Kjølerommet vårt

Kjølerommet vårt har en grei størrelse er en del av kjøkkenet i stedet for kjøleskap. Det er skikkelig praktisk og jeg har systematisert innholdet, så det skal være enkelt å hente inspirasjon og lett å finne det jeg skal bruke.

Kjølerommet vårt
Kjølerommet vårt

Det er selvfølgelig ikke nødvendig med ingrediensutvalget jeg har, men det gjør at jeg ikke alltid planlegger så mye, men heller åpner døren til kjølerommet og ser hva som frister.

Jeg har for eksempel en egen hylle for japansk, en for thai, en for indisk osv.

Jeg har også en egen hylle for proteiner (kjøtt og fisk mm.) og egne grønnsakshyller.

Kjølerommet vårt
Kjølerommet vårt

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hva skjedde?

Hva skjedde? Jeg forstår det ikke helt, men i går sto det 49 på bloggen min.

Det er helt klart at jeg skvatt litt da jeg oppdaget denne endringen i dag. Nå når jeg har kjent litt etter, er alt som det var i går, bortsett fra det merkelige tallet. Jeg ventet på trettiårskrisa, som aldri kom og førtiårskrisa som uteble. Nå tror jeg jammen meg at femtiårskrisa er avlyst også.

Jeg har tatt meg fri fra jobben i dag og skal på restaurant med kjæresten min i kveld. I går var barna og kjæresten til en av dem på middag med kake hos oss og det var veldig hyggelig. Det fine med å fylle 50 er at du får så mange gratulasjoner og at de synger bursdagsangen for deg på jobben. Falsk beskjedenhet kler meg ikke heller, så i stedet for å si at det ikke er nødvendig med gaver vil jeg si, jeg synes gaver er morsomt og det vokser jeg nok ikke i fra på en stund. Jeg fikk noen fantastiske og hyggelige gaver i går, så tusen takk, det setter jeg stor pris på! De hyggelige ordene på kortene deres varmet også.

Nå er det bare å gå ut og møte dagen. Jeg gleder meg til livet som stolt 50-åring.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Høst i huset

Selv om været er flott, kan vi merke at det er høst og jeg kjenner høstpyntefølelsen sige inn i meg. Etter en sommer med lyse og lette sommertoner, er et godt med litt varme høstfarger.

Brettet er fra Lene Bjerre. Det meste av pynten er fra Black Design og Amaronen er fra Vinmonopolet.

Høst i huset
Høst i huset

Den flotte høstbuketten er fra den lokale Interflorabutikken min.


Sushi smaker godt om høsten også og her har jeg dekket til bursdagssushi for den yngste sønnen min.

Høst i huset
Høst i huset og sushi til middag

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ørretfilet med soppstuing og agurksalat

Ørretfilet med soppstuing og agurksalat er vel kanskje ikke den vanligste kombinasjonen, men det smaker nydelig sammen. Om du ikke får tak i ørret, passer denne retten like godt med laks eller med en hvit fisk.

Agurksalat:

2 dl vann

1/2 dl eddik

1 ss sukker

1/2 ts pepper

1 agurk

Bland sammen vann, eddik, sukker og pepper. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time, så smakene får satt seg. Agurksalaten kan også lages dagen i forveien og settes kaldt over natten.

Bakte småtomater:

1 ss smør

2 ss olivenolje

1 pk. minitomater, delt i to

Stek tomatene i panne med smør og olje i noen minutter, før du smaker dem til med salt og pepper.

Soppstuing:

1 løk, finhakket

3 slag sopp (jeg har brukt aroma, sjampinjong og kantarell)

2 ss smør

1/3 l fløte

Salt og pepper

Stek sopp og løk gyllent i smør. Tilsett fløte og la det koke til fløten tykner, før du smaker til med salt og pepper.

Ørreten:

Krydres med salt og pepper og stekes i smør til den får lekker farge. Pass på at den ikke blir tørr. Om du bruker termometer, er ørreten fin, når kjernetemperaturen er 50 grader.

Ovnsbakte småpoteter:

Potetene deles i to, om de er små og 4 om de er større og legges i en form som er smurt med rapsolje. Krydre med salt og pepper og stek dem på 300 grader, til de begynner å få farge. Skru ned til 200 grader og stek videre til potetene er gjennombakt.

Ørretfilet med soppstuing og agurksalat
Ørretfilet med soppstuing og agurksalat

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ordførerens rekesuppe

Ordførerens rekesuppe er spesialiteten til en tidligere ordfører i Kristiansand. Han bruker rekeskallene til å rekesmak til kraften. Det er viktig at rekene er helt ferske.

1 kg reker

1 god klatt smør

4 ss mel

2 ltr fiskekraft

1 ss paprikapulver

2 dl fløte

1 dæsj tørr sherry

Fres rekeskall i en god klatt smør i en sautepanne. Dryss over mel, tilsett fiskekraft og paprikapulver. La det koke i 1/2 time før du siler av skallene og kaster dem. Tilsett fløte og sherry.

Ved servering av ordførerens rekesuppe legges noen rensede reker i hver tallerken og suppen helles over. Serveres med godt brød eller hjemmebakte baguetter og aioli.

Vi har erfart at ordførerens rekesuppe ikke blir god ved oppvarming, så den må spises når den er nylaget.

Du finner flere suppeoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Torsk sous vide med råstekte poteter, glaserte gulrøtter, ertepuré og bacon

Torsk sous vide med råstekte poteter, glaserte gulrøtter, ertepuré og bacon, smaker nydelig og passer til selskap. Jeg har pyntet den med gaukesyre, som både er dekorativt og smaker godt.

Start med potetene, som du skjærer i tynne skiver, før du skyller og tørker godt av dem.

Steker dem på begge sider i smør, tilsatt salt og pepper, til de blir gylne og sprø. Om du skal servere disse potetene til mange, kan du legge dem utover en langpanne i ovnen. Jeg synes råstekte poteter er så godt at jeg kunne spist dem uten tilbehør, som snacks.

Torsken legger jeg sammen med hvit pepper, salt og smør i en pose i sous viden på 55 grader, i 30 minutter.

Den kan også bakes i ovnen, med nesten like godt resultat, om du ikke har sous vide.

Ertepuréen finner du oppskrift på HER.

Glaserte gulrøtter:

Små gulrøtter

2 ss smør

2 ss sukker

1/2 lime, kun saften

Kok små gulrøtter i litt vann, tilsatt smør og sukker, til de er nesten møre. Ta ut gulrøttene og legg dem i folie mens væsken kokes inn til den blir sirupsaktig. Legg gulrøttene tilbake i kjelen på svak varme og snu på dem, så de blir glasert rundt hele. Tilsett litt limesaft rett før servering.

Torsk sous vide med råstekte poteter, glaserte gulrøtter, ertepuré og bacon
Torsk sous vide med råstekte poteter, glaserte gulrøtter, ertepuré og bacon

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ukens vakre blomst fra Interflora

Ukens vakre blomst fra Interflora er laget med en avskåren hortensia, som det er tilbud på, så det ble en ekstra positiv opplevelse da jeg skulle betale.


Synes det  er vakkert med de dempede lillatonene.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ha det på badet

Jeg er fornøyd med badet vårt i første etasje. Vi har brukt dempede toner av offwhite, beige og grønt. Maleriet av Jøran Flo, er kjøpt på Fineart.no og går også i samme fargeskala.

Kjæresten min lagde en dusjnisje. Vi kjøpte to porselenshyller fra USA, som ble bygd inn i veggen. Flisene i dusjen er av marmor.

Baderomsinnredningen er fra Talgø.

Gardinen er sydd hos Lothe og den fine skittentøyskurven, fant jeg på nettet.


Det gammeldagse barbersettet er også kjøpt på nettet. Jeg fant håndklær som passer perfekt i fargen på Step in.

Flisene på badegulvet er fra Historiske fliser.

Du finner bilder fra flere rom her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook

 

Braisert oksestek med sopp og potetmos

Braisert oksestek med sopp og potetmos er en deilig søndagsmiddag, som nesten lager seg selv. Du kan gå en koselig tur i skogen og plukke sopp eller bær så lenge.

Når jeg har steik av f.eks. bog, synes jeg det er godt å braisere kjøttet. Det vil si at det får ligge i ovnen i mange timer i en kraft eller i rødvin. Det er viktig at  det ligger med tett lokk eller aluminiumsfolie over, så det ikke blir tørt. Til denne oksesteika har jeg brukt en flaske American BBQ sause med roasted garlic fra Santa Maria, som jeg har helt over kjøttet. Deretter har jeg fylt flasken med vann og ristet den, så jeg har fått med alt når jeg heller over resten. Når jeg har pakket formen inn med folie, har jeg satt den på 150 grader i 8 timer.

Jeg lager saus av brunet smør, løk og mel, på den gammeldagse måten, før jeg sper med kraften fra braiseringen og smaker til med salt og pepper.

Soppen steker jeg i smør og smaker til med salt og pepper.

Potetmosen har fått noen gulrøtter og er moset med smør og fløte. Jeg har tilsatt litt gressløk og smakt til med salt og pepper.

Sukkerertene er strimlet og kokt opp i litt vann.

Braisert oksestek med sopp og potetmos
Braisert oksestek med sopp og potetmos

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Krydder

Krydder er en viktig del av matlagingen min. Jeg har fått noen spørsmål om krydderbeholdningen min – ja, den er innholdsrik. I tillegg har jeg alltid urter på benken, eller i kjøkkenhagen på sommeren. Den flotte krydderhyllen på 80 x 100 cm har kjæresten min snekret sammen. Den er malt i samme farge som kjøkkeninnredningen vår.

Du trenger selvfølgelig ikke så mye krydder for å lage mat, men jeg handler en del krydder i asiatiske butikker, som selger det meste mye billigere, enn de gjør i de norske kjedebutikkene.

For noen år siden, da vi oppdaget den fantastiske nordafrikanske matkulturen, bestilte vi krydder fra England. Det så tydeligvis ut som tvilsomt pulver og ble åpnet av Tollvesenet, på veien hjem til oss. Det har heldigvis blitt enklere nå og vi får tak i det meste i Norge.

 

Krydder
Krydder

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.