Estragonkylling smaker veldig godt. Kylling og estragon er en nydelig kombinasjon, som jeg har lagt ut i mange varianter på bloggen. Denne er med hvitvin- og fløtesaus og oppskriften er passe til 4 personer.
2 ss smør
6 kyllingfilet delt i 2
1 pk aromasopp i skiver
1 pk sjampinjong i skiver
2 store løk i båter
4 fedd hvitløk, finhakket
4 dl hvitvin
½ dl kyllingfond
2 laurbærblader
1 potte estragonblader
7 dl fløte
Lys maisennajevner
1 neve finhakket kruspersille
Brun kyllingfilet, sopp, løk og hvitløk i smør. Tilsett hvitvin, fond, laurbær og estragon. La det koke inn til halv væskemengde. Tilsett fløte og la det koke i noen minutter. Jevn med maisenna og rør inn persille.
Sever estragonkylling med valgfrie grønnsaker og poteter. Jeg har brukt potetmos her, men båtpoteter smaker også nydelig til. Du finner spennende oppskrifter på poteter her og grønnsaker i mange varianter her.
Du finner mange varierte kyllingoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hønsefrikassé er en av mine barndoms favorittmiddager. Jeg lager det fortsatt av og til og synes det fremdeles smaker nydelig. Jeg lager alltid en stor porsjon, så jeg kan fryse ned litt og bruke til middag i en hektisk hverdag.
1 høne
2 laurbærblader
1 stjerneanis
Salt og pepper
2 løk delt i fire
1 pk gulrøtter
1 stor purre
50 g smør
1 ss karri
50 g hvetemel
Legg høna i en stor gryte og dekk med kaldt vann. Legg i laurbærblader, stjerneanis, salt, pepper og løken. Kok opp og la høna småputre i 2 timer. Skum av under oppkoket, så du får en klar, fin kraft. Når høna er ferdigkokt plukker du hønsekjøttet av beina, kutt det i fine stykker og setter det til side. Kutt gulrøtter i fine skiver og purren i strimler.
Smelt smør i en kjele, tilsett karri, rør inn hvetemel og spe med silt kokekraft fra høna (ca 1 ltr.) Kok opp, tilsett gulrøttene og la det koke til de er møre. Tilsett hønsekjøttet og purren. La de koke noen minutter, så alt er gjennomvarmt og smak til om den trenger mer salt eller pepper. Hønsefrikassé serveres med kokte poteter eller ris.
Tips! Resten av kraften koker jeg inn til det halve, sammen med beina fra høna. Jeg siler blandingen, så jeg får en fin kraft, som jeg heller i bokser og legger den i fryseren til senere bruk til f.eks. suppe eller saus.
Grove og mye sunnere hamburgerbrød er et godt alternativ, dersom du ønsker et sunnere kosthold. Som med annen gjærbakst, er det viktig med lang hevetid.
6 dl vann
1 pk tørrgjær
2 ts salt
2 ss olje
100 gram fin sammalt rug
380 gram fin sammalt hvete
500 gram hvetemel
Elt alt godt sammen i en kjøkkenmaskin. Juster ev. med mer vann eller hvetemel. La deigen heves på lunt sted i minimum 1 time.
Del deigen i 20 like store deler. Form hver del rund, og klapp dem flate. Legg på stekebrett som er kledd med bakepapir, og la heve i minimum 45 minutter under et klede. Før steking dusjes burgerbrødene med vann og får et dryss med sesamfrø.
Stekes midt i ovn på 200 grader i omtrent 20- 25 minutter.
5-spice (5-krydder) er helt uunngåelig i kinesisk mat og det smaker så godt og spennende. Jeg får tak i det i butikken min, men i de fleste butikker har det ikke kommet enda, så her er oppskriften på å lage det selv:
1 ts kanel
1 ts allehånde
1 ts fennikelfrø
1 ts stjerneanis
1 ts szechuanpepper
Alt knuses i morter, blandes godt og pakkes tett til det skal brukes, så det bevarer smaken. Om du ikke har morter, kan du helle alt i blenderen og kjøre på full styrke, til blandingen er like fin som mel.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Jeg liker ikke å kaste mat. Det har heller aldri vært noe problem heller, siden jeg har hatt to storspiste sønner.
Jeg velger å kalle denne retten «pytt i panne» med utropstegn. Grunnen er at det skal være et speilegg på toppen og det har jeg ikke gjort denne gangen.
Baconterninger, ev. kjøttrester
Løk
Kokte poteter
Blomkål
Start med å steke kjøttet i litt smør. Legg det til side og stek strimlet løk i samme panne. Legg i kokte poteter i terninger og stek videre. Legg kjøttbitene tilbake i panna, sammen med biter av lettkokt blomkål. Krydre med ønsket krydder og server. Smaker godt!
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hovmestersaus, sennepssaus eller gravlakssaus kan kjøpes ferdig i butikken, men den hjemmelagde smaker selvfølgelig best.
2 eggeplommer
2 ss dijonsennep
1 ss hvitvinseddik
1 liten ss honning
1 ½ dl solsikkeolje – eller annen god nøytral olje
Salt og pepper
1 dl finhakket dill
Pisk sammen hvitvinseddik, dijonsennep, honning, pepper og eggeplommer. Pisk inn solsikkeolje i tynn stråle. Tilsett finhakket dill. Sausen er holdbar i kjøleskapet i en uke.