Chapati

Chapati, også kjent som roti, roshi, safati, shabaati, phulka og lavash, er et lettlagd brød, som kan brukes til middagsretter. De egner seg godt til frysing også, så det er bare å gange opp oppskriften og fryse ned i passe porsjoner.

300 g hvetemel

3 ss rapsolje

180 ml lunkent vann

Ghee eller smeltet (klarnet) smør, om du ønsker

Elt godt sammen melet, vannet og 2 ss av oljen. La den hvile i minimum 10 minutter.

Kjevle deigen ut i et rektangel som er ca. 10 x 30 cm. Smør den siste skjeen med olje utover deigen og rull den sammen til en pølse. Del pølsen i biter på størrelse med golfballer. Kjevle hver golfball ut i tynne, flate lefser. De skal være så tynne at du nesten kan se igjennom dem.

Ved stekingen har jeg brukt pizzasteinen på grillen, men du kan også bruke en stekepanne, om du vil.

Hell 1 ts olje på stekeplaten. Legg på lefsene og stek til de puffer opp og blir brune, før du snur dem og steker dem i 1-2 minutter på den andre siden.

Avkjøl dem i en bolle dekket med fuktig tørkle.

Om du ønsker, kan du pensle chapatiene med ghee, eller klarnet smør rett før servering.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Deilig soppsaus til biff

Deilig soppsaus til biff er enkel å lage og passer til andre slags kjøttyper, f.eks. kylling, svin, vilt eller lam, om du bytter fra oksefond til f.eks. kyllingfond. Den er passe som tilbehør til 4 personer.

1 finhakket løk

2 ss oksefond

1 pk kantareller

1 pk skivet sjampinjong

2 ss solbærsirup

5 dl fløte

2 laurbærblader

Salt og pepper

Kladd smør

Brun løken i smør, sammen med kantareller og sjampinjong. Tilsett fond, solbærsirup, fløte, laurbærblader. Kokes til det får god sausekonsistens og smakes til med salt og pepper. Rør inn litt smør, så sausen blir blank, fisk ut laurbærbladene og server.

Deilig soppsaus til biff
Deilig soppsaus til biff

 

Du finner flere spennende og varierte oppskrifter på saus, fra fjern og nær, og både varme og kalde her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vakkert sommerbord med søstrene med ektefeller på besøk

Noe av det jeg virkelig synes er hyggelig, når jeg skal ha middagsgjester, er å dekke bordet. Her har jeg levert ned en arvet pressglass stettebolle til den lokale Interflorabutikken min. De har fått inn servietter der nå, så jeg valgte meg en pakke og ba dem lage blomster som passet til. Jeg hadde allerede lys i samme fargenyanse fra Lene Bjerre og løpere fra Step In i Hokksund, som passet til.

Vakkert sommerbord med søstrene med ektefeller på besøk
Glassene er Sonja, fra Hadeland.

 

Tallerkene heter «Anytime» og bestikket er fra Hardangerbestikk og heter Lykke.

Når bordet er dekket, er det bare å glede seg til gjestene kommer.

Vakkert sommerbord med søstrene med ektefeller på besøk
Vakkert sommerbord med søstrene med ektefeller på besøk

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Første pizza i den nye pizzaovnen – kjempespennende og helt fantastisk godt

Vi var ganske spente når vi skulle steke pizza for første gang i den nye pizzaovnen og lagde deig etter alle kunstens regler. Det var litt ekstra spennende, siden vi hadde gjester, men resultatet ble over all forventning. Pizzaene var med hjemmelaget pizzasaus, fire slag ost, løk, aromasopp, spekeskinke og basilikum.

Pizzabunn:

Pizzabunnen lager jeg kvelden i forveien, formet den til 4 emner og setter den, tildekket, på kjølerommet til neste dag. Denne oppskriften gir 4 bunner tilpasset pizzaovnen.

12 dl tipo 00 mel

4 ss olivenolje

2 ts salt

2 ts honning eller sukker

1 pose tørrgjær til pizza.

Ca. 5 dl lunkent vann

Bland tipo 00 mel med olivenolje, salt, honning og gjær. Rør inn lunkent vann og elt det godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet. Del deigen i fire og trykk hver bunn runde og flate.

Trykk ut hvert emne, så det blir skikkelig tynne bunner.

Første pizza i den nye pizzaovnen - kjempespennende og helt fantastisk godt
Første pizza i den nye pizzaovnen – kjempespennende og helt fantastisk godt

Sausen:

1 boks hakkede tomater fra Mutti

1 finhakket løk

1/2 ts pepper

1 laurbærblad

1 ss tørket oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ss tørket basilikum

Noen dråper tabasco

1 ts knust fennikel

Bland alt i en kjele og la det koke lenge, gjerne en time eller mer.

Når du har lagt på sausen, er det bare fantasien som begrenser hva du kan ha på, men husk at italienerne dynger ikke ned pizzaen med masse fyll.

Steking:

Temperaturen  på ovnen under stekingen er 430 grader. Selve stekingen går veldig fort (ca. 1 min.), så her må det følges med, så du ikke ender med kull.

Pizzaovnen er fra Forno og finnes i flere varianter.

Om du ikke har pizzaovn, kan du kjøpe pizzastein og lage den på grillen. Det blir også veldig godt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

Norge: Gladmat i Stavanger

Jeg har akkurat vært på Gladmatfestivaen i Stavanger. Det var, som alltid, en fantastisk opplevelse. Konseptet er masse småboder med mat, der alle bodene skal ha minst én Gladmatrett til 30 kr. Vi som er på besøk, kan smake oss rundt for en billig penge, og for de som vil, er det mulig å få kjøpt et glass vin til. Du finner både norsk mat og spennende retter fra andre deler av verden.

Norge: Gladmat i Stavanger

Selv om dere ikke får smakt på disse rettene, er de fortsatt et vakkert syn, jeg har lyst til å dele med dere.

Norge: Gladmat i Stavanger
Norge: Gladmat i Stavanger

Norge: Gladmat i Stavanger
Norge: Gladmat i Stavanger
Norge: Gladmat i Stavanger
Norge: Gladmat i Stavanger

Om du etter dette får lyst til å besøke Gladmat, er det mulig i juli, hvert eneste år.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Perfekt potetpuré

Perfekt potetpuré er en litt finere potetmos. Til vanlig bruker jeg ikke oppskrift på potetpuré, men noen ganger, når jeg vil at alle ingredienser i et måltid skal være helt perfekt, bruker jeg denne oppskriften. Det er passe til 4 personer, dersom det skal være et tre retters måltid.

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.

Perfekt potetpuré
Perfekt potetpuré

 

Du finner flere spennende potetvarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Estragonsmør

Estragonsmør smaker deilig i bakt potet og spesielt godt sammen med kylling, svin eller en biff.

1 bunt estragon

2 ss mild eddik

100 g smør (romtemperert)

Salt og pepper

Plukk bladene av estragonen og kjør dem finhakket i blender fint. Rør sammen eddik, estragon og smør. Smak til med pepper. Sett smøret kaldt til det skal brukes. Kan gjerne lages dagen før du skal bruke det.

Estragonsmør
Estragonsmør

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Béarnaisesaus

Hjemmelaget béarnaisesaus smaker fantastisk, men kan kanskje være litt avskrekkende å lage. Det er kjempegøy å sette hjemmelaget béarnaisesaus på bordet, for det er ingen tvil om at den er hjemmeprodusert. Denne oppskriften skal være nok til 4 personer, men det pleier å gå masse av den, så jeg dobler den vanligvis.

3 romtempererte eggeplommer

150 gram smør

2 ts tørket estragon

4 ss vann

2 ss hvitvinseddik

1 finhakket sjalottløk

Salt og pepper


La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.

Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.

Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.

Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og bland godt.

Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).

Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten. Pynt med litt frisk estragon.

Béarnaisesaus
Béarnaisesaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Horn

Horn er alltid greit å ha i fryseren. De er svært anvendelige, både med pålegg inni, og som tilbehør til gryteretter og supper.

1 pk gjær

60 g smør

3 dl melk

1 ss sukker

1 ts malt kardemomme

400 g hvetemel

1 sammenvispet egg til pensling

1 ss valmuefrø eller sesamfrø til pynt

Smelt smør, tilsett melk og varm blandingen til den er 37°C. Rør ut gjær i blandingen.

Bland mel, sukker og kardemomme. Bland inn den lunkne melkeblandingen og elt deigen til den er smidig. Tilsett mer mel til deigen er glatt, ikke kleber, og slipper kanten av bakebollen. La deigen heve under plast på et lunt sted ca. 1 time.


Del deigen i to og kjevle runde leiver. Del hver leiv i passe store spisser, rull hver spiss til horn og legg dem på stekebrett. Etterhev under et klede på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og dryss på valmue- eller sesamfrø. Stek hornene midt i ovnen ved 220 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Crumble med rabarbra og jordbær

Crumble med rabarbra og jordbær passer ekstra godt når det er ny rabarbra og ferske, norske jordbær. Du kan også velge om du vil servere den i porsjonsformer eller i en stor form, som jeg har gjort her.

Crumbelen:

200 g sukker

200 g smør

200 g mel

Bland sukker, smør og mel med en håndmikser, til det får en smulete konsistens.

Rabarbrakompotten:

500 rabarbra, i 1 cm biter

1 1/2 dl sukker

2 ss smør

1 ts vaniljesukker

1 ts kanel

Smelt sukkeret og smøret på middels temperatur i en ren stekepanne. Tilsett vanilje, kanel og rabarbra. Stek på lav temperatur til rabarbraen er mør og fin. Smak om det behøves mer sukker. Hell blandingen over i en ildfast form.

1 kurv jordbær, delt i fire

Hell over jordbærene og trykk dem ned i rabarbraen. Strø crumbelen over og stek på 200 grader i ovnen til crumbelen er gyllen.

Server crumble med rabarbra og jordbær med f.eks. vaniljeis.

Crumble med rabarbra og jordbær
Crumble med rabarbra og jordbær

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.