekk til og la det stå til marinering i noen timer, gjerne over natten.

Legg løk, hvitløk og rosmarin i en ildfast form. hell over kraften og legg kjeet på toppen.

Dekk formen med folie og stek på 200 grader i 30 minutter, før du reduserer til 150 grader. Stek videre under folie i 3,5-4 timer til og snu kjeet etter halve tiden. Fjern folien og øk ovnstemperaturen til 180 grader de siste 20 minuttene for så kjeet får fin gyllen farge.

Sous vide:

Om du vil tilberede kjebogen i sous vide, legger du den marinerte bogen i vakumpose og vakuumerer den med 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 8 timer på 70 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen eller på grillen.

 

Bog av kje med brun saus og bakepotet
Bog av kje før steking

 

Sausen:

Denne sausen er mammas oppskrift, er veldig god og super for alle som ikke tåler løk så godt.

1/2 liter fløte

1/2 beger seterrømme

1/4 flaske kyllingfond

Ca. 4 ss soyasaus (smak til)

En god skvett solbærsirup (smak til)

Nykvernet pepper

Litt maizenajevner

Halvparten av kraften fra stekeposen

Sukkerkulør

La alt koke i minimum 10 minutter, gjerne lenger.

Bakt potet:

Beregn 1/2 – 1 bakepotet per person.

Pakk potetene inn i aluminiumsfolie og sett dem i ovnen på 150 grader i 1 timer. Om potetene er veldig store, deles de i to før servering.

 

Servering:

Server bog av kje med brun saus og bakepotet sammen med løken fra stekeformen og valgfrie grønnsaker, f.eks. brokkolini.

 

Bog av kje med brun saus og bakepotet
Bog av kje med brun saus og bakepotet

Du finner flere spennende oppskrifter med kje her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Tørrmodnet t-benstek med rødvinssaus og maiskolber

Tørrmodnet t-benstek med rødvinssaus og maiskolber er en nydelig rett, hvor både kjøttet og maisen tilberedes på grillen. Jeg var så heldig at jeg fikk tak i tørrmodnet t-benstek en dag og jeg tror det kanskje er det beste kjøttet jeg har spist. Vi valgte å legge det på grillen og servere med rødvinssaus og maiskolber.

Sausen:

1/2 finhakket løk

litt smør til steiking

2 fedd finhakket hvitløk

4 dl rødvin

2 ss god og søt balsamicoeddik

2 laurbærblader

1 kvast rosmarin

4 dl god lammekraft

100 g smør

1 ss maisenna

Salt og pepper

Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk, balsamico og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden. Det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i, til smøret har smeltet.

Kjøttet:

Gni t-bensteken med olivenolje, salt og pepper og legg kjøttet på grillen. Grill i ca. 5 minutter på hver side til du har fått en fin grillskorpe på kjøttet. Legg kjøttet over på indirekte varme og grill videre i ca. 10 minutter til det har en kjernetemperatur på 56 grader. La det hvile i noen minutter, før du skjærer i det.

 

Servering:

Server tørrmodnet t-benstek med rødvinssaus og maiskolber med valgfrie poteter. Du finner oppskrifter på mange varieranter, både spennende og mer tradisjonelle her.

Tørrmodnet t-benstek med rødvinssaus og maiskolber
Tørrmodnet t-benstek med rødvinssaus og maiskolber

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den svenske nasjonaldagen

Den svenske nasjonaldagen, tidligere svenska flaggans dag markeres i dag. Dagen er feiret siden 1982, ble saluttdag i 1996 og endelig en offentlig høytidsdag i 2005.
Siden vi har øvd i årevis på å feire nasjonaldagen i Norge, synes vi skal hjelpe svenskene litt på deres dag, som er ganske fersk. Hva er vel bedre enn å feire med smørgåstårta? Det smaker godt og er enkelt å lage, dersom du ikke har store ambisjoner for utseendet.

Start med å lage fyll. Jeg har laget to slags fyll, for å gi litt variasjon i kaka.

Fyll 1:

4 hardkokte egg, delt i små terninger

3 vårløk i fine strimler

200 g pillede reker

4 dl creme fraiche

1 ss sennep

1/2 pose majones

2 ss frisk finhakket dill

1 glass sort rogn

Hvit pepper

Kajennepepper

Bland alle ingrediensene sammen, smak til med pepper og sett kaldt.

Fyll 2:

300 gr røkt skinkepålegg i små terninger

1 finhakket rødløk

4 dl creme fraiche

1/2 pose majones

Salt og sort pepper

Bland ingrediensene og smak til med salt og pepper og sett kaldt.

Skjær skorpen av 2 formloff og del dem på langs i tommetykke skiver. Legg to skiver ved siden av hverandre på et fat og legg på fyll 1. Legg på to nye skiver og legg på fyll 2, før du legger på det siste laget med loff. Nå skal kaken helst stå kaldt over natten, så den får satt seg, med et fuktig koppehåndkle over.

Når kaken skal dekoreres, smør jeg på et lag med 4 ss majones og 4 dl creme fraiche, som skal fungere som lim. Du kan dekorere med hva du vil, men jeg har brukt:

1 hardkokt egg i skiver.

500 g pillede reker

200 gr røykelaks

1 sitron i skiver

Dill

Små tomater, delt i to

1 glass rød rogn

Salatblader

Da gjenstår det bare å ønske våre svenske venner en fin nasjonaldag.

Den svenske nasjonaldagen
Den svenske nasjonaldagen

Du finner flere retter fra Sverige her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sommerbærgelé

Sommerbærgelé er en perfekt sommerdessert. Lag din egen sommerbærgele, så får du den med akkurat de bærene du har lyst på. Det er ikke vanskelig og det smaker godt. Du får kjøpt rosevann i asiatiske butikker. Oppskriften gir 8 porsjoner gelé.

14 g gelatinpulver

175 g sukker

6 dl vann

600 g blandede bær, bringebær, jordbær, rips, solbær, bjørnebær, blåbær

1 ss rosevann

Fukt 8 porsjonsformer med vann og kle dem med plastfolie.

Kok opp sukkeret i vannet og la det koke i 2 minutter, til sukkeret er oppløst. Ta vannet av platen og rør inn gelatinen. Sett det til avkjøling i 30 min.

Legg bærene i formene og press dem lett sammen, så de kommer nedenfor kanten på formene. Rør rosevannet inn i den lett avkjølte sukkerlaken og hell blandingen over bærene. Dekk med plastfolie, så ikke bærene flyter opp.

La geleen stå kaldt over natten, før den hvelves over på et serveringsfat og pyntes med krem tilsatt litt rosevann eller vaniljekrem. Du finner oppskrift på vaniljekrem her, eller du kan kjøpe den ferdig. Serveres med en sprø kjeks eller to.

Du finner flere spennende og varierte dessertoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Tunfisk med rødvinssaus og råstekte poteter

Tunfisk med rødvinssaus og råstekte poteter er nydelig selskapsmat. Du får kjøp fersk tunfisk i flere matbutikker.

Råstekte poteter:

Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.

Ertepuré:

1 pose frosne erter

100 g smør

1 fedd hvitløk

Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.

Rødvinssaus:

1 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

2 dl rødvin

1 ss smør

2 ss god balsamico

2 laurbærblader

kokes inn

100 g smør

1 dl kyllingkraft (ev. vann og find)

ev. brun maisennajevner

salt og pepper

Brun løken i smøret. Tilsett hvitløken og la den surre med i noen minutter. Tilsett rødvin, balsamico og laurbærblader. La det koke inn til det nesten ikke er væske igjen. Tilsett kraft og smør. Om sausen er for tynn, tilsettes litt maisenna. Smak til med salt og pepper.

Tunfisken:

200 – 250 g tunfisk per person.

Salt og pepper

Krydre tunfisken med salt og pepper og stek den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes eller grilles 2 minutter på hver side.

 

 

Tunfisk med rødvinssaus og råstekte poteter
Tunfisk med rødvinssaus og råstekte poteter

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Japansk ramensuppe med pankokylling

Japansk ramensuppe med pankokylling tar litt tid å lage, men er en fantastisk nydelig rett.

Kraften:

3 kg kyllingvinger (eller om du vil bruke kyllingskrog i stedet, går det like fint)

4 mellomstore gulrøtter i grove skiver

1 purre i grove strimler

2,5 l vann

1 hel hvitløk, med skallet på, røtter fjernet, kuttet i to vannrett

2,5 cm ingefær, skrelt og kuttet i 5 deler

20 tørkede shiitakesopp

2,5 cm tørket kombu (sjøgress eller tang)

1/2 dl soyasaus

Legg kyllingvingene i en langpanne sammen med gulrøtter og løk. Sett det midt i ovnen på 225 grader og la det stå til det har fått fin, gyllen farge. Rør av og til, så alt blir brunt.

Flytt kyllingen og grønnsakene over i en stor gryte. Hell 5 dl av vannet i langpanna og sett den tilbake i ovnen på høy varme. La det koke opp og skrap panna med en stekespade, så du får med alt det gode. Hell vannblandingen over i gryta med kyllingen og grønnsakene. Tilsett hvitløk, ingefær, tørket shiitake, kombu, soyasaus og resten av vannet i gryten. La det koke opp og skru ned så det så vidt koker og la det koke i 3 – 3,5 timer.

Hell blandingen gjennom en sil, så du får kraften over i en ny kjele. Avkjøl buljongen og la den stå kaldt over natten. Fjern fettet som legger seg på overflaten og kast det.

 

Til salting:

1/2 dl soyasaus

2 ss mirin

Bland soyasaus og mirin i en liten, tett beholder og sett det kaldt til det skal brukes.

Kyllingen:

8 kylling lårfileter

4 ss mel

2 egg

1 pk panko

Dypp filetene først i mel, deretter i egg og til slutt i panko. Legg dem i ildfast form rislet med olje og stek på 225 grader i 30 minutter.

Egg:

4 store egg

Kok eggene i 8 min. Avkjøl dem i kaldt vann, skrell dem, skjær dem i to på langs og sett dem til side, til de skal brukes.

Nudler:

Ramenudler til 4 pers kokes etter anvisning på pakken. Avkjøl dem i kaldt vann for å stoppe kokingen.

Serveringen:

Varm opp og smak til kraften med blandingen til salting.

Sett frem boller med følgende:

1 dl menma (gjærede bambusskudd)

Egg, delt i to

6 vårløk i tynne strimler

3 nori-ark, kuttet i strimler

1 pk fersk shiitake, skåret i skiver

Pankokylling, skåret i skiver

Chiliolje eller sesamolje

Fordel nudlene mellom 4 dype, brede boller (eller flere boller hvis du vil ha mindre porsjoner). Øs i den varme kraften. Hver enkelt topper sin suppe med ønsket tilbehør.

Japansk ramensuppe med pankokylling
Japansk ramensuppe med pankokylling

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Fylt loff

Fylt loff ser lekkert ut og smaker godt. Den passer godt til lunsj og er velegnet som turmat. De kan også brukes som tilbehør til for eksempel grønnsakssuppe. Denne oppskriften gi to luftige og mettende loff.

Loffen:

125 g smør

1 pk gjær

6 dl melk

1 kg hvetemel

1 ss sukker

1/2 ts bakepulver

1 ts salt

1 egg

Smelt smør og hell i melk, løs opp gjær i blandingen og tilsett sammenpisket egg.

Bland mel, sukker, bakepulver, salt og tilsett melkeblandingen. Elt godt og la deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 2 like deler og kjevle hver av dem til rektangler.

Fyll:

1 boks ferdig pizzasaus

200 g baconterninger, sprøstekte

200 g revet ost, gjerne vellagret

1 ts oregano

Smør pizzasausen utover lofferektanglene, men ikke helt ut til sidene. Dryss på resten av ingrediensene, men spar litt av baconet. Rull sammen fra den ene langsiden, flytt dem over på bakepapirkledd stekeplate og brett endene innunder. La de fylte loffene heve til ønsket størrelse, minimum 30 minutter. Pensle med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dryss over resten av baconet og kanskje litt mer revet ost. Fylt loff stekes på 190 grader i 30-40 minutter og  avkjøl noen få minutter på rist, før de deles i skiver og spises.

 

Fylt loff
Fylt loff

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 23

Ukemeny for uke 23 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Wallenbergare med potetpuré og erter
Wallenbergare med potetpuré og erter
Wallenbergare med potetpuré og erter
Tirsdag: Alt-i-en-form-laks
Alt-i-en-form-laks
Alt-i-en-form-laks
Onsdag: Burmesisk kylling
Burmesisk kylling
Burmesisk kylling
Torsdag: Hjemmelaget kebab i pita – sunnere og bedre
Hjemmelaget kebab i pita – sunnere og bedre
Hjemmelaget kebab i pita – sunnere og bedre
Fredag: Reinsdyrtaco
Reinsdyrtaco
Reinsdyrtaco
Lørdag:
Forrett: Gratinerte krepsehaler 
Gratinerte krepsehaler
Gratinerte krepsehaler
Hovedrett: Svinefilet sous vide med rødvinskokt pære, rødvinssaus og spennende poteter
Svinefilet sous vide med rødvinskokt pære, rødvinssaus og spennende poteter
Svinefilet sous vide med rødvinskokt pære, rødvinssaus og spennende poteter
Dessert: Mammas shortbread med karamell og sjokolade
Mammas shortbread med karamell og sjokolade
Mammas shortbread med karamell og sjokolade
Søndag:
Forrett: Carpaccio av laks
Carpaccio av laks
Carpaccio av laks
Hovedrett: Culotte med chimichurri og småsinte ovnspoteter
Culotte med chimichurri og småsinte ovnspoteter
Culotte med chimichurri og småsinte ovnspoteter
Dessert: Sjokoladekake med karamell og peanøtter
Sjokoladekake med karamell og peanøtter
Sjokoladekake med karamell og peanøtter

Ukemeny for uke 23 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Logo liten

Lecheflan

Lecheflan er den filippinske versjonen av karamellpudding. Lecheflanen serveres med kandiserte kumquats. Denne oppskriften er passe til 8 personer.

200 g sukker

Smelt sukker i en stekepanne, over middels varme til den er karamellisert. Ikke rør, kun rist forsiktig på stekepanna. Hell karamellen over i en egnet, ildfast form. Sett kaldt til karamellen har stivnet.

3 store egg

3 store eggeplommer

1 ts finrevet appelsinskall

1 ts finrevet sitronskall

4 dl søtet kondensert melk

3,5 dl kondensert melk

1 ts vaniljeekstrakt

1 klype salt

Bland alle ingrediensene i en bolle. Kjør den glatt med en mikser. Ikke miks så mye at eggene skummer opp.

Hell blandingen over i formen med den stivnede karamellen. Dekk med aluminiumsfolie. Sett formen i en langpanne og fyll langpannen halvveis opp med kokvarmt vann. Stekes i midten av ovnen i 50-60 minutter på 160 grader, til kantene på puddingen har satt seg, mens midten fortsatt er dissende.

Løft formen forsiktig ut av vannbadet og la den avkjøle seg ved romtemperatur i ca. 2 timer. Når den er avkjølt, skal den hvile i kjøleskapet i minst 4 timer, helst over natten.

Kjær med en tynn, spiss kniv langs kantene av formen for å løsne puddingen og hvelv den over på et fat. Pynt med kandiserte kumquats eller appelsin.

Kandiserte kumquat/appelsin:

200 g kumquats eller appelsin

1/2 kopp vann

1/2 kopp kornet sukker

1/4 kopp honning

Skyll kumquatene og skjær av stilken. Skjær dem i tynne skiver. Kast eventuelle frø. Ev. skjær vekk skallet, inkl mesteparten av det hvite på appelsinen og del den i tynne skiver.

Kok opp vann, sukker og honning. Når sukkeret er helt oppløst, tilsett skiver kumquats, ev. appelsin. La det småkoke i 10-15 minutter til de er myke og nesten gjennomsiktige. Avkjøl og oppbevar i tett boks i kjøleskapet. Holder seg i opptil to uker.

Lecheflan
Lecheflan
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.Du kan også følge bloggen på Facebook.

Argentinsk kalvefilet med blåskimmelpoteter og chimichurri

Argentinsk kalvefilet med blåskimmelpoteter og chimichurri er en uvanlig måte å servere kalvefilet på, men det smaker også uvanlig godt. Oppskriften er til 4 personer.

Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. La den ligge i ferdigkjøpt rub før grillingen, så blir den ekstra god. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 52 grader og rosa når steketermometeret viser 55 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Chimichurri:

3 ss rødvinseddik

2 dl god olivenolje

2 fedd hvitløk

1 fersk rød chili

2 sjalottløk

2 pk fersk bladpersille

1 potte fersk koriander

1 ss tørket oregano

Salt og pepper

Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurri hvile i romtemperatur til den skal brukes.

 

Potetsalat:

1 kg kokte poteter

1 pose majones

3/4 beger seterrømme

2 hvitløksfedd

1 ss worcestersaus

1 ss olivenolje

110 g blåmuggost

Finhakket gressløk

Kjør sammen blandingen til en saus, smak til med salt og pepper.

Vend sausen inn i de hakkede potetene.

 

Server med valgfrie grønnsaker. Jeg har stekt minitomater, sopp og løk, som kun er krydret med litt salt og pepper.

Argentinsk kalvefilet med blåskimmelpoteter og chimichurri
Argentinsk kalvefilet med blåskimmelpoteter og chimichurri

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.