Tradisjonell spansk paella

Tradisjonell spansk paella smaker fantastisk, regnes som Spanias nasjonalrett og er en av mine favorittretter derfra. Denne oppskriften er passe til 8 personer

Urteblanding:

2,5 dl finhakket bladpersille

1/2 dl nypresset sitronsaft

1 ss olivenolje

2 store, finhakkede hvitløksfedd

Kjør alt i en foodprosessor eller stavmikser og sett til side til den skal brukes.

Paella:

2,5 dl vann

1 ts safran

5 dl kyllingkraft

8 scampi

1 ss olivenolje

8 kyllingklubber

4 kyllingbryst

2 dl spansk chorizo i små terninger

1 dl prosciutto eller bacon i små terninger

5 dl finhakket løk

2,5 dl finhakket, syltet paprika

2,5 dl hakkede tomater (helst Mutti)

1 ts paprikakrydder

3 store, finhakkede hvitløksfedd

7 dl arborioris eller annen kortkornet ris

2,5 dl frosne, grønne erter

1 nett blåskjell

0,5 dl nypresset sitronsaft

1 sitron i båter

Fremgangsmåte:

Bland vann, safran og kyllingkraft i en kjele, la det bli varmt (ikke koke) og hold det varmt til det skal brukes. Skrell rekene og sett dem kaldt til de skal brukes.

Varm 1 ss olje i en stor paellapanne eller en sautepanne over middels høy varme og legg kyllingfilet i terninger klubber, dersom de er rå. Stek i ca. 2 minutter på hver side og ta dem ut av pannen. Legg pølse og prosciutto (baconterninger) i den samme pannen, stek i 2 minutter og ta dem ut.

Reduser varmen litt, tilsett løk og paprikakrydder og stek i 15 minutter, mens du rører av og til. Tilsett tomater, syltet paprika og hvitløken og kok i 5 minutter, før du tilsetter risen og koker i 1 minutt til, mens du rører hele tiden. Rør inn urteblandingen, kraften, kyllingen, pølseblandingen og erter. Kok på lav varme i 10-20 minutter, rør jevnlig (sjekk om risen ev. trenger mye mer koketid).

Tilsett blåskjellene, sett på lokk og kok i 5 minutter eller til skjellene åpnes. Kast eventuelle uåpnede skall. Legg på reker og kok til de er gjennomkokte. Hell over sitronsaft, fjern paellaen fra varmen og dekk den med et håndkle. La den hvile i 10 minutter, før du serverer med sitronskiver.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kryddernøtter

Kryddernøtter smaker godt og er morsomt å lage selv. Jeg anbefaler denne, som smaker spennende av Nord-Afrika.

500 g nøtter etter eget ønske, f.eks. en blanding av paranøtter, mandler, hasselnøtter, valnøtter, cashewnøtter, pistasjnøtter

½ dl vann

150 g sukker

½ ts chilipulver

½ ts spisskummen

1 ts vaniljesukker

½ ts kanel

½ ts salt

1 ss smør

2 ts maldonsalt

Fordel alle nøttene i en langpanne, kledd med bakepapir og stek dem midt i ovnen på 200 grader i 5 minutter.

Ha resten av ingrediensene, unntatt smøret og maldonsaltet, i en stor, tykkbunnet kasserolle eller stekepanne med høye kanter, og kok opp. La sukkerlaken koke i 2-3 minutter, til alt sukkeret er oppløst, før du har i de ristede nøttene.

Rør hele tiden helt til sukkeret krystalliseres og nøttene blir grå og triste. Etter hvert vil sukkeret begynne å smelte igjen, så fortsett å røre. Det tar noen minutter før sukkeret smelter, et sted mellom 15-25 minutter. Ikke ha det så travelt at du bruker for sterk varme, for da kan sukkeret fort brenne seg.

Når alt sukkeret har smeltet, tilsetter du smøret. Rør rundt til alt har smeltet og ha det over på stekebrettet. La dem avkjøles i noen minutter før du knuser Maldonsaltet lett mellom fingrene og drysser det over nøttene. Når nøttene har blitt kalde nok til at du kan ta på dem, brekker du dem fra hverandre med hendene. Det er klissete, så bruk gjerne engangshansker. La dem avkjøles helt. Oppbevart i en tett boks holder nøttene seg gode i mange uker.

 

Kryddernøtter
Kryddernøtter

 

Du finner flere oppskrifter på godteri her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Appelsinkylling

Appelsinkylling lager vi ofte på sommeren, siden den skal friteres, så vi kan gjøre det på utekjøkkenet og slippe lukten inne. Den smaker så nydelig, at vi lager den resten av året også. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

1 kg kyllingfilet

9,5 dl hvetemel

1 ss salt

1 ts pepper

2 dl maismel

1 egg

3,5 dl vann

2 ss nøytral olje

Kyllingen deles i terninger. Bland resten av ingrediensene og legg i kyllingen og la det hvile i 30 minutter. Varm frityrolje og legg i litt og litt av kyllingen. Friteres til det få gyllen fin farge.

Sausen:

2 ss nøytral olje

1 ts fersk, malt ingefær

2 ss hvitløk

1 dl sukker

1 dl brunt sukker

1/2 ts chiliflak

1 dl appelsinjuice

1 dl eddik

4 ss soyasaus

4 ss vann + 4 ss maismel til jevning

Bland alle ingrediensene (utenom jevningen) til sausen i en sautepanne eller gryte. La det koke i noen minutter, før jevningen røres sammen og tilsettes under røring. La det koke et par minutter til, før kyllingen tilsettes.

Serveres appelsinkylling med ris eller nudler og en deilig salat.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Matmuffins

Matmuffins er deilige, saftige inni og sprø utenpå. og i tillegg metter de godt.

2 egg

150 g cottage cheese

100 g kesam

150 g havregryn

100 g havremel

2 ts bakepulver

1/2 ts salt

100-150 g revet ost

150-200 g skinke i små terninger

4 vårløk i strimler

1/2 ts oregano

Visp sammen egg, cottage cheese og kesam. Tilsett bakepulver, salt, oregano, havregryn, havremel, ost, skinke og vårløk. La deigen hvile i noen minutter, før du fordeler den i 8-10 muffinsformer.

Stekes midt i ovnen på 180 grader i 15-20 minutter, til de har fått en gyllen fin farge. Avkjøl. Matmuffinsene holder seg ferske et par dager i kjøleskap, og de smaker aller best om de blir varmet litt før servering. Kan fryses og tines opp igjen senere.

Matmuffins
Matmuffins

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pão de Queijo (Brasiliansk ostebrød)

Pão de Queijo er kanskje favorittbrødet mitt. Melet kjøpes i asiatiske butikker. I Brasil serveres brødet varmt til frokost, men det smaker like godt til lunsj eller som tilbehør til supper og gryteretter.

2,5 dl H-melk

1,25 dl nøytral olje, f.eks. raps

1 ts salt

3 dl tapiokamel (fås kjøpt i asiatiske butikker)

2 store egg

3 dl revet parmesanost

Sett ovnen på 230 grader.

Kok opp melk og olje i en gryte over middels varme, rør av og til. Ta gryten av varmen, tilsett tapiokalmelet og rør godt. Deigen vil være kornete dette tidspunktet.

Hell deigen over i en kjøkkenmaskin og la den avkjøles. Elt deigen i noen minutter med middels hastighet til den blir glatt ut og er kald nok til at du kan ta på den. Tilsett eggene, ett av gangen, mens du elter. Tilsett osten og elt videre til alt er godt blandet. Deigen skal nå være veldig klebrig, elastisk og myk med konsistens som en litt løs bolledeig.

Nå skal deigen deles i fine brød. Bruk en bolle med vann og en isskje. Dypp skjeen i vannet, ta biter av deigen med skjeen og sett den med litt mellomrom på bakepapir, kledd med bakepapir (ca. 12 per stekebrett). Dypp skjeen i vannet før du tar en ny bit av deigen.

Sett brettet i ovnen og senk varmen til 175 grader. Stek i 15 minutter til brødene har hevet seg, er tørre på utsiden og de begynner å bli gyllenbrune under. Avkjøl i noen minutter før de spises varme.

Tips:

Om du vil fryse dem, gjøres det når de er ustekte, etter de er lagt på stekebrett. Når de er frosne, kan de legges over i en pose og settes på stekebrettet igjen når de skal brukes. Steketemperaturen og tiden blir den samme som om de blir stekt med en gang.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvitvinssaus til fisk

Hvitvinssaus til fisk passer både til stekt, kokt, varmrøkt og grillet, både rød og hvit fisk.

4 finhakkede sjalottløk

3 dl hvitvin

2 dl fløte

1 ss fiskefond

100 g smør i klatter

1 neve finhakket gressløk

Løk og vin kokes til det er igjen ca. 1 ss væske. Tilsett fløte og kok til det tykner. Tilsett fiskefond og smør. Varm opp til kokepunktet, tilsett gressløk og server.

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Libanesisk 7-krydder

Libanesisk 7-krydder brukes til mat fra Midtøsten. Den er full av det vi i Norge kaller julekrydder, men det passer perfekt til denne typen mat.

1 ss finmalt svart pepper

1 ss allehånde

1 ss malt kanel

1 ts malt muskatnøtt

1 ts malt korander

1 ts malt nellik

1 ts malt ingefær

Alt blandes sammen og helles i en tett beholder.

Du finner spennende matretter fra Libanon her.

Libanesisk 7-krydder
Libanesisk 7-krydder

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tomatsalsa

Tomatsalsa som er hjemmelaget blir mye bedre og friskere enn ferdigkjøpt på glass. Vi liker denne enkle varianten, som er passe til 4 personer:

2 tomater, frøene fjernet og i små terninger

1 neve hakket koriander

1/2 finhakket løk

1 finhakket chili

1 ss limesaft

Bland alt sammen og smak til med salt. Server tomatsalsa sammen med mat fra Mellom-Amerika, eller det meste av grillmat.

Tomatsalsa
Tomatsalsa

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Franske makroner med lakris – uten fargestoffer

Franske makroner med lakris – uten fargestoffer smaker kjempegodt. Denne oppskriften gir ca. 40 makroner.

Makronene:

160 g eggehvite (3-4 egg)

110 g mandelmel (ikke fettredusert)

200 g melis

4 ss sukker

2 ts lakrispulver (salt eller søtt)

Sikt mandelmel, lakrispulver og melis i en bolle. Pisk eggehvitene stive. Tilsett litt sukker av gangen mens du visper, fortsett å vispe til marengsen er fast og blank. Vend inn det tørre slikepott. Rør til røren renner av slikkepotten når du løfter litt av røren over bollen. Legg bakeark på et stekebrett. Fyll en prøytepose, med rund tupp, med røren. Sprøyt ut rundinger på størrelse med 20-kroninger. Ha litt mellomrom mellom, for de flyter litt ut. Dunk brettet forsiktig mot benkeplata for å få ut ev. luftbobler i røren. La makronene stå i romtemperatur i 1 time, til de har fått et skall på toppen. Stek makronene i 12-14 minutter på 150 grader. Følg med mot slutten, så de ikke blir stående for lenge. La makronene avkjøles helt på stekeplaten.

Franske makroner med lakris - uten fargestoffer
Franske makroner med lakris – uten fargestoffer
Fyll:

200 g romtemperert smør

1 dl melis

4 ts lakrispulver (salt eller søtt)

2 eggeplommer

2 ts lakrissirup (salt eller søt)

Pisk smøret og tilsett de øvrige ingrediensene mens du visper. Finn to og to makroner som passer sammen i størrelse. Legg smørkremen i en sprøytepose og sprøyt på den ene av makronene. Legg den annen makronen oppa, så det blir en hel makron.

Kan oppbevares i en tett boks i kjøleskap i opptil 5 dager. De kan også fryses i en tett beholder.

 

Du finner flere makronoppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Libanesisk lam og ris

Libanon har nydelig, smaksrik mat, med mange spennende krydder og masse urter. Denne retten er veldig enkel å lage. Lompene og krydderblandingen får du i asiatiske butikker. Om du ikke finner lompene, kan du bruke tacolomper – ikke det samme, men blir godt likevel. Dersom du ikke finner krydderet, kan du lage det selv.

Kjøttblandingen:

500 g kjøttdeig av lam

3 ss olje

2 finhakket løk

4 fedd finhakket hvitløk

4 ss libanesisk 7-krydder (se eget bilde nedenfor)

1 ts salt

1 ts pepper

3 dl jasminris

6-7 dl hønse- eller lammekraft

2,5 dl gresk yoghurt

50 g pistasjnøtter

2 ss finhakket frisk mynte

2 ss finhakket frisk persille

Stek kjøttdeigen i en dyp panne eller gryte. Tilsett 7-krydder, salt, pepper, løk og hvitløk. Fres videre til løken er myk og blank.

Tilsett risen og fres i et minutt under omrøring. Tilsett kraft og kok opp. Senk varmen og la det koke under lokk. Rør om av og til og la alt småkoke til risen er gjennomkokt og all væske er borte. Det tar ca. 20 minutter.  Vend inn grovhakkede pistasjnøtter, persille og mynte.

 

Agurksalat:

1 agurk

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

Saften av 1/2 sitron

2,5 ss olivenolje

Del agurken i små terninger og bland den med resten av ingrediensene.

 

Serveres som taco, med libanesisk lompe, smør på youghurt. Legg på kjøtt og agurk. Rull sammen og kos deg.

Libanesisk lam og ris
Libanesisk lam og ris

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.