Høst i kosekroken og spisekroken på kjøkkenet.

Samme hvordan man vrir og vender på det, er høsten her og man kan like gjerne gjøre det beste ut av den.

Jeg har kjøpt nye duker, putetrekk og pynteting fra Black Design. Pleddet er fra Kid. Alle blomstene er selvfølgelig fra den lokale Interflorabutikken min.

Selv om høsten ikke er favorittårstiden min, synes jeg at de lune fargene er vakre.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillet kveite med paprikasaus

Grillet kveite med paprikasaus er en velsmakende sommerrett. Kveite er en av de beste fiskene jeg vet. Her har jeg krydret den med salt og pepper, lagt på tynne skiver lime, penslet med olje og lagt den på grillen i 2 minutter på hver side. Det er viktig at den ikke ligger for lenge på grillen, for da blir den tørr.

Grillet kveite med paprikasaus
Grillet kveite

Oppskrift på paprikasaus finner du HER.

Du finner oppskrift på en perfekt potetpuré HER.

Grillet kveite med paprikasaus
Grillet kveite med paprikasaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Brun saus til kjøtt

Brun saus til kjøtt smaker godt til det meste av rødt kjøtt, som storfe, svin og lam. Oppskriften er passe til 4 personer.

1 ss smør

1 finhakket løk

3 ss soyasaus

1 pk strimlet aromasopp

1/3 ltr fløte

1 ss paprikakrydder

1 boks rømme

2 ss ketap manis

2 ss fond (enten kalv, okse, lam el. høne, avhengig av hva du skal bruke sausen til)

Salt og pepper

Brun sopp og løk i smøret. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke til passe sausekonsistens. Smak til med salt og pepper og ev. mer ketap manis om det trengs sødme.

Brun saus til kjøtt
Brun saus til kjøtt

 

Du finner flere oppskrifter på saus, fra fjern og nær, her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Lettvinn mangois

Lettvinn mangoiskrem kan lages på to minutter. Det er kun innfrysningen som tar litt tid. Mangopuréen får du kjøpt på asiatiske-  og en del velassorterte matbutikker.

Lettvinn mangois
Lettvinn mangois

1 pakke mangopuré

1 boks søtet, kondensert melk

Rør ingrediensene sammen og hell over i iskremmaskin. Om du ikke har en maskin, kan du sette blandebollen i fryseren og røre hver halvtime, til isen blir frossen. Det er viktig å røre, så du ikke får krystaller.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Deilig, hjemmebakt brød

Deilig, hjemmebakt brød er supert å lage i store mengder og fryse ned. Varmt, hjemmebakt brød smaker kjempe godt. Dette brødet er grovt og saftig og kan gjerne startes på kvelden i forveien, så du får nybakt brød til frokost.

5 dl skummet kulturmelk

7 dl vann

1 ss rapsolje

50 g gjær

3 ts salt

1 ss honning

3 dl hvetekli

3 dl havregryn

4 dl sammalt rug grov

7 dl sammalt hvete grov

ca 14 dl hvetemel

Varm vann og melk til 37 grader. Hell litt av væsken i en arbeidsbolle og rør ut gjæren. Om du bruker tørrgjær tilsettes det sammen med hvetemelet. Tilsett resten av væsken, olje, salt, honning, hvetekli, havregryn, sammalt mel og hvetemel.

Elt deigen sammen, tilsett ev. mer hvetemel til passe konsistens. Elt til deigen er glatt, blank og smidig og slipper bakebollen, 10-15 min. i kjøkkenmaskin. Dekk med plast og la deigen heve/hvile i minimum 60 min, til den har fått dobbel størrelse.

Ha deigen over på et melet bord. Del den i tre og kna til den blir smidig. Form dem til brød.

Rull brødene i havregryn, kli eller solsikkekjerner før de legges langpanne dekket med bakepapir.

Legg en strimmel bakepapir mellom hvert brød, slik at de blir lett å ta fra hverandre etter steking.

Dekk med plast eller et klede og la brødene heve i minimum 1 time.

Stek brødene på nederste rille i forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 45 min. Om du dunker på dem fra undersiden og lyden er hol, er de klare.

Avkjøl brødene på rist.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Italia: 50-årsfeiring på Cangrande i Verona

I en gate bak torvet ved Arena, ligger en bitteliten restaurant, som har gjort det bra på Tripadvisor. Den heter Cangrande, har nydelig mat og en veldig hyggelig betjening.

Vi bestemte oss for å spise 50-årsmiddagen der. Det ble en fantastisk matopplevelse, med snegler til forrett. Deretter en velsmakende pastarett.

Svinekjakene var kokt i Amarone og var nok kveldens høydepunkt for meg. De var så møre at de kunne spises med skje, om du ville.

Selv om vi var mette, tok vi en sjokoladedessert til slutt. Den var så god at vi bare måtte spise opp hele.

De hadde den morsomste Grappakaraffelen jeg har sett og det kan ikke være enkelt å sjenke, uten å søle.

Om du skal til Verona, vil jeg virkelig anbefale dette stedet, men husk å bestille bord.

 

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Koke kraft på kalvebein

Det er veldig praktisk å ha kraft i fryseren. Den kan brukes til bl.a. sauser og supper. Å koke kraft er billig og enkelt og det er morsomt å lage mat med egenprodusert kraft. Jeg lager alltid mye, så jeg kan fryse ned i flere bokser og ha en stund.

Legg kalvebein i langpanna sammen med løk og rotgrønnsaker i grove biter. Jeg heller på litt vann, så ikke alt svir seg fast i forma. La beina stå i ovnen på 200 grader til de får fin gyllenbrun farge. Det tar en time eller to. Legg både beina og grønnsakene over i en kjele. Hell over kraften som har blitt i bunnen av langpanna også. Legg oppi noen laurbærblader og en neve hel pepper. Hell på vann til det akkurat dekker. Kok opp og la det koke i 3 timer. Sil av kraften, kjøl den av og hell den i passe bokser eller doble brødposer, før du fryser den ned.

Koke kraft på kalvebein Koke kraft på kalvebein

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Italia: Ut og spise i bakgatene i Verona – spiste noe helt uvanlig

Om du ikke har vært i Verona, kan jeg anbefale det på det varmeste. En lokal dame fortalte oss om denne lille restauranten, som heter Osteria Trattoria Al Duomo, gjemt i en bakgate og ikke så synlig for turistene.

Vi lette oss frem dit og fikk henvist et koselig bord litt bak i restauranten. Jeg må si vi ble litt overrasket og sjarmert da servitøren kom med menyen og vinlista, som begge var håndskrevet på et tynt papir. Utgåtte viner var bare «fjernet» med et pennestrøk.

Til forrett delte vi et fat med lokale oster og en nydelig, flytende honning, til å risle over.

Hovedretten var det mest spennende. Vi var blitt anbefalt esel, så vi valgte selvfølgelig det. Kjøttet var finhakket og servert sammen med en nydelig kraft, finhakket bladpersille og hjemmelaget pasta. Retten smakte helt nydelig og kan virkelig anbefales.

Verona er en by jeg vil tilbake til og gjerne flere ganger. Den har mye å by på, inkludert magiske operaforestillinger i Arena og byen er akkurat passe stor etter min smak. I tillegg er det flere spennende vingårder rett utenfor byen og du kan melde deg på guidede utflukter til flere av dem.

 

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Paprikasaus til hvit fisk

Paprikasaus til hvit fisk er laget av grillet paprika og kan også egne seg til hvitt kjøtt, om du erstatter fiskefond med kyllingfond.  Det er godt med litt variasjon på tilbehøret til fisk. Denne sausen passer til hvit fisk og er passe til 4 personer.

2 store paprika

1 finhakket rødløk

1 ss olivenolje

2 ts tørket persille

1 dl rødvin

1 laurbærblad

3-4 dråper tabasco

1 ts fiskefond

1 dl fløte

Salt og pepper

Sett ovnen på fullt. Kutt paprikaen i to på langs, skjær av bunnen og toppen og fjern frøene. Legg paprikaene på en rist, dekket med aluminiumsfolie og sett dem i ovnen. Følg med og snu dem underveis så de blir jevnt grillet. De skal få sorte flekker. Ta ut paprikaene, og dra av skallet.

Mos paprikaene med en stavmikser. Stek løken myk i en liten kjele, og tilsett den moste paprikaen, vin, laurbær og persille. La det koke i 10 minutter, tilsett fløte og smak til med salt og pepper.

Paprikasaus til hvit fisk
Paprikasaus til hvit fisk

 

Du finner mange spennende sausoppskrifter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostesmørbrød med chevre, spekeskinke og pære

Ostesmørbrød med chevre, spekeskinke og pære er litt mer spennende enn de vanlige med gulost, en skinkebit og litt ketsjup. Jeg synes det er en nydelig lunsjrett og er lett å masseprodusere om du setter dem på en plate med bakepapir i ovnen på 200 grader.

Landbrød

Chevre

Spekeskinke

Pære

Valnøtter

Pepper

Honning

Basilikum

Skjær 2 skiver av landbrød. Legg skiver av chevre på begge brødskivene. Legg på spekeskinke, timian, pæreskiver og valnøtter på den ene brødskiven. Krydre med pepper. Legg på den andre skiven med chevren ned.

Smør smørbrødet med smør på utsiden og stek det i en stekepanne på middels varme under lokk til skiven er gyllen. Snu og stek videre til osten er smeltet.

Legg på litt basilikumblader og risle over litt honning før du serverer.

 

Ostesmørbrød med chevre, spekeskinke og pære
Ostesmørbrød med chevre, spekeskinke og pære

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.