Råstekte poteter

Råstekte poteter smaker godt til de fleste kjøtt- og fiskeretter. De kan også brukes som en del av et tapasmåltid, sammen f.eks. aioli.

De er ganske lettvinte å lage, siden du ikke trenger å skrelle dem, kun vaske dem litt.

Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.

Råstekte poteter
Råstekte poteter

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Konjakkstuet sopp

Konjakkstuet sopp passer godt til mye forskjellig, f.eks. biff, and og vilt. Den kan gjerne erstatte sausen i retten.

1 finhakket løk

1 beger aromasopp i skiver

3 dl fløte

1 neve finhakket persille

10 ml konjakk

Salt og pepper

Brun løk og sopp i litt smør. Tilsett fløte og konjakk og kok inn til god god og tykk konsistens. Tilsett persillen rett før servering.

 

Konjakkstuet sopp
Konjakkstuet sopp

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Karamellisert løk

Karamellisert løk er godt til mange slags stekte og grillede kjøttretter og til pølser.

5 mellomstore løk

1 ts brunt sukker (om du vil at løken skal bli raskere ferdig)

5 ts olivenolje

5 ts smør

Balsamicoeddik

Skjær løken i skiver. Varm olivenolje og smør i en tykkbunnet sautépanne. Tilsett løkskivene og rør den sammen med fettet. Fordel løken jevnt utover i pannen og la den koke, rør innimellom.

Når den begynner å få farge, reduseres varmen til middels lav så ikke løken brenner seg eller tørker ut.

Dryss litt salt over løken etter 10 minutter, og hvis du vil, kan du tilsette litt sukker for å hjelpe til med karamelliseringsprosessen. Et triks for å hindre at løken tørker ut mens den koker, er å tilsette litt vann.

La løken koke i 30 minutter til 1 time, og rør av og til. Når løken begynner å feste seg i pannen, la den bli litt brun.

Smak til med litt balsamico mot slutten av steketiden.

Karamellisert løk
Karamellisert løk

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ovnsbakte beter

Ovnsbakte beter er perfekt tilbehør til mange kjøtt- og fiskeretter. Det er veldig greit å tilberede, siden de settes i ovnen og passer seg selv.

3 beter, f.eks. rødbeter, polkabeter, gulbeter, enten ett slag, eller flere

Litt rapsolje

Peppermix

Salt

Skrell og del betene i små terninger. Risle en form med litt olje. Hell i grønnsakene, krydre med litt peppermix og salt. Rør rundt, så du får olje og krydder over alt. Sett i ovnen på 200 grader i 20 minutter.

Ovnsbakte beter
Ovnsbakte beter

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

USA: Frokost på Goofys, Waikiki, Honolulu, Hawaii

Etter en uke i Holnolulu, på Hawaii fristet det med litt annen frokost enn den vi fikk servert på konferansesenteret og valget falt på Goofy Café & Dine, som er en bitteliten kafé i annen etasje i et lite hus ved Waikiki beach.

Vi bestilte french toast og omelett. Ikke helt det jeg hadde forventet, men det smakte godt og det gjorde også den ferskpressede juicen vil fikk servert til.

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nyttårsfest

Jeg koser meg når jeg dekker bord, setter av god tid og går og småjusterer etter jeg er ferdig. Jeg bestiller alltid ganske lave blomster, så vi kan se personen som sitter rett over bordet for oss.

Denne gangen har jeg brukt en lyslenke, kunstige furukvister, dekket med glitter, julekuler i hvitt, sølv og gull, kongler og telys, både på batteri og ekte telys i små sølvfargede beholdere. I tillegg har jeg brukt noen små juletrær og noen små figurer.

Sølvtøyet er i opphøyd rose, glassene heter Sonja og er fra Hadeland glassverk. Dekketallerkenene kommer fra Hageland.

Nyttårsfest
Nyttårsfest

Blomstene kommer som vanlig fra den lokale Interflorabutikken min og er utrolig vakker. Jeg leverer ofte ned en serviett, når jeg bestiller blomster, så jeg er sikker på at blomstene skal passe i fargene.

Når bordet er dekket og maten er under kontroll, er det bare å pynte seg, skjenke seg et glass vin og sette seg ned å nyte en liten rolig stund, før gjestene kommer. Jeg beregner alltid inn tid til denne lille pausen før jeg får gjester.

Nyttårsfest
Nyttårsfest

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kabaret eller aspik

Kabaret er en av barndommens festretter. Den sto alltid på koldtbordet og jeg synes den fortsatt smaker godt, med hjemmelaget tartarsaus (remulade). Det fine med kabaret, er at den gjerne kan lages dagen i forveien, så du er sikker på at den stivner. Du kan bruke hva du vil i kabareten, men her er mitt tips.

1 pose aspikpulver

3 egg

1 liten potte dill

1 boks asparges

1/2 fiskepudding i terninger

1 pose argentinske kjempereker

1/2 pose amerikansk blanding, gjerne frossen så kabareten stivner raskere

1 pk crabsticks

1 liten boks krepsehaler

Bruk en egnet form eller bolle. Jeg har en ringform, som jeg synes blir fin, siden da kan jeg sette bollen med tartarsausen i midten. Lag aspik etter anvisning på pakken. Mens den står til avkjøling i romtemperatur kokes eggene, som skrelles og deles med eggedeler når de er kalde. Husk at det du legger nederst i formen, blir det mest synlige når du hvelver kabareten, så derfor legger jeg alltid i litt urter først. Når du har fylt opp formen med alle godsakene, helles aspiken over og det hele settes kaldt til neste dag. Før servering dyppes formen i noen sekunder i varmt vann og hvelves over på fat. Du finner oppskrift på en lettvint og god tartarsaus (remulade) her.

Du kan også lage kabaret i porsjonsformer og servere som forrett. Stikk ut loffeskiver med en porsjonsform, som passer perfekt under kabareten.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Waldorfsalat

Waldorfsalat smaker nydelig til kalkun og kylling. Det passer også godt til mange slags kjøttpålegg.

4 røde epler, skrelt og i terninger

3 stilker stangselleri i terninger

1/2 ananas i terninger

100 gr røde, steinfrie druer, delt i to

2 dl valnøttkjerner , grovhakkede

2 dl majones

2 dl fløte, pisket til myk krem

sitronsaft

sukker

Bland sammen krem, majones, noen dråper sitronsaft og en god klype sukker. Bland inn resten av ingrediensene og pynt med valnøtter og kanskje halve druer.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Peperoncino rosso med kylling og pesto

Peperoncino rosso er en pasta med sting i. Vi synes det smaker godt, men du kan bruke annen pasta til denne retten, om du vil. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

2 løk i strimler

1 pk aromasopp i skiver

10 minitomater

600 g kyllingfilet i strimler

4 fedd finhakket hvitløk

1 neve finhakket basilikum

1 ss kyllingfond

1/2 lime, saften

1 ts Santa Maria pasta rosso (krydder)

Stek sopp, løk og kylling hver for seg og legg til side etterhvert. Når alt er stekt, blandes det sammen og resten av ingrediensene tilsettes. La det kose seg på lav varme, mens du koker pasta etter anvisningen på pakka.

Oppskrift på en deilig, hjemmelaget pesto finner du her.

Du kan selvfølgelig kjøpe pesto ferdig på glass, men jeg lover at hjemmelaget smaker hundre ganger bedre.

Server med peperoncino rosso nederst, deretter kyllingblandingen og med pesto på toppen. Pynt med et basilikumblad.

Peperoncino rosso med kylling og pesto
Peperoncino rosso med kylling og pesto

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sennepssild med grønne epler

Sennepssild kan serveres som godt pålegg til julefrokosten, til koldtbord eller til sildebord. Om du ikke har funnet din yndlingssild enda, kan dette være den du har ventet på.

300 g sursild

1 grønt eple

1 løk

3 ss dill, frisk

6 ss grov sennep

1,5 ss sukker

1,5 ss 7% eddik

0.75 dl rapsolje

6 ss rømme

Salt og pepper

Ta sildebitene ut av laken, legg på tørkepapir og la dem renne av seg. Skjær eple og løk i biter, og finhakk dill.

Bland sammen dill, sennep, sukker, eddik, solsikkeolje og rømme. Smak til sausen med salt og pepper, eventuelt litt sukker og eddik. Bland eple- og løkbitene inn i sausen.

Legg sild og saus lagvis i et glass eller krukke, og legg på lokk. La sennepssild trekke et par dager i kjøleskap før den spises.

Sennepssild med grønne epler
Sennepssild med grønne epler

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.