Potetpuré til fiskeretter

Potetpuré til fiskeretter smakes til med gressløk eller vårløk, muskat og sitron, som passer perfekt til fisken.

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Gressløk eller vårløk

Muskat

Sitron

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Tilsett finhakket gressløk eller finhakket vårløk.

Smak til med muskat, sitron, salt og pepper.

Potetpuré til fiskeretter
Potetpuré til fiskeretter

 

Du finner flere spennende potetvarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Viltkrydder

Viltkrydder kan kjøpes ferdig, men denne hjemmelagde varianten smaker mye bedre.

20 stilker rosmarin

20 stilker timian

5 tørkede laurbærblader

20 tørkede einebær

1/2 ts anisfrø

5 hele pepperkorn

Knus alt godt sammen i en morter. Oppbevares tørt til det skal brukes.

Viltkrydder
Viltkrydder

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Estragonkylling

Estragonkylling smaker veldig godt. Kylling og estragon er en nydelig kombinasjon, som jeg har lagt ut i mange varianter på bloggen. Denne er med hvitvin- og fløtesaus og oppskriften er passe til 4 personer.

2 ss smør

6 kyllingfilet delt i 2

1 pk aromasopp i skiver

1 pk sjampinjong i skiver

2 store løk i båter

4 fedd hvitløk, finhakket

4 dl hvitvin

½ dl kyllingfond

2 laurbærblader

1 potte estragonblader

7 dl fløte

Lys maisennajevner

1 neve finhakket kruspersille

 

Brun kyllingfilet, sopp, løk og hvitløk i smør. Tilsett hvitvin, fond, laurbær og estragon. La det koke inn til halv væskemengde. Tilsett fløte og la det koke i noen minutter. Jevn med maisenna og rør inn persille.

Sever estragonkylling med valgfrie grønnsaker og poteter. Jeg har brukt potetmos her, men båtpoteter smaker også nydelig til. Du finner spennende oppskrifter på poteter her og grønnsaker i mange varianter her.

Estragonkylling
Estragonkylling

Du finner mange varierte kyllingoppskrifter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hønsefrikassé

Hønsefrikassé er en av mine barndoms favorittmiddager. Jeg lager det fortsatt av og til og synes det fremdeles smaker nydelig. Jeg lager alltid en stor porsjon, så jeg kan fryse ned litt og bruke til middag i en hektisk hverdag.

1 høne

2 laurbærblader

1 stjerneanis

Salt og pepper

2 løk delt i fire

1 pk gulrøtter

1 stor purre

50 g smør

1 ss karri

50 g hvetemel

Legg høna i en stor gryte og dekk med kaldt vann. Legg i laurbærblader, stjerneanis, salt, pepper og løken. Kok opp og la høna småputre i 2 timer. Skum av under oppkoket, så du får en klar, fin kraft. Når høna er ferdigkokt plukker du hønsekjøttet av beina, kutt det i fine stykker og setter det til side. Kutt gulrøtter i fine skiver og purren i strimler.

Smelt smør i en kjele, tilsett karri, rør inn hvetemel og spe med silt kokekraft fra høna (ca 1 ltr.) Kok opp, tilsett gulrøttene og la det koke til de er møre. Tilsett hønsekjøttet og purren. La de koke noen minutter, så alt er gjennomvarmt og smak til om den trenger mer salt eller pepper. Hønsefrikassé serveres med kokte poteter eller ris.

Du finner flere oppskrifter på tradisjonsmat her.

Hønsefrikassé
Hønsefrikassé

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 


Tips! Resten av kraften koker jeg inn til det halve, sammen med beina fra høna. Jeg siler blandingen, så jeg får en fin kraft, som jeg heller i bokser og legger den i fryseren til senere bruk til f.eks. suppe eller saus.

 

Kinesisk BBQ-saus

Kinesisk BBQ-saus kan brukes på flere måter, både som marinade og om du tilsetter litt maizenna og koker den opp, kan den også brukes som saus.

5 finhakkede hvitløksfedd

1 cm finhakket fersk ingefær

1,75 dl sherry vineddik

2,5 dl hoisin sauce

1,75 dl soyasaus

1,75 dl sukker

1⁄2 ts chinese 5-spicekrydder

Bland alle ingrediensene in en bolle til sukkeret er oppløst. Sett kaldt til det skal brukes.

Kinesisk BBQ-saus
Kinesisk BBQ-saus

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Grove og mye sunnere hamburgerbrød

Grove og mye sunnere hamburgerbrød er et godt alternativ, dersom du ønsker et sunnere kosthold. Som med annen gjærbakst, er det viktig med lang hevetid.

6 dl vann

1 pk tørrgjær

2 ts salt

2 ss olje

100 gram fin sammalt rug

380 gram fin sammalt hvete

500 gram hvetemel

Grove og mye sunnere hamburgerbrød
Grove og mye sunnere hamburgerbrød før steking

 

Elt alt godt sammen i en kjøkkenmaskin. Juster ev. med mer vann eller hvetemel. La deigen heves på lunt sted i minimum 1 time.

Del deigen i 20 like store deler. Form hver del rund, og klapp dem flate. Legg på stekebrett som er kledd med bakepapir, og la heve i minimum 45 minutter under et klede. Før steking dusjes burgerbrødene med vann og får et dryss med sesamfrø.

Stekes midt i ovn på 200 grader i omtrent 20- 25 minutter.

Grove og mye sunnere hamburgerbrød
Grove og mye sunnere hamburgerbrød

Du finner oppskrift på fine hamburgerbrød her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

5-spice (5-krydder)

5-spice (5-krydder) er helt uunngåelig i kinesisk mat og det smaker så godt og spennende. Jeg får tak i det i butikken min, men i de fleste butikker har det ikke kommet enda, så her er oppskriften på å lage det selv:

1 ts kanel

1 ts allehånde

1 ts fennikelfrø

1 ts stjerneanis

1 ts szechuanpepper

Alt knuses i morter, blandes godt og pakkes tett til det skal brukes, så det bevarer smaken. Om du ikke har morter, kan du helle alt i blenderen og kjøre på full styrke, til blandingen er like fin som mel.

5-spice (5-krydder)
5-spice (5-krydder)

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Restemat «pytt i panne»

Jeg liker ikke å kaste mat. Det har heller aldri vært noe problem heller, siden jeg har hatt to storspiste sønner.

Jeg velger å kalle denne retten «pytt i panne» med utropstegn. Grunnen er at det skal være et speilegg på toppen og det har jeg ikke gjort denne gangen.

Baconterninger, ev. kjøttrester

Løk

Kokte poteter

Blomkål

Start med å steke kjøttet i litt smør. Legg det til side og stek strimlet løk i samme panne. Legg i kokte poteter i terninger og stek videre. Legg kjøttbitene tilbake i panna, sammen med biter av lettkokt blomkål. Krydre med ønsket krydder og server. Smaker godt!

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Agurk- og gulrotsalat

Agurk- og gulrotsalat er en liten vri på den vanlige agurksalaten og passer spesielt godt til stekt eller kokt fisk.

2 dl vann

½ del eddik

1 ss sukker

1/2 ts pepper

Blandes godt sammen. Tilsett 1/2 agurk og 2 gulrøtter, skjært på langs med ostehøvel.

La det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time.

Agurk- og gulrotsalat
Agurk- og gulrotsalat

 

Du finner flere oppskrifter på spennende og varierte grønnsaker her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hovmestersaus, sennepssaus eller gravlakssaus til røykelaks/gravlaks

Hovmestersaus, sennepssaus eller gravlakssaus kan kjøpes ferdig i butikken, men den hjemmelagde smaker selvfølgelig best.

2 eggeplommer  

2 ss dijonsennep

1 ss hvitvinseddik

1 liten ss honning

1 ½ dl solsikkeolje – eller annen god nøytral olje

Salt og pepper

1 dl finhakket dill

Pisk sammen hvitvinseddik, dijonsennep, honning, pepper og eggeplommer. Pisk inn solsikkeolje i tynn stråle. Tilsett finhakket dill. Sausen er holdbar i kjøleskapet i en uke.

Hovmestersaus, sennepssaus eller gravlakssaus til røykelaks/gravlaks
Hovmestersaus, sennepssaus eller gravlakssaus til røykelaks/gravlaks

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.