Gulrotpuré maker godt til mange retter og kanskje spesielt godt til hvit fisk. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
8 gulrøtter
2 ss smør
2 ts frisk, reven ingefær
sitronsaft
salt og pepper
Kok gulrøttene møre i saltet vann. Hell ut nesten alt kokevannet, så du har litt vann igjen på bunnen av kjelen. Mos gulrøttene med smør og revet ingefær. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bakt sjalottløk smaker nydelig til stekte kjøttretter. Prøv den gjerne som tilbehør til grillmaten, eller til en deilig biff.
4 store sjalottløk, med skallet på.
1/4 dl grovt havsalt
1/4 dl solsikke- eller raps
En kvast frisk rosmarin
Bland salt og olje i en liten, ildfast form. Legg på rosmarin og sett løken oppa. Dekk formen med folie og bak løken i ovn ved 180 grader i ca. 1 time. Løken skal bli helt myk. Klem løken ut av skallet ved servering.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tyttebærsaus lages på de deilige stekerestene etter f.eks. filet av vilt. Det er viktig at viltet har fått steke i smør. Sausen er så rask å lage, at du gjør det mens kjøttet hviler.
3 dl fløte
2 ts fungi soppsaus eller soyasaus
4 ss tyttebær, rørte
1 ts frisk timian (ev halve så mye tørket)
salt
pepper
Kok ut stekepannen med fløte etter du har stekt biff av vilt i den (elg, hjort, rådyr etc.).
Tilsett resten av ingrediensene, kok opp og la trekke i 5-7 min. Smak til med salt og pepper.
Salte kjekspinner kan være godt til både supper og andre forretter. De kan varieres med å tilsette forskjellige urter, som passer til det de skal brukes sammen med. De er raske å lage og holder seg godt, om de oppbevares tørt i en brødpose.
2 dl sammalt hvete, fin
2 dl hvetemel
0.5 ts bakepulver
0.5 ts salt
3 ss smør
1 egg
1 dl melk
0.25 ts flaksalt
0.25 ts kvernet pepper
Kjør mel, bakepulver og salt i en kjøkkenmaskin med smøret i biter til det er smuldret. Tilsett egg og melk og kjør til en smidig deig. La deigen gjerne ligge litt i kjøleskapet før den kjevles tynt på et melet bord. Dryss over flaksalt og grovkvernet pepper og kjevle det ned i deigen.
Kjær strimler med pizzarulle og legg over på et stekebrett dekket med bakepapir. Prikk alle kjeksene godt med en gaffel så de ikke blåser seg for nye opp under stekingen. Stek i ovnen på 200 grader, til de er sprø og gylne (ca 10 minutter).
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tomatsalsa med chili smaker godt og kan lages klar i forveien, om du skal ha gjester. Den er et friskt innslag til både fiske- og kjøttretter. Den smaker også godt som topping på ferdigstekt pizza.
5 klasetomater, frøene tatt ut og delt i små terninger
1 finhakket rødløk
1 rød paprika i små terninger
4 ss olivenolje
salt og nykvernet pepper
Saften av 1 lime
1 rød chili, finhakket
1 neve finhakket koriander
Del alt i terninger, bland sammen, sett kaldt og dekk til tomatsalsa med chili, til den skal brukes.
Du finner flere oppskrifter på og med salsa her og flere spennende oppskrifter fra hele verden her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kylling med mangosalsa er en deilig rett med smak av Malaysia og Thailand, kan det meste forberedes i god tid før gjestene kommer og er enkel å servere til mange. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
650 g kyllingfilet
Marinade:
4 dl sweet chili dipping sauce
1 finhakket chili
3 fedd finhakket hvitløk
2 cm finrevet ingefær
Salt og pepper
Bland alle ingrediensene til marinaden. Skjær kyllingen i strimler og rør dem inn i marinaden og la det marineres i kjøleskapet i minimum to timer, men gjerne over natten. Kyllingen kan enten tres på grillspyd og grilles til de er gjennomstekte, eller legges utover en stekeplate, rislet med olje og stekes i ovnen på 200 grader til de er klare.
Limedipp:
Saften av 1 lime
3 dl tyrkisk eller gresk yoghurt
2 ts honning
1/2 ts salt
1 ts malt, svart pepper
Alle ingrediensene til limedippen blandes og settes kaldt til den skal serveres.
Mangosalsa:
1 mango i terninger
1 finstrimlet vårløk
1/2 rød paprika i små terninger
1/2 agurk i små terninger
Saften av 1 lime
1 neve finhakket koriander
1/2 ts salt
1 ts pepper
Alt blandes og settes kaldt til den skal serveres.
Til servering:
8 tortillalefser, varmet i folie i ovnen på 150 grader i ca. 10 minutter.
1 potte frisk koriander
2 lime i båter
Server kylling med mangosalsa og resten av tilbehøret hver for seg og la gjestene sette sammen sine egne varianter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pastis- og kjørvelsaus er en av mine favoritter til rød fisk. Du får kjøpt Pastis (eller tilsvarende) på vinmonopolet. Det er en vin med lakrissmak, som gir en nydelig smak til sausen.
6 sjalottløk
2 dl Pastis
5 dl fløte
4 ss grønnsaksfond
1 potte kjørvel
Salt og pepper
Finhakk sjalottløken og fres den blank i 2 ss smør
Tilsett Pastis og la det koke inn, til det nesten ikke er væske igjen, før du tilsetter fløte og fond og la det koke til det får passe sauskonsistens.
Tilsett kjørvel og la det koke et par minutter. Smak til med salt og pepper og server.
Karamellbrownies er veldig mektig, så jeg bruker den kun til dessert. Den smaker ekstra godt sammen med vaniljeis.
Brownies:
275 g smør
125 g mørk kokesjokolade 70% kakaoinnhold
4 egg
500 g sukker
40 g kakaopulver
250 g hvetemel
125 g lys kokesjokolade
Smelt smøret i en kjele, ta kjelen av platen og tilsett oppdelt mørk sjokolade. La sjokoladen smelte i det varme smøret og rør blandingen jevn. Visp eggene lett sammen med sukkeret og bland inn sjokoladesmøret. Sikt sammen kakaopulver og hvetemel og rør det inn i sjokoladeblandingen, så du får en tykk, glatt sjokoladedeig. Hakk lys kokesjokolade i grove biter og bland inn i deigen til slutt.
Hell deigen i en liten, bakepapirkledd langpanne (cirka 20 x 30 cm) og smør den jevnt utover. Stek kaken midt i ovnen ved 175 grader i 30-35 minutter, til kaken fortsatt er litt bløt i konsistensen. La den avkjøles i langpannen og sett den i kjøleskapet til dagen etter.
Salt karamell:
300 g sukker
3 ss vann
3 dl kremfløte
125 g smør i små terninger
0.5 ts maldonsalt
Bland sukker og vann i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn etterhvert som vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt. Tilsett smøret og rør rundt, så smøret smelter. Ta kjelen av platen og tilsett fløten litt om gangen, så ikke det bruser over. Rør godt og la det småkoke i 10 minutter under stadig omrøring. Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles i kjøleskapet til neste dag.
Neste dag:
Ta både kake og karamell ut av kjøleskapet et par timer før servering. Løft kaken ut av langpannen, dra av bakepapiret fra undersiden og legg den på et fat. Smør karamellen utover kaken, dryss over litt maldonsalt og del kaken i firkanter.
Du finner flere spennende og varierte kakeoppskrifter fra fjern og nær her og desserter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan gjerne bruke mungobønner i stedet for ris eller poteter til mange middagsretter. Jeg synes de smaker litt kjedelig om de bare kokes i vann, så derfor bruker jeg både kraft, løk og urter. Denne oppskriften er passe til 4 personer
300 g mungobønner
1/2 finhakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
1 ts timian
2 ss olivenolje
1 l hønsebuljong eller grønnsakbuljong
Salt og pepper
2 ss smør
Skyll godt av mungobønnene og la dem renne godt av. Finhakk løk og surr den blank i olje, tilsett finhakket hvitløk og timian. La alt surre i olje i ca. 30 sek, tilsett godt avrente bønner og buljong. Kok opp og la trekke i ca. 30 min til bønnene er myke. Smaker deilig til fiskeretter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.